agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Pinus (Çam) (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/377.htm)

ormanbotanigi 07-09-2005 13:17

Pinus nigra;
-Yarı ışık ağacı
-Büyümesi orta
-Su ihtiyacı orta
-Tohumla üretilir.(Tohumlarda çimlenme engeli yoktur)

ormanbotanigi 07-09-2005 13:21

Pinus pinea;
-Işık ağacı
-Su ihtiyacı az
-Kuraklığa dayanıklı
-Tohumla üretilir

ormanbotanigi 07-09-2005 13:22

Pinus pinea;
-Işık ağacı
-Su ihtiyacı az
-Kuraklığa dayanıklı
-Tohumla üretilir
- (-10) C dereceye kadar dayanır.

ormanbotanigi 07-09-2005 13:25

Pinus halepensis;
-Işık ağacı
-Su ihtiyacı az
-Kuraklığa dayanıklı
-Tohumla üretilir
- (-10) C dereceye kadar dayanır.
- Hızlı büyür

ormanbotanigi 07-09-2005 13:30

Pinus sylvestris;
-Işık ağacı
-Düzenli bir şekilde su ister
-(-40) C dereceye kadar dayanır.
-Tohumla üretilir

botanist 24-09-2005 23:07

Pinus sylvestris L. : Sarıçam, İskoç Çamı
 
1 Eklenti(ler)
Genel görünüm:

Yetişme ortamlarına göre 20-40 metre boylarında narin gövdeli, sivri tepeli ve ince dallı, ya da dolgun ve düzgün gövdeli, yayvan tepeli ve kalın dallı herdem yeşil bir ağaçtır. Aslında bu son özellikler ağacın yaşlılığı ile oluşur. Bazen de fakir topraklarda ve kayalıklarda, arktik bölgelerde çalı halinde, bodur biçimde bulunmaktadır.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 24-09-2005 23:16

1 Eklenti(ler)
Kabuk:

Önemli bir anahtar özellik kabuktur. Kabuk genç bireylerde ve yaşlı ağaçların üst kesimlerinde tilki sarısı, kirli sarımsı kırmızı ya da kırmızımsı kahverengi bir renktedir.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 24-09-2005 23:19

1 Eklenti(ler)
Kabuk:

Gövdenin altlarında ve yaşlı ağaçlarda önceleri sarı olan renk koyulaşmakta ve gri kahverengi, kalın ve çatlaklı bir biçim almaktadır.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 24-09-2005 23:22

1 Eklenti(ler)
Sürgünler:

Genç sürgünler önceleri yeşilimsi sarı, sonraları grimsi sarıdır ve tüysüzdür.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 24-09-2005 23:25

1 Eklenti(ler)
Tomurcuk:

Tomurcuklar uzun yumurta biçiminde, 6-12 mm. uzunluğunda, kırmızı kahverengi ve az çok sivri veya küt uçlu, genellikle reçinesizdir. Ancak kurak yetişme yerlerinde tomurcuğun korunması amacıyla reçine ile örtülüdür.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 24-09-2005 23:27

1 Eklenti(ler)
İğne yaprak:

İğne yaprakların boyları yetişme yerlerine göre 3-8 cm.’dir. Kısa sürgünlerde ikişer adet, sert, mavimsi yeşil renkte, uçları sivri batıcı ve kenarları ince dişlidir. Ortalarından dikkati çekecek şekilde kıvrıktır. Reçine kanalları marjinaldir.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 24-09-2005 23:32

1 Eklenti(ler)
Kozalak:

Erkek çiçekler son senenin uzun sürgünlerinin diplerinde yer almakta, kükürt sarısı rengindedir. Polenlerini mayısta döker. Dişi çiçeklerde erkek çiçeklerle aynı zamanda belirir ve sürgünlerin uçlarına doğru çevrel olarak dizilmiş yan tomurcuklardan oluşmaktadır. Teker teker bulunabildiği gibi, bazen de 2-3 adeti bir arada bulunurlar.

