agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Dev Sekoya (Sequoiadendron giganteum) Gerçek Mamut Ağacı (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/666.htm)

Emre Kuzu 12-03-2010 19:15

Sayın sinarit bizimle bu bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ederim
Bazı konularda içim rahatlamış oldu

Devamını beklerim.
SaYgılar

Sinarit 12-03-2010 20:21

Avrupada ilk sekoya yetiştirmeleri,botanik bilginlerden William Lobb un 1850 de ingiltereye gönderdiği tohumların ekimi ile başlamış. Bu itibarla ,ingilterede ,bizde.almanyada,isveçin birçok şehirlerinde orman ve parklardaki yetişen sekoyalar hep bu tarihten sonra ekildiği ve yetiştirildiği için yaşlarının en fazla 160 yıllık olduğunu söyleyebiliriz.Kitabın yazarı profesör ESAD OKSALIN 1945 yılında Türkiye genelinde yaptığı araştırmalarda sekoyalara anadoluda rastlayamamış ama özelikkle sahil sekoyasının büyümesi için en iyi ortamın rizede olduğunu belirtmiş zaten hepimizin bildiği gibi rizede 1960 larda sekoyaların ekimleri yapılmıştır, yazar anadoluda sekoya olmamasına rağmen 1945 yılında İstanbuldaki park ve korularda olan az sayıdaki sekoyları tek tek belirtmiş buna göre Taksim belediye bahçesinde herhalde parkı kastediyor,2 tane giganteum 1945 yılında boyları20 metre yaşları ise 45-50 imiş yani günümüzde 110 yaşında olmaları lazım,yıldız parkında 3 tane var boyları yine 20 şer metre ama cinleri ve yaşları hakkında bir bilgi yok,beykoz korusunda 5 tane yazar bu ağaçların Türkiyedeki ilk ve en eski sekoyalar olduğunu söylüyor cinsi hakkında bir bilgi vermesede 1945 yılında 60-70 yaşında olduğunu tahmin ediyor yani günümüzde 125-135 yaşında oluyorlar ,ayrıca büyükdere orman fakültesinde,mısır prenslerinin bahçesinde ve alemdağı sait halim paşa bahçesinde münferit bir iki ağaç olduğunu söylüyor,alemdağdaki giganteumun ise 1945 yılında yaşının 60 boyunun 40 metre olduğunu belirtiyor.

Kitabın her cümlesinde bir bilgi var onun için önceden dediğim gib özet çıkaramayacağım vaktim oldukça paragraf paragraf bilgi vermeye çalışıcam.iyi akşamlar.

Sinarit 13-03-2010 13:59

Sekoya ormanlarının olduğu bölgelerde ortalama sıcaklık ve yağış değerleri.

Sahil Sekoyası

ortalama ısı ortalama yağış
ocak: 8.6/ 160mm
şubat: 9/ 130
mart: 10/ 86
nisan: 11/ 56
mayıs: 11.2/ 43
haziran: 12.2/ 18
temmuz: 12.1/ 2
ağustos: 13.5/ 5
eylül: 13.2/ 23
ekim: 10.6/ 12
kasım: 8.8/ 160
aralık: 8.3/ 178mm

Sekoya Giganteum
ortalama sıcaklık ortalama yağış

ocak: -4/ 180mm
şubat: -6/ 151
mart: -2/ 172 nisan: 2/ 80
mayıs: 12/ 55
haziran: 20/ 25
temmuz: 28/ 0
ağustos: 27/ 0
eylül : 22 / 21
ekim: 18 / 52
kasım: 7/ 71
aralık : 3 / 134

Sahil sekoyası için en uygun iklim ve coğrafya şartları.

0-700 metre arasındaki sisli her daim nemli kış soğukları - 12nin altına düşmeyen denize bakan vadiler.
Türkiyede dikim yapılabilecek alanlar:Rize,çarşamba benzeri kesimler ile akdenizin denize bakan yağış alan yamaçları.

