agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs Bakım, Üretim (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/)
-   -   Tohumla Kaktüs Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/2057.htm)

skaraca 07-08-2013 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YaKo (Mesaj 1186477)
Merhaba :)
Ben bu pembe kapsülleri Mammillaria;'nın tohumu olduğunu düşünüyorum. Bunları nasıl ekeceğim bilen var mı? kuruyup düşene kadar bekleyeyim mi? Koparıp alayım mı? :dilli:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...801_073951.jpg

Sayın YaKo,

Biraz daha bekleyin. Tohum kesecikleri mümkün olduğunca kurusun. Daha sonra kopartın ve birazda gölgede tutun. Parmaklarınızın arasında ufalanacak şekilde kuruduğunda ekeceğiniz çimlendirme ortamı üzerinde ufalayarak içindeki tohumları doğrudan çimlendirme ortamına aktarabilirsiniz. Sizin tohumlar çok küçük ve siyah oldukları için dikkat edin.

eceyıldız 19-08-2013 23:27

Ekmek istediğim tohumlarla ilgili bilgi istedim ama sağolsun arkadaşlardan ilgilenen olmadı, bende şurdan burdan derlediğim bilgileri derleyip kendime göre bir toprak karışımı hazırlayıp bu gece tohumlarımı toprakla buluşturdum. Gelişmeleri tabi ki paylaşacağım ama eğer tohumlarım çimlenirse açmayı düşündüğüm kaktüs ve sukkulentler sayfasında paylaşacağım.
Bu arada belki bilgilerini ve deneyimlerini paylaşmak isteyen olursa diye buraya yazdım.
Toprak karışımına kendime göre ayarladığım ölçüye göre dişli kum, çakıl kırıntısı ve çiçekler için hazırlanmış toprak kullandım. Kum ve çakılı suyu berrak olana kadar sıcak suyla yıkayıp daha sonra bir kaç dakika da kaynattım. Sonra süzüp toprakla karıştırdım hazırladığım şeffaf kapaklı kaplara bastırmadan doldurup tohumlarımı tane tane ekledim daha sonra yine kaynar suyla yıkayıp 250 derece de fırınladığım ince kumu üzerlerine serpip fısfısladım kapaklarını kapatıp evin en serin ve aydınlık yerine kaldırdım.
Şimdi bekleme zamanı.
Kafamda oluşan sorular ise kapların kapaklarını gündüz açıp gece mi kapatacağım, hergün su püskürtmem gerekiyor mu.
İnşallah bu sorularımı cevaplayan olur

turkankaragoz 25-08-2013 20:13

3 Eklenti(ler)
Eklenti 436028Eklenti 436029Eklenti 436030

eceyıldız 25-08-2013 21:33

Benim tohumlarda böyle olur inşallah
Çok güzeller ellerinize sağlık çiçeklerini de görürsünüz inşallah.

deepbluesky 31-08-2013 18:08

4 Eklenti(ler)
Herkese meraba,

Siteye yeni üye oldum. Uzun süredir bitkileri düşünürdüm özellikle de bonsai düşünürdüm. Ancak hiçbir zaman bu düşündüklerimi gerçekleştirememiştim. Birkaç ay önce merak saldım. Birkaç yetişmiş bitki aldım ve zaman geçtikçe daha çok hoşuma gittiğini gördüm. Aklıma tohumdan yetiştirmek gelmişti. Nasıl olur derken, bu formu buldum ve bu sayfada yazılanların hepsini okudum. Nihayet, "karışık yaprak güzeli", "karışık kaktüs" ve "farklı tür bonsailer"in tohumlarını aldım. Yaprak güzeli ve kaktüs "Vilmorin" markadır. 25.08.2013 tarihinde bunları %50 torf ve %50 toprak olmak üzere ektim. Üstlerini kapattım. Henüz 6 gün oldu. Yaprak güzeli ve kaktüslerin sonuçları aşağıdaki fotograflardadır. İlk 2. ve 3. foto yaprak güzeli, 4. foto kaktüs. Sonuç böyle olunca dayanamadım üye oldum fotografları göndereyim dedim.

deepbluesky 31-08-2013 18:52

Yalnız biraz düzensiz ektim sanırım. :) Bunları ben nasıl ayırcam bilmiyorum. :)

deepbluesky 31-08-2013 19:00

4 Eklenti(ler)
Kaktüsler pek anlaşılmıyor sanırım. Birkaç tanede yakın çekim koyayım, biraz belli olsun. ;)

eceyıldız 02-09-2013 08:05

Çok güzel görünüyorlar güle güle büyütün çiçeklerini de görün inşallah. Ben ayın 20sinde ektim kaktüs tohumlarını benimkilerde vilmorin ama malesef hala bir hareket yok.

kokett 02-09-2013 12:03

Gelişmeleri bekliyoruz sevgili deepbluesky

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deepbluesky (Mesaj 1194933)
Kaktüsler pek anlaşılmıyor sanırım. Birkaç tanede yakın çekim koyayım, biraz belli olsun. ;)

deepbluesky 02-09-2013 19:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1195356)
Çok güzel görünüyorlar güle güle büyütün çiçeklerini de görün inşallah. Ben ayın 20sinde ektim kaktüs tohumlarını benimkilerde vilmorin ama malesef hala bir hareket yok.

