agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs Bakım, Üretim (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/)
-   -   Çelik ile Kaktüs Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/5418.htm)

Mesut Temiz 13-04-2019 03:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YRKaktüs (Mesaj 1565665)
Bir sey daha sorabilirmiyim 256. Cevaptaki ikinci resimde en basta bulunan bol yavrulu olan kaktusun cinsi nedir nasil cogaltabilirim ve bu kaktus cicek verirmk

Bahsettiğiniz resimdeki kaktüs bir mammillaria türü... Evet, iyi güneş görürse çiçek verir... Mammillaria'lar darbelere, ezilmelere, yaralanmalara karşı hassas bitkiler... Çıkıntıları oldukça gevrek ve kolayca kırılıyor ya da eziliyor... Ezilen kısım çürüdüğünde tüm kaktüsün kolayca çürütüp ölmesine yol açabiliyor... Çoğaltılması yavruların ayrılması yoluyla gerçekleştiriliyor, ancak ayırmak bu çıkıntılardan ve bitkinin gevrek yapısından ötürü çoğu kaktüse göre zor...
Ben çok dikkatlice (ve biraz da zahmetlice) birçok kez ayırıp köklendirdim...
Bazı mammillaria'lar ana gövdeden çok kolay ayrılıyor, ama sizdeki tür bu şekilde değil... Çekerek ya da çevirerek ayırmaya çalışırsanız muhtemelen yukarıda bahsettiğim hasarlar oluşacaktır... Ben temiz ve çok keskin (tercihen de tırtıklı) bir bıçakla gövdeyi ve yavruyu (dalı) hiç sarsmamaya çalışarak tam birleşme yerinden kesiyorum... Kesik yüzeye toz tarçın serpebilirsiniz, bakteri ve mantarları öldürüyor... Ardından birkaç gün kesik yerin kuruması için sıcak aydınlık bir yerde açıkta tutuyorum... Sonrası kolay, uygun bir toprağa bitkinin alt 1/3 ya da 1/4'lük kısmı gömülü olacak şekilde dikeceksiniz.. Toprağı sıkıştırırken de bitkinin dokularını ezmemeye dikkat etmelisiniz... Bitkiyi oynatmadan, sarsmadan normal kaktüs bakımını yapın, o köklenecektir... Belki deneme amaçlı olarak bir dalla başlamak iyi bir fikir olabilir... O resimdeki dalların hepsi köklendirilip yeni bir bitki olarak yetiştirilebilir, ama çok küçükleri değil, büyükçe olanları tercih ederseniz tutturma şansınız daha fazla olur... Bol şans...

YRKaktüs 13-04-2019 09:41

Cok tesekkurler

YRKaktüs 13-04-2019 10:44

Sagol

YRKaktüs 13-04-2019 10:49

Bide ben onceden 4 tne yavrusunu saksi degistirirken kirdigim icin ektim Allah a sukur hic biri solmadi ama buyumedide neden boyle oluyor ve toz tarcini normal bir kaktuse sebepsiz yere dokersek kaktuse iyi gelirmi

Mesut Temiz 13-04-2019 11:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YRKaktüs (Mesaj 1565682)
Bide ben onceden 4 tne yavrusunu saksi degistirirken kirdigim icin ektim Allah a sukur hic biri solmadi ama buyumedide neden boyle oluyor ve toz tarcini normal bir kaktuse sebepsiz yere dokersek kaktuse iyi gelirmi

Çürümedilerse mutlaka köklenirler, çünkü hastalık yapıcı organizmalar bitkiye nüfuz etmiş olsalar birkaç gün içinde çürüyüp sıvılaşmış olurlardı zaten... Büyüme ise ancak kökler geliştikten sonra meydana gelecek, yaz boyu büyürler... Yalnız bu kaktüsü daha çok güneş gören bir yerde tutmanız mümkünse çok daha iyi gelişir ve formu da düzgün olur...

Tarçın çelik olarak kesilmiş bitki parçalarının köklendirilmesinde kullanıldığı gibi, küçük fidelerin mantar hastalıklarından korunmasında da kullanılıyormuş, ancak miktarıyla ilgili ayrıntıları konusunda net bir bilgim yok maalesef... Sağlam kaynaklardan biraz araştırmak lazım...

