agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Dev Sekoya (Sequoiadendron giganteum) Gerçek Mamut Ağacı (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/666.htm)

Sinarit 26-12-2015 13:14

Uzun zamandır foruma girmiyorum,önceki sayfalarda resmi olan fidemin (giganteum) baharda resimlerini paylaşacağım ne kadar büyüdüğünü göreceksiniz . :)))

Sinarit 26-12-2015 13:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pacanga (Mesaj 1426017)
Böyle bir proje süper olur elimden ne gelirse yardım ederim....Büyük bir grup oluşturabiliriz...

Bu konuyu cidden düşünüyorum ve bölge araştırmalarım devam ediyor.

Sinarit 26-12-2015 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sinarit (Mesaj 568356)
hakan beyin geçen bahar verdiği ve benim 4 ay saksıda baktığım sonrada sonbaharda evimin yanındaki araziye diktiğim sekoyam,karın altında öyle asil duruyorki.;)

Manisadan alınma , 2004 tohumlu 2009 da istanbul yeniköyde toprağa dikilmiş sekoya giganteum fidesi , tarihe not düşsün.

Baharda yeni resimlerini ekleyeceğim.

Balıkesir burhaniyeye ektiğim gianteum ise toprağı elverişli olmadığı için büyümeyip yanık kaldı.

Sinarit 26-12-2015 13:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pacanga (Mesaj 1426019)
serpenvirens mi gövdesi daha büyük yoksa gigantium mu?Bilginiz varmı sayın meyveli tepe acaba

giganteumun gövde çapı daha büyük ,o filmlerde belegesellerde gördüğünüz dev ağaçlar giganteum ,serpenvirensler ise daha uzun ama gövde çapı küçük,çok daha hızlı büyüyor,giganteum ise çok yavaş büyüyüp uzun yıllar ömürlü oluyor,3000 yıl ve daha fazla.

MeyveliTepe 26-12-2015 16:21

2 Eklenti(ler)
Eklenti 590322

2 Nisan 2011 günü böyleymiş. Boyu 340 cm.

Eklenti 590323

Bugün, 26 Aralık 2015 günü böyle. Boyu 810 cm.

Bu ağaç, elbette hala küçük bir bebek.

Sinarit 26-12-2015 19:30

serpervirens giganteuma göre çok daha hızlı büyüyor,yukarıdaki ağaca koca bir maşallah.

pacanga 01-01-2016 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1429139)
Eklenti 590322

2 Nisan 2011 günü böyleymiş. Boyu 340 cm.

Eklenti 590323

Bugün, 26 Aralık 2015 günü böyle. Boyu 810 cm.

Bu ağaç, elbette hala küçük bir bebek.

Bende tohum aldım fakat çimlendiremedim.Sekoya şu ağaçya insanın ömrüne ömür katıyor baktıkça... Sayın meyveli tepe Bu ağaçttan bir fidan aşılamanızı istesem bana.... bedeli karşılığında tabi.Eğer aşılarsanız .İnanın ömrüm boyunca size minnettar kalırım...

pacanga 01-01-2016 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sinarit (Mesaj 1429118)
giganteumun gövde çapı daha büyük ,o filmlerde belegesellerde gördüğünüz dev ağaçlar giganteum ,serpenvirensler ise daha uzun ama gövde çapı küçük,çok daha hızlı büyüyor,giganteum ise çok yavaş büyüyüp uzun yıllar ömürlü oluyor,3000 yıl ve daha fazla.

Sekoya gigatum varsa bir fidan aşılayabilirmisiniz sinarit bey...****** bedeli karşılığında...

MeyveliTepe 01-01-2016 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pacanga (Mesaj 1430456)
sayın meyveli tepe 250 liraya ağaçtan bir fidan aşılaman için teklif etsem ayıp olur mu?? yahu kafayı acayip taktım bu sekoyaya?? tohum aldım çimlendiremedim.