Çiçek evresinde pembe, sonra yeşilimsi, olgun evrede ise mat koyu sarı olan kozalaklar saplıdır, aşağıya sarkarlar. Kozalaklar 3-6 cm. uzunluğunda, dip tarafı çarpık, rengi ise boz mat ya da koyu sarıdır. Fazla ışık gören taraftaki apofizler daha çıkıktır. Göbek orta durumlu, küçük ve parlak açık kahverengidir. Pinus nigra’da olduğu gibi göbek üzerinde belirgin batıcı sivri bir diken yoktur. Ancak, pek belirgin olmayan kalıntı halinde bir iz bulunur. Tohum küçük 3-4 mm., kanat kendisinden 3-4 kez daha uzundur. Fideciğinin tam kenarlı, ömrü bir yıl olan 5-6 adet çenek yaprağı bulunur. Primer yapraklar dişlidir. Normal olarak üçüncü yıldan başlayarak oluşan ikili iğne yapraklar kısa sürgünler üzerinde bulunurlar.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 24-09-2005 23:34

1 Eklenti(ler)
Olgunlaşmış ve tohumunu etrafa saçmış bir kozalak.


Not: Sarıçamla ilgili eklediğim bu fotoğrafları Trabzon-Gümüşhane il sınırı, Zigana Dağı (Kayak Tesisleri'ne yakın bir mevkii)'nda bizzat kendim çektim.

botanist 24-09-2005 23:38

Odunlarının kullanım alanları çok çeşitli olup, değerli odunları vardır. Diri odun kısmı dar, sarımsı soluk kahverengi, öz odunu ise geniş ve belirgin kırmızıdır. Özellikle özışınlarında çok sayıda reçine kanalları vardır. Özışınlarında bulunan enine traheidlerin çeperleri dişli denecek oranda kalınlaşmıştır. Odunlarının kreozot ve benzeri koruyucu kimyasal maddelerle işleme tabi tutarak, açık alanlarda da kullanım olanakları arttırılmaktadır. Ticaret dünyasında kırmızı odun olarak bilinen odunlarından başta telgraf ve telefon direkleri, demiryolu traversleri olmak üzere, inşaat alanında, döşemecilik, çatı ve döşeme kirişi, lambri, mobilyacılıkta, marangoz ve doğramacılıkta, kağıtçılıkta ve plastik ve selofan yapımında kullanılır. Odunu genel olarak yumuşak kullanım alanları için çok uygun olup budaksız ve iyi kalite özelliklerine sahiptir

Genellikle sağlam ve kuvvetli kazık kökleri vardır. Bu nedenle fırtınalara karşı çok dayanıklıdır. Donlardan etkilenmezler. Ancak, böcek ve mantar zararlıları çoktur. Böceklerden hortumlu böcekler, kabuk böcekleri Lasiocampa pini, Bupalus piniarius gibi. Mantarlardan ise Fomes pini öz odununda, Armillaria mellea köklerinde, Lophodermium pinastri iğne yapraklarında önemli ve öldürücü zararlara neden olurlar.

Sarıçam hafif kumlu toprakların ağacıdır. Mineral madde ve nem istemleri yüksek değildir. Kurak, fakir ve kayalık yerlerde bile yetişebilmektedir. Ancak, yumuşak ve kumlu, derin toprakları çok sever. Işık gereksinimi yüksektir. Arktik bölgelerde bodur ve çalı halini almaktadır.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 24-09-2005 23:39

Yayılış:

