porsuk dayanıklı birbitki olsada yüzeysel ve geniş alana yayılmış kök yapısı fazlaolduğundan yer değişirmeye çalışmak son derecerisklidir. bitkinin tepetacı kaddar alan korunarak alınmalı en az 1.5 - 2 metre kadar derinliğe inilebilinmelidir. kısaca bu size epeyi bir maliyet getireceği gibi bitkinizin zarar görmiyeceği de garanti değildir.
|
ancak şöyle bir uygulama yapailirsiniz. bitkinizin çevresini (1,5 mt çap) 1 metre derinlikte kazın.. bunu bölüm bölüm yapın (1 metre uzunlukta çukurukazın 1 metre boşluk bırakıp a metre uzunlukta gene kazın) .. amacımız bir tarafı kazıp ordaki kök olışumunu kesmek ancak diğer tafa zarar vermeyimbitkiye yaşaması içinortam bırakmak.. 2 ay sonra atladığınız 1 metrelik alanları kazmaya başlayın.. işiniz bittiğinde bitkinizin kök oluşumu merkezetoplanmış olacak. bundan sonra bitkiyi taşıyabilirsinz. ancak bunu yaparken kalın kökler kesielceğinden köklerin mikrop kapmaması için temiz ekipman kullanın. en azmaaliyetlisi bu gibi geliyor bana. daha fazla detay için özelden ulaşabilirsiniz.
|
Merhabalar,
Meyvalarını her bulduğum yerde yediğim için bende bir sürü adi porsuk tohumu var. Birkaç sorum olacak: - Tohumdan üretim için bilgi veren bir internet sayfası biliyor musunuz? Mesela 'katlamaya bırakma'nın, 'çelikleme'nin ne olduğunu anlatan. - Bir-iki senelik eski tohumlar işe yarar mı? - Çimlenme engelinin kalkması için kuşların sindirim sisteminden geçmesi gerekiyormuş. Bir muhabbet kuşuna yedirsem kuş ölür mü acaba? (Ciddi soruyorum). Selamlar, Meltem |
Çimlendirmek gerçekten çok zormuş % 20 gibi çimlendirenler makale yazıyormuş diye birşey okumuştum:)
|
Sayın rüzgarsutoprak, meyvelerini yediğiniz ağacın ve meyvelerin fotoğraflarını görebilirmiyiz.
|
2 Eklenti(ler)
Merhaba copur_09,
İlginize teşekkür ederim. İki resim ekliyorum: İstanbul Maçka Parkı'nın Teşvikiye'ye (ve CRR konser salonuna) yakın girişindeki porsuk çalısından. Tarih: 29 Eylül 2009. Çalının uzaktan resmi yok çünkü o an hem ışık tersti, hem de IMF toplantısı yüzünden güvenlik nedeniyle her iki yanında demir bariyerler vardı. Yani fotoğraf çalı hakkında hiçbir fikir vermeyecekti. Başka bir zaman gidip yine çekeceğim. Eklenti 106660 Eklenti 106661 Yeni üye olduğum için galeriye henüz resim yükleyemiyorum. Meltem |
Merhaba arkadaşlar size yarın prosuk resmini çekip yolluyayım elimde 10 adet mevcut boyları 20*40 cm arasında değişmekte. Birtanesinde de meyvesi mevcut.
|
Teşekkürler rüzgarsutoprak, ilginç meyvesi olan bir bitki bizim buralarda hiç görmedim.
