agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/)
-   -   Kaktüs Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/16466.htm)

Druppel 04-04-2013 20:12

Yeni Kaktüste Lekeler

4 Eklenti(ler)
Selam olsun tüm dostlara
İnternet üzerinden satış yapan yerli bir seradan yaptığım alışveriş sonucunda gelen kolimi bugün teslim aldım.. "Echinopsis Haku Jo" olan kaktüste çevresel bazı lekelenmeler söz konusu.. Fotoğraflarını eklemeye çalışacağım. Kabaca derin birer yara kabuğu görünümünde olduklarını söyleyebilirm. Bunların kaynağı nedir, zararı var mıdır, bu konuda beni bilgilendirebilir misiniz?

Druppel 12-04-2013 09:12

Lütfen desem:rolleyes:

sakdag 15-04-2013 08:15

Sayın Druppel, kaktüsünüz daha önceden darbe almış, bu yüzden yaraları kabuk bağlamış. Bu durumun kaktüsünüze bir zararı olmaz.
Kaktüsünüz iyi durumda, üstelik pek çok tomurcuğu mevcut sanırım, açınca güzel çiçeklerini de paylaşın lütfen...;)

Aysel Yavuz 19-04-2013 10:27

2 Eklenti(ler)
Merhaba, evimi taşıdıktan sonra sukulentimin toprağını değiştirdim ve içeri aldım.. İçerde olduğu içinmi yoksa toğrağı değiştiği içinmi yapraklarını dökmüştür.. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum..

sakdag 19-04-2013 11:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aysel Yavuz (Mesaj 1141347)
Merhaba, evimi taşıdıktan sonra sukulentimin toprağını değiştirdim ve içeri aldım.. İçerde olduğu içinmi yoksa toğrağı değiştiği içinmi yapraklarını dökmüştür.. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum..

Sanıyorum içeri aldığınız için bu hale gelmiş bitkiniz. İlk olarak direkt güneş görmeyen ama bol aydınlık olan dış mekana çıkartın bitkinizi lütfen. Zaman içinde yeni filiz ve yapraklar vererek düzelecektir. Bitkinizde graptopetalum galiba.

Druppel 19-04-2013 11:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1138806)
Sayın Druppel, kaktüsünüz daha önceden darbe almış, bu yüzden yaraları kabuk bağlamış. Bu durumun kaktüsünüze bir zararı olmaz.
Kaktüsünüz iyi durumda, üstelik pek çok tomurcuğu mevcut sanırım, açınca güzel çiçeklerini de paylaşın lütfen...;)

Sevgili Sakdağ
Çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için
Tomurcukları şimdilik döküldü ama eğer açarsa ilk çiçeğini size hediye sunacağım

Aysel Yavuz 19-04-2013 12:02

Çok teşekkür ederim Sakdağ.. Söylediğinizi hemen yapıcam. Bu bitkimi kaybetmek istemiyorum..

sakdag 19-05-2013 21:46

Evet, kırmızı örümcek zararı bu. Benim bir iki kaktüsümde de bu görüntü vardı. Ben de yeni ilaçladım.

selenn 21-05-2013 09:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonerordo (Mesaj 1157768)
Teşekkürler, Sayın Sakdag.
"Torpedo EC Böcek ve kırmızı örümcek ilacı" yazan bi ilaç aldım 1,5 lt.ye yarım çay kaşığı koydum. Üzerinde 100 lt.ye 25 ml. yazıyordu. tüm kaktüslere hatta öbür bitkilere de fısfısladım. Umarım düzelirler

İlk ilaçlamadan sonra tekrar ilaçlama yapmanızda fayda var. Tek sefer ilaçlama yeterli gelmeyebiliyor.

Sûz-i Dilârâ 19-06-2013 07:36

5 Eklenti(ler)
Atlasıma bi'şeyler oluyor:( Hem de pembe çiçekli atlasım:( Arkadaşlar ne yapmam gerekiyor:confused: Kaktüs işlerinde yeniyim, kalonchelerimde de aynı sorunu yaşıyorum, çok minik tırtıllar bitkilerimi karartıp duruyor, yaprakların üzerlerine yumurtluyorlar diğer bitkilerimi sarıyorlar.

selenn 19-06-2013 09:57

Sevgili Sûz-i Dilârâ, tırtıllar dış melandaki bitkilerden geliyorlar. Benzer sıkıntıyı ben de bahçeye yerleştirdiğim sukulentlerde yaşıyorum bu sene. Ağaçtan düşen tırtıllar sukulent yapraklarında yapış yapış salgılar ve bereler oluşturuyor. İlaçlama yapmanızda fayda var. Fakat toprakta kalabilecek larvalar aynı sorunu yaşamanıza sebep olabileceğinden toprağını da değiştirirseniz iyi olur.