Sarıçam, geniş coğrafi yayılış gösteren çam taksonlarının başında gelir. İskoçya’dan başlayarak tüm Avrupa, Alpler, Pirene, Voj, Karpatlar ile Balkanlar, İskandinavya, Türkiye ve Asya’da çok geniş alanlarda yayılarak Sibirya’ya değin uzanır. Bu kesimlerde yukarı orman sınırına ulaştığı gibi, kuzeyde 70. enlemde de son orman sınırını oluşturur.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

botanist 24-09-2005 23:41

Yatay ve dikey yöndeki bu geniş yayılışına koşut olarak çok çeşitli ırklara ayrılmıştır. Bunların en önemlileri Güneybatı Almanya’da alçak yerlerde yetişen geniş tepeli, kalın dallı ve eğri gövdeli P. sylvestris cv. Superhanana Schott., orta dağlık yerlerin ağacı olan düzgün gövdeli, sivri tepeli P. s. cv. Hercynica Münch., İskandinavya’nın güneyinde Baltık sahilleri ile Litvanya’da yetişen gençlikte çok iyi bir gelişim gösteren kırmızı kabuklu, uzun ve dolgun gövdeli, ince, seyrek dallı P. s. cv. Rigensis Desf. (Riga Çamları, ticaret aleminde en iyi tutulan Sarıçam’lar), İskandinavya’nın kuzeyinde yetişen uzun ve düzgün gövdeli, ladin gibi sivri tepeli, yavaş büyüyen P. s. cv. Laponica Fries., dar piramidal tepeli P. s. cv. Scotica Beiss. gibi coğrafi ırkları bulunmaktadır.

Sarıçam Türkiye’de son envanter çalışmalarına göre saf ve karışık olarak 738.192 hektarlık bir alanda yayılır. Kuzeydoğu Anadolu’da Ardahan, Oltu, Posof ve Sarıkamış yörelerinde çoğunlukla saf, Yalnızçam Dağları’nda saf ya da Doğu Ladini ve Doğu Karadeniz Göknarı ile karışık olarak geniş ormanlar oluşturmaktadır. Batı Anadolu’da kesintili olarak Bursa, Eskişehir, Kütahya yörelerine değin gelir. Orta Anadolu’da ise Akdağmadeni yakınında büyük, Kayseri-Kahramanmaraş arasında Pınarbaşı, Göksun yörelerinde yedi küçük adacık halinde bulunur. Burada yalnız Türkiye’de değil, dünyadaki yayılışının en güney noktalarından birisine ulaşmış olmaktadır (Kayacık, 1980).

Türkiye’de en değerli odun ürünü veren Sarıçam’lar Sinop Ayancık yöreleri, Vezirköprü Kunduz ormanları ile Boyabat Göktepe Deresökü ormanları, Eskişehir Çatacık ormanlarındaki uzun ve düzgün gövdeli, sivri tepeli Sarıçam’lardır. Bunlardan başka Oltu, Göle, Sarıkamış’ta, Dumanlı, Köse Dağları’nda yetişen Sarıçam’lar gayet güzel ve iyi kalitede ormanlar oluşturmaktadır. Buralardaki Sarıçam’lar çoğu kez saf olarak yayıldığı gibi bazen de Doğu Kayını, Doğu Ladini, Toros Karaçamı, göknar, meşe ve benzer ağaç cinsleri ile karışık ormanlar kurar. Ancak ne yazık ki Sarıçam ormanları son yıllarda büyük tahrip gören ağaç türlerimizin başında gelmekte, yakın geçmişte 1 000 000 hektar olan yayılış alanı 700 000 hektara kadar gerilemiştir.

Kaynak: Tohumlu Bitkiler (Açık Tohumlular), Üçüncü Baskı, KTÜ, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 122, Fakülte yayın No: 15 I. Cilt

a10deli 03-02-2006 12:52

ya bana çam agaçlarının kuraklığa en dayanıklı cinsini ve kökleri en derine ulaşan cinsi hakkında bilgi verirmisiniz?ve bunların miktarlarınıda kısacası tüm özelliklerini sölermisiniz.çok ama çok lazım ayrıca çokda acil

malina 03-02-2006 12:59

Ödevini son güne bırakmış öğrenci tavrı seziyorum, doğru mu? :)

sezinci 03-02-2006 15:21

Çok genel bir soru sormuşsunuz. Ben de genel bir cevap vermek zorundayım bu durumda.