|
porsuk ağacının meyvesinni etli kısımalrı hariç her yanı zehirlidir. yani çocuk parkalrı gibi alanlarda kullanılmaması gereklidir. istanbulda güzel örnekleri mevcut. boya gitmesini görmeye sizin ömrünüz yetmeyebilir ama toroslarda nadide köşelerde 2000 yıllık olanları mevcuttur. porsuk bitkisi ortaçağda popüler bir intahar yöntemi oalrak kullanılmaktaydı bu arada. zehiri acı çektirmeden uykuya dalarmış gibi öldürürmüş. konu hakkında hocalarımın verdiği bilgiye dayanarak bunu söylüyorum tabi. bu arada yol kenarına dikmemenizi tavsiye ederim çünkü çok fazla toz tutuyor ve ağaç sanki sürekli kirliymiş gibi gözüüyor. ancak çim alanların ortasına veya belli köşeler 3-5 li gruplar halinde dikim yaparsanız ilerleyen senelerde büyüdükçe size güzel ve zengin bir doku kazandırır. makaslanabilmektedir ancak makaslanmış ve piramit forum verilmişinden ziyade serbest bırakılmış ve altı temizlenmiş olan doğal formu daha güzel gözükmektedir. çimlenmesinnde kuşun sindirimine uğraması gereken thum yanılmıyorsam ardıçtır. porsuk tohumları soğuk sıcak katlama ve hatta asite yatırılma yöntemleri ile çimlenebilir.. bilginize..
|
Evet meyvesi yenebiliyor, çok tatlı, ama çekirdekleri zehirliymiş. Çekirdeklerin çimlenmesi zormuş ama bunlarda aynı ardıç gibi kuşların sindirim sisteminden geçince çimlenebiliyormuş.
|
Taxus
PORSUKLAR
Herdem yeşil çalı ve ağaçlardır. bu cins, yavaş büyüyen, sık yapraklı, Kuzey Yarımküre kökenli, bu arada bazıları yurdumuzda doğal olarak yetişen 10 civarında türü kapsar. Porsuklar yüzyıllardan beri sevilen ve süs bitkisi olarak kullanılan bitkilerdir. Kısa ya da boylu çit, istenmeyen görüntüleri engelleyecek perde ya da gösterişli çiçeklerin ve çalıların arkasına fon olarak harika olurlar. Değişik bireylerde belirsiz dişi ve erkek çiçekler açar. Dişi ağaçlarda sonbaharda kısa süreli beliren yumuşak, kırmızı meyveler ağaca bir başka güzellik katarlar. -MEYVELERİN ETLİ VE KIRMIZI KISIMLARI TATLIDIR VE YENİLEBİLİR.! -iĞNE YAPRAKLARI TAXİN DENİLEN ZEHİRLİ BİR MADDE İÇERDİKLERİNDEN İNSANLAR VE HAYVANLAR İÇİN TEHLİKELİDİRLER.! 1000 yıl kadar yaşayabilen uzun ömürlü ağaçlardır. Bazı anıt Porsuk Ağacı bireylerine özellikle Karadeniz sahil kesimimizde rastlanmaktadır. Bir kısım insanlar batıl bir inanç olarak bu anıt ağaçlara gidip dilekte bulunmaktadırlar. Porsuklar rutubetli, organik maddelerce zengin, kumlu balçık ve iyi drene olan toprakları severler. Zayıf drenajlı, ıslak topraklar sorun oluşturur. Tam güneş veya hafif gölge kısımlara dikin. Hava kirliliğine fevkalade dayanıklıdırlar. Şehir içi ve endüstriyel bölgeler de dahil olmak üzere hemen hemen tüm bölgelerimize uyum sağlayabilirler. Üretilmeleri TOHUM, ÇELİK ve AŞI ile olur. Çelikler ana ağacın üst kısımlarından alınırsa DİKEY FORMDA, alt dallarından alınınırsa YAYILICI FORMDA bitkiler elde edilir. Kaynak:Dış Mekan Süs Bitkileri ve Peyzajda Kullanımları. DR. GÜRKAN CEYLAN. NOT:Birkaç gün önce,''Bu ağacın adı nedir?'' başlığı altında,ek bir cümleyle, Porsuk' un meyvelerinin de yenilebildiğini yazdım. Sayın ahmet salih; ''Tam olmamış meyvelerinin zehirli olduğunu biliyorum.'' diye uyarma gereği duydu. Ben hiçbir kaynakta, ''tam olmamış meyveleri zehirli'' diye kesin bir yargıya rastlamadım. O nedenle böyle bir iddiam yok! Ayrıca böylesine ayrıntı içeren yazıların, ana başlıkta olması gerektiğini düşünerek, yukarıdaki alıntıyı, bu başlığa yazmayı uygun gördüm. Saygılar. |
3 Eklenti(ler)
10 adet porsuk ağacımızın fotoğrafları:) Bir adette meyvesi bulunmakta .
