![]() |
1 Eklenti(ler)
Bahçemde kuzeye bakan köşenin küçük bekçisi. Sarı alacalı ardıç. Ekim ayında Ankara'ya getirdim. Soğuklarla başetti. Bahçeye de sahip çıktı. Baharı bekliyor.
|
Alıntı:
|
Juniperus oxycedrus L. Katran Ardıcı
Juniperus communis L. Adi Ardıç Elimde bu 2 ardıç türüne ait tohumlar var bunları ne zaman ekmeliyim soğuk katlamaya ihtiyaç var mıdır ? |
Hangi tür ardıç
1 Eklenti(ler)
Eklenti 354451
Bu türün adını bilen kişiler beni aydinlatabilirmi? J.feodıssıma (kokulu ardıç) olabilirmi? Şimdiden teşekkürederim. |
Yaprakları yakından çekerseniz yardımcı olmaya çalışırım.
|
zorr
2 Eklenti(ler)
|
Yağ ardıç veya servi ardıç olabilir tam emin olamadım. Linklere tıklayıp bir bakmanızı öneririm.
Yağ ardıç (juniperus foetidissima) http://vanherbaryum.yyu.edu.tr/flora...issima_jpg.jpg Servi ardıç (juniperus phoenicea) http://www.syadh.com/vb/imgcache7/1523.gif |
evet, juniprerus foetidissima ve +
sn,emre ..merci selamlar |
Sabin-yayilici farkı
Merhaba,
Kendi ardicimin yayılıcı mi (juniperus horizontalis) yoksa sabin ardıcı mi olduğunu nasıl ayırt edebilirim acaba? |
Juniperus foetidissima hakkında bir bilgi eklemesi yapılmasını istiyorum. Ispartada üretimi yapılıyor biliyorsunuz. Buradan getirttiğim 2 cins ardıçtan birisi de kokulu denen türü olan foetidissima. Ancak nerede araştırmak için makale okusam "kötü kokulu" diye bir cümle çıkıyor karşıma. Kendim de ellerime batmasını göze alarak iğnelerine elimi sürüp kokladığımda limonumsu bir koku geldiğini farkettim. Bu konudan bir ardıç sever olarak çok rahatsızlık duyuyorum açıkçası. Kuzguna yavrusu kartal gelir misali nerede okusam bir alınganlık içine giriyorum. Başlık sahibi kesinlikle alınmasın üzerine. Kötü kokulu diye ilk yazan kim ise bu bilgiyi sitemim onadır.
|
Ardic Katrani
Merhaba forumda ve diger sitelerde cok aradim fakat net bir anlatim ya da aciklama bulamadim bana yardimci olabilirseniz cok sevinirim. Ardic katrani yapimini arastiriyorum fakat hicbir yerde anlatilmamis katran yapiminin ust uste ustteki tenekenin dibi delik ve odun atesiyle damitilarak yapildigini biliyorum fakat ardic katrani cikarirken odun mu yoksa ardic meyvesi mi kullaniliyor ya da baska bir yontemi varmi bunu bilmiyorum bilen birileri yardimci olabilirse cok sevinirim.
|
ardıç tohumu
2 Eklenti(ler)
Sadece ardıç kuşunun dışkısından çıkan tohumların yeşereceği söylenir halk arasında.
Tırmandığım bir ardıç ağacının kovuğunun altında buldum diktim ardıç tohumlarını. Orman Müdürlüğünde bir çalışandan öğrendiğim kadarıyla ardıç tohumu küllü suda bekletilerek kabuğu aşındırılıyor ve toprağa dikilebilir hale geliyor. Son dönemde yer ardıcının yol kenarlarına bolca dikimi yapılıyor. |
4 Eklenti(ler)
Önceleri,Ardıç tohumlarının yeşermesi için ardıç kuşunun yemesi ve sindirimi sonrasında dışkılaması sonrasında ardıç tohumu, doğal ortamda yeşerir şeklinde bilgi vardı. Ancak günümüzde Isparta fidan üretim tesislerinde yapılan çalışmalarla ardıç kuşuna ihtiyaç duyulmaksızın ardıç tohumlarından ardıç fidesi üretimini Türk Ziraat Mühendisleri başardılar. Mühendislerin ardıç tohumuna yapılması gereken işlemleri paylaştıklarını gördüm ve aynı yöntemi deneyerek ardıç tohumlarından fide üretmeyi başardım. Ben bunu seram olmadığı için, oturduğum sitenin bahçesine işlemden geçirdiğim, ardıç tohumlarını ekerek tohumların yeşermesini sağladım. Ancak %30 civarında yeşermelerini sağlayabildim, oldukça yavaş gelişiyorlar. Fotoğraflarını yüklüyorum.