Çamların hemen hepsi güçlü bir kök sistemine sahiptir. Kökler toprağın derinliklerine kadar iner. Bu sayede yaz kuraklıklarına dayanıklıdırlar.

Miktarı diyesorduğunuz şeyden de ben çam türlerinin sayısını anladım.
Eğer kastettiğiniz buysa Türkiye'de doğal olarak yetişen 5 Çam türü vardır. Bunlar: Sarıçam, Karaçam, Kızılçam, Fıstıkçamı ve Halep Çamı.

aydil 07-05-2006 14:35

çok güzel bilgiler var burada,emeği geçen herkese teşekkürler

aykut810 07-06-2006 14:56

turkıyedekı dogal cam taksonlarını yazarmısınız

Cahide Kartal 20-06-2006 16:10

ben fıstık çamı yetiştirmek istiyorum elim de bir avuç kadar tohum var fakat ne şartlada ekileceğini ve büyütüleceğini bilmiyorum yardıma ihtiyacım var

malina 20-06-2006 17:00

Buraya bakabilirsiniz

gorgoci 08-08-2006 09:37

Mazı Tohumu arıyorum. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkur ediyorum.
**** çabuk büyüyen çit bitkisi öneren arkadaşlar olursa onlara da çok teşekkur ederim şimdiden.

Plumbago 08-08-2006 10:08

hosgeldin gorgoci;

seni öncelikle buraya alsak:D

ceratonia 08-08-2006 10:43

Mazı kozalağı sahil bölgelerde(Mersin,Antalya gibi)ağustosun 15 inden sonra toplanılabilir.Bu bölgelere ve yükseklik farkına göre ileri tarihe atılabilir,takibi gerekir.Toplanan kozalaklar güneşte 1 gün bekletilip kurutularak tohumun kozalaktan çıkması sağlanır.Daha sonra boş ve dolu tohumu ayırmak için suda ıslanan tohumların yüzeye çıkanları temizlenir,bunlar boş tohumlardır.Dolu tohumlar alınarak gölgede 1 gün bekletilir.Daha sonra galvanizli saçtan yapılmış kaplarda depoya alınır(soğuk hava deposu değil).Şubatın 15'inde ekimi gerçekleşir(sahilde).(Not:Kendi tecrübemizdir,bölgesel farklılıklar gözönüne alınmalı ve o şekilde işlem yapılamalıdır.)
Çit bitkisi olarak Kurtbağrı(ligustrum vulgare),Biberiye(Rosmarinus officinalis) önerilebilir.

uyartem 27-10-2006 12:17

Orjinal mesaj sahibi ceratonia...
fakat hayvansal gübrelerle kimyasal gübreleri beraber kullanmayın... kullanacaksanız da 15 gün aradan sonra kullanın...

Çeşitli meyve ağaçlarının dikili olduğu bahçemize miktar olarakta fazlaca hem hayvan gübresi (büyükbaş ) ve hem de kimyevi gübre kullandık. Sonuç olarak 4-5 yaşlarında iki adet vişne ağacı kurudu. Asma'nın yaprak verimi düştü. Büyük ağaçlarda yapraklarda buruşmalar oldu. Bu sonuçlar sizin belirttiğiniz gibi hayvansal ve kimyevi gübrelerin birlikte kullanılmasından mı kaynaklanmıştır, miktarlarının fazla olması sebeb olmuş olabilirmi. Kullanılan hayvan gübresinin tam yanmış olmasından şüphemiz var, sebeb bu olabilirmi? Bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

