agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/)
-   -   Kaktüslerde Oluşan Lekeler (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/7376.htm)

osmann 07-07-2009 23:16

Ve neredeyse son zamanlarda sadece kaktüs başlığına uğrayan biri olarak ben bu başlığı yeni görüyorum. Bir erkek olarak!!! Demek ki bunun ardında cinsiyet ayrımının dışında şeyler aramak lazım. Mesela sitenin çook büyük ve fazla sayıda başlığa sahip bir site olduğu gerçeği gibi. Ve buraya uğrayan insanların %99 u meşgul olan ama aynı zamanda da bitkileri sevip onlara vakit ayırmaya çalışan insanlar. O yüzden kısıtlı zamanımızda heryeri kolaçan edebilmemiz çok zor. Cinsiyet kısmına pek alınmadım, zira alınacak birşey yok ama insanları itham etmeden önce bir kez daha düşünün derim. Tepkiyle mesaja dikkat çekme stratejisi de ilginçmiş ama bu arada insanların gözünde edindiğiniz yere(aldığınız tepkiler açısından) de dikkat çekmek isterim.

BlueDark 10-06-2012 17:30

Kaktüste Beyaz Lekeler

Kaktüsümün alt tarafı topraktı bugün püskürterek yıkadım ve kökünde beyaz lekeler ve çürüklük fark ettim.

http://c1206.hizliresim.com/y/b/7r37u.jpg

http://c1206.hizliresim.com/y/b/7r389.jpg

http://c1206.hizliresim.com/y/b/7r35l.jpg

...nokta 31-07-2012 16:25

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu kaktüsü bana annem almıştı aldığı zamanlarda bu lekeler ya da çürükler vardı ama çok gözüme batmıyordu şimdi biraz büyüdü gibiler ve kaktüsümüm alt dallarıda buruşmuş gibi yeşil rengi daha da koyu yeşile dönüyor...köklerinde hiç bir sorun yok...güneş yanığı mı acaba diyorum...neden olabilir sizce?...yapabileceğim bir şeyler var mı?

Eklenti 322569

kartal124 01-01-2013 13:57

Kaktüs gövdesindeki renk değişimi

5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Fotoğrafını yüklediğim ve cinsini bilmediğim kaktüsün gövdesinde önce pembeleşme sonrada beyazlaşma oluyor. Hatta 2.gövde büküldü.

Bu durum nedir? Tedavisi var mı?

selenn 02-01-2013 00:54

Sayın kartal124, kaktüsünüzün ismi Opuntia monacantha variegata. Variegata özelliği ile kaktüsün yeşil gövdesi üzerinde beyaz-pembe alacaklı renkler mevcuttur. Bu normal, leke değil. Tamamen türün özelliği endişe etmeyin.

Fakat gövdedeki büzüşmeler ve bükülmeler susuzluktan olabilir. Uzun süre susuz kalmış ise ya da ısıtılan bir ortamda toprak kuru kalmış ise sürgünler sağlıksız görüntü verebilir. Buna ilaveten saksı ebadı uygun değilse kök gelişemiyor olabilir; bu da gövdeye yansır. Kök veya gövde üzerindeki zararlıların etkisi de olabilir. Yani birkaç etken benzer sonucu verir. (Fotoğraflardan görebildiğim kadarıyla unlu bit ya da yaprak biti olduğunu sanmıyorum)

Isıtılan bir odada bulunuyorsa kaktüsünüz az miktarda toprak kuruldukça sulamanız iyi olur ama en uygun olanı serin bir yerde dinlenme dönemine kadar susuz kalması. Baharla birlikte hem toprak değişimi yapar, gövdeye uygun saksıya alır hem de su ve besin takviyesi ile bakımını uygulayabilirsiniz.

Forumda bu türe ait başlığımız mevcut, arzu ederseniz gelişmeleri burada paylaşabilirsiniz.

almanyalı 14-01-2013 12:30

2 Eklenti(ler)
Eklenti 361594

Eklenti 361595

merhaba,

Birkaç gün önce menekşelerimde Thrips denen bir zararlı oldu ve ilaçladım onlar iyileşti fakat iki gündür kalanchoeler ve kaktusumle aynı yerde duruyorlardı.

Bu sabah kaktusumün tepesinde ve gövdesinde bu lekelerin oluştuğunu gördüm,

iki gün önce bişey yoktu, kalanchoeleride ilaçlamıştım,onlar iyi. kaktuse bulaşmış olabilir mi? ve bu Thrips mi yoksa başka birşey mi?

onuda ilaclasam olur mu?

sevgilerimle

selenn 15-01-2013 10:02

Muhtemelen birarada olduklarından hastalık kaktüsünüze de bulaşmıştır. Aynı lekeleri görün ya da görmeyin, önlem olması açısından birarada bulunan bütün bitkilerinizi ilaçlamanızda fayda var. Gelişmeleri de paylaşmanızı rica ediyorum.

almanyalı 15-01-2013 20:01

merhaba,

Selenn hanım,teşekkürler mesajınızı okuyunca hemen müdehale ettim, üç gün sonra tekrar eklerim resmi.

Ben"kaktuse de thrips bulaşması mümkün değildir herhalde bu kadar dikenle" düşüncesi ile birtek onu ilaçlamamışdım.

Çok yanılmışım meğer diken filan dinlemiyormuş bu böcekler..
Şu an evde bulunan bütün bitkilerimi tek tek ilaçladım,
kaktusumude toprağına ilaç değmesin diye dibini peçeteye sardım ve ters çevirip bir güzel ilaçladım.

kurtulma şansı vardır inşallah.

selenn 15-01-2013 21:01

Sevgili almanyalı ilaçlamayı birkaç gün sonra tekrarlamanız durumunda toprağa da ilaç gelmesine müsade edin.
Paketin arka tarafında kaç gün sonra ilaçlamanın tekrarlanacağı yazıyordur. Bu süre sonunda muhakkak 2. ilaçlamayı yapın.

Toprakta veya bitki üstünde böcekler ölse de larvaları kalıyor ve o yumurtalar zamanla çatlayıp sorun tekrar gündeme gelebiliyor. Bu nedenle 2. ilaçlama önemli. Bitki ve toprak ilaçlanmalı. Kolay gelsin umarım çabuk atlatırsınız...

almanyalı 15-01-2013 21:12

merhaba,

Bir dağa ki ilaçlama,çiçeksiz bitkilerde üç gün arayla son olarak da 15 gün sonra olacak.menekşeleri kurtardım gibi...şimdilik umarım kaktus de çabuk atlatır.

yarın sabah onu da tekrar dediğiniz gibi ilaçlayayım o zaman toprakta bişey kalmasın.

sevgilerimle

selenn 16-01-2013 00:45

15 gün sonra denmesinin sebebi işte bu larvalardır. Bence yarın ilaçlamayın peşpeşe iki ilaç larvaları yok etmez, kaktüsünüz yorulmasın. Bana kalırsa 15 gün sonra tekrarlamakta fayda var. Dilerseniz yarın az bir miktar toprağa sıkın ilacı.

Sudenur 03-02-2013 14:27

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar. İki ay evvel ıslak toprağından çıkarıp uygun toprak karışımı hazırlayarak yeniden ektiğim mavi kaktüsüm bu halden bu hale geldi.:(

http://www.agaclar.net/forum/attachm...303-x-600-.jpg

Eklenti 366913

Önce gövdesinin lekeli o kısmında koyu bir sarılık oluştu, sonra da çürümeye başladı. Öneri rica etmekteyim, düz ve temiz bir kesikle ayırmam ki gerekiyor yaralı kısmı? :(

sakdag 03-02-2013 14:58

Sudenur Hanım, kaktüsünüz direkt güneşe maruz kaldı mı acaba?

Çürümeden ziyade, güneş yanıklığına bağlı kararma olarak görünüyor. Kararmış kısma dokunun lütfen, yumuşayarak içine çökme olursa kesip ayırın derim. Ama çökme yoksa kalsın, kaktüsün boyu uzadıkça orası yara şeklinde kalacaktır. Sorun çıkaracağını sanmıyorum doğrusu.

Sudenur 03-02-2013 15:09

Sevgili sakdağ, gözlerim ekranda yanıt bekliyordum teşekkür ederim.. :))

Pencere önünde ısıtılan ortamda duruyor. Direkt güneş gördüğü vakit bir iki saati geçmez. Aralık ayından beri sulama yapmıyordum, susuzluktan gövdesinde ki suyu tüketiyor sandım, ölçülü su verdim, sarartılar koyulaşmaya başladı. Yaralı bölge yumuşuyor gibi ama çökme yok, kesmeli miyim emin olamıyorum..

sakdag 03-02-2013 15:18

1 Eklenti(ler)
Benim iki kaktüsümde de böyle oluşumlar belirdi ama yara izi dışında bir sorun oluşturmadı.

Eklenti 366918

Sudenur 03-02-2013 15:25

Örnek gösterdiğiniz için teşekkür ederim. ;)

Yumuşama devam ederse kesmem gerekiyor, aksi takdirde dokunmayayım, yerini değiştireyim o vakit. :) Açık renk olduğu için güneşe karşı daha hassastır bir tür belli ki.. tekrar teşekkür ediyorum, sağlıcakla kalın. ;)

altintasna 28-10-2013 18:20

5 Eklenti(ler)
Herkese iyi akşamlar.
Bir hafta kadar önce diktiğim opuntilarımı dün sulamıştım.
Biraz önce işten gelip baktığımda yer yer morardıklarını gördüm.
Birazdan dışarı çıkıp fotoğraflarını çekip geleceğim.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Buyurun çektim geldim fotoğrafları:

kokett 27-02-2014 11:25

http://www.agaclar.net/forum/1253905-post7.htm

Arkadaşlar şu linkte kaktüsümün resimlerini paylaşmıştım. Kırmızı örümcekten şüphelenip oraya yazdım ancak örümcek değilmiş..

Kırmızı benekler var dikkat ederseniz. Çok net değil ama..

Biraz araştırdım. Daha çok kabuklu bit gibi duruyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Ona göre bugün hemen ilaçlamayı yapmak istiyorum henüz bitkimi fazla sarmamışken.

drhegeli 27-02-2014 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kokett (Mesaj 1254405)
http://www.agaclar.net/forum/1253905-post7.htm
... Daha çok kabuklu bit gibi duruyor. Siz ne düşünüyorsunuz?...

Kabuklu bit ayrımını kolaylıkla yapabilirsiniz. Bir bıçak ucuyla, bitkiye zarar vermeden, kırmızı noktayı bitkiden ayırmaya çalışın. Kabuklu bit ise kolaylıkla ayrılıp düşecektir. Ayrılmıyorsa, muhtemelen mantari bir hastalıktır.

kokett 27-02-2014 13:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1254437)
Kabuklu bit ayrımını kolaylıkla yapabilirsiniz. Bir bıçak ucuyla, bitkiye zarar vermeden, kırmızı noktayı bitkiden ayırmaya çalışın. Kabuklu bit ise kolaylıkla ayrılıp düşecektir. Ayrılmıyorsa, muhtemelen mantari bir hastalıktır.

Teşekkür ederim drhegeli.. Eve gittiğimde dediğiniz yöntemi deneyeceğim o halde. Fazla yayılmadığı için ev yapımı ilaçlarla kurtabilir miyim sizce?

kokett 27-02-2014 16:13

4 Eklenti(ler)
Eklenti 472801

Eklenti 472802

Eklenti 472803

Eklenti 472804

Sevgili drhegeli. Söylediğiniz gibi kazımayı denedim ama bitkiye ait kırmızı bir nokta gibi. Kesinlikle böcek değil..

Bunlar şimdi çektiğim resimler. Üstteki yavrulara bile bulaşmış. Ayırmayı deneyecektim ama malesef her yerinde benekler var. Ana gövde de sararmış.

Pas mantarı gibi bir şeyler okudum. Kırmızı olması onu düşündürdü.. Olabilir mi acaba?

drhegeli 27-02-2014 19:16

Pas, mantari bir hastalıktır. Genelde, sık sulanan çim, gül gibi bitkileri tutar. Ayrımı da kolaydır. Bir peçeteyi lezyona sürterseniz, kırmızı-turuncu pas rengi peçeteye bulaşır.

