![]() |
2 Eklenti(ler)
Google da aradım bu türü ve ilk çıkan resimlerden ekliyorum benim ağacımın yaprakları da gördüğünüz üzere böyledir.
|
Sitedeki "ürünün büyük resmi" denince görüntülenen resim sempervirens. Ancak bu yaprak formunu sizin resimdekine benzetemedim. Benzeyip benzemediğini fidan sizde olduğu için daha iyi anlayabilirsiniz.
Öte yandan http://www.fideland.com/pinfo.asp?pid=99 sayfasında ağaç ile ilgili verdikleri bilgilerde bazı yanlışlar var. Alıntı:
demişler. Dünyanın en uzun ağacı bir sempervirens'dir. Adı Hyperion olan bu ağaç 115,5 metredir. 140 metrelik bir ağaç yok. Alıntı:
Denmiş. Rüzgarı sevmez. Gelişimini çok yavaşlatır. -10'dan fazla kış soğuklarında yaşaması mucize olur. Tam tersine gençlikte hızlı büyür. Büyüdükçe büyüme hızı yavaşlar :) |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 103075
Sitedeki ağaç resimlerini internetten almışlar. Büyük ihtimal yaprak resimlerini de internetten almışlardır. İki-üç yaşındaki bir sempervirens yukarıdakine benziyor olmalıdır. |
Orada 140 metreye kadar boylanabileceği söylenmiş dünyada bu boydaki bir sekoya ağacının var olduğu söylenmemiş dikkat ederseniz. 140 metre olmaması 140 metre boy yapamıyacagı anlamınada gelmez gelırmı? ki zaten bu boy meselesi benim için önemlı degıl torunlar gorur artık yasarsa o boyları
http://tr.wikipedia.org/wiki/Sekoya ve bu lınkede tıklarsanız aynı bılgılerın burada da gectıgını gorursunuz sımdı bu ansıklopedık bılgıdemı yanlıs? sakın yanlıs anlamayın benı bılgınızı sınamak gıbı amacım yok sadece gorduklerımı soyluyorum tesekkurler |
Sekoya (Sequoia sempervirens), servigiller (Cupressaceae) familyasının Sequoia cinsinden tek bir türle temsil edilen (monotipik) 120 m boy, 7 m çap yapabilen anavatanı Kuzey Amerika olan büyük bir ağaç türü.
Doğal yayılış alanında 140 m'ye kadar büyür; gövde dibi çok geniş olup uca doğru daralır. Kabuk kırmızımsı kahverengi veya tarçın renginde, 15-25 cm kalınlığındadır, tacı ise dardır. Genç ağaçlarda dallar incedir, sonradan kalınlaşır ve gövdeye çevrel olarak dizilmiştir. Yapraklar sürgünlere sarmal olarak dizilmiştir ve iki şekildedir; yan dallar üzerindeki yapraklar 1-2,5 cm uzunluğunda iki sıralı dizilmişlerdir, alt yüzlerinde iki stoma bandı yer alır. Ana sürgünlerin üzerinde yer alan yaprakların ise uzunluğu 1,5-2,5 cm olup uçları sivridir. Erkek kozalaklar ovoid 1,5-2 mm olup sarı-yeşildir. Tohum kozalakları çok küçük, olgunlaşınca koyu kırmızımsı kahverengi, eliptik-yumurta veya yumurta şeklinde 2-3,5 x 1,2-1,5 cm'dir. Bir yılda olgunlaşan tohumlar açık kahverengi eliptik-dikdörgen şeklinde 1,5 mm uzunluğundadır. Tohum kanadı 1 mm genişliğindedir. |
"Doğal yayılış alanında 140 m'ye kadar büyür" diyebilmek için doğal yayılış alanında 140 metreye ulaşmış en az bir ağacın tesbit edilmiş olması gerekir. Böyle bir tesbit olmadıkça bu ifade yanlıştır (ansiklopedide olsa da). Öte yandan ağaçların teorik büyüme limitlerinin 120, en fazla 130 metre olabileceğine dair araştırmalar var :)
Öte yandan haklısınız, Hyperion'ın yaşı bir kaç bin yıl olduğuna göre, kaliforniya'da yaşıyor olsaydık bile ağacın yüz metreyi geçmesi için yüzlerce nesil geçmesi gerekecekti. Benim büyük ağacım 16 yılda henüz 20 metre olabildi. Bu anlamda küçük bir bebek sayılır. |
Benim resminiz hakkında acemice görüşlerim olacak şimdi benim fidem ufak daha, resimde gösterdiginiz boyuta gelirse eğer yapraklarının sizin gösterdiğiniz sekoyada ki yaprak şekillerine dönüşeceğini tahmin ediyorum
(sadece bir tahmin) |
Teşekkürler bilgiler için hocam.