Emrah ÖZKALE 06-03-2007 17:39

Doğal Çam Taksonları
 
Türkiyede doğal olarak bulunan çam taksonları 5 tane
1. Pinus nigra ( Karaçam )
2. Pinus sylvestris ( Sarıçam )
3 Pinus brutia ( Kızılçam )
4. Pinus pinea ( Fıstık Çamı )
5. Pinus halepensis ( Halep Çamı )

bazılarına bağlı varyetelerde ( Karaçam ve Kızılçam ) mevcut. Fakat takson olarak kabul edilebilirmi bilmiyorum.

wiwigen 07-03-2007 22:31

bu ayrım anahtarı için teşekkür ederim...
çok yardımcı oldu:)

Kasım Yücel BABUÇÇUOĞLU 01-04-2007 19:38

Sayın arkadaşlar, benim köyümdeki evin önünde iki farklı çeşit çamağacı var bunların hangi cins olduğunu okuduklarımdan çıkardığıma göre kızılçam ve sarıçam diye düşünüyorum sarıçam olduğunu düşündüğüm ağacın görünümü sarı, yaprakları uzun,kozalakları yok(tuhaf olan da bu) sarıçamlarla ilgili bilgilerde kozalaklarının yapısından bahsediliyor ama benimağacın kozalakları yok nasıl oluyor, acaba kozalaklar belli yaştan sonramı oluşuyor bu ağacın cinsi ne olabilir acaba bilgi verirseniz memnun olurum. Bir de kızılçamın kozalaklarındaki tohumlarını toprağa ektim fakat kaç kere denediysem sonuç alamadım nasıl yapmam lazım

Kasım Yücel BABUÇÇUOĞLU 06-04-2007 20:10

Şuraya bir yazı yazdık bir ALLAH ın kulu cevap yazmadı

poyraz_25 10-04-2007 13:59

bu konuda saygıdeğer abilerim. bu çam türlerinin tohumlarının resimlerini ve nasıl yetiştirildiklerine dair bilgi verirseniz beni çok sevindirirsiniz. çünki songünlerde çok ilgi duyuyorum fakat bilgi edinme husussunda çok mesafe katedemedim. şimdiden yapacağınız yardımlardan dolayı teşekkür ederim ...ayriyeten özel mesajda atabilirsiniz...

sezinci 10-04-2007 17:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kasım Yücel BABUÇÇUOĞLU (Mesaj 90812)
Sayın arkadaşlar, benim köyümdeki evin önünde iki farklı çeşit çamağacı var bunların hangi cins olduğunu okuduklarımdan çıkardığıma göre kızılçam ve sarıçam diye düşünüyorum sarıçam olduğunu düşündüğüm ağacın görünümü sarı, yaprakları uzun,kozalakları yok(tuhaf olan da bu) sarıçamlarla ilgili bilgilerde kozalaklarının yapısından bahsediliyor ama benimağacın kozalakları yok nasıl oluyor, acaba kozalaklar belli yaştan sonramı oluşuyor bu ağacın cinsi ne olabilir acaba bilgi verirseniz memnun olurum. Bir de kızılçamın kozalaklarındaki tohumlarını toprağa ektim fakat kaç kere denediysem sonuç alamadım nasıl yapmam lazım

Rize'de kızılçam olmaz. Kesinlikle kızılçam değildir. Gövdesinin rengi sarı olduğuna göre Sarıçam olması ihtimali yüksek.Ama yine de fotoğrafını görmek gerek.

Çamlar genç yaşlarda kozalak vermez. Yetişme şartlarına göre (serbest veya sıkışık) 10-15 yaşlarından sonra kozalak vermeye başlar. Daha önce verse de çok azdır.

Bir sonraki mesajınızda kızmışsınız epeyce. Bazı sorular atlanabiliyor. Hepsini takip etmek zor. Biraz anlayış bekliyoruz.

cemal.S 01-06-2007 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi poyraz_25 (Mesaj 93701)
bu konuda saygıdeğer abilerim. bu çam türlerinin tohumlarının resimlerini ve nasıl yetiştirildiklerine dair bilgi verirseniz beni çok sevindirirsiniz. çünki songünlerde çok ilgi duyuyorum fakat bilgi edinme husussunda çok mesafe katedemedim. şimdiden yapacağınız yardımlardan dolayı teşekkür ederim ...ayriyeten özel mesajda atabilirsiniz...