Bebekleriniz olduğu için bitkisel içerikli insektisitlerden kullanabilirsiniz.

mmanager 19-06-2013 11:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 1171532)
Sevgili Sûz-i Dilârâ, tırtıllar dış melandaki bitkilerden geliyorlar. Benzer sıkıntıyı ben de bahçeye yerleştirdiğim sukulentlerde yaşıyorum bu sene. Ağaçtan düşen tırtıllar sukulent yapraklarında yapış yapış salgılar ve bereler oluşturuyor. İlaçlama yapmanızda fayda var. Fakat toprakta kalabilecek larvalar aynı sorunu yaşamanıza sebep olabileceğinden toprağını da değiştirirseniz iyi olur.

Bebekleriniz olduğu için bitkisel içerikli insektisitlerden kullanabilirsiniz.

İyi günler Selen Hanım size daha aytıntılı bilgi sahibi olduğunuzu düşündüğüm için soruyorum.Benim sorunum yılbaşı çiçeklerimde...Yılbaşı çiçeklerim önce alttan ana gövdeden başlayarak renk değiştirmeye sonra da çürümeye başlıyor.Akşam sabah her baktığımda çürüyen gövdenin üstteki dalları düşerek sanki kendini atıyor gibi duruyor.Tuhaf olansa mesela bir saksıda 4tane ana gövde var bunlardan 3 ü dökülp birinin sağ kalması.Dökülen lobları atmaya kıyamadığım için tekrar dikmeye uğraşıyorum.Bu da en fazla 3-4 loblu çelik tuttuğu için bir sürü yeni dikim işlemiyle uğraşmam gerekiyor.Tabi bunlardan bazıları çürüyor bazıları da kalıyor ama...Kış mevsimide de böyle bir şey olmuştu ektiklerimden tutanları isteyen yakınlarıma dağıtmıştım ama havala ısındıkça çürümeler artıyor.Şehrimizde ithalat yapan sera firmasını aradım sıvı gübre vermemi önerdi.Okuduğum bir kaynakta saksı değişiminde pomza taşı kullanıldığı zaman düzenli sıvı gübre vermek gerektiğini yazıyordu.Ama çürümeyle ne ilgisi olabilir diye düşünüyorum.Aşırı sulamadığım halde böyle olmasına şaşırıyorum.Hatta az suladığım bile söylenebilir.Saksı değiştirirken eski topraklarını temizlemeden diktiğim için mi diye düşünmekteyim.Bazılarının toprağının üzerinde küçük siyah sinekler de gördüm.Eğer hastalık ya da böceklenme varsa diğer çiçeklerime de bulaşırmı diye korkuyorum.Mantar ilacı versem zararı dokunurmu kaktüs ve sukkulentlere fikirlerinizi bekliyorum....Şimdiden teşekkürlerimi iletirim...

kaktüsever 01-07-2013 10:34

Nesi olduğunu bilmiyorum :(

1 Eklenti(ler)
2 hafta oldu alalı bilimsel ismini bilmiyorum ama kaynana yumruğu da diyorlar. Üstündeki çiceği silikonla yapıştırmışlar ki çok gereksiz. Asıl problem üstünde bi şeyin oluşması ve onun etrafının yumuşamış olması endişelendim bu benim ilk kaktüsüm ve çok acemiyim yardımcı olursanız çok sevinirim :(

ayomisan 09-09-2013 08:34

hayırlı günler.
yılan cinsi kaktüsümü trabzon'dan özene bözene getirdim.
önceleri çok güzel serpildi büyüdü, birden coşmuştu.
ama neredeyse bir aydır dallarında yumuşamalar başladı.
eski canlı yeşil hali yok artık.

çok mu su veriyorum acaba deyip suyu kestim ama gene de kendisine gelemedi.
direk güneş ışığı almıyor, fakat aydınlık cama yakın yerde duruyor.
güneş mi istiyor acaba?

https://lh6.googleusercontent.com/-D...908_214213.jpg

https://lh4.googleusercontent.com/-i...908_214208.jpg

sakdag 09-09-2013 16:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1171504)
Atlasıma bi'şeyler oluyor:( Hem de pembe çiçekli atlasım:( Arkadaşlar ne yapmam gerekiyor:confused: Kaktüs işlerinde yeniyim, kalonchelerimde de aynı sorunu yaşıyorum, çok minik tırtıllar bitkilerimi karartıp duruyor, yaprakların üzerlerine yumurtluyorlar diğer bitkilerimi sarıyorlar.

Sevgili Suz-i Dilara atlasınızın son hali nedir? Kırmızı örümcek sorunu var bu bitki de.

sakdag 09-09-2013 16:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayomisan (Mesaj 1197469)
hayırlı günler.
yılan cinsi kaktüsümü trabzon'dan özene bözene getirdim.
önceleri çok güzel serpildi büyüdü, birden coşmuştu.
ama neredeyse bir aydır dallarında yumuşamalar başladı.
eski canlı yeşil hali yok artık.