|
Elimdek katran ardıcı (Juniperus oxycedrus) tohumlarını meşe palamudu topladığım zamanlarda makalelerde yazılan ön işlemden geçirdim ve katlamaya aldım. Bazı zamanlar kumun rutubetini bayağı kaybettiği oldu ama fark edince hemen nemlendirdim. Umarım çimlenme elde edebilirim...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Benim kullandığım yöntem de anlatmış olduğunuzla neredeyse birebir aynı. Yalnız sirke yerine limon tuzlu su kullandım ve tuzlu suda bekletmeyi elimdeki kaynakta belirtildiği gibi en son yaptım ve sadece dolu tohumları boş olanlardan ayırt etmek için kullandım. Katlama işlemini ise Eylül ayında başlattım. Yalnız arada kumun rutubetini biraz kaybettiği ve biraz kuru olduğu zamanlar oldu. Ayrıca, Eğirdir ve Kızılcahamam Orman Fidanlığı'yla görüştüğüm kadarıyla katran ardıcında (Juniperus oxycedrus) çimlenme oranı diğer türlere göre daha düşükmüş. |
Ekilen ardıç tohumlarından tamamı aynı yıl içerisinde yeşermeyebilir. %30 civarı ilk yıl yeşerebiliyor. İkinci yıl bahar aylarında yaklaşık %5 civarında tekrar yeşermeler olabiliyor. Bu nedenle yeşermeyen saksılardaki tohumlardan ümidi kesipte gözden çıkarmamak gerekir. Çünkü ikinci yıl bahar aylarında küçükte olsa, az miktarda yeşermeler görülebiliyor.
|
Merhaba ben de "pine" familyası ağaçlarını sevdiğimden yetiştirmek istiyorum.Burada bir ardıç var ama çok büyük değil 4-5 metre kadar.Birkaç gün önce aklıma geldi ve tohumunu almaya gittim ama çok az bulabildim.Ayrıca oldukça küçük ve mavi-siyah renkli değildi.Eve gelince ayıkladım ve 30-40 kadar tohum var şuan.Suda batan ise 7 tane kadar.Fakat yazdıklarınızdan anladım ki hem ekmek için hem tohum almak için yanlış zamanmış.Seneye denerim artık.Bilgilendirmenizden anlamadığım bir nokta var.Tohumlara gerekli işlemleri yaptıktan sonra dışarı mı dikmeliyiz soğuk katlama mı yapmalıyız anlayamadım?Bir de yeşeren fidanlara ne yapmalıyız? Ne zaman saksı değiştirmeli veya ne zaman bahçeye dikebiliriz? Yardımcı olursanız sevinirim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın Pumpking, ardıç tohumuna yaptığım işlemleri yukarıdaki mesajda anlatmıştım.
|
3 Eklenti(ler)
Aşağıdaki fotoğraflarda sırasıyla 1-Ardıç tohumu. 2-Ardıç fidesi 3-Ardıç gövdesi 4- Şehirdeki ardıç ağacı(Dik ardıç) fotoğraflarını yüklüyorum. Böylece ardıç ağacını tanıma olanağımız olacak.
|
Asırlık ihtişamlı ardıç fotoğrafı
1 Eklenti(ler)
Asırlık ihtişamlı ardıç ağacı(ağaçtan kale) fotoğrafı. Aşağıya fotoğrafı yüklüyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Olgunlaşmış ardıç tohumu fotoğrafı yüklüyorum.
