agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Mavi Ladin (Picea pungens) (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/4399.htm)

abies_pinsapo25 19-05-2007 11:37

Mavi Ladin (Picea pungens)

1 Eklenti(ler)
arkdaşlar bu tür çaprazlama yoluylamı yapılıyor.? yani bu toğumdan üretilebilirmi.? fide olarak alabileceğim türkiyede bi yer yok bilen varmı.?yurt dışından nasıl ital edbilirim...?

mturkkan 25-05-2007 10:15

merhaba
bunlar çaprazlamayla elde ediliyor. tohumdan bu şekilde olmaz. Renk bozulur.

ormanbotanigi 28-05-2007 20:33

Picea pungens "Białobok" mavi ladinin bir kültivarı. En belirgin özellikleri yavaş büyümesi ve ilk çıkan (juvenil yaprak) yaprakların saman sarısı renginde olmasıdır. Türkiye'de park ve bahçelerde kullanılmıyor. Ancak yurt dışından ithal edebilirsiniz. Üretimi aşı ile yapılıyor.

N.Cebeci 27-08-2008 11:01

Selam arkadaşlar,
Mavi ladin tohumu edindim,ektimde ama sanıyorum biraz geç ektimki 500-600 tohum ekmeme rağmen, ancak 20-30 Tane çıktı ama onlarada bakamadım ve malsesef kurudu fazla güneşe dayanamadı sanırım.Tohumları torfa ekmiştim,hala bekletiyorum atmaya kıyamıyorum. seneye cıkarmı acaba umuduyla bekliyorum.(Boş olsa bile)
Tohumun üzerinde yazılı olan ekim kurallarına uydum ama sanıyorum yeterli olmadı.
Bana ekim ve ekimden sonraki bakımla ilgili bilgi verebilecek arkadaşlar olursa sevinirim.
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim

darkfriairs 27-08-2008 22:07

Yeni mi ektiniz?
Ben haziranda aldım tohum, eylül ortalarına doğru ekmey düşünüyorum bir kısmını, bir kısmını ise İlkbaharda ekmeyi düşünüyorum. Siz yeni ektiyseniz, muhtemelen sıcaklardan dolayı sorun yaşamışsınızdır.

N.Cebeci 29-08-2008 14:01

Ben tohumları mayısın ikinci haftasında ekmiştim.

GAZİ0625 29-08-2008 17:06

''bialobok''

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar aradığınız türlerde eğer isim sonda ''...............''şeklinde beliritiliyorsa bu tohumdan değil aşıdan üretiliyor demektir.Örnek Picea pungens ''bialobok''.Bu bir varyetedir.Tohumdan elde edilmez.Fakat tohumdan üretilen picea pungens glauca kaibab ise tırnak olmadan bu şekilde yazılır.Yurtdışında bunların satışlarını yapan firmalar var.Fakat kargo ücreti fazla tutabilir. Yardımcı olmaya çalışırım.Birde resmini ekleyim inceleyin.

by_kiki 08-11-2008 23:49

Mavi ladinler istenilen renkte olması için aşı yöntemiyle üretilirler. Fakat aşı tutma oranlarının düşük olması yavaş büyümesi çoğunluğunun ithal edilmesinden dolayı fide maliyetleri çok uçuk rakamlardadır. 4 yasından itibaren satışa gelir. Almak isteyen varsa yardımcı olabilirim.

FİYAT ARALIĞI 50 - 1500 ytl olarak yaş durumuna göre değişim gösterir.

doğalbahçe 07-03-2009 15:42

merhabalar,
mavi ladin kaç yaşına geldiğinde tohum veriyor,tohum toplama zamanı olarak hangi aylar uygundur, bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsa memnun olurum.

Mehmet Çetin 07-03-2009 18:11

tam senesini bilmiyorum ama mavi ladinler 30 yaşından sonra tohum veriyolar. o yaşa kadar verdikleri tohumlar çıkmıyor. kazalaklarının kozolakları olgunlaştığında pulları açılarak tuhumları dağılıyor. pulları açılmadan toplanıp kurutulması gerekiyor.

yakamoz12345 29-07-2009 15:36

MERHABA
Arkadaşlar yeni edindiğim mavi ladin tohumlarını 4 gün önce pet bardaklara ektim...fakat tohumdan yetiştirmenin en kötü tarafı onları fısfısla sulamak bu konuda pratık bilgisi olan varmı? Fısfıs baya yoruyor sulama yaparken...

SelimDm 06-08-2009 13:57

Arkadaşlar ***.
Ben foruma yeni üye oldum.
Bundan yaklaşık 1 ay önce 500 adet mavi ladin tohumu ektim ve tamamına yakını çimlendi.
Bildiğimiz gibi önümüz kış, çimlenen mavi ladinnere kış mevsiminde ne yapmam gerekir.Poşetlere nezaman almalıyım

yakamoz12345 10-08-2009 17:54

Arkadaşlar ***.
Bundan yaklaşık 1 ay önce 500 adet mavi ladin tohumu ektim ve tamamına yakını çimlendi.
Bildiğimiz gibi önümüz kış, çimlenen mavi ladinnere kış mevsiminde ne yapmam gerekir.Poşetlere nezaman almalıyım

MERHABA
Aralık ayında 1 karışlık posetlere alıp(20-25cm) serada bekletmelisin havalar yumusayıncaya kadar...bu poşetler onlara 2 sene yeter...1 seneyi atlattımı korkma üstüne kar yağsa birşey olmaz...Kolay gelsin

haki197 10-08-2009 22:26

Kışın serada sulama yapılır mı ya da şöyle sorayım pimapenli balkonda bulunan fidanların toprağı kurursa ne yapmalı ? Hiç sulama yapmadan fidanlar kışı geçirebilirler mi ?

wersaxc 02-09-2009 04:35

değerli arkadaşlar elimde 123 adet mavi ladin tohumu var.2009 eylül ayındayız.bunları ev ortamında hemen eksem çimlenirler mi. yoksa baharı mı beklemeliyim. Diyelim ki tohumları ektim ne kadar zaman da çıkarlar nasıl ekebilirim. ilgilenen dostlara çok teşekkürler...

wersaxc 03-09-2009 07:30

değerli dostlar dün pet bardaklara 25 tanesini ektim bakalım ne olacak

wersaxc 05-09-2009 10:11

nasıl çimlendirdiğini anlatabilir misin

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SelimDm (Mesaj 475446)
Arkadaşlar ***.

ilgilenirsen memnun olurum ve kaç günde çimlendi

tugrul bıyıklı 05-09-2009 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wersaxc (Mesaj 490937)
değerli dostlar dün pet bardaklara 25 tanesini ektim bakalım ne olacak

sevgili wersaxc, ekmiş olduğun picea pungensler soğuktan ve sıcaktan fazla etkilenmezler. sadece şuan pet şişelere ekmiş olduğun tohumların üzerini streç filmle kapat. toprak üstüne uç verdiği zamansa streç filmi aç ve fısfıs sulama yerine damla sulama yap. ben geçen sene böyle 150 adet mavi ladin çimlendirdim :cool: inşallah tohumların sağlıcakla çimlenir...

wersaxc 08-09-2009 00:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tugrul bıyıklı (Mesaj 492371)
sevgili wersaxc, ekmiş olduğun picea pungensler soğuktan ve sıcaktan fazla etkilenmezler. sadece şuan pet şişelere ekmiş olduğun tohumların üzerini streç filmle kapat. toprak üstüne uç verdiği zamansa streç filmi aç ve fısfıs sulama yerine damla sulama yap. ben geçen sene böyle 150 adet mavi ladin çimlendirdim :cool: inşallah tohumların sağlıcakla çimlenir...

teşekkür ederim üzerlerini poşetle kapattım. fakat torfun üzerinde beyaz ve tüylü birşeyler oluşmuş. tohumlara bir zararı olur mu acaba

tugrul bıyıklı 08-09-2009 03:03

syn wersaxc, öncelikle özürdilerim streç filmle kapat demiştim fakat 2-3 tan delik aç dememişim gerçekten dalgınlığıma gelmiş. henüz herşey için geç değil streçle kapattıklarına 2-3 delik aç terlemeden dolayı oldu o beyaz ve tüylü dediklerin. eğer bulabilirsen de toprağın üzerine bir miktar yani hemen hemen üstünü örtecek kadar talaş parçası koymanı tavsiye ederim.
tekrardan boş bulunup delik açmanı sölemeyi unuttuğum için özürlerimi bildiririm...