Bir zaman hazır köklü bir fidanı ücretsiz olarak teklif ettiydim diye hatırlıyorum :)

Sekoya aşı ile oluyor mu bilmiyorum. Bu yıl yeni dip sürgünü verirlerse onlardan alır çelik yaparsınız %80 ihtimalle köklenir. Bu fidanlar da öyle zaten, yazlıktaki büyük sekoyanın dip sürgünlerinden köklendirmiştim.

pacanga 01-01-2016 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1430497)
Bir zaman hazır köklü bir fidanı ücretsiz olarak teklif ettiydim diye hatırlıyorum :)

Sekoya aşı ile oluyor mu bilmiyorum. Bu yıl yeni dip sürgünü verirlerse onlardan alır çelik yaparsınız %80 ihtimalle köklenir. Bu fidanlar da öyle zaten, yazlıktaki büyük sekoyanın dip sürgünlerinden köklendirmiştim.

çok teşekkür ederim pmden iletişeme geçeriz ozaman...çok çok teşekürler

ahkem 19-02-2016 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sinarit (Mesaj 1429169)
serpervirens giganteuma göre çok daha hızlı büyüyor,yukarıdaki ağaca koca bir maşallah.

Benim OGM'den aldığım sempervirenslerde dişe dokunur bir gelişme yok, hatta yerinde sayıyorlar.
Yerlerini mi beğenmediler diye düşünüyorum. Çukurova uygun değil mi acaba gelişimi için? senede en azından 50-80 cm boy atar diye ümit ettim ama olmadı :(

MeyveliTepe 19-02-2016 16:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahkem (Mesaj 1441195)
Benim OGM'den aldığım sempervirenslerde dişe dokunur bir gelişme yok, hatta yerinde sayıyorlar.
Yerlerini mi beğenmediler diye düşünüyorum. Çukurova uygun değil mi acaba gelişimi için? senede en azından 50-80 cm boy atar diye ümit ettim ama olmadı :(

Nemli havayı seviyor. Çukurova biraz kuru kalmış olabilir.

Gardenias 13-03-2016 10:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi amanormancı (Mesaj 194634)
sequaların cok cabuk büyüdüklerini ve odunlarının degerlı oldugunu duymusmuydunuz sequalar karadenız ılklımıne el verişlidir prof zafer cemal özkan hocamız dedigine göre ve arastırdım dogrudur bir cocugunuz oldugunda onun ıcın 20 adet sequa dikin evlenecek yasa geldıgınde evını arabasını dugunu işini kurabilirsiniz rahatlıkla okadar kıymetlı ve degerlıler cok cabuk büyüyolar 20 yılda 1 m capından dahada büyük oluyolar ve boylarıda cok uzundur kıymetı bılınıcesı agaclardır

--------------------------------
Yurtdışında kesilmeleri kesinlikle yasaktır.Koruma altına alınmış ve ender bulunan ağaçlardandır..
Her birinin 3500 veya 5bin yıl yaşadıkları düşünülürse ağaç dikiminde ilk akla gelen ağaçlardan olmalıdır..Üstelik de her dem yeşil bir ağaç.Ürettiği oksijen miktarını bir düşünsenize...Su taşıma sistemleri bir mucize olup bu kadar yüksek sekoya ağaçlarının nasıl olup da üst noktalarına kadar suyu transfer edebildikleri bilimadamları tarafından araştırılmaktadır.
Fakat tohumdan yetiştirilmesi gerçekten hayli zor.Soğuk katlama yapmadan yetiştirebilen var mı?

Bakipa 07-04-2016 22:15

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bakipa (Mesaj 1169440)
Her iki tür de haziran ayına sağlıklı bir şekilde ulaştılar.Bu sene kış çok sert geçmedi ama sonuçta 1200 rakım. 2.fotoda gördüğünüz sempervirens bile kışın ibreleri soğuk vurup kahverengiye dönsede nisandan itibaren kendine geldi tekrar sağlığına kavuştu ;şimdi hızlı şekilde büyüyor ;sanıyorum iklime de uyum sağladı.Hasılı çooook mutluyum:)