Merhabalar !

Bende formda yeniyim, diğer başlıkkarı ziyaret edin bence.
Çok şey bulacağınızdan eminim.

huriyecelebi 15-06-2007 11:49

merhaba
 
Bugün okulun bahçesinde vakit geçirmek için dolaşırken yerde fıstık çamı tohumu gördüm. 1 tane 2 tane derken 1 avuç topladım. En sonunda da kozalağını buldum içinde tohumlar vardı. Onları ayıkladım yaklaşık 50 tane tohum var. Ekim vakiti olarak uygun değil sanırım. Hevesimi kırmamak için 10 tanesini ekeceğim. İnşallah çıkarlar.

DevrilgenKayik 15-06-2007 16:08

2 Eklenti(ler)
Bu sene , bahcedeki camlarimiz costu. Nazara inanmam ama neme lazim maasallah diyorum. Ne oldu anlamadik, 4-5 yildir bahcede kendi bonzai hallerini muhafaza eden bu camlar, son 2 ayda birden govde gosterisine kalkti. Sizinle bu sevinci paylasmak istedim. Birini sahil cami diye biliyorum, digeri normal cam.

sultann 28-07-2007 21:17

çam ağaçları arasında kuraklığa en dayanıklı hangisidir?
 
merhaba

çam ağaçları arasında kuraklığa en dayanıklı olan hangisidir?
Dendroloji kitabını filan karıştırdım ama emin olamıyorum. Kızılçam ya da karaçam olabilir mi ?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
iyi akşamlar

sezinci 28-07-2007 23:55

Sultann hoşgeldiniz.

Üyelerin birbirlerini tanımaları için ilk mesajlarını buraya yazarak kendilerini tanıtmalarını tercih ediyoruz.

Tüm bitkilerde olduğu gibi çamlar da suya ihtiyaç duyarlar. İlk yıllarda sulamayı ihmal etmezseniz tüm çam türleri ileri yaşlarda sulamaya ihtiyaç duymadan yaşarlar. Çünkü köklerini derinlere kadar uzatabildikleri için kendi sularını oradan temin edebilirler.

Kızılçam Akdeniz ve Ege'nin ağaç türüdür. Buralarda da su açığı diğer bölgelerimizdekine oranlar fazla olduğu için kızılçamın karaçama oranla kuraklığı daha dayanıklı bir tür olduğunu söyleme mümkündür

sultann 29-07-2007 12:36

Merhaba Yılmaz Bey
Öncelikle teşekkür ederim. Yerel bir dergide yazı yazmaya başladım. Her sayıda ağaçlarla ilgili kısa bilgiler vermeye çalışıyorum. Bir mail geldi. Aslında soru şuydu "TEM yolunda bazı çamlar kurumaya başlamış. Çam ağaçları arasında kuraklığa en dayanıklı olan hangisidir?"

İlginize teşekkür ederim.

sezinci 29-07-2007 12:52

Genç yaşlarda tüm canlılar gibi ağaçlar da bakıma muhtaçtırlar. TEM yolunda araçlardan çıkan zehirli gazlar nedeniyle şartlar çok kötürüdür. Benim fikrim buralara dikilen ağaçların bakımına dikat edilmemiştir. Ağaçlar yaşlı ise bu kurmalarda zahirli gazların etkisi olabilir.

Tabi size gelem maili kimin gönderdiğini bilemiyorum. Çoğu kişiye göre tüm inreli ağaçlar çamdır. Bu çam denen bitkiler başka inreliler de olabilir.

Çamlar çok bozuk şartlar olmadığı sürece kuraklığa dayanıklıdırlar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025