Benim gördüğüm ve anladığım kadarıyla, üzerlerini kapatmak iyi oluyor. Bu şekilde en uygun şartlar yaratılmış gibi oluyor. Sera etkisi gibi birşey. Toprak nemliyken üzerini kapatın. Daha hızlı çıkıp büyüyorlar. Bakın birazdan yeni fotografları koyucam. Yeni çekip koyucam.

Üstünü kapatma fikrini doğrulamak içinde iki fotograf koyucam. Bunlar "English Daisy" isminde İngiliz Papatyası çiçeği. Aynı poşetten 10 ar tane farklı kaplara ektim. Birinin üstü kapalı birisi açık. İkisi de yanyana. Biri 6 günde 3 tohum çıkardı. Diğeri ise 3 günde hepsini çıkardı.

Fotograflar birazdan

deepbluesky 02-09-2013 19:38

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deepbluesky (Mesaj 1195558)
Benim gördüğüm ve anladığım kadarıyla, üzerlerini kapatmak iyi oluyor. Bu şekilde en uygun şartlar yaratılmış gibi oluyor. Sera etkisi gibi birşey. Toprak nemliyken üzerini kapatın. Daha hızlı çıkıp büyüyorlar. Bakın birazdan yeni fotografları koyucam. Yeni çekip koyucam.

Üstünü kapatma fikrini doğrulamak içinde iki fotograf koyucam. Bunlar "English Daisy" isminde İngiliz Papatyası çiçeği. Aynı poşetten 10 ar tane farklı kaplara ektim. Birinin üstü kapalı birisi açık. İkisi de yanyana. Biri 6 günde 3 tohum çıkardı. Diğeri ise 3 günde hepsini çıkardı.

Fotograflar birazdan

Evet. Bu fikri kanıtlayan fotograflar aşağıdadır. Dediğim gibi en uygun şartlar yaratılmış gibi oluyor. Toprak nemliyken üzerini şeffaf birşeyle kaplayın. Strech film veya kapların kendilerine ait kapakları. İçeri giren ışık kesilmesi.

deepbluesky 02-09-2013 19:39

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kokett (Mesaj 1195430)
Gelişmeleri bekliyoruz sevgili deepbluesky

Az önce çektiğim fotograflar aşağıdadır. Gelişmeler gayet güzel ve tatminkar. :D

eceyıldız 03-09-2013 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deepbluesky (Mesaj 1195562)
Az önce çektiğim fotograflar aşağıdadır. Gelişmeler gayet güzel ve tatminkar. :D

Çok güzeller ellerinize sağlık ama bende saklama kabına ektim ve üstünü hep kapattım biryerde yanlış yaptım galiba **** tohumlar bozuk artık bilmiyorum inşallah çıkarlar bırakmışım kendi hallerine.Dün bir deneme daha yaptım sadece genel kullanım toprağına bir paket tohumum daha vardı onuda saklama kabına ektim üstünü kapattım bekliyorum şimdi.

eceyıldız 14-09-2013 09:59

Tohumlarım çıkmaya başladı şimdilik 3 tanecik var çok ufaklar daha bakmaktan kendimi alamıyorum.Ayın 20 sinde ektiğim tohumlardan mammilera olanlardan 2 tane çıktı,ama lobivealarda hareket yoktu birkaç gün önce onları fazla derine mi gödüm acaba diyerek daha geniş bir kaba çok ince bir tabaka olarak serdim ve şeffaf bir naylon torbaya koydum sera ortamı oluşturdum inşallah ölmemişlerdir bekleyip görecez.Bu ayın başlarında sadece hazır toprak kullanarak hazırladığım kaba toprağın üzerine serpiştirdiğim ve su fısfısladığım lobivalardan bir tanecik çıktı heyecanla takip ediyorum inşallah gerisi gelir.