2012 de diktiğim sekoya gigantea nin son hali

fuj28 14-10-2016 13:37

Herkse selamlar.Uzan zamandır foruma giremiyorum. Yaşadığım şehirde (Ordu) bir okulun bahçesinde bol miktarda sekoya ağacı var.Bayağıda büyükler. Ben bu ağaçlardan en basit ve hızlı nasıl fidan, tohum veya çelikleme ile faydalanarak bir orman oluşturabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler

Uysal01 15-10-2016 21:57

Tohumdan üretebilirsiniz.

ilyasgnnndmr 23-10-2016 11:31

1 Eklenti(ler)
Benim tohumlarım gelmiş çimlendirmede nerden başlıyayım, yılın bu vakti uygun mu? konya da evde yetiştirebilir miym?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bakipa (Mesaj 1143717)
2013 Mart başında 4000 ppm(afaki olabilir)İBA hormona batırıp,perlit+torf karışımına koyduğum Sempervirens ve Giganteum.
Forumdaki deneyimli dostların bilgilerini harmanlayarak hazırladığım çalışma
ilk resimde solda giganteum,sağda sempervirens.pet şişeleri yarıdan biraz alt kısımdan kesip üst kısmı ters çevirip alt kısma yerleştirdim.torf+perliti karıştırıp doldurdum.Amacım su tahliyesini daha iyi sağlamak.Giganteumun üzerine ayrı bir pet şişe sempervirensede şeffaf torba geçirerek ısı dengsini korumayı amaçladım.
Yeni yeni filizler vermeye başladılar :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uysal01 (Mesaj 1361553)
Sekoya tohumlarını 30 gün soğuk katlamaya almalısınız,bir ay sonra tohum ekeceğiniz yere ekebilirsiniz.

Uysal01 25-10-2016 22:26

Mart başında katlamaya alın,Nisan başında ekebilirsiniz,Bizim Manisa'daki uygulamamız bu.

pacanga 26-12-2016 14:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pacanga (Mesaj 1430498)
çok teşekkür ederim pmden iletişeme geçeriz ozaman...çok çok teşekürler

sizden aldığım dip sürgünlerini köklendiremedim abi...

pacanga 26-12-2016 14:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1430497)

sizden aldığım dip sürgünlerini köklendiremedim abi.

fuj28 02-04-2017 21:11

Orman fidanlığından aldığım sekoyalari toprakla buluşturdum.Merakla bekliyorum.

Uysal01 18-04-2017 23:54

2 Eklenti(ler)
Eklenti 644661

Eklenti 644662 Tohumdan ürettiğimiz sekoya.

Musa Gündoğan 19-04-2017 10:55

bugün itibariyle çinden tohum sipariş ettim bakalım gelirse fidelendireceğim isteyene de 5 tanesini paylaşacağım. umarım gerçektir. aldığım kişinin puanı çok yüksekti ve gerçek diye satıyordu. bakalım bekliyoruz

Giant 24-04-2017 19:21

Çelikten üreten arkadaşlar tecrübelerini paylaşırsa mutlu oluruz .

teymi 19-06-2017 08:13

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim sekoya (giganteum) fidelerim. Ebayden aldığım 100 tane tohumdan 7-8 tane kadarı 2.5 aylık soğuk katlamadan sonra çimlenmişti. 2016 kışını istanbulda balkonda geçirdiler, ancak geriye 2 tane kaldı, onlarda kahverengileşerek 1 yıldır bu şekilde hiçbir gelişme göstermiyorlar ancak tam olarak kurumadılarda. Daha sonra temin ettiğim 2000 kadar sekoya (sempervirens) tohumu soğuk katlamadan sonra 2 aydır saksıda olamlarına rağmen henüz çimlenmediler. Tekrardan 200 kadar sekoya (giganteum) tohumu sipariş ederek yeniden denemeyi düşünüyorum.

Eklenti 652070

Bakipa 30-09-2017 22:17

1 Eklenti(ler)
5 yıl sonra

Bakipa 30-09-2017 22:25

1 Eklenti(ler)
5 yıl önce

Giant 23-10-2017 23:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bakipa (Mesaj 1519373)
5 yıl önce

Fidan gelişimi harika görünüyor çocuklarınızın gelişimi de harika onlar da bir fidan ;)

Giant 24-10-2017 01:24

2 Eklenti(ler)
Oldukça tecrübe edinen arkadaşlarımız var onlardan ricam köklendirme çalışmalarında kullandıkları hormonların kaç ppm olduğu, Sempervirens ve Giganteum için ayrı ayrı yazarsanız mutlu olurum.
Eklenti 659745
02.17 Tarihinde çektiğim Sempervirens
Eklenti 659746
10.17 Tarihinde çektiğim Sempervirens sekiz aylık değişim bence belirgin İzmir'de yaşayanlar görmek isterse Kültürpark Lozan kapısından giriş yapıp kafalarını sola çevirsinler:) Torbalı fidanlıkta daha büyüğü var onu da yakında yüklerim gayet sağlıklılar :cool:

Bakipa 28-10-2017 00:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Giant (Mesaj 1521238)
Fidan gelişimi harika görünüyor çocuklarınızın gelişimi de harika onlar da bir fidan ;)

Çok teşekkür ederim ☺

Sinarit 29-10-2017 17:47

Arkadaşlar selam önceki sayfalarda resmi bulunan giganteum fidem 3 metreyi geçti :)))

Giant 29-10-2017 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sinarit (Mesaj 1521714)
Arkadaşlar selam önceki sayfalarda resmi bulunan giganteum fidem 3 metreyi geçti :)))

Esad Muhlis Oksal'ın kitabını sayenizde öğrendim ve aldım size minnet duyduğumu belirtmeden edemeyeceğim, önceki sayfalarda Sequoia ormanları oluşturma hayalleri kurduğunuzu yazmışsınız bu yönde çalışmalara başlarsanız yardımcı olmaktan mutluluk duyarım aynı hayalleri paylaşıyoruz :) Çelik alabildiniz mi genç sekoyanızdan?

Sinarit 30-10-2017 10:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Giant (Mesaj 1521716)
Esad Muhlis Oksal'ın kitabını sayenizde öğrendim ve aldım size minnet duyduğumu belirtmeden edemeyeceğim, önceki sayfalarda Sequoia ormanları oluşturma hayalleri kurduğunuzu yazmışsınız bu yönde çalışmalara başlarsanız yardımcı olmaktan mutluluk duyarım aynı hayalleri paylaşıyoruz :) Çelik alabildiniz mi genç sekoyanızdan?

Rica ederim ne demek,kitap size yardımcı olduysa mutlu oldum,umarım bir gün zamanımız olurda etraflıca şu sekoya ormanı işine girişir ağaçlar net olarak bir orman oluştururuz.;)Çelik ile maalesef uğraşamadım ama giganteum sekoya fidesi, istanbulda hiç bir bakım gerektirmeden beklediğimden çok daha hızlı bir gelişim gösterdiğini kanıtladı.Bahar olsun yeni sürgünler ile yeşillensin şöyle güzelce bir resmini koyalım da herkes şaşırsın.:p

İstanbulda oturan butun herkese eğer geniş alan olan bir park **** bildiğiniz bir bölge varsa giganteum ekmesini şiddetle tavsiye ediyorum.
Bu arada ilk mesajlara baktımda yıllar çok çabuk geçiyor.:rolleyes:

Giant 30-10-2017 11:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sinarit (Mesaj 1521747)
Rica ederim ne demek,kitap size yardımcı olduysa mutlu oldum,umarım bir gün zamanımız olurda etraflıca şu sekoya ormanı işine girişir ağaçlar net olarak bir orman oluştururuz.;)Çelik ile maalesef uğraşamadım ama giganteum sekoya fidesi, istanbulda hiç bir bakım gerektirmeden beklediğimden çok daha hızlı bir gelişim gösterdiğini kanıtladı.Bahar olsun yeni sürgünler ile yeşillensin şöyle güzelce bir resmini koyalım da herkes şaşırsın.:p