Etken zararlılar değilse, (mantari ve/veya bakteriyel) enfeksiyon olarak kabul etmek doğru olur. Kırmızı Örümcek konu başlığında, "diğer bitkilerin arasında, kenarda, gölgede duruyordu" demişsiniz. Kaktüsler böyle ortamları sevmezler. Öncelikle, bulaşmayı önlemek için opuntianızı diğer bitkilerinizden ayırın. Aydınlık ve havadar bir yere alın. Sulama yapmayın. Lekeleri takip edin. Sayıları arttıyor mu? Çapları genişliyor mu? Sırf yerini değiştirmek bile bitkinin direncini arttırabilir. Lezyonlar artarsa, o zaman sistemik bir fungusit denenebilir.

Not: Fungisit önerdim ama... Zararlılara ve hastalıklara kullanılan kimyasalların, esasında zehir olduğunu unutmayın. Az veya çok, insan sağlığını olumsuz etkilerler. Bağ-bahçe, tarla gibi rüzgar ve yağmur etkisine açık, beşeri temasın az olduğu geniş alanlar için tasarlanmışlardır. Çoğu ev içi uygulamaya uygun değildir.

Geniş enfeksiyonal lezyonları olan bir bitkim olsa, şahsi tercihim bitkiyi imha etmek olurdu.

kokett 27-02-2014 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1254569)
Pas, mantari bir hastalıktır. Genelde, sık sulanan çim, gül gibi bitkileri tutar. Ayrımı da kolaydır. Bir peçeteyi lezyona sürterseniz, kırmızı-turuncu pas rengi peçeteye bulaşır.

Etken zararlılar değilse, (mantari ve/veya bakteriyel) enfeksiyon olarak kabul etmek doğru olur. Kırmızı Örümcek konu başlığında, "diğer bitkilerin arasında, kenarda, gölgede duruyordu" demişsiniz. Kaktüsler böyle ortamları sevmezler. Öncelikle, bulaşmayı önlemek için opuntianızı diğer bitkilerinizden ayırın. Aydınlık ve havadar bir yere alın. Sulama yapmayın. Lekeleri takip edin. Sayıları arttıyor mu? Çapları genişliyor mu? Sırf yerini değiştirmek bile bitkinin direncini arttırabilir. Lezyonlar artarsa, o zaman sistemik bir fungusit denenebilir.

Not: Fungisit önerdim ama... Zararlılara ve hastalıklara kullanılan kimyasalların, esasında zehir olduğunu unutmayın. Az veya çok, insan sağlığını olumsuz etkilerler. Bağ-bahçe, tarla gibi rüzgar ve yağmur etkisine açık, beşeri temasın az olduğu geniş alanlar için tasarlanmışlardır. Çoğu ev içi uygulamaya uygun değildir.

Geniş enfeksiyonal lezyonları olan bir bitkim olsa, şahsi tercihim bitkiyi imha etmek olurdu.

Açıklayıcı cevabınız için çok teşekkür ederim.

Şöyle ki kışın dinlenme döneminde oldukları için üstü kapalı kuzey cephesi balkonuma koydum. Bunu yapma sebebim de güney cephesinde ara ara İstanbulun yalancı baharlarına aldanmasından korkmamdı. Kuzeyde hep serin kalır diye düşündüm. Marttan itibaren güney cephesindeki üstü açık daha havadar balkona alıyorum. Sıkışık bir ortamda değildi toplamda 15 kadar kaktüsümle beraber büyük bir rafta duruyolar birbirleriyle dip dibe değillerdi.

Ancak benim endişem geçen hafta birden bire 20 derecelere çıkan havadan sonra bu hafta benim evimin bulunduğu bölgede kar yağacak kadar soğuk hava yaşamamız oldu. Geçen haftaki hava değişiminden mantar olduğunu düşünüyorum bu nedenle.

Hepsini inceledim diğerlerinde bir sorun gözükmüyor. Ama devamlı bakıyorum. Bu opuntiamı da çok havadar bir pencere önüne aldım komple ayırdım diğerlerinden. Bakalım büyüyecek mi benekler..