çok mu su veriyorum acaba deyip suyu kestim ama gene de kendisine gelemedi.
direk güneş ışığı almıyor, fakat aydınlık cama yakın yerde duruyor.
güneş mi istiyor acaba?

Sayın Ayomisan, bu kaktüs iç mekandan hiç hoşlanmaz, acilen dışarı almanız lazım. İlk etapta direkt güneşin altına koymayın, dalları yanabilir.

''İlk önceleri çok iyi büyüdü''' dediğiniz durum kaktüsün dallarının güneşe erişme çabasından başka bir şey değil.

Kışı dışarıda geçirebilen, dayanıklı bir türdür Chamaecereus silvestrii. Benim bitkilerim -10 dereceyi gördüler geçen kış, sağlamlar.

ayomisan 10-09-2013 10:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1197665)
Sayın Ayomisan, bu kaktüs iç mekandan hiç hoşlanmaz, acilen dışarı almanız lazım. İlk etapta direkt güneşin altına koymayın, dalları yanabilir.

''İlk önceleri çok iyi büyüdü''' dediğiniz durum kaktüsün dallarının güneşe erişme çabasından başka bir şey değil.

Kışı dışarıda geçirebilen, dayanıklı bir türdür Chamaecereus silvestrii. Benim bitkilerim -10 dereceyi gördüler geçen kış, sağlamlar.

Aman Allah'ım. işten izin alıp eve gidip güneşe çıkartmak istedim birden :rolleyes:

Bense evin her köşesini gezdirdim :(
Balkona çıkartmak pek istemiyordum,hem çok rüzgar alıyor ve hem de direk güneş alıyor diye , sabah 10 dan güneş batana kadar.

dallarının aşırı uzadığını hissettiğim an dışarı çıkartmıştım ama o zamanlar aşırı sıcaklar vardı, direk güneş altında durmasına dayanamadığım için tekrar içeri aldım.

umarım toparlar kendisini, teşekkür ederim :)

sondurumunu bildirmek isterim, teşekkür ederim. kendisini baya toparladı. manasız uzaması durdu ve dalları üstünden filiz vermeye başladı.
taki geçen gün ona çarpıp saksısını kırana kadar :(
saksıyı değiştirdim. umarım bu soğuk günlerde saksı değişimi onu yaralamaz...

edezfika 13-11-2013 11:03

3 Eklenti(ler)
Merhaba, bana 1.5 yıl önce bi kaktüs hediye edilmişti türünü tam olarak bilmiyorum zaten bu konuda oldukça acemiyim :( ama yine sizin forumunuzdan baktım sanırım Echinopsis türünden. Fakat aldığımdan beri 1 cm civarında büyüdü :( 2-3 defa düşürmüştüm ama biyerine bişi olmadı suyunu da çok az veriyorum 15 günde bir bazen 1 ayı buluyor.Bugün yine düşürdüm :( :( köküne baktım acaba çürümüş mü diye herhangi bir yumuşama yok ancak hafif sararmış. bide 3-4 ay önce capcanlıydı etliydi şuan belli bi yerden sonra buruşmuş tekrardan canlanmış gibi orda bi buruşma var:( şimdi toprağına yeni toprak ekledim çok azda su döktüm güneşe koydum.onu çok seviyorum çok korkuyorum bişi oldu diye kaktüsüm düzelir mi sizce? :( :(

edezfika 13-11-2013 17:35

lütfen yardım edinnn :( :(:(

loveforlife 13-11-2013 19:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edezfika (Mesaj 1217926)
Merhaba, bana 1.5 yıl önce bir kaktüs hediye edilmişti türünü tam olarak bilmiyorum. Zaten bu konuda oldukça acemiyim :( ama yine sizin forumunuzdan baktım sanırım Echinopsis türünden. Fakat aldığımdan beri 1 cm civarında büyüdü. 2-3 defa düşürmüştüm ama bir yerine bir şey olmadı. Suyunu da çok az veriyorum. 15 günde bir bazen 1 ayı buluyor. Bugün yine düşürdüm, köküne baktım acaba çürümüş mü diye herhangi bir yumuşama yok ancak hafif sararmış. Bir de 3-4 ay önce capcanlıydı etliydi şuan belli bir yerden sonra buruşmuş tekrardan canlanmış gibi orda bir buruşma var:( şimdi toprağına yeni toprak ekledim çok azda su döktüm güneşe koydum. Onu çok seviyorum. Çok korkuyorum bir şey oldu diye. Kaktüsüm düzelir mi sizce?

