agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Fıstık Çamı (Pinus pinea) (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/320.htm)

acemi çiçekçi 24-02-2007 11:35

Elimde sitedeki resimlerden anladığım kadrıyla fıstık çamı kozalağı var.Çok sert, kahvengi ve kocaman bir şey.
Bundan tohumