agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Picea pungens (Mavi Ladin) (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/622.htm)

darthvader 26-11-2012 15:07

Merhaba,
bildiğiniz gibi birçok yerde picea pungens hoopsi satılmakta.benim merak ettiğim aldığımız hoopsi fidanlarından sürgünleri alıp aşı olarak kullanabilirmiyiz ve altlık olarak ne tavsiye edersiniz? Bu yöntem ticari üretimde verimli olurmu ?
Teşekkürler...

Ali Emiroğlu 26-11-2012 17:58

ne zaman isterseniz yardımcı olurum.

Ali Emiroğlu 26-11-2012 18:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi darthvader (Mesaj 1054635)
Merhaba,
bildiğiniz gibi birçok yerde picea pungens hoopsi satılmakta.benim merak ettiğim aldığımız hoopsi fidanlarından sürgünleri alıp aşı olarak kullanabilirmiyiz ve altlık olarak ne tavsiye edersiniz? Bu yöntem ticari üretimde verimli olurmu ?
Teşekkürler...

Hoopsii fidanlarından aldığınız sürgünlerle (aşı kalemi) aşı yapabilirsiniz.Altlık olarak da batı ladinini kullanabilirsiniz.Bu yöntemle ticari olarak yılda 7000 adet aşı yapmaktayım verim alıyorum.

darthvader 27-11-2012 07:36

ilginize teşekkürler..bende bu işe ticari olarak başlamak niyetindeyim ama önce ufaktan birkaç deneme yapmak istiyorum.birkaç hoopsiyi internetten sipariş edip sürgünlerini aşı olarak kullanıcam fakat altlıkları nasıl edinebilirim? bu işi yapabileceğim 2 yer var, zonguldak ve kastamonu. ama forumdaki yazılara bakarsak yükseklik nedeniyle kastamonu daha avantajlı gibi duruyor..
Son olarak diyelimki 3-5 yıl sonra ağaçlar istenilen boya ulaştı, satış konusunu nasıl hallediyorsunuz? Kamuda çalışan biri olarak biliyorumki ihalelere girip bunu satmak için baya bi şirket kurmak gerekli..piyasaya satış internette yazıldığı kadar kolay oluyormu?

Ali Emiroğlu 28-11-2012 00:42

Sayın darthvader siz önce kalem alacağınız ağaçları alın,onları kalem alacağınız büyüklüğe getirin,seranızı kurun aşılarınızı yapın fidanlarınızı büyütün illaki bir şekilde satarsınız.Satamadığınız fidanlarınız bir sonra ki yılda daha da kıymetlenecektir.Yeter ki yetiştirin.

ozanutku 22-05-2013 11:26

5 Eklenti(ler)
Mavi ladinlerin en güzel göründüğü mevsim Mayıs-Haziran yeni sürgün zamanı , sırası ile 2013 yılı oldenburg aşıları , 2-3 yıllık aşılı hoopsi ve oldenburglar , repikaj aşılı mavi ladin , ve repikaj tohumdan üretim mavi ladinler

nihat.k 31-05-2013 09:10

mavi ladin
 
1 Eklenti(ler)
Geçen sene diktiğim hoopsii.

kamuran25 19-09-2014 10:00

yakutiye çok güzel bir düşüncen var bende seni bir Erzurumlu olarak tebrik ediyorum.Şu an ağaçlar Erzurumda mı?Mümkünse ağaçların fotoğraflarını yayınlayabilirmisin?

Muda 25-09-2014 16:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yakutiye (Mesaj 1318310)
Saksılar içerisinde, boyları 30 cam ile 140 cm arasında değişen 3000 adet mavi ladin'im var.. Bulunduğum kentte bulunan bir üniversitenin tahsis ettiği araziye bu ladinleri tamamen hayır amaçlı dikmek istiyorum.. Üniversite önemli yol kavşakları üzerinde bulunmaktadır.. Diktiğim ağaçlar, zaman içerisinde o bölgeye önemli bir doğal güzellik kazandırsın istiyorum.. Peyzaj açısından önerilerinizi alabilir miyim? Dikim aralıkları ve dikim düzeni ne olmalı, tek bir blok arsaya mı, yoksa ayrı parsellere dikmek mi görsel açıdan daha etkili olur.. Aralara başka ağaçlar serpiştirmek gerekir mi? Zemin nası düzenlenmeli? Sulama sistemi ne olmalı?

Çok güzel bir düşünce. Umarım zamanında dikip sulamalarını yapıp tutturabilirsiniz.

Yeşillikler içinde mavi ladin görsel olarak çok güzel olmakta. Aşılı olmadıkça mavi ladinler zaman içerisinde yeşile de dönmekteler. Yeşil mavi olarak büyüdükleri zaman herhalde daha güzel olurlar. Önemli olan sağlıklı olarak onların büyümeleri.
Dikilebilecek arazi miktarı nasıl. Dışarıdan büyüdükleri zaman görünebilecekleri yere belirli parseller halinde dikilmeleri çok daha iyi olur sanırım. Arazi büyüklüğü , dikmeyi düşündüğünüz veya düşünülen yerler miktarları ve sizin fidanlarınızın durumunu gösteren fotoğraflar eklerseniz arkadaşlar yardımcı olacaklardır.

iremsu 17-10-2014 17:39

Yakutiiye isimli kullanıcının mesajı neden silinmiş? Ben de o yörede görev yapıyorum. Okulumuza fidan isteyecektim. Mail attım hatta.
Neler oluyor anlamıyorum. Editörler mi silmiş mesajı? Sildiyse neden?

kamuran25 19-10-2014 17:21

çok acil yardımınıza ihtiyacım var 1 yıl önce birkaç tane mavi ladin dikmiştim bu mavi ladinlerin bir kısmı iğneleri üzerinde durmasına rağmen bir dokunuşta bütün iğneleri yere dökülüyor,kuruyorlar bunun nedeni ne olabilir? hastalığın nedenini nerde analiz ettirebilirim?çok üzücü bir durum 4 ağacım bu şekilde gitti diğerlerini kaybetmek istemiyorum.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

tegilmez 15-11-2014 10:29

selamlar, dün 115 adet 10 - 15 cm boyunda mavi ladin alıp saksılara, sera ortamına diktim. merak ettiğim şey şu. bu aldığım fidanlar tohumdan yetiştirilmiş. aşılama ve tohumdan yetiştirmek arasında ne fark var. bakıyorum ki aşılı olanların ticari değeri daha yüksek. bir yerde okumuştum, aşılananlar mavi rengini kaybetmyor diye. ancak bir abimiz böyle birşeyin olmadığını aşılama olayının tamamen sahtekarlık olduğunu söyledi. aşılı mavi ladin ile tohumdan yetişen mavi ladin arasında ne fark var. bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim.

gokselcetin 15-11-2014 10:51

Aşılamanın nedeni türü aynı özellikleriyle devamını sağlayabilmektir. Bu nedenle sahtekarlik olası değildir. Bunu, büyük ağaçları inceleyerek kolayca farkedebilirsiniz. Tohumdan yetişmiş büyük bir mavi ladinle aşıli büyük bir mavi Ladini kiyasladiginizda aradaki fark ortaya çıkar.

Aşıli olması masmavi olacağı anlamına şöyle gelmeyebilir ki alınan aşı kaleminin nereden hangi ağaçtan hangi türden alındığına göre bu durum değişir.

Hoopsii türünden alacağınız bir kalemle istediğiniz özelliklere sahip olabilirsiniz. Fakat tohumdan yetişmiş bir fidandan aşı kalemi alındı ise çok bir şey ifade etmeyecektir. Belki bu bir sahtekarlik olabilir.

tegilmez 15-11-2014 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gokselcetin (Mesaj 1333731)
Aşılamanın nedeni türü aynı özellikleriyle devamını sağlayabilmektir. Bu nedenle sahtekarlik olası değildir. Bunu, büyük ağaçları inceleyerek kolayca farkedebilirsiniz. Tohumdan yetişmiş büyük bir mavi ladinle aşıli büyük bir mavi Ladini kiyasladiginizda aradaki fark ortaya çıkar.

Aşıli olması masmavi olacağı anlamına şöyle gelmeyebilir ki alınan aşı kaleminin nereden hangi ağaçtan hangi türden alındığına göre bu durum değişir.

Hoopsii türünden alacağınız bir kalemle istediğiniz özelliklere sahip olabilirsiniz. Fakat tohumdan yetişmiş bir fidandan aşı kalemi alındı ise çok bir şey ifade etmeyecektir. Belki bu bir sahtekarlik olabilir.

Sayın gokselcetin, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. konu hakkında fazla bilgi sahibi olmadığım için sorularımı lütfen mazur görünüz. Şimdi benim ithal kaliteli tohumdan yetişmiş diktiğim fidanlar büyüdüğünde, aşı ile yetiştirilmiş mavi ladin kadar kaliteli ve ticari değeri yüksek olmayacak mı? sonuçta her ne kadar doğa ve ağaçlar ile uğraşmayı sevsemde ticari boyutuda göz ardı edilemez.

gokselcetin 15-11-2014 12:22

Rica ederim sayın tegilmez.
Ticaretle uğraşmadığım için net bir şey söylemek istemesem de kendi görüşüm şu yönde;

Tohumdan yetiştirilen mavi ladinlerde de mavilik oranı yüksek olabiliyor. Fakat yine de aşılıların yerini bana kalırsa tutmuyor. Gördüğüm kadarıyla da yetiştiriciliğini yapan bir çok kişinin umutları bu konuda azalmış durumda. Örnek vermem gerekirse; önceden 1 metrelik bir ladin için 100 tl değer koyulursa, günümüzde 40-50 tl belki daha da düşük fiyatlara vermek durumunda kalınabiliyor.

Mavi ladinde aşılı fidanların dahi fiyatları gördüğüm kadarıyla düşmeye başladı. Belki bunda insanların alım gücünün azalmasının da etkisi olabilir tabi. Piyasada 1 metrelik hoopsiiler 250-300 tl satılırken bu fiyat 150 tl'ye kadar indi. Fakat her aşılı mavi ladin hoopsii olacak diye bir durum yok. Bazen insanlar bu yanılgıya doğal olarak düşebiliyor. Bazen de "Bu da mavi ladin o da mavi ladin, neden biri 40 tl diğeri 250 tl" diyebiliyorlar.

gokselcetin 15-11-2014 12:28

Bu tür ibrelileri yetiştirmek ve maddi anlamda beklenti içerisinde olmak gerçekten sabır gerektiriyor. İbreli türlerin çoğu ve özellikle mavi ladin yıllık büyüme oranı olarak çok düşük büyüme gösteriyor.

Ben aşılı bir çok mavi ladin yetiştirdim ve çoğunu hediye ederek beklentilerimi karşılamaya çalıştım. Ücret karşılığında verdiklerim de oldu tabi. Fakat yaptığım masrafın yanında lafı bile olamaz. Hediye ettiklerim sayesinde kendimi daha iyi hissedebiliyorum. Çünkü farklı illere gönderimlerim sayesinde her yerde dikili ağacım var diyebiliyorum :)

tegilmez 15-11-2014 13:15

O halde aşılama işini araştırmaya başladım bile. en azından 20 tane deneme yapmak istiyorum. şu an diktiğim mavi ladin fidelerine aşılama yapabilir miyim acaba. boyları 15 cm civarı. bunları altlık olarak kullanabilir miyim.

kamuran25 22-11-2014 19:12

Ve 5.agacım da gitti 2 ay önce soru sordum hiç kimsenin bilgisi yokmu sorunu tekrar özetleyeyim 1.5 yıl önce birkaç mavi ladin diktim bahar ayında sürgün verdiler ağustos eylül ayı gibi bir kısmı kırmızılaşarak bir kısmı ise rengi solgunlaşarak öldüler iğneler üstünde duruyor ama bir dokunduğumda bütün iğneleri dökülüyor sorun ne olabilir

dvt 18-01-2015 13:36

Merhabalar...
Benim küçük ladinlerim neden öluyor acaba.3gunde fiğfisla suluyorum..parmasel kullandim çok ciliz görünüyorlar.Bazilari daha yeni çikarken öluyor.

thev3 30-01-2015 01:55

iyi gunler tohumdan diktigim mavi ladinler bir kismi ciktiktan hemen sonra bit kismi 1 ay icinde bir kismi da biraz daha sonra bir sure icinde oluyor. cogu yapraklarinin uc kisminin kuruyup ve kahverengi bir renk almasiyla ölürken, bir kismi da govdesinde ayni sıkıntı olmak kaydiyla ölüyor. eve saksiya dikiyorum gözüm gibi bakiyorum ama en fazla yasayan 6 ay yasadi. bunun icin ne yapmam gerekiyor? ne ilaci almam lazim ve nereden temin edebilirim lutfen yardimci olursanız cok ama cok sevinirim. dört gozle bekliyorum cevaplarinizi...

fasilus 18-04-2016 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almost (Mesaj 157677)
Bu kadar saçma bir yazıyı görünce şaşırmıştım fakat yazının sonunda reklamı görünce şaşkınlığım birden gitti.
Mavi ladin hakkında bu kadar bilgisiz olup bu kadar uzun yazı yazarak 25(!) yılınızı mavi ladin hakkında araştırma yaparak boşa geçirdiğinizi görüyorum. 20.000 değil 200.000 tohum ekerek bu iş öğrenilmez, benim yakın bir arkadaşım bu işi yapıyor ve uzun senelerdir yapıyor, reklamını yapmış olmamak için ismini vermiyorum. Verdiğiniz PİCİYAKOS KOSTER GLAUCA ismi literatürde yok he siz 25 yılda yeni bir tür ürettiyseniz bilemiyorum. Lütfen insanları yanıltıp bu kadar yanlış yazılar yazmayalım. Hatalarınızı sıralamaya kalksam buraya sığmaz. Kazım polat arkadaşım gayet güzel bir cevap vermiş size.

Türkiye'de eğer mavi ladin hakkında araştırma yaptıysanız elinize geçen bilgiler herkesin bildiği genel bilgilerdir yok eğer
yabancı kaynaklı üniversitelerin sayfalarını araştırsaydınız bu yazıyı hiç yazmamış olurdunuz.
http://hcs.osu.edu/pocketgardener/so.../pi_ngens.html Bu sitede mavi ladin hakkında yapılmış gerçek
araştırmalar sonucu elde edilmiş veriler ver. Birkaçını sizinler paylaşmak istiyorum;
-full sun to partial sun
-prefers a moist, acidic, well-drained soil in full sun, but can tolerate many adverse conditions, including dry soils, soils of various pH, and Winter salt spray
İngilizceniz yoksa bir kısmını sizin için çevireyim ve burdaki arkadaşlarda anlasın.
-tamamı güneş veya yarı güneş
-nemi tercih eder, asidik, drene olmuş toprakta iyi yetişir fakat birçok türde toprağa tolerans gösterir, bunların içinde kuru toprak, tüm phlar hatta tuzlu toprakta bile.
Ayrıca bahsettiğiniz orman bakanlığı vs. diğer devlet kurumları bu fidan hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğu arayıp sorarsanız belli ediyorlar. Onlar bile özel üreticilere yönlendiriyorlar çünkü Türkiye'de mavi ladin hakkında orman bakanlıkları vs. araştırma yapmıyor arayın bakın bir tane devlet üniversitesi herhangi bir araştırma yapmamış.
Ayrıca mavi ladin 15 yıl sonra renk değiştirir ve 1000 rakımın altında olmaz yazmışsınız, küllüyen yalan. Sakarya'da rakım 31'dir ve ben kendi gözlerimle gördüm bir kişinin bahçesinde 20 yıllık mavi ladin vardı boyu yaklaşık 7 metreydi. Gayette masmaviydi sahibine sordum nerden aldınız nasıl büyüttünüz diye. Cevabı ise şöyle oldu: Bir arkadaşım getirdi tohumdan üretilmiş mavi ladin dedi ve yere diktikten sonra sulamaktan başka hiçbir bakım yapmadım. Eğer görmek isterseniz özelden ulaşın adresini vereyim.

Sizin bahsettiğiniz ahmet inci nin fidanlığınada gittim. "İlkokul önlerinde çocuklara civciv satmak gibi bişii. 5-7 yaşındaki fidan 150 milyon." yazmışsınız.
Ahmet İncide insanları mavi ladin üretmeye teşvik ediyor. Eğer onun websitesini incelerseniz görürsünüz.
Ayrıca 35 yaşında batı ladinini söküp başka bir yere dikerseniz ****** şaşıracak, tutabilir ancak o yaştaki fidanın eski yerindeki gibi büyümesi söz konusu
olamaz.
Ayrıca 4 yaşındaki fidanın üstüne gölgelik koymaya gerek yok. Ormanlardan bilirsiniz tohum yere düşüp çimlenince onu güneşten koruyan ormandaki diğer büyük mavi ladinlerdir. Mavi ladin için 2 yaşından sonra gölgeye gerek yoktur hatta fazla gölgede durursa fidan yeterince hızlı büyüyemez.

O kadar çok yanlış bilgi vermişsinizki zamanım yettiğince bu kadarını yazdım, bence siz boş olta atıp balık tutmaya çalışıyorsunuz.

Merhaba,
Mavi ladin yetiştiriciliği ile ilgili kaynak önerebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

eren9 16-07-2017 13:48

yaz sıcaklarına karşı mavi ladinlerime ne yapabilirim ?
Yapraklarında güneş yanığı oluyor

Doku_Kültürcü 16-07-2017 14:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eren9 (Mesaj 1513268)
yaz sıcaklarına karşı mavi ladinlerime ne yapabilirim ?
Yapraklarında güneş yanığı oluyor

Üzerine gölgeleme örtüsü gerin. Tartes'te satılıyor: http://www.e-tartes.com/arama/hizliE...t%C3%BCs%C3%BC

kloss434 24-07-2017 19:47

https://i.hizliresim.com/y3pJPN.jpg

Arkadaşlar bu benim tohumdan çimlendirdiğim Mavi Ladin. Yeni katıldım aranıza ama alt yapeaklaeı sarardı bunun. Çok suladığımdan mıdır acaba?

Doku_Kültürcü 25-07-2017 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kloss434 (Mesaj 1514018)
https://i.hizliresim.com/y3pJPN.jpg

Arkadaşlar bu benim tohumdan çimlendirdiğim Mavi Ladin. Yeni katıldım aranıza ama alt yapeaklaeı sarardı bunun. Çok suladığımdan mıdır acaba?

Moralinizi bozmak istemem ama bitki mavi ladin gibi durmuyor.
1. Bu kadar hızlı büyümez
2. Çok uzun süre dal oluşturmaz.

Bunu dışında yaprakların sararması aşırı derecede değil, bitki sağlıklı gözüküyor.

musk 25-07-2017 11:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kloss434 (Mesaj 1514018)

Arkadaşlar bu benim tohumdan çimlendirdiğim Mavi Ladin. Yeni katıldım aranıza ama alt yapeaklaeı sarardı bunun. Çok suladığımdan mıdır acaba?

Bitkiniz büyük ihtimalle Himalaya Sediri...

Brom88 17-05-2018 02:47

Merhaba arkadaşlar ben karadenizliyim yaylaya mavi ladin dikmek istiyorum baslik altindaki mesajlarin tamamini okuyamadim okuduklarimda aklımı karıştırdı. Çok fazla soru var ama tam net bir cevap yok gibi geldi :)
Öncelikle paylaştığınız mavi ladin fotoları bana pek mavi gibi gelmedi daha cok yesil veya grimsi bir renkleri var ben bu ağaç gercekten mavi oluyor diye biliyordum. :)
Bir de aşılı ya da tohumdan ne fark ediyor büyüklüğü dışında gercekten tohumdan uretilenler renk değistiriyor mu ben ölene kadar mavi kalsın istiyorum.
Son olarak gercekten mavi ve mavi kalacak mavi ladin tohumu veya fidesini nereden bulabilirim ? Yardımcı olursanız sevinirim
Bu arada fotolarla ilgili elestirim alay etmek icin değil ogrenmek icin yanlis anlasilma olmasın :)

Doku_Kültürcü 17-05-2018 09:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Brom88 (Mesaj 1540570)
Merhaba arkadaşlar ben karadenizliyim yaylaya mavi ladin dikmek istiyorum baslik altindaki mesajlarin tamamini okuyamadim okuduklarimda aklımı karıştırdı. Çok fazla soru var ama tam net bir cevap yok gibi geldi :)
Öncelikle paylaştığınız mavi ladin fotoları bana pek mavi gibi gelmedi daha cok yesil veya grimsi bir renkleri var ben bu ağaç gercekten mavi oluyor diye biliyordum. :)
Bir de aşılı ya da tohumdan ne fark ediyor büyüklüğü dışında gercekten tohumdan uretilenler renk değistiriyor mu ben ölene kadar mavi kalsın istiyorum.
Son olarak gercekten mavi ve mavi kalacak mavi ladin tohumu veya fidesini nereden bulabilirim ? Yardımcı olursanız sevinirim
Bu arada fotolarla ilgili elestirim alay etmek icin değil ogrenmek icin yanlis anlasilma olmasın :)

Mavi ladin tohumlarından gelişen bitkiler %90 oranında mavi oluyor. Bitki, belirli bir yaşa kadar mavi kalıyor sonra yeşil oluyor. Bunu engellemenizin bir olanağı yok. https://www.intfarming.com/agac-tohumlari?page=6

zynlsnl 03-06-2018 14:22

Merhaba,
Hoopsi için en uygun aşı dönemi hangisidir?

hevesliçiftçi 12-10-2018 23:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lordofstorm (Mesaj 76363)
Merhaba babam geçenlerde 1.70 boylarında kalın gövdeli ama çok uzun süre saksıda kalmasından dolayı biraz bakımsız bi mavi ladin ağacı aldı bende fidanı dikmek için bahçeye 1 m. derinliğinde bi çukur kazdım.İçini yanmış ve hafiflemiş sığır gübresi doldurdum ve gübre+fındık toprağını karıştırıp etrafına doldurdum ve bol bol suladım.Sizce ağacım kendini toplayabilir mi?Başka ne gibi uygulamalar tavsiye edersiniz?

Bahsetmiş olduğunuz mavi ladinin şimdiki hali nasıl çok merak ettim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025