Sayın Edezfika,
Kaktüsünüzün türü kesinlikle echinopsis değil. Ayrıca oldukça sağlıksız görünüyor. Toprağınız torf galiba. Bu da kaktüsler için hiç uygun bir ortam değil. http://www.agaclar.net/forum/kaktus-...retim/3019.htm başlığında gerekli bilgiyi bulabilirsiniz. Işığı az aldığı incelen ucundan anlaşılabiliyor. Ayda bir su vermeniz de doğru değil. Yazın en fazla on günde bir sulamalı, kışınsa donmayacağı ama serin olan bir ortamda tamamen susuz bırakmalısınız. Baharla beraber tekrar sulamaya başlayabilirsiniz. Bize de ihtiyacımızdan çok daha az su içersek susuz kalan cildimiz buruşur...;)

Bu arada, yazdığınız mesajlarda dilbilgisi kurallarına uyarsanız mesajlarınız daha anlaşılır olacaktır...
Saygılarımla...

edezfika 13-11-2013 20:24

Meğer hiç bişi bilmiyormuşum :( Peki toprağını değiştirip kaktüs için gerekli ortamı sağlarsam düzelir mi sizce,durumu çok mu kötü görünüyor?
Bu arada verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim.

gezenti ruh 14-12-2013 09:46

kaktüsüm hastalandı

1 Eklenti(ler)
Eklenti 460506

merhaba kaktüs çiçeğimin yaprakların da sorun var.Ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler

sakdag 14-12-2013 12:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gezenti ruh (Mesaj 1229802)
Eklenti 460506

merhaba kaktüs çiçeğimin yaprakların da sorun var.Ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler

Bitkinizin bir yaprağı dışında herhangi bir problem görmedim ben, o yaprakta bir yere çarpıp darbe almış olacak ki, ucunda kuruma oluşmuş. Endişe etmenize gerek yok, gayet sağlıklı görünüyor.

altintasna 10-02-2014 19:39

3 Eklenti(ler)
Bu konuya eklemem uygun olur diye düşündüm.

Kaktüsümde dün farkettiğim bazı lekeler var. Ne olduklarını bilmiyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim:

loveforlife 10-02-2014 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi altintasna (Mesaj 1248497)
Bu konuya eklemem uygun olur diye düşündüm.

Kaktüsümde dün farkettiğim bazı lekeler var. Ne olduklarını bilmiyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim:

Yumuşama var mı? Mantar gibi duruyor...

altintasna 10-02-2014 20:17

Lekelerin olduğu taraf, olmayan taraftan daha yumuşak. Lekeler daha yumuşak değil. Lekelerin olduğu taraf aynı yumuşaklığa sahip.

loveforlife 11-02-2014 11:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi altintasna (Mesaj 1248511)
Lekelerin olduğu taraf, olmayan taraftan daha yumuşak. Lekeler daha yumuşak değil. Lekelerin olduğu taraf aynı yumuşaklığa sahip.

Captan varsa ilaçlamalısın bence. Ya da daha uzman arkadaşların da fikrini al...

ardoise 13-08-2014 12:54

kaktüs hastalıkları

İki adet aşılı kaktüsümün hem anaç kısmı hem de üst kısımları cansızlaştı ve hastalıklı gibi bir hal aldı. Koyu mor renkte olan bir süre önce çiçek açtı ama anaç kısmında çürüme emaresi gibi kahverengi yumuşak bir bölge oluşmuştu aynı dönemde. Çürük gibi görünen kısmı eldivenle ayırdım, tekrar etmedi.

Kırmızı renkli olanın ise üst bölümlerinde kahverengi lekeler belirmeye başladı.

Sorularım:
1- Acaba ne yapmalıyım?
2- Anaçları değiştirsem toparlar mı?
3- Daha önce bir başka aşılı kaktüsümün anacını değiştirmeye çalışırken kaktüsü öldürdüm. Üstteki renki kaktüse zarar vermeden aşıyı nasıl yenileyebilirim?

Şimdiden teşekkürler.

ssssss 22-08-2014 10:39

Kaktüsüm hasta mı?

1 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Cinsini bilmediğim resimdeki kaktüsüm sanırım hastalandığı için bu halde. Güneş gören bir cam kenarında tutuyorum. Bakımını nasıl yapabilirim? Eski sağlığına nasıl kavuşturabilirim?
Şimdiden teşekkürler.

Ritulan 15-02-2015 13:24

1 Eklenti(ler)
Eklenti 537052
Merhaba arkadaşlar,bu kaktüsleri ebay dan (Çin) aldım .daha önce pereskiopsis üzerine grafting yapılmışlar.daha sonra pereskiopsisten çıkarılmışlar .bu kaktüsleri kessem ve iba Köklendirme hormonu kullanarak sıcak bir ortamda köklendirebilirmiyim?Çünkü artık büzüşmeler başladı.kaybetmek istemiyorum
Eklenti 537053
Eklenti 537054

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025