Sekoya giganteum için uygun iklim ve coğrafya şartları.

1500-2700 arasındaki yükseklikler ile -25 geçmeyen sisli nemli ve yaraltı sularının olduğu bölgeler.

Türkiyede dikim yapılabilecek bölgeler.
Ağaç için uç şartları geçmeyen yeraltı suyu zengin olan hemen hemen heryerde ekimleri yabılabilir.

Sinarit 13-03-2010 14:05

Uğraşmama rağmen sayılar bitişik çıkıyor böyle idare edin artık.

Emre Kuzu 13-03-2010 16:21

Sayın sinarit çok çok teşekkürler :) ne kadar sevindiğimi bilemezsiniz.
Afyonda giganteum rahatlıkla yetişebilirmiş

İnanın sekoya severlere bu bilgilerin çok faydası olacak.

Sinarit 13-03-2010 18:52

Sayın kalyon ne demek zevkle,vaktim oldukça yazmaya devam edicem.

Samsunlu55 13-03-2010 21:59

Sahil sekoyası ticari kerestelik olarak yetiştiriliyor mu?

Orhan Özbilgiç 19-03-2010 16:49

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 534992)
[ATTACH][ATTACH][ATTACH]Eklenti 114746[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH]
Yer: Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü
Dikim yılı:1997Çap: Yaklaşık 90-95 cm
Çevre genişliği(Zeminden 75cm yüksekte): 267cm
Boy: Yaklaşık 25-30m
Rakım:10m
Toprak yapısı: Alüvial-humuslu(Yeşilırmak Deltası)

---------------------------------------------------------------------------
Bu da aynı gün, aynı kişi tarafından, aynı yerden alınan ve köydeki başka bir vatandaşa verilen ve dikilen kardeş sekoya.
Ölçüm yapamadım ama bu ilkinden daha iri ve uzun görünüyor!;)

Eklenti 131189

Eklenti 131190

Eklenti 131191

Douglas Fir 20-03-2010 19:53

Amerika'da bu ağaç kereste ticaretinin gözbebeği diyebilirim. Duglas Göknar'la birlikte kerestesi en makbul cinslerden. Bir ağaç ne kadar uzun ömürlü ise ve yavaş büyüyürsa kerestesi o kadar değerlidir ve dayanıklıdır. Misal kavak ağacı... Hızlı büyür ve çok su çeker. Dolayısıyla kerestesi pek makbul değildir. Ama ceviz, kayın, sekoya, duglas öyle mi?

OREM 21-03-2010 15:17

Merhabalar. Sequoiadendron Giganteum'un bana 1 adet kozalağı lazım. sequoia sempervirens kozalağını karadenizden buldum, bunun kozalağını nereden bulabilirim? yardımcı olursanız çok sevinirim saygılar...

yas987 25-03-2010 17:54

Arkadaşlar sahil sekoyasının Türkiyede büyüyebileceği tek bölge Rize-Sarp arasındaki kıyı bölümüdür. başka yerlerde denemeyin emeğinize ve paranıza yazık olur.

MeyveliTepe 25-03-2010 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yas987 (Mesaj 603796)
Arkadaşlar sahil sekoyasının Türkiyede büyüyebileceği tek bölge Rize-Sarp arasındaki kıyı bölümüdür. başka yerlerde denemeyin emeğinize ve paranıza yazık olur.

Bu ağaç batıdan doğuya tüm karadeniz sahilinde ve marmaranın sahil şeridinin bir çok bölümünde, kuzey egede de pek çok yerde yetişir. Rize, çamlıhemşin nem bakımından en uygundur, bu doğru ama sözünü ettiğim bölgelerde de yetiştirilebilir. Benim anaç ağacım 16 yaşında ve 20 metre boyda. Fidanlarım ise gayet güzel büyüyorlar.

erdenaycincin 08-05-2010 00:41

merhabalar acaba bana mamut ağacı tohumu **** fidesi yollamak isteyen bir hayır sever çıkarmı:)Bartında yaşıyorum ve karadeniz iklimini sevdiğini duydum ilgilenen olursa çok sevinirim.

nariçi 08-05-2010 08:21

Bende sahil sekoyası var, dağ sekoyası yok. Tohum olan varsa birkaç tane gönderirse sevinirim.

