agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs Bakım, Üretim (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/)
-   -   Aşı ile Kaktüs Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/2536.htm)

antikressam 10-04-2007 13:11

UYAR 11 Çalışmalarınız harika diyecek birşey bulamadım.....
çalışmalarınızın devamını dilerim başarılar...
birde sorum olacak her kaptüs türünde aşılama yapılabilir mi?
birde her kaptüs çiçek verir mi. bendede 5 tane var ama onlar olumu bimiyorum size resimlerini yollayayım bir bakın. şimdiden teşekkürler......

selenn 12-04-2007 13:12

sevgili arkadaşım uyar11,

beni bugün hem hüzünlendirdin hem de çok mutlu ettin. asilama konusunda paylaşımın için çok teşekkür ederim. hüzünlenme sebebim ise memleket hasretin. dilerim en kısa zamanda hayalince bir serayı ülkemizde açarsın ve bizlerde baş müşterilerin, dostların oluruz. benim de bir Gymnocalycium'um var ve aldığımda üzerinde pembe çiçekimsi bir bölge vardı en üstünde . cehaletimi mazur gör çünkü bu ilk kaktüsümdü:) daha sonra bu pembe alan kurudu ve gövdenin yan tarafından bir dal uzamaya başladı daha sonra o da büyüdü ve gövdenin şeklini aldı altından da köke benzer saçaklar verdi. bunu koparıp toprağa daldırmalı mıyım? bu konuda bana yardımcı olursan çok sevinirim. şimdiden sonsuz teşekkürler. bir de piyasada kaktüs besini diye sıvı gübreler satılıyor bunların faydası olur mu ?

ozlemkoybasi 12-04-2007 14:52

***.kaktuslerdekı asılama yontemını cok guzel anlatmıssınız ellerınıze saglık.en kısa zamnda bende deneyecegım.umarım tutarlar.
saygılar.

uyar11 14-04-2007 00:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 94479)
sevgili arkadaşım uyar11,

beni bugün hem hüzünlendirdin hem de çok mutlu ettin. asilama konusunda paylaşımın için çok teşekkür ederim. hüzünlenme sebebim ise memleket hasretin. dilerim en kısa zamanda hayalince bir serayı ülkemizde açarsın ve bizlerde baş müşterilerin, dostların oluruz. benim de bir Gymnocalycium'um var ve aldığımda üzerinde pembe çiçekimsi bir bölge vardı en üstünde . cehaletimi mazur gör çünkü bu ilk kaktüsümdü:) daha sonra bu pembe alan kurudu ve gövdenin yan tarafından bir dal uzamaya başladı daha sonra o da büyüdü ve gövdenin şeklini aldı altından da köke benzer saçaklar verdi. bunu koparıp toprağa daldırmalı mıyım? bu konuda bana yardımcı olursan çok sevinirim. şimdiden sonsuz teşekkürler. bir de piyasada kaktüs besini diye sıvı gübreler satılıyor bunların faydası olur mu ?

Sevgili selenn,
Duygularin icin tesekkurler.
Eger kaktusun renkli kaktuslerden ise bunlari celikle uretemezsin ama gercekten kok verdiyse ozaman bordo **** koyu yesil cinslerden, bunlari koklendirebilirsin. Ana govde den ayirip birkac gun kurumaya birakirsan dikim icin hazir demektir. Kaktusler besine pek ihtiyac duymazlar ama yinede istersen kullanabilirsin, bunun icin azotca fakir gubre secmelisin.
saygilar,

bonsade 01-08-2007 16:45

1 Eklenti(ler)
Deneme.Sarı yılbaşı -kaktüse aşılama.

akinal33 01-08-2007 17:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uyar11 (Mesaj 56108)
Simdilik bu kadar yeter sanirim
Isterdimki kaktuslerimi ulkemde yetistireyim, boylelikle sizlerlede kolaylikla paylasabilirdim, simdilik resimlerini paylasiyorum sizlerle.
Kimbilir belki bir gun yepyeni turlerle ulkemde de yetistirebilirim, bunun icin bazi calismalarim var.
Aslinda 1996 dan buyana niyetim hep ulkemde bir sera kurmak idi, bunun icin Izmirde arazi bile almistim, malesef bazi terslikler daha dogrusu yanlis kisiler sectigimden bu gune kadar gerceklesemedi hayallerim ama vazgecmis degilim, belki birgun gerceklesir.
saygilarimla,
uyar11

ya bu kaktuse aşıyı nasıl yapıyorsunuz ve izmirde aldığınız arsa izmirin neresinde

memet 01-08-2007 17:51

Forumda, kaktüse nasıl aşı yapıldığı ayrıntılı ve görüntülü olarak anlatılmıştı.