|
PORSUKLAR
ADİ PORSUK(TAXUS BACCATA) Boy: 10-12m Bitki yapısı:Yayılan dallarıyla geniş bir tepe yapar.Koyu-yeşil yaprakları vardır. Yorum: Özellikle Karadeniz sahilinde doğal olarak yetişir.Bodur ve sütun formlu kültivarları çok sevilir ve yetiştirilir. TAXUS BACCATA 'REPANDENS' Boy: 80-90 cm Bitki yapısı: Yatay dallı ve yoğundur. Az yayılır. Yorum: Yüzey örtücü, çit ve kap bitkisi olarak kullanılır. Gölgede yetişir. TAXUS BACCATA 'STANDİSHİİ' Boy: 5 m Bitki yapısı:Dar sütun formunda, çok ilede genişleyebilir. Sarı-Yeşil yaprakları vardır. Yavaş büyür. Yorum: Çok su sevmiyor.Drenaj önemli. Tek olarak ya da gruplamalarda kullanın. TAXUS BACCATA 'SUMMER GOLD' Boy: 1-1,5 m Bitki yapısı: Sarı renkli yaprakları vardır. Yavaş büyür. Hafif konik formlu, dar bir yapısı vardır. Yorum: Küçük bahçelerde tek olarak ya da grup halinde kullanılabilir. JAPON PORSUĞU-TAXUS CUSPİDATA Boy: 15 m Bitki yapısı: Çoğunlukla dik piramit şeklinde, bazen de bodur ve yayılıcıdır. Koyu yeşil yapraklar alt kısımlarda açık renklidir. yorum: Soğuk iklimler için çok değerlidir. Kültivarları peyzajda çok gösterişli olur. TAXUS CUPSİDATA 'NANA' Boy: 1-2,5 m Bitki yapısı: Yatık dallıdır ve yavaş büyür. Koyu yeşil yaprakları vardır. Yorum: Bodur çit bitkisi veya kap bitkisi olarak çok uygun. TAXUS*MEDİA 'BROWNİ' Boy: 1,5-2 m Bitki yapısı: Dik ve konik şekliyle gözalıcıdır. Yorum: Sık yapısıyla çok güzel kısa boylu çit olur. Küresel şeklinin korunması için budanabilir. TAXUS* MEDİA ''HİCKSİİ' Boy: 3-3,5 m Bitki yapısı: Dar ve dik yapılıdır. Koyu yeşil yaprakları vardır. Yorum. İyi çit olur. KAYNAK: Dış mekan Süs Bitkileri ve Peyzajda Kullanımları. |
Orijin şöyle demiş:
"Üretilmeleri TOHUM, ÇELİK ve AŞI ile olur. Çelikler ana ağacın üst kısımlarından alınırsa DİKEY FORMDA, alt dallarından alınınırsa YAYILICI FORMDA bitkiler elde edilir." Çelik derken, gövdenin üzerindeki filizler mi kastediliyor? Bunları suya koyup köklenmeleri mi bekleniyor? |
su değil efendim nemli ortamda kuma koyulur.
|
2 Eklenti(ler)
Bunlarda benimkiler ,hala meyve göremedik
|
Sn; Orijin konuyla ilgili yazıları sırasıyla kopyalıyorum.[QUOTE]
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
[QUOTE=ahmet salih;509676]Sn; Orijin konuyla ilgili yazıları sırasıyla kopyalıyorum.
Alıntı:
Birazcık kırıldığımı ve o günkü yazımı da o ruh haliyle yazdığımı inkar etmemeliyim! Neden mi? Sayın isolet' e cevap niteliğinide yazdığım o iddiama karşılık, siz kimi muhatap almışsınız? Beni mi? Hayır! Alıntı benden, yanıt sayın isolet' e! Yenilebildiğini iddia eden benim. Ama siz; ''sayın orijin, bu bilgilendirmeniz hatalı'' diye, beni uyarmanızı beklenirken, sayın isolet' e, ''aman haa, siz ona buna kulak asmayın!'' dercesine bir ifade ile yazmışsınız, yazınızı..:confused: Çekirdeklerinin zehirli olabileceği bilgisini, bende önemsiyorum. Çünkü okuduğumuz birçok yerde ''meyveleri dışında herşeyinin'' zehirli olabilceği, iddia ediliyor. Sayın bari de kesin bir ifade kullanmıyor ''Çekirdekleri de zehirliymiş! Diyor, hiçbirimiz ''Zehirlidir!''diyemeyiz. Zira elimizde yeterli veri yok. Benim okuduğum sadece bir gazete haberi. O da yapraklarının zehirli olduğu ile ilgili. ''İngiltere' de biri, 400 tane yaprak yiyerek intihar etmiş.'' O kadar. Sayın ahmet salih; Benden özür dilemenizi büyük bir erdem olarak algılıyor, şayet bende sizi kırdıysam özür diliyorum. Saygılarımla. |
İstanbul Emirgân'daki bir adi porsuk ağacından galeriye üç fotoğraf yükledim.
|
[QUOTE=orijin;509692]
Alıntı:
(Porsuk)’nın tohumlarını yiyen bir kişide kol ve bacaklarda kasılmalar, koma hali ve ölüm meydana gelmiştir. Hatta bu bitkiyi yiyerek zehirlenen hayvanın etinin yenilmesi dahi zehirlenmelere sebep olmuştur (Avalos and Maibach, 1999).sablon.sdu.edu.tr/fakulteler/orman/.../2006_1_8_HYILMAZ.pdf . daha bir kaç yabancı ve yerli bilimsel yayın buldum.Beni asıl rahatsız eden durum,benim zehirli olabileceğine dair uyarı yazımdan sonra verdiğiniz cevap.(Porsuk meyveleri zehirli değildir! Yapraklarının zehirli olduğu da, iddia edilir.) Ağaçlarnet genel anlamda ciddi ve güvenilir bir site olarak kabul görüyor,sade bir vatandaş olarak sizin yazınızdan:Bu kırmızı çok sevimli görünen meyvelerin çok masum olduğu,çocuklarımıza bile gönül rahatlığı ile yedirebileceğimiz anlamı çıkıyor. Sizin yazınızı okuyan bir annenin çocuklarına (hiç bir uyarıda bulunmadan)bunların yenebileceğini söylemesi ve hatta kendisinin yemesi beklenen sonuçtur. çocukların çekirdekleri yeme olasılığı yüksektir.(en azından ben öyleydim kesin tadına bakardım). benim uyarı yazımdan sonra ,böyle ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir konuda daha temkinli yazmanızın daha doğru olacağını düşünüyorum. kaldı ki, bu bilimsel kanıtlar olmasa bile ,zehirli olabileceği şüphesi varsa ,insanların zarar görmemesi için konu netleşinceye kadar zehirli olduğunu kabul etmenin daha doğru ve mantıklı bir yaklaşım olacağı kanaatindeyim..Olmamış meyveleri hakkında bilimsel bir kanıt bulamadım, ancak yukarıda ifade etmeye çalıştığım mantık çerçevesinde ,bilimsel bir kanıt sunuluncaya kadar , Ben zehirli olduğunu kabul ediyorum.saygılarımla. |
teşekkürler
|
Taxus türünün meyvelerinde bulunan kimyasallar yüzünden park ve bahçelerden kullanılması sakıncalı bir türdür.