MeyveliTepe 08-05-2010 20:10

Geçen yıl Kanadadan tohum getirtmiştim. İki aylık soğuk katlamadan sonra 100 tohumdan 10-15 tanesi çimlendi. Geriye iki tane kaldı. Onlar iyi gidiyor. Boyları 25 santim kadar oldu. Sürgündeler.

Sempervirens tohumları da getirtmiştim ama hiç biri çimlenmedi. Benim anaç ağacım da tohum vermedi henüz.

Tohumdan üretmek çok dertli bir iş. Çelikten üretmek daha kolay. 3-4 hafta önce 5-6 çelik yaptım hepsi köklendi.

nariçi 09-05-2010 09:03

Bende geçen yılın uç sürgünlerinden (sahil sekoyası) köklenmesi için toprağa koydum ama görüntü iyi damar attı mı bilmiyorum.

Emre Kuzu 13-05-2010 17:05

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kalyon (Mesaj 497909)
Merhabalar arkadaşlar
Altta görmüş olduğunuz sekoya ağacımın yaprakları önce sararıyor ardından kuruyor ve dökülüyor neden olduğunu anlayamadığım için herhangi bir müdahelede bulunamıyorum.

Yaklaşık bir ay önce İstanbuldan getirttim ve getirttiğim gün toprağını dağıtmadan hızlı bir şekilde 6.5 lıtrelık bir saksıya aldım kökler kurumasın diye de spreyle nemlendirmiştim ve açık balkonumun rüzgar almayan yarı gölge bir bölümüne koydum, can suyunu verdim. Takip eden günlerde de toprağı kurumaya yüz tutunca suyunu verdim. Toprak karışımında ise torf ve çakıl kullandım drenajda bir problem yok şimdilik. (AFYONDA yetişiyor)

Yardımcı olursanız sevinirim kurumayı durdurmak lazım ağacımın ölmesini istemiyorum
Teşekkürler

Mesajımda belirttiğim sekoya ağacım kışı geçirdi hatta toprağı bile dondu hiç bir besin takviyesi de almadı. işte karşınızda yaşıyor belki besin takviyesi yapmış olsaydım daha sağlıklı olacaktı. anlayacağınız karasal iklime de uyum sağlayabilen dayanıklı bir ağaç.

nariçi 13-05-2010 17:27

Sayın Kalyon sekoyanız ço iyi duruyor. Birkaç sürgünü soğuk vurmuş ama zararı yok.Benim sahil sekoyasınında sürgün uçlarını don vuruyor. Bizim buraya dağ sekoyası daha iyi olacak ben bunu Maçka'dan getirmiştim.

KUMRU 23-05-2010 22:24

Sayın meyvelitepe, bu hafta sonu ben de bir adet sempervirens fidanı aldım. Toprağının nemli tutulmasına ilave olarak , fidanımın sağlıklı bir şekilde ( ve de hızlı :) büyümesi için neler önerirsiniz?

S Güngör 24-05-2010 00:38

1 Eklenti(ler)
Şimdiye kadar Türkiye'de gördüğüm en uzun boylu sekoyayı fotoğrafladım. Geçen ay İznik'e gitmiştim. Oradaki Ayasofya Müze'sinin çaprazında kalıyor bu sekoyalar. Bahçeköy'de gördüğüm sekoya da baya büyüktü ama boyu bu kadar değildi. B ağaçlar 4 katlı bir apartmanı aşalı çok olmuş aşağıda gördüğünüz gibi...