wersaxc 09-09-2009 00:30

ilginize çok teşekkür ederim tuğrul bey abi . delik açmazsam bu tüylerin bir zararı olurmu acaba

wersaxc 11-09-2009 22:30

arkadaşlar benim mavi ladinler çimlendi. şimdilik 7 tane onlar kaç günde bir su vermem gerekir acaba

godofwar 13-09-2009 02:44

Merhaba arkadaşlar ,

Mavi ladin aşısı hangi ağaca yapabiliriz. Fıstık çamına aşı yapsak mavi ladini tutarmı?

sercan1969 13-09-2009 10:40

aşı

Çam üzerine çam aşılanabilir.Ladin üzerinede ladin.Fıstık çamı bir çam türü olduğundan buna ladin aşılarsanız tutma şansını hemen söyliyeyim % 0

godofwar 05-10-2009 22:04

:) Gene siz çıktınız sercan1969 bey ,
Teşekkürler cevabınız için , Altlık olarak mezarlık servisine Hoopsi sandığım mavi ladin kaleminden aşı yaptım. Sonuçları ileride görüceğim ama bu hayli zaman alıcak desenize. Elimde şuanda batı ladini mevcut buna aşı için hoopsi aşı kalemi arıyorum. Elinde mevcut olan varmı. Yoksa gidip bir kaç tane hoopsimi almam gerekicek:) Ya da elinde hoopsisi olupta pazarlık payı yapabilcek bir arkadaşımız varmı :)
Elimde tohumdan büyütülmüş 12- 13 yaşlarında mavi ladin bunlardan bir tanesinde kozalaklar mevcut ve ayrıca tohumda içlerinde var. Bakalım herşeye rağmen denemesi heycanlı olucak boş çıkacaklarını bile bile denemek istiyorum. Eğer çıkarsa kendimi şanslı hissedeceğim.
Birde bana batı ladini (picea abies -Lake states ) tohumu gerekli nerden temin edebilirim ?

goncaozyazici 18-12-2009 14:29

merhaba; ben bahçeme mavi ladin, doğu ladini ve göknar diktim. tabii pek çoğunuzun yapmaya çalıştığı gibi tohumdan falan yetiştirmek benim için zor ve zaman isteyen bir iş. bu ağaçlar hakında genel bilgiler buldum ama yetiştirilmesi sırasında acaba özel birşeyler yapmaya gerek var mı ? Ne bileyim gübreleme **** ilaçlama vs..Bu konu hakkında fazla bilgi edinemedim. Bilgisi olan var mı? bakım la ilgili olarak daha hızlı büyümeleri sağlana bilirmi? Bilgilendirirseniz sevinirim. herkese şimdiden mutlu yıllar

GAZİ0625 20-12-2009 19:05

Diplerine ozmokot gübre atın.8 aylık vitamin ihtiyacını karşılar.

GAZİ0625 20-12-2009 19:07

İğne yapraklı ağaçların tohumlarını benden temin edebilirsiniz.Batı ladinide dahil.

magent 20-12-2009 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi goncaozyazici (Mesaj 548722)
merhaba; ben bahçeme mavi ladin, doğu ladini ve göknar diktim. tabii pek çoğunuzun yapmaya çalıştığı gibi tohumdan falan yetiştirmek benim için zor ve zaman isteyen bir iş. bu ağaçlar hakında genel bilgiler buldum ama yetiştirilmesi sırasında acaba özel birşeyler yapmaya gerek var mı ? Ne bileyim gübreleme **** ilaçlama vs..Bu konu hakkında fazla bilgi edinemedim. Bilgisi olan var mı? bakım la ilgili olarak daha hızlı büyümeleri sağlana bilirmi? Bilgilendirirseniz sevinirim. herkese şimdiden mutlu yıllar

Ankara'da olduğunuz için kışı geçirirken göknarı korumanızı öneririm. Köklerinin üstündeki toprağa saman, çam kabuğu vs gibi şeylerle malç yapın biraz. Gübreleme baharla birlikte iyi olur.

goncaozyazici 23-12-2009 07:20

gazi0625 ve magent cevaplarınız için teşekkürler. malç işini anlamadım, y6ani ağaç henüz küçük kökler daha yüzeyde olduğu içinmi yapacağım yoksa bunu ağaç yaşında bağımsız her zaman mı uygulamalıyım. dirde ağaç daha soğuk ve daha yüksek biryerde kayseride, doğu ladini ve mavi ladin içinde gereklimi bu malç?
gazi0625, batı ladini için bizim iklim şartlarına uygın değil dediler, internetten aslında batıladininin içanadoluya daha uygun olduğunu okumuştum konu hakkında bilginiz var mı?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025