|
[QUOTE=ahmet salih;512946][QUOTE=orijin;509692]
Sayın Orijin, yanlış anlamaları düzeltmiş olduk, teşekkür ederim. Sayın ahmet salih; Bu polemiği de burada bitirsek iyi olur. Zira konu ister istemez saptı. Porsukla ilgilenenler; nasıl olsa, sizi de, beni de, burada yazılanları da, tesadüfen de olsa,(Google' dan yönlendirilmeri kastediyorum!) bir şekilde ulaşıp okuyacaklar ve sanırım bir senteze varacaklardır. Haa..Bu arada, verdiğiniz web adresine ulaşılamıyor! Saygılar. |
Kaynağın adresi.
|
Porsukdaki ephedrin değil ama Taxin çocuklar için ciddi bir sorun teşkil edebilir.
Ona bakarsanız Datura, patates üst yaprakları, solonacea sınıfı atropinler, olandrin v.s. de sorun... Ancak Taxin porsuğun çocuklar için cazip kırmızı üzümsü meyvelerde olması asıl sorun. |
5 Eklenti(ler)
[ATTACH][ATTACH][ATTACH][ATTACH]Eklenti 108979[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH]
Dün, Güngören Belediyesi önündeki bahçede gördüm. Sarkık dallı(pendula) olması enteresandı. Bu sabah erkenden makinamı alıp geldim. Hava kapalı olduğu için çok iyi resim alamadım ama bir fikir vermesi için yükledim. |
İlginç aşımı yapılmış acaba yoksa ters çelikmi dikilmiş gerçektende çok güzel bir görüntüsü var ilk bakışta ben bunu uzaktan ilk fotoğraftaki halini sarkık dallı nutka yalancı servisine benzettim :) Yakın çekimi görünce prosuk olduğunu gördük. Aşımı yağılmış acaba ? Bir bilen arkadaş bize bu porşuğun nasıl bu hale geldiğini söylüyebilirse seviniriz. Bilgimiz olsun .
|
Alıntı:
Yarın Samsun'a gidiyorum. Aralık ortasına kadar orada kalacağım. Dönüşte bunun çeliklerinden alıp denemeyi düşünüyorum. Arzu ederseniz s bir iki çelik te size gönderirim. Şansımızı denemiş oluruz. Selamlar. |
Sayın Orjin!
Fotoğrafı zevkle seyrettiğimiz porsuk ağacını müsait bir zamanda yakından görmeyi planlıyorum. Çok teşekkürler. Çelikten üretimi oldukça zor bir bitki. Sera şartlarında yaptığımız çalışmalarda %20-30 başarılı olabildik. Esas çoğaltmanın meyveden olacağını düşünüyorum. Paylaşımınız için teşekkürler. Sayın godoffar! Ağaca görüntünün zamanında yapılan budama ile kazandırıldığını düşünüyorum. Konunun uzmanı değilim bir üretici olarak söyleyebileceğim bu kadar. Saygıyla |
Neden olmasın sayın orijin ,
Sabırsızlıkla bekliyorum denemiş oluruz , Hazır çelik almışken meyvasındanda alıp gönderirseniz çok sevinirim. Sayın Cemal.S Anladım oda olabilir ****** ama o budamayı yapan kişi gerçekten bu işin uzmanıymış bence çünkü eğer budamadan kaynaklı görüntüsü öyle ise gerçekten harika iş çıkarmış. En azından bizde deniyelim çelikle üretimini ve tohumlada deneyim açısından yanlış anlamayın sakın ve ayrıca sağolun bilgilendirmeniz için. Sevgilerle |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024