|
Bugün ardıç tohumlarının 5 günlük tuzlu-küllü su bekletmesi tamamlandı.Birkaç kez su ile yıkayıp , biraz da suda beklettim ki durulansınlar.Suyunu süzüp akşama kadar dinlendireceğim.Ardından sirkeli suda bekletmeye başlayacağım.Küllü suda ve sirkeli veya limon tuzlu suda bekleteceğiz ama bu çözeltileri ne oranda hazırlamam gerekiyor yardım eder misiniz?
|
Yarım litre suya bir, iki yemek kaşığı sirke katabiliriz. Sirkeli suda bekletmeden önce meşe külü ile iyice ovmamız gerekir. Ardıç tohumları üzerindeki reçine tabakası, tohumun içine su almasını engellediği için, tohum kabuğu içindeki embriyo gelişemiyor, tohumun dış kabuğunu iyice meşe külü ve tuz karışımı ile ovarsak tohum kabuğu inceliyor ve böylece tohumun içerisine su ve besin girmesi sağlandığı için embriyo gelişip tohum kabuğunu çatlatarak, ilk sürgün yeşermiş oluyor. Ancak yukarıdaki mesajlarımda yazdığım gibi ardıç tohumlarını kasım ayı sonuna kadar toprakla buluşturup, açık alanda(bahçede) kış yağışlarından ve soğuk ikliminden yararlanmak iyi olacaktır. Siz tohumları ekmek için biraz geç kalmışsınız. Ancak yinede ekin bakalım sizin için bir tecrübe olur. Seneye elinizi çabuk tutup ekim, kasım aylarında tohumları toplar, tohumlara gerekli işlemleri yaparak, kasım ayı sonuna kadar ekerseniz tohumların filizlenme şansını artırabilirsiniz diye düşünüyorum. Yine de siz bu sene ekin şansınızı deneyin. Allah kerimdir.
|
En son sirkeli suda 3 gün bekletip, ara sıra sirkeli suyu karıştırdıktan sonra sirkeli suyu elek üzerinden süzerek tohumları temiz su ile bolca yıkayıp sirke ve kül gibi kalıntılardan iyice temizledikten sonra 1 gün temiz suda bekletelim ve tohumlar 3-5 saat içerisinde kuruyup dinlendikten sonra açık alanda, saksı içerisinde ekilebilir.
|
Alıntı:
|
Ardıç ağacı çevreden gelecek saldırılara karşı kendi savunma sistemini oluşturmuş bir ağaç çeşididir. Zorlu iklim koşulları ve bilinçsiz insanların saldırılarına ve tehditlerine karşı kendi savunma sistemini oluşturmuş değerli bir ağaç çeşididir. Ardıç ağaçları kırsal kesimde, ormanda ve kalıntı orman kesiminde zorlu şartlarda ayakta kalabilen değerli bir ağaçtır. İnsanların bilinçsizce hayvan otlatması, ormanların korumasız kalması sonucunda ormanlar büyük tahribata uğramıştır. Bu tahribatlardan ardıç gibi zorlu şartlara savunma geliştirebilen ağaç türleri az sayıda da olsa kalabiliyor. Ardıçlar nasıl bir savunma sistemi geliştirmişler, sorusu akla gelebilir. Bodur ardıç türleri genellikle dikenimsi sürgünler vererek insanların kesme, kırma gibi tehditlerine savunma geliştirmiştir. Ayrıca kısa ve bodur kalan ardıçlar dikenimsi sürgünler vererek bilinçsizce hayvan otlatma tehdidine karşı savunma geliştirerek hayatta kalabiliyorlar. Ardıç ağacı vahşice kesilir ve bilinçsizse kesilip yakmak üzere tahribata uğrarsa yeni sürgünlerini dikenimsi yapraklarla koruma altına alarak savunma sistemi oluşturuyorlar. Bodurluktan kurtulan, gelişmiş ardıç türleri dikenimsi sürgün vermekten kurtularak daha derli toplu etli yapraklar oluşturmaktadır.
|
Bugün ardıç tohumlarının 3 günlük sirkeli su seyansı bitti.Akşam yıkayıp temiz suya bırakacağım.Küllü sudan çıkınca siyah olmuşlardı.Sirkede bekledikçe normal kahverengi turuncu rengini aldılar.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025