Şimdi giant sempervirens den dahamı dayanıklı olur çok soğuk günlerde evin serin bir odasına alsam fayda etmezmi kusura bakmayın sizi de çok yordum |
Sekoya gigantium başlığındaki yazışmalarda bu çeşitin Bursa vb. şehirlerde varlığından söz ediliyordu. Buradan çıkarsamam sempervirens kadar hassas olmadığı. Ama Afyon yanılmıyorsam kışın -30 görür. Nem de çok düşüktür. İklimin uygun olmadığı kesin. Elbette bu gigantium yaşamaz anlamına da gelmez. Sevmese de iyi kötü hayatta kalabilir. Yazdığım gibi bu çeşidi çok iyi tanımıyorum. Sadece tohumdan ürettiğim 3-5 çok küçük fidanım var. Huyunu suyunu anlayana kadar biraz zaman geçmesi gerekecek:)
Dediğiniz gibi ev ortamında tutarsanız ve koşulları sağlarsanız yaşatma şansınız var. Camla kapanmış ısıtılmayan balkonunuz varsa daha uygun olabilir. |
Demek umudumuz var inanın asık olan yüzüme tebessüm geldi bu ağaçların hastasıyım ilgisinin tam olacağından emin olabilirsiniz :)
Hocam eksi 30'a varmıyor artık afyonun kışları son bir kaç senedir en fazla en fazla eksi 18 e kadar düştüğünü bilirim aynen nem çok düşük Kapalı balkonumuz malesef yok ısıtılmayan serin bir oda olması yeterli olur umarım tesekkurler beraber buyutelım artık inşallah sızın sekoyalar vede benım sekoyam buyuyup serpılıp kocaman agaclar olurlar İyi geceler |
Bu arada söylemeyi unuttum eğer sorunsuz büyütebilirsem fotoğraflarını yukleyecegim
tekrar iyi geceler |
Ammada unutkanım en önemli soruyu sormadım
Sizin giantum fidanları yerdemi dikililer yoksa saksıyamı aldınız eğer saksıya aldıysanız toprak karışımını nasıl yaptınız bu son sorum sonra gidiyorum teşekkürler |
Gigantium'ları tohumdan çimlendirerek ürettim. Şimdilik saksıdalar. Sempiverens'ler tohumdan çok zor. Onları sürgünlerden köklendiriyorum.
Saksı karışımları biraz keçi gübresi, biraz killi, milli toprak ve peat-moss'dan oluşuyor. |
hayran hayran izlenecek ağaçlaar
|
Herkese merhaba saksıdaki sekoyalarım 20 cm boy atmışlar,kurumamalarına çok sevindim,en kısa sürede resimlerini yükleyeceğim,onları toprakla buluşturmak için kasım yağmurlarını bekliyorum.
|
Sayın Sinarit, sizin adınıza çok sevindim.
|
Çok teşekkürler İncifem.
Yalnız ağaçlardan birini talip çıktı ,çok meraklı bir tanıdık yıllardır sekoya arıyormuş benim bahçede görünce çıldırdı herhalde bir tanesi vereceğim. :) |
http://www.pictures-usa.com/sequoia/sequoia-11.jpg
http://meyvelitepe.typepad.com/meyve...3/gengrant.jpg Daha önce bu resimler gönderildimi bilmiyorum ama olsun tekrar görmekten zarar gelmez. Sonsuza dek yaşayacakmış gibi duran ulu Sekoyalar. |
|
Herkese merhaba. 80'lerin başında Boğaziçi Üniversitesi'nde o zamanki kütüphane, şimdi sanırım rektörlük olan binanın arkasında (Boğaz'a bakan tarafında) üç tane genç sekoya vardı. Henüz etraftaki diğer ağaçlarla hemen hemen aynı boyda olmalarına rağmen dimdik, kalın gövdeleriyle heybetli birer ağaç olacakları belliydi. Umarım hala yaşıyorlardır.
|
Gerçektende hiç ölmeyecekmiş gibi.