ataser 02-08-2007 11:08

sgörünüş o nasıl bir deneme, harikasın valla
hiç aklıma gelmeyecek bir aşılama yapmışsın bayıldım inan ki
umarım tutar

bonsade 04-08-2007 08:36

Çok kolay ataser.Bir senelik.Sonbaharda saksıya alacağım.

ataser 04-08-2007 11:12

aklıma birşey gelmişti sordum ama cevap alamadım bir de burada sorayım dedim
acaba aşılanmış bir kaktüs satın alsak ve aşısını ve ana gövdeyi ayrı ayrı diksek yaşama şansları ne acaba.
**** ana gövdeyi 2 ye bölsek ve aşılı ve ufak bir parçası kalmış kısmı ayrı, ana gövdeden kalan ve köklü kısmı ayrı diksek ne olur acaba?

Filiz 04-08-2007 11:28

Benim de aklıma takılan bir soru: neden aşılamaya ihtiyaç duyulur kaktüslerde?

Arzu Kasapoğlu 04-08-2007 12:41

Sanırım değişik ve bol çiçek veren farklı kaktüsler elde temek için.Bende en kısa
zamanda deniyeceğim.Teşekkürler uyar11.

Filiz 04-08-2007 12:58

Ben denedim bile ;) sayın uyar11 aloe vera'nın üzerine ismini bilmediğim :) bir kaktüs aşıladım inşallah tutar. Aşının tutup tutmadığını nasıl anlayabilirim?

bonsade 04-08-2007 16:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ataser (Mesaj 137800)
aklıma birşey gelmişti sordum ama cevap alamadım bir de burada sorayım dedim
acaba aşılanmış bir kaktüs satın alsak ve aşısını ve ana gövdeyi ayrı ayrı diksek yaşama şansları ne acaba.
**** ana gövdeyi 2 ye bölsek ve aşılı ve ufak bir parçası kalmış kısmı ayrı, ana gövdeden kalan ve köklü kısmı ayrı diksek ne olur acaba?

Bütün mesele köklenmeyi sağlamak.İp ucu verirsem. Kaktüs parçalarnı toprak üzerine bırakıp köklenme sağlanır.Toprak çok az rutubetli olabilir. Hiç sulamadan kök saldığını görmeliyiz.Sonra saksıya alınırız.

ataser 05-08-2007 14:32

sgörünüş bir noktada hala soru işratelerim var deniyor ki o aşılanan renkli kaktüsler kendi başına yaşama şansına sahip değillermiş, renkli oldukları için laboratuvar da üretiliyorlarmış ve yeşil renk olmaması sebebiyle besinlerini ana gövdeden alabiliyorlarmış. acaba o satılan aşı kaktüslerin üzerindeki renkliler gerçekten bu durumla karşılaşabilirler mi?

uyar11 05-08-2007 14:55

Sevgili kaktusseverler,
Renkli kaktusler konusunu merak eden arkadaslar,
Ustteki renkli kisimlar tek basina koklenmeleri cok zor. Bunlari kendi deneyimlerime dayanarak yaziyorum. Bazi renkler istisna. Ben bazi koyu rekleri koklendirebildim ama buyumeleri cok yavas ve cok hassalar. Klorofil ozelligi ne kadar az ise koklenmeleri o derecede zor. Hatta bazi renkler alttaki yesil kismin uzunlugu ile orantili yani alttaki yesil kismi kisalttigimizda yasamlarini surduremiyorlar. Bunu soyle kisaca soyleyebiliriz, renk ne kadar acik ise koklenme o derece zor.