İstanbulda oturan butun herkese eğer geniş alan olan bir park **** bildiğiniz bir bölge varsa giganteum ekmesini şiddetle tavsiye ediyorum.
Bu arada ilk mesajlara baktımda yıllar çok çabuk geçiyor.:rolleyes:

Resimleri bekliyorum baya neşelenmiştir, fidanını alabilsem çelik çalışmaşarına başlayacağım :pSempervirens ile uğraşıyorum daha tutturamadım turturursam gerisi kolay daldırma ile seri üretimlere devam edeceğim Antalya' ya gidip geliyorum nemi güzel Sempervirensleri oraya dikmeyi düşünüyorum Giganteum' lar tahminim İzmir'in yiükseklerinde olur .

Sinarit 30-10-2017 12:32

yıl 2009 arkadaki metal korkuluklar 2.5 metre yuksekliğinde,ona göre boy tahmini yaparsınız. hakan beyden 2009 yazında saksıda alıp kasımda dikmiştik. o kış ve bahar resmi.

https://i.hizliresim.com/pG6pBL.jpg
https://i.hizliresim.com/bLBdJV.jpg

Sinarit 30-10-2017 12:35

yıl 2017 sizler için sararmış dalları budayıp baharı beklemeden resmini çektim.bu fideleri bana veren hakan beye tekrardan teşekkürler.Umarım ıyi ve her şey gönlüncedir.

https://i.hizliresim.com/4Gavl4.jpg

ahhh yıllar. :)

Giant 30-10-2017 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sinarit (Mesaj 1521759)
yıl 2017 sizler için sararmış dalları budayıp baharı beklemeden resmini çektim.bu fideleri bana veren hakan beye tekrardan teşekkürler.Umarım ıyi ve her şey gönlüncedir.

https://i.hizliresim.com/4Gavl4.jpg

ahhh yıllar. :)

Çok güzel gelişiyor, neden alt dalları sararmış ki bu yaz az yağış oldu ondan mı acaba? Çelik için bir sürü dal çıkmış işleme koyulun bence :p

Sinarit 30-10-2017 14:56

Valla bu 8 yıl boyunca bir kere sulamadım,belki yazın dediğiniz gibi su istiyordur ama ben kendi haline bıraktım kendi savaşsın diye,zaten sararma derken öle kuruma gibi değildi ben alt dalları birazda yer kazanmak için kestim yoksa durabilirdi.

Sinarit 30-10-2017 14:58

Çelik işini birisi bana nasıl yapılacağını detaylıca anlatabilirse ,becerebilirsem isteyen herkese gönderirim.

Giant 30-10-2017 16:09

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sinarit (Mesaj 1521791)
Çelik işini birisi bana nasıl yapılacağını detaylıca anlatabilirse ,becerebilirsem isteyen herkese gönderirim.

IBA (İndol Bütirik Asit) ile köklendiriliyormuş yabancı ve Türk kaynaklardan anladığım kadarıyla 4000 ppm (4 gram iba) yazanda var 3000 ppm (3 gram iba) yazanda hazırlanışları şöyle;

4000 ppm : 4 gram iba tartılır 500 cc alkolle eritilir 500 ml saf su eklenip iyice karıştırılır taze çeliklerin toprağa sokulacak kısmı dört - yedi saniye karışıma batırıldıktan sonra viyollere yahut saksılara alınır.

3000 ppm : hazırlanışı aynıdır tek farkı 3 gram iba tartılmasıdır.

Eklenti 660099
Eklenti 660100

Not: ev içinde spreyle sislendirme yapılmalı veya sera ortamı oluşturulmalı, bu yöntemin tohumdan daha hızlı sonuç verdiği söyleniyor, vermikülit torf karışımı ya da kokopit kullanmak yararlı olacaktır bu bilgiler araştırdıklarımdır deney ve gözlem fırsatı bulduğumda tecrübelerimi paylaşacağım.
General Sherman'ın genlerini kullanmaları da hoş açıkçası yaklaşık 3000 yıldır her türlü olumsuzluğa direnip hayatta kalabilmiş yıldırımlar, yangınlar, fırtınalar...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025