|
merak ettim bu hafta sonu gidip bi bakim bakalım boğaziçine :)
|
4-5 sene önce 4 tane sekoya dikilmişti iklimden dolayı formunu alamadı.O zaman üzülmüştüm ama bu resimleri gördüm daha çok üzüldüm.Bitki dikmek için dikmekten vazgeçmek gerekiyor.Bitkiler ortamlarına uygun dikilmeli kendi formunu bulmalı...
|
Müge hanım hangi resimlerden bahsediyorsunuz ?
|
Sn kalyon cümlem kapalı bir cümle olmuş.Sierra Nevada'dan dev sekoya resimlerinden bahsediyorum.Resimleri görünce burda ekilen sekoyalar için üzüldüm dedim formlarını alamayacaklar diye.
|
Bu ağaç ılıman iklim istiyen bir ağaç bizim ülkemizdede bu iklim mevcut bu ıklımde dıkılı olan sekoyalar ıcın neden uzuldugunuzu anlayamadım uzun sureler sonra elbet o gorduklerınız gıbı forumlar alırlar. tahmınımce bızde oradakı kadar yaslı sekoyalar yok. kı zaten buradakı fotograflarda da hep genc sekoyalar var.
Ama benım yaptıgım afyon gıbı bır karasal ıklımde sekoya askına tutulmak oldu ıste buna uzulun bu durum yanlıs, ama benıde anlayın resmen baglandım bu agaca. |
İkinizde üzülmeyin. Sahil bölgesindekiler sahil sekoyası (semperivens), iç bölgelerdekiler dev sekoya (giganteum) yetiştirsin.
|
Ben de bir tane sahil sekoyası diktim, uygun (serin ve nemli) ortamda devamlı sürgün veren bir ağaç. Ancak kışın ayazda soğuktan etkileniyor. Yazında sıcak ve kuraklıktan. Yarı gölge serin ve birazda nemli alan olunca sorun olmaz. Bu ağaçlar ansiklopedik fotoğraflarında ki görüntüye zaten bir iki insan neslinde ulaşamazlar. Bunu dikmek için yüz yılların düşünülerek, uygun bir yere dikmek gerekir. O görüntülere kavuşmayı da beklememeli genç ağaçlarında görünümü güzeldir. İstanbul da Bahçeköy Orman Fakültesi bahçesinde 60 yıllık bir sekoya var. Rize'de de parklarda var.
|
2 Eklenti(ler)
Eklenti 112781
Eklenti 112782 16 yaşındaki kızıl sahil sekoyası (redwood - sempervirens) ağacımız. Çapı 45-50 cm. Boyu yaklaşık 20 metre. |
Marmara'da gayet güzel olur, sizinki de çok güzel maşallah.
|
Evet örnek bir sekoya çokda güzel formunu alıyor maşallah
|
Ağacın kabuğuna dikkat ederseniz redwood adını veren kızıl, kalın ve yumuşak, hindistan cevizi liflerine benzeyen dokuyu görürsünüz. Bu doku ağaç 7-8 yaşındayken oluşuyor.
|
Evet benimde dikkatimi çekmişti
|
1 Eklenti(ler)
100 yıl içinde bu dokular öyle kalınlaşıyor ki ağaçın kökünden tepesine doğru çekilmiş dev kablo ya da boru demetlerini andırıyorlar. 100 metreyi geçkin sekoyalara tırmanan dağcılar bu kabuk dokusundan faydalanıyorlar.
Eklenti 112966 |
Keşke sağlıklı olarak o kadar yaşasak da o hale geldiğini görsek :)
İnşallah ağaç(lar) ayakta kalır, bizden sonra gelecek kuşaklar görürler. |
Goremeyecegımız ne bellı belkı dıger taraftan kus bakısı bakacagız onlara :D
|
1 Eklenti(ler)
Benimki geçen kışı başarılı bir şekilde geçirdi.
|
benimkilerde 15 gün sonra toprakla buluşucak birini istanbula diğerini balıkesir burhaniyeye dikiceğim ama balıkesirde dikiceğim toprak killi tuzlu ve çok sert poyraz alıyor umarım kurumaz.
|
Benim sekoyam öldü ya ona çok üzüldüm şansızlık iklim tutmayınca tutmuyor fıstıkçamları gibi ılıman iklim istiyorlar
|
fıstık cıkarmak ıcın ılıman ıklım ısterler fıstık camları. yoksa karasal ıklımde bıle yetısıyor bızım arkadasın bahcesınde var.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:26. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025