MeyveliTepe 25-05-2010 16:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KUMRU (Mesaj 644202)
Sayın meyvelitepe, bu hafta sonu ben de bir adet sempervirens fidanı aldım. Toprağının nemli tutulmasına ilave olarak , fidanımın sağlıklı bir şekilde ( ve de hızlı :) büyümesi için neler önerirsiniz?

Yeterince toprak derinliği olan bir yere dikerseniz iyi olur. İlk bir kaç yıl yazın toprağı kurutmamak gerekir. Fidanı diktikten sonra kılcal kökler verir vermez büyümeye başlar. Suyu buldukça da büyümeye devam eder. Bir kez toprak kurursa, sonra sulasanız bile bir sonraki bahara kadar büyümeyi durduruyor.

KUMRU 25-05-2010 22:20

teşekkürler sn meyvelitepe, umarım benim de sizin gibi görkemli bir sekoyam olur. Gübreleme ile ilgili ne önerirsiniz?

karakule 25-05-2010 23:41

Boğaziçi Üniversitesi güney kampüste de sahil sekoyaları var.

Anadoluya pek de yabancı değilmiş sekoyalar. Bursa'da bulunan Türkiye'nin tek orman müzesinde 3 milyon yıl önce anadoluda yaşamış sekoya fosilleri sergileniyormuş.

Ben de tohum alıp birkaç ay buzdolabında soğuklandırma denemeleri yaptım. yosun yerine biraz toprak kullanmama, hatta küflenmesine rağmen yüksek çimlenme oranı elde etmiştim. Yani ağacın kendisi kadar, o ufacık tohumları da oldukça dayanıklı.

Hayallerimden biri sekoya koruluğu yaratmak, bu haşmetli ağacın gelecek nesillere bırakabilecek en güzel hediye olduğunu düşünüyorum..

Sinarit 04-06-2010 20:49

Arkadaşlar istanbulda geçen sonbahar ektiğim giganteum inanılmaz güzel büyüyor nazarım değmesin, önceki sayfada size kışın karlar altındaki resmini koymuştum şimdi bahardaki resmini koyucağım aradaki farkı görürsünüz,yerini çok beğendi yazın kurutmaz isek zannedersem kendini kurtarır.

Balıkesir burhaniyeye diktiğim giganteumu ise 1 ay önce görmüştüm diktiğim yer çok tuzlu,killi ve sert poyrazlar olan bir yer,kışında devamlı bahçeyi su basmış toprak 15-20 cm devamlı suda kalmış onun için ağaç kurumasada istanbuldaki gibi değildi ve hafif sararma vardı,ayrıca sıcaklar geliyor oradaki ağacımdan pek umudum yok,önümüzdeki ay gittiğimde umarım kurumuş bulmam gelişmeleri aktaracağım.

Sinarit 08-06-2010 16:31

3 Eklenti(ler)
Sonbaharda diktiğim önceki sayfada karlar altında resmi bulunan ve bu baharda ilk sürgünlerini veren İstanbuldaki sekoya giganteumum.

seaa 28-06-2010 20:46

bu da benim küçük sekoyam büyüğünü kuruttuktan sonra bunu büyüteceğim artık

1 Eklenti(ler)
Eklenti 156410

İncifem 29-06-2010 12:45

Maşallah çok sağlıklı görünüyor sayın Sinarit.

İncifem 29-06-2010 12:59

Sayın Seaa bebek sekoya çok güzel maşallah.

Bende de iki yaşında olduğunu tahmin ettiğim bebek sekoyadan var ama dalları bu kadar kalabalık gür değil.

omrfrk 29-06-2010 13:01

Sayın ByMineral efendim bilgiler için çok sağolun.

seaa 29-06-2010 21:23

Sayın Incıfem teşekkür ederim umarım bu bebek sekoyayı daha da büyütürüm. Bunu ben fideland.com dan aldım. İstanbul'a geldiğimde yine alacağım bunlardan ;). Sekoyalara ve aşılı mavi ladinlere ayrı önem veriyorum ağaçlar arasında :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025