Bayçalı 23-09-2013 11:36

sn.Gözlük güle güle büyütün kaktüslerinizi benimde biçalışmamoldu nohut tanesi kadar olmuşlardı fakat fazla sulamaktan kaybettim kaktüslerimi çok sabır isteyen biriş tekrardan ekip yetişdirmeyi istiyorum kolay gelsin

sumeyra47 23-09-2013 15:56

bebek kaktüsleriniz harika görünüyorlar.

deepbluesky 23-09-2013 18:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1199294)
Tohumlarım çıkmaya başladı şimdilik 3 tanecik var çok ufaklar daha bakmaktan kendimi alamıyorum.Ayın 20 sinde ektiğim tohumlardan mammilera olanlardan 2 tane çıktı,ama lobivealarda hareket yoktu birkaç gün önce onları fazla derine mi gödüm acaba diyerek daha geniş bir kaba çok ince bir tabaka olarak serdim ve şeffaf bir naylon torbaya koydum sera ortamı oluşturdum inşallah ölmemişlerdir bekleyip görecez.Bu ayın başlarında sadece hazır toprak kullanarak hazırladığım kaba toprağın üzerine serpiştirdiğim ve su fısfısladığım lobivalardan bir tanecik çıktı heyecanla takip ediyorum inşallah gerisi gelir.

Bu yeni gelişmeleri duymak sevindirici. Çok güzel. Şimdiki durum nedir acaba?

deepbluesky 23-09-2013 18:52

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1195706)
Çok güzeller ellerinize sağlık ama bende saklama kabına ektim ve üstünü hep kapattım biryerde yanlış yaptım galiba **** tohumlar bozuk artık bilmiyorum inşallah çıkarlar bırakmışım kendi hallerine.Dün bir deneme daha yaptım sadece genel kullanım toprağına bir paket tohumum daha vardı onuda saklama kabına ektim üstünü kapattım bekliyorum şimdi.

Bendeki gelişmeler ve son durum aşağıdaki gibidir. Yavaş yavaş şaşırtmaya ayırmaya başladım. :rolleyes:

Dudi 23-09-2013 23:04

Merakla takip ediyor olacağım, hayırlı olsun...

solucan17 23-09-2013 23:05

Keyifle takipteyim :)

Gözlük 23-09-2013 23:50

Sayın Bayçalı, sumeyra47, Dudi ve solucan17,
Teşekkür ederim ilginize. Sizlerin takip ettiğini, gerektiği yerde destek olacağınızı bilmek, süreci eğlenceli kılıyor.;)

deepbluesky 13-10-2013 18:27

3 Eklenti(ler)
Bendeki gelişmeler aşağıdaki fotograflardadır. ;) Bende de gelişmeleri yavaşladı :mad:

Narinkhn 14-10-2013 14:18

Merhabalar.

Sulama şekliniz fısfıs mı alttan sulama mı?Fısfıslamak etkiler mi?

Narinkhn 18-10-2013 16:38

Bunlarda benim tohumdan kaktüslerim.

1 Eklenti(ler)
;)9 taneden 5 tanesi çimlendi.Ne derece başarılı bilmem ama şaşırtma zamanı gelmiş midir sizce?Üstlerini açayım mı artık?Çünkü diğerlerinden umudu kestim:(

Narinkhn 18-10-2013 16:40

Bu fotoğrafta yakından.

1 Eklenti(ler)
Teşekkürler şimdiden.

Narinkhn 18-10-2013 23:33

Teşekkürler

:rolleyes:teşekkür ederim.Daha yeni tepelerinde dikenler oluştu.Ben sadece şaşırtırsam daha iyi gelişip kışı ölmeden atlatırlar belki diye düşünmüştüm:confused:Forumu 2-3 kez okumuşumdur zaten oradaki bilgilerle seramı hazırladım ama biz acemiler yine de fotoğrafla daha emin oluyoruz sanki:pSizleri de biraz yoruyoruz:)

Narinkhn 19-10-2013 10:05

Tekrar

Tekrar teşekkürler dediğinizi uygulayacağım;)

petreli 22-11-2013 13:46

Bunlar da benim yavrucuklarım .Ama çok yavaş büyüyorlar 2 ay oldu.

1 Eklenti(ler)
Eklenti 455935

petreli 22-11-2013 14:05

Çiçekleri severdim ama kaktüslere hiç ilgim yoktu.Sayenizde ben de kaktüs meraklısı oldum hem de tohumdan yetiştirmek isteyecek kadar.Resim net değil ama 2 ay önce marketten aldığım tohumların bir kısmını tavsiyelerinize uyarak diktim.Henüz çok küçükler sabırsızlıkla büyümelerini bekliyorum.Tüm tavsiye ve bilgi paylaşımlarınız için teşekkürler.

tranquila 09-12-2013 20:16

Ben de ilk denememi yapmış bulunuyorum. En alta iri taneli pomza taşı koydum. Karışımın da çoğunluğu kum, azar azar da perlit ve saksı toprağı koydum. Bir de tohumları serpmeden önce Fungisit sıktım spreyle. Bakalım neler olacak :eek:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025