uyar11 05-08-2007 14:57

1 Eklenti(ler)
Eger ustteki rekli kismi baska bir kaktus uzerine asilayacaksaniz, asilacaginiz anac , kendi anacindan buyuk olmasi, gelismesinin daha iyi olmasini saglar.
Size bir ornek

uyar11 05-08-2007 15:11

1 Eklenti(ler)
Bazi arkadaslar da neden asi diye sormuslar.
Bu kisilere gore degisiyor, Bazilarina gore asi gereksiz ve buna karsilar, dogasina aykiri olarak goruyorlar. Onlarin bu fikirlerine saygi duymakla beraber katilmiyorum.
Asilamaya iki yonden bakabiliriz;
Birincisi zorunluluk derecesinden, ikincisi ise estetik yonu.
Bunu soylede algilayabiliriz. Gunumuzde estetik cerrahi neden yapiliyor?
gereklilik ve guzellik degilmi?
Kaktuslerdeki asilamayi ben bu acidan goruyorum ve uyguluyorum ve bunda da basarili sonuclar alabiliyorum. ****** bazen basarisiz olabiliyorsunuz ama bu basarisizliklar olumsuz yonde etkilememeli, bunlar sizin elinizde olmayan sebeplerden **** tecrubesizliginizden, yeterince bilgiye sahip olmamanizdan kaynaklaniyor olabilir.

uyar11 05-08-2007 15:22

2 Eklenti(ler)
Asilama rastgele yapilacak bir uygulama degil, oncelikle bunu cok iyi bilinmesi gerekiyor. Her kaktus **** succulent diye bildiginiz sey bir digerine asilanmaz. Oncelikle ailelerini cok iyi tanimak gerekiyor. Kaktusler uzerine euphorbilar asilanamaz **** Aleo vera uzerine baska bir kaktus. Bazi arkadaslar bunu denemis, bu onlara sadece olumsuz bir tecrube kazandirir, bitkilerine ise aci bir son.
Euphorbia asilamalarinda dikkat edilecek husus, kesilen kisimlardan akan sutun temiz su ile arindirilmasi ve kagit mendil ile kurulanmasi. Bu sut asinin tutmasini engeller.
Asagidaki fotolarda Euphorbia obesa normal ve cristata formunda yine degersiz ama kok sistemi guclu olan baska bir euphorbia uzerine asilandi.

uyar11 05-08-2007 15:32

4 Eklenti(ler)
Opuntia (kaynana dili) uzerine yilbasi asilamasi benimde ilk asilama calismam olmustu yillar once ve oldukca basarili bir asilama idi. Bu bir gereklilik degil sadece estetik kazandirmak icin yapilacak bir asilama turu olabilir. Hatta bonsai kaktus yapiminda uygulanan bir yontem de denebilir.
Boyle bir uygulamadan bir kac ornek.

uyar11 05-08-2007 15:40

5 Eklenti(ler)
Sizlere fikir vermesi acisindan kendi asilarimdan bir kac cesitleme

uyar11 05-08-2007 15:43

5 Eklenti(ler)
Isterseniz bu cesitlemeyi biraz cogaltalim.

uyar11 05-08-2007 15:45

5 Eklenti(ler)
Nekadar cok cesit o kadar cok fikir.

nevsune 05-08-2007 16:11

Yok bunları da beğenmedim:p

Gerçekten, siz biran önce dönün buralara. Yoksa gözüm arkada giderim.

Ellerinize sağlık. Çok çok güzeller.

uyar11 05-08-2007 20:24

1 Eklenti(ler)
Neden asi diyenlere resimli bir aciklama;
Asagidaki fotodan da anlasilacagi uzere, kucuk saksidaki tohumdan yetistirilmis bir rebutia cristata, ve buyuk olan da yine bu kucuk olandan alinmis bir parca ile asilanmis ve yas olarak kucugunden iki uc yas kucuk. Neticeyi sizde goruyorsunuz.

uyar11 05-08-2007 20:26

1 Eklenti(ler)
Ve sonuc.
Karar sizin.

GLCN 05-08-2007 21:38

Aşılanınca dahamı çabuk acıyor hepsinin birbirinden güzel çiçekleri var.

