![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera)
Yılbaşı Çiçeği (Zygokaktus) ![]() Bu yılbaşı çiçeğini bugün aldım. Latincesi zygokaktus. Sera ortamında biraz fazla sulamışlar herhalde, çok sağlıklı değil. Bir hafta susuz kalınca toparlar gibime geliyor. Üretimde çelik denemiştim daha önce. Oldukça kolay kökleniyor. herhangi bir lopunu kırıp kumlu, topraklı ortama batırmak yeterli. Birazda su verip üstünü streç filmle kapadınız mı kesin kökleniyor. Bakalım bizim yılbaşı çiçeği bu sene açacak mı? açarsa ne renk açacak. Herşey süpriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
|
yazınızı okuduktan sonra bende sizin yöntemi uygulayarak bir lopunu alıp diktim üzerinide bir hafta boyunca streç film kapadım. dediğiniz gibi tuttu hatta bir lop sürgün verdi. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-10-2006
|
Benim yılbaşı çiçeğim de açmadı daha. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Benimki açtı... ![]() Yalnız alt filizlerde benimkindede buruşma var.Neden olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Üşümekten veya fazla sulanmaktan olabilir bence. Etli yapısı yetiştiği ortamda fazla su bulunmadığından bitkinin evrim geçirmesinden kaynaklanıyor. Doğal ortamında azıcık su ile yaşıyorsa, evimizde de azıcık su ile gayet sağlıklı olacaklardır. Üşüme probleminiben de yaşıyorum. Daha önce kargaların topraktan köküyle söktüğü yılbaşı çiçeklerimi yeni bir saksıya diktim ve evin içine aldım. Az güneş görüyor ama ne yapalım, kader... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Kargaların balkondaki didikleyip, tamamen söktüğü ve yerlere attığı yılbaşı çiçeğimi, değişik bir toprak hazırlayıp, yeni bir saksıya dikmiştim. Aradan geçen kısa sürede bir adet kırmızı bir tomurcuk verdi. Aslında bu çiçek bende 2 senedir var ve hiç çiçek açmamıştı. Nerdeyse yaprak bile vermiyordu. İçeriye aldım. Şu anda mutfakta duruyor ve hergün sprey şeklinde yapraklarına su püskürtüyorum. ayrıca çok güzel güneş görüyor. Şimdi bu tomurcuk inşallah çiçektir. Galiba kırmızı çiçekleri var ![]() Eklenti 6538 Düzenleyen turunç : 09-02-2007 saat 20:20 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2006
|
Biliyorsunuz dogada agaclar ustunde yasadigi icin bu yosuna yabanci degil. Benimki sadece bir denemeydi, evet guzel gelisti ama nemine cok dikkat etmek istiyor ya da damlama sistemi gerekli. Bol humuslu toprakta da guzel gelisiyor yani bu yosuna gerek yok aslinda |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Ben sadece gelisme aninda superfosfat kullaniyorum, o da cok az miktarda. Bence suyun ve topragin kalitesi cok onemli, suyun sert olmamasi, topragin da yaprak curugu cinsinden olmasi gelisme ve ciceklenme icin cok gerekli |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Süzek toprakları sevdiklerini düşünüyordum. Hatta bendeki torfa ekilmişlerdi. Kargalar sökünce kum-bahçe toprağı- torf karışımına ektim ve süzek bir toprak elde ettim. bu toprağa dikince birden canlandı ve çiçek açtı. Neden acaba? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Buradaki ureticiler torf kullaniyorlar. Kisa vade de cok iyi ama uzun vade de cok sorunlar yasiyorsunuz. Biliyorsunuz torf bir kere kurumaya gorsun bir daha su emmiyor ve kaktusunuz kuruyabiliyor ve buda ureticinin isine yariyor. Aldiginiz cicek kuruyacak ki bir daha alasiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Torfun sayesinde tabi ki, Ben orkideler icin kullanilan karisimi kullaniyorum cok daha iyi sonuc veriyor. Tabi ki eleyerek ve kaktuslerim icin kullandigim toprakla karistirarak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-01-2007
|
yılbaşı çiceğim sararıp buruşuyor ne yabilirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Sayın weber; çiçeğinizin net bir resmini çekip siteye koyarsanız, daha isabetli fikir yürütebiliriz. Bir de bakımını nasıl yaptığınız konusunu biraz anlatırsanız, hatalarınız varsa size bunu açıklayarak bitkinizi kurtarmanıza yardımcı olabiliriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
|
turuç merhaba haftada birkez az miktarda su veriyorum çiceğim bitane tomurcuk yatı ama biryanda yaprakları sararıp buruşuyor oturma odasında cam kenarında günşte alıyor onu dört yıldır bakıyorum gecen yılda tek birtane açmıştı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
|
çiçeğim bu yardımcı olursanız sevinirim http://img263.imageshack.us/img263/197/ercan1112pb.jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili webber, Oncelikle hosgeldin. Gondermis oldugun fotodaki, ciceginin saglikli hali sanirim ve suan sarasip soldugundan bahsetmissin. Oncelikle topragini ve koklerini kontrol etmelisin. Cok katilasmis toprak, cok kireclenmis ya da cok islak toprak, kok sistemini olumsuz sekilde etkiler. Boylelikle kaktusun yeterince beslenemedigi icin sararip solabilir. Bazen cok gec kalinmis olabilir. Kaktusunun su anki durumunu bilemiyorum. Mumkunse toprak ve saksi degisimi yapabilirsin, bu arada koklerini de kontrol etmis olursun. Sagliksiz kokler varsa (kurumus **** curumus) bunlari uzaklastirmalisin. Ayrica resimde gordugum kadariyla kaktusun daha onceki donemlerde de pek saglikli gelisememis, ozellikle gelisme aninda isik yetersiz gelmis **** dinlenme zamani gelismesine devam etmeye calismis. Bu yuzden yapraklari yeterince buyuyemeden yeni yaprak cikarmak zorunda kalmis. Saglikli ortamlarda her sene her yapraginin ucundan en azindan bir cicek acmasi gerekir bazen bu yaprak basina 6-7 cicek bile olabilir. Size onerim; kaktusunuzun dallarinin ucundaki yapraklardan bir ya da ikisini dikkatlice kopartin yani budama yapin ve serin bir yerde bahara kadar hic su vermeyin hatta yesil olan kaktusunuz kirmizilasmaya ve burusmaya baslasa bile. Ne zamanki dallarin uclarinda cicek gozlerini gordunuz, sulamaya vavas yavas baslayabilirsiniz. Boylelikle kaktusunuz yeterince dinlenmis ve kendinde cicek acacak gucu bulmus olacaktir. Not: Kopardiginiz uc yapraklari tekrar koklendirebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
|
merhaba;webere yazdığın cevabı okudum benimde 2 tane yılbaşı çiçeğim var yazılardan direkt güneşe maruz kalmamaları fikri çıkıyor.Ama benimkiler kapalı balkonumda sabah güneşine karşıydılar ve çok güzel çiçeklenmişlerdi.Son zamanlarda yaprakları sararmaya ve buruşmaya başladı tabii artık çiçeği de yok onu serin ve kuytu bir köşeye alıp bahara kadar sulamamalı mıyım ? Yardımcı olursan sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|