YRKaktüs 13-04-2019 11:48

Cok sagol verdiginiz bilgilerden yararlanarak iki kaktusumu daha iyi bir yere yani daha iyi gunes alan bir yere yerlestirdim havalar daha iyi olunca daha iyi bir yere koycam

YRKaktüs 15-04-2019 21:32

Size kaktusumun cinsini sordugumda bana bir kaktus cinsi olarak mammillaria turunu soylemistiniz ben o kaktus cinsine baktim pek benimkine benzemiyo alt cins olabilirmi **** benimki zaman gectigi icin degismis olabilirmi yani bilginiz varsa eer soyleyin lutfen cok guzel olur bide sizde de oldugundan bahsetmistiniz onun resmini atarmisiniz acaba

mirii 18-05-2019 22:29

2 Eklenti(ler)
Merhaba, bir kaç konu hakkında yardımınız gerekiyor. ilk olarak, resimde görmüş olduğunuz kaktüsümün yavrularını ayırmalı mıyım ?
Birde Urfa'da yaşıyorum güneş çok yakıcı oluyor yazın, balkona alamıyorum bu nedenle ben de kaktüslerimi içeriye pencere önüne aldım yeterince ışık alıyor fakat bu anormal uzamalarla bende karşılaşıyorum bu konuda kafam çok karışık bir öneriniz var mı? Teşekkürler :)

karakedilek 21-05-2019 13:00

Merhaba arkadaşlar, yeni üye oldum sayfaya. Sorulacak en uygun başlık altına sorduğumu düşünüyorum. Kaynana dili kaktüsümde uzun uzun bir şeyler çıkmaya başladı. Çiçek açıyor sandım ama sanırım çiçek değil. Fotoğraf yukleyemiyorum. Yardımcı olur musunuz?

chuckybebek79 21-05-2019 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karakedilek (Mesaj 1568724)
Merhaba arkadaşlar, yeni üye oldum sayfaya. Sorulacak en uygun başlık altına sorduğumu düşünüyorum. Kaynana dili kaktüsümde uzun uzun bir şeyler çıkmaya başladı. Çiçek açıyor sandım ama sanırım çiçek değil. Fotoğraf yukleyemiyorum. Yardımcı olur musunuz?

Dal veriyordur

Mesut Temiz 23-05-2019 00:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karakedilek (Mesaj 1568724)

Yeterli güneşi alamadığı için, normalde kalın, yayvan ve etli olması gereken yeni yaprakları solucan gibi ince uzun ve cansız gelişmiştir... Kaktüsünüzü bir an önce çok daha fazla güneş göreceği bir yere koyun... O ince uzun yaprakları da dibinden kesip atın, çünkü artık şekilleri düzelmez... Güneşli konumda yeni çıkacak yapraklar düzgün formda olacaktır...

karakedilek 05-08-2019 14:56

1 Eklenti(ler)
Sanırım dediğiniz gibi yeterli güneş alamadığı için bu hale geldi. uzayan kısımları koparıp suya bıraktım. yapmam gereken başka bir şey var mıdır?

chuckybebek79 05-08-2019 19:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karakedilek (Mesaj 1573077)
Sanırım dediğiniz gibi yeterli güneş alamadığı için bu hale geldi. uzayan kısımları koparıp suya bıraktım. yapmam gereken başka bir şey var mıdır?

Suya koymamalısınız suda çürür , toprağa dikin 1-2 hafta içinde köklenir büyük ihtimalle

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

chuckybebek79 05-08-2019 19:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karakedilek (Mesaj 1573077)

Resimde gösterdiğim yerlerden kesip dikebilirsiniz https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...66fcabcd09.jpg

karakedilek 06-08-2019 14:09

tamamdır bu akşam onu da halledicm. Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için. :p

chuckybebek79 06-08-2019 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karakedilek (Mesaj 1573108)
tamamdır bu akşam onu da halledicm. Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için. :p

Rica ederim

hatayliahmett 12-09-2019 14:03

Kaktüs Çelikleme

2 Eklenti(ler)
Arkadaş bizim evin arka bahçesinde kaktüs dalı buldum. Bunu çelikleme ile çoğaltmam mümkün müdür? Mümkün ise nasıl yapabilirim?

Eklenti 698547

Eklenti 698548

Hande BALÇIK 11-02-2020 14:12

Merhaba

2 gun once yılan kaktus ten celık aldım sadece 12 saat kadar sonra toraga ektım acaba yanlıs bısey mı yaptım boyle yasatabılırmıyım yoksa topraktan almam mı lazım

Amatörceanlatım 04-04-2022 11:18

Kaktüs yavrularını ayırma (kaktüs çoğaltma) ( Gymnocalycium variegata )

Amatörceanlatım 08-04-2022 10:31

Amatörceanlatım 09-04-2022 07:19

Amatörceanlatım 15-04-2022 14:31

Amatörceanlatım 19-05-2022 13:25

Amatörceanlatım 22-05-2022 14:15

Amatörceanlatım 27-05-2022 11:35

Amatörceanlatım 31-05-2022 10:16

Amatörceanlatım 02-06-2022 06:02

Amatörceanlatım 04-06-2022 12:26

Amatörceanlatım 19-09-2022 10:08

Amatörceanlatım 17-12-2022 15:45

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025