COYOTE 05-08-2007 21:56

Hepsi çok güzel olmuş bence. Kıskandım hem de çok:p

Penelophe 05-08-2007 22:37

66 numaralı mesajdaki gerçekten bir harika.:)
Hepsini siz mi aşıladınız?

ephesos 05-08-2007 23:44

1 Eklenti(ler)
Uyar11 ne diyeyim tebrikler umarım benimkilerde öyle olur .Dört gözle bekliyorum açmasını.

uyar11 05-08-2007 23:56

1 Eklenti(ler)
Acmaya baslamis bile. yerini degistirmeyin ve susuz birakmayin yeter.
Actigi zaman da aynen boyle olacak.

uyar11 06-08-2007 00:14

1 Eklenti(ler)
GLCN sormus; Aşılanınca dahamı çabuk acıyor hepsinin birbirinden güzel çiçekleri var.
Asilanmis kaktusler ****** daha cabuk gelisiyor ve daha cok cicek aciyor.
Bunun sebebi ise anactan kaynaklaniyor. Kendi kok sistemi zayif olanlar, baska anac uzerinde onun kok sistemiyle gelistiginden kaynaklaniyor bu durum. ****** asilamada anac secimi cok onemli. Kok sistemi guclu olan turler secilmeli.
Pelenphe sormus; Hepsini siz mi aşıladınız?
Resimlerini gordugunuz butun asilar bana ait olup eger bana ait degilse kaynak bildiriyorum zira. Begendiginiz kaktusun cristata olmayan turunun asili resmi de asagida.

Penelophe 06-08-2007 00:18

Uyar11, hepsi gerçekten çok güzel.
Kaktüs sever yapacaksınız beni de bu gidişle.;)
Bu güzel paylaşımınız için çok teşekkürler.

uyar11 06-08-2007 00:19

1 Eklenti(ler)
Buda asilaninca cosan bir C. silvestrii melezi.

uyar11 06-08-2007 00:35

1 Eklenti(ler)
Daha inandirici olmasi acisindan ayni kaktus seramin icinde.

uyar11 06-08-2007 00:40

1 Eklenti(ler)
Bu guzellikleri gorupte insanin kaktussever olmamasi icin kor olmasi gerek

COYOTE 06-08-2007 01:02

Tanrım kıskançlıktan çatlayacağım. Bari alıştıra alıştıra ekleyin. Zira 20 küsür kaktüsümün 4-5 tanesi açabildi.:(

GLCN 06-08-2007 11:08

Açıklama için teşekkürler kaktüsleriniz harika..

bonsade 06-08-2007 11:45

Kabak fidesine aşılanan karpuzu düşünün.Daha sağlıklı ve de daha verimli. Doğa ya da aykırı diğil . Bütün meyveleri de bu yolla elde ederiz.

Filiz 07-08-2007 09:10

Kaktüs Yetiştirirken yaptığımız hatalar

Bir aloe veranın üstüne ismini bilmediğim bir kaktüsü aşılayarak yaptığım bir hatadan yola çıkarak uyar11'in uyarısını da ekliyorum. Başta kaktüsleri iyice tanımam gerektiğini ve öyle her türün her türe aşılanmayacağını öğrenmem gerekiyormuş. Teşekkürler uyar11.

"Asilama rastgele yapilacak bir uygulama degil, oncelikle bunu cok iyi bilinmesi gerekiyor. Her kaktus **** succulent diye bildiginiz sey bir digerine asilanmaz. Oncelikle ailelerini cok iyi tanimak gerekiyor. Kaktusler uzerine euphorbilar asilanamaz **** Aleo vera uzerine baska bir kaktus. Bazi arkadaslar bunu denemis, bu onlara sadece olumsuz bir tecrube kazandirir, bitkilerine ise aci bir son.
Euphorbia asilamalarinda dikkat edilecek husus, kesilen kisimlardan akan sutun temiz su ile arindirilmasi ve kagit mendil ile kurulanmasi. Bu sut asinin tutmasini engeller."

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025