Fungisit bakıcam ama dediğiniz gibi zaten o tarz ilaçlar çok yoğun ve profesyonel boyutlarda satılıyor tarım ilacı satılan yerlerde. Küçük bir opuntia için balkonumda o ilacı kullanmayı düşünmem. İmha etmek daha mantıklı. Öncesinde ev yapımı birkaç ilaç deneyeceğim..

kokett 27-02-2014 20:42

1 Eklenti(ler)
Eklenti 472861

Burda daha belirgin oldu :)

kokett 01-03-2014 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kokett (Mesaj 1254595)
Eklenti 472861

Burda daha belirgin oldu :)

Dün opuntiamı alıp bauhausun yolunu tuttum. Oradaki ziraatçi arkadaş fungusit olarak cansamil 72 wp önerdi. Bir tür mantar olduğunu söyledi. Bugün ilaçlamayı yaptım. Gelişmeleri paylaşıcam..

altintasna 28-09-2014 17:32

2 Eklenti(ler)
Merhabalar; bu lekeler hakkında görüşleriniz nelerdir?

Çürüme mi?

Mantar mı?

Bir başka bir şey mi lütfen ne oldkları ve yapmam gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz?

Teşekkür ederim.

ilginn 25-01-2015 00:41

kaktuste lekelenmeler olustu

3 Eklenti(ler)
Arkadaslar merhaba, kaktusumun uzerinde lekelenmeler cikti. Her gecen gun lekeler daha da kahverengi oluyor. Lekelerin oldugu yerlerde cokmeler meydana geldi. bakimini aksattim islerimden dolayi. Yardimci olursaniz sevinirim.

pinarrrr 14-08-2015 09:27

Acaba bu lekeler neden oluştu kaktusum kurtarabilir mi

altank 28-11-2015 03:44

Opuntia'mda büzüşme ve beyazlaşma...

Herkese merhaba ☺ Birdenbire bir büzüşme ve toz serpilmiş gibi beyaz bir lekelenme başladı, hasta ve halsiz gözüküyor. İnternet den ve kitaplardan tam bir tesbit ve çözüm bulamadım maalesef... Acil önlem olarak fungusit ve insektisit karıştırarak püskürtme yaptım ve biraz da toprağa döktüm. Bilirkişilerden yardım rica ediyorum, şimdiden teşekkürler arkadaşlar.

Sümeyye Önder 10-03-2016 17:52

Merhaba arkadaslar, bir ay olmuyor bir arkadasim bana kaktus hediye etti, ama kaktusum sararmaya solmaya basladi, dikenlerinin oldugu cikintilarda hafif kararmalar var ve icine cokuyor, kaktusumu seviyorum kurtarabilir miyim? Yoksa curume baslangicimi? Yanyana kucuk kucuk 5 taneydi, iki tanesinde sararma var. Digerleri koyu yesil renkli... Sararanlari kurtarabilir miyim acaba? Cabuk cevap gelirse cok sevinirim ������

catlady 27-09-2016 22:09

kaktüsümde kahverengi lekeler ve kuruma

3 Eklenti(ler)
Yaklaşık 8 senedir baktığım, büyüttüğüm, türünü de bilmediğim, kaktüste önce bordo lekeler başladı, önce kendiliğinden sandım ancak giderek kahverengi lekelerin yayılmakta olduğunu gördüm. Mantardan şüphelendim, güvendiğim bir çiçekçiye götürdüm, anti-fungal bir sprey verdi. Ancak bitkinin belli kısımları kurumaya başladı. Kalan bitkiyi nasıl kurtarabilirim ve kıvrımlardaki kurumalar dolayısıyla zaten çürümeye mahkum olan parçaları kesip bir şekilde köklendirmem mümkün olabilir mi? Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

rainbow_girl 01-05-2017 12:56

1 Eklenti(ler)
Merhaba
Benim kaktüsümdede siyah lekeler oluştu ne yapmam gerekiyor bilemedim

bayankaktüs 26-11-2017 13:45

2 Eklenti(ler)
Eklenti 661681Eklenti 661682

merhabalar. kaktüslerimde böyle lekeler oluştu. yazın balkona koymuştum ondan sonra oldu güneşten mi acaba? ve ne yapmalıyım düzelir mi ?

Mesut Temiz 26-11-2017 19:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bayankaktüs (Mesaj 1523563)
Eklenti 661681Eklenti 661682

merhabalar. kaktüslerimde böyle lekeler oluştu. yazın balkona koymuştum ondan sonra oldu güneşten mi acaba? ve ne yapmalıyım düzelir mi ?

Evet, kaktüsleriniz güneşte yanmış... Her ne kadar kaktüsler çöl bitkisi olsalar ve tüm gün yoğun güneş altında kalmayı sevseler de, aylarca az güneş gördükten sonra birden maruz kaldıklarında üzerlerinde yanıklar oluşuyor.. O kısımlarda düzelme olmaz, ancak bitkiniz büyüdükçe yanık kısımlar yeni büyüyen kısımların altında kalacak ve görünmeyecektir. Kışı içeride geçirdikten sonra kaktüslerinizi balkon gibi güneş alan bir mekana çıkarırken yavaş yavaş alıştırırsanız bu sorun yaşanmayacaktır.. Örneğin, yaşadığınız şehrin iklimine göre Mayıs'ta kaktüslerinizi dışarı aldıysanız, ilk birkaç gün 20 dakika tutup güneşten çekebilirsiniz... İkinci hafta 1 saat tutup daha sonra günde birkaç saatten fazla güneş almayan bir yere koyun.. Alışınca tüm gün de sorunsuzca güneş altında durabilir.

aakcar 27-01-2018 09:56

Kaktüslerin Lekelenmesi

4 Eklenti(ler)
Herkese merhabalar,

Kaktüs ve sukulentleri çok seviyorum, hepsine itinayla bakmaya çalışıyorum. Ama maalesef aynı yerden aldığı bu dört kaktüsümde bazı lekelenmeler oluştu. Tam olarak ne olduklarını ve ne yapmam gerektiğini bilemedim. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.

İyi günler dilerim.

Mesut Temiz 27-01-2018 13:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aakcar (Mesaj 1529303)
Herkese merhabalar,

Kaktüs ve sukulentleri çok seviyorum, hepsine itinayla bakmaya çalışıyorum. Ama maalesef aynı yerden aldığı bu dört kaktüsümde bazı lekelenmeler oluştu. Tam olarak ne olduklarını ve ne yapmam gerektiğini bilemedim. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.

İyi günler dilerim.

Kaktüs/Sukulent hastalıkları konusunda daha tecrübeli bir arkadaş cevap yazıncaya kadar size belli bir fikir vermek amacıyla yazıyorum.. Öncelikle ufak kurumuş alanlar gibi görülen yerler önemli bir sorun oluşturmuyor... Onlar kaktüsün zamanında fiziksel hasar görmesiyle, uzun süre az güneş gördüğü bir ortamdan birden güneşe çıkarılmasıyla, ya da üzerinde kalan damlacıkların güneş ışığını mercekleyerek yanıklara yol açmasıyla vb. ilgili olabilir. Kaktüsünüz büyüdükçe o alanlar daha ufak ve yüzeysel hale gelecektir ve yeni yaprak/dallarda da tekrarlanmazsa göze bile batmayacaktır...
Resimlerden tam seçemiyorum ama, eğer sukulentinizin/kaktüsünüzün üzerinde oluşmuş pamuk gibi ve/veya yapışkan kütleler varsa, onlar böcek parazitlerdir ve ciddi bir sorun oluştururlar.. Kaktüsünüze çok ağır hasar verir hatta öldürebilirler.. Bunlar için ilaçlar, forumda bulabileceğiniz örneğin arap sabunu ve su karışımının püskürtülmesi gibi çözümler var.. Ancak bence ilk iş olarak yumuşak bir resim fırçasıyla (varsa) bu tür pamuksu/yapışkan oluşumları fiziksel olarak temizleyip bitkiyi hemen rahatlatmanız.. O arada da forumdan parazite karşı hangi yöntemi uygulayabileceğinizi öğrenip kararlaştırabilirsiniz..
Kolaylıklar, kaktüslerinize de uzun sağlıklı yıllar..

cockpit 27-01-2018 21:15

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1529322)
.................... Ancak bence ilk iş olarak yumuşak bir resim fırçasıyla (varsa) bu tür pamuksu/yapışkan oluşumları fiziksel olarak temizleyip bitkiyi hemen rahatlatmanız............

"Fırça" demişsiniz fikir olması amacıyla paylaşayım dedim. Özellikle kaktüslerde dikenlerin arasında kalan toprakları, kurumuş minik çiçek artıklarını temizlemek için kullandığım fırça.

Semt pazarlarında bulabilirsiniz. makyaj malzemesi satan yerlerde çok çeşitleri var ancak cebiniz çürür, hanımınızdan annenizden edinmeye çalışırsanız da nereniz çürür bilemem :)

Saygılar

aakcar 28-01-2018 19:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1529322)
Kaktüs/Sukulent hastalıkları konusunda daha tecrübeli bir arkadaş cevap yazıncaya kadar size belli bir fikir vermek amacıyla yazıyorum.. Öncelikle ufak kurumuş alanlar gibi görülen yerler önemli bir sorun oluşturmuyor... Onlar kaktüsün zamanında fiziksel hasar görmesiyle, uzun süre az güneş gördüğü bir ortamdan birden güneşe çıkarılmasıyla, ya da üzerinde kalan damlacıkların güneş ışığını mercekleyerek yanıklara yol açmasıyla vb. ilgili olabilir. Kaktüsünüz büyüdükçe o alanlar daha ufak ve yüzeysel hale gelecektir ve yeni yaprak/dallarda da tekrarlanmazsa göze bile batmayacaktır...
Resimlerden tam seçemiyorum ama, eğer sukulentinizin/kaktüsünüzün üzerinde oluşmuş pamuk gibi ve/veya yapışkan kütleler varsa, onlar böcek parazitlerdir ve ciddi bir sorun oluştururlar.. Kaktüsünüze çok ağır hasar verir hatta öldürebilirler.. Bunlar için ilaçlar, forumda bulabileceğiniz örneğin arap sabunu ve su karışımının püskürtülmesi gibi çözümler var.. Ancak bence ilk iş olarak yumuşak bir resim fırçasıyla (varsa) bu tür pamuksu/yapışkan oluşumları fiziksel olarak temizleyip bitkiyi hemen rahatlatmanız.. O arada da forumdan parazite karşı hangi yöntemi uygulayabileceğinizi öğrenip kararlaştırabilirsiniz..
Kolaylıklar, kaktüslerinize de uzun sağlıklı yıllar..

Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim, dediğiniz yöntemi uygulayacağım . İnşallah kakatüslerim iyileşir bir an evvel. İyi akşamlar diler, saygılar sunarım.

favci64 18-03-2018 18:08

Un gibi lekeler

1 Eklenti(ler)
Kaktüsümde un gibi toz oluştu. Rengi de değişti. Kabuk bağlayıp döküyor. Sebebi mantar mı acaba ?

Mesut Temiz 19-03-2018 00:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi favci64 (Mesaj 1534329)
Kaktüsümde un gibi toz oluştu. Rengi de değişti. Kabuk bağlayıp döküyor. Sebebi mantar mı acaba ?

Resimden göründüğü kadarıyla kalın bir kabuk bağlamış o yaprağın üzerini... Mantar-küflerde bu kadar kalın bir doku görmedim hiç. Çok yüzeysel oluyor onlar, elinizi sürtünce temizleniyorlar... Eski yapraklarda zamanla kabuk oluşuyor, ama o yavaş yavaş gelişiyor, bu ona da benzemiyor..
Tabii mantar/küf ya da un biti de olabilir... Mantarlar ve un biti gibi parazitler için ev yapımı oldukça etkili çözümler var forumda... Ben olsam ilk iş olarak yumuşak bir fırçayla iyice bir fiziksel temizlik yapardım. Bu arada da, ilgili sayfalarda uygun ev yapımı ya da kimyasal ilaçları araştırıp karar verebilirsiniz...
Hatta o çok etkilenen yaprağı bitkiden ayırmayı da düşünebilirsiniz... Onu da fırçayla ve suyla iyice temizledikten ve ilaç uyguladıktan sonra ayrıca köklendirmeyi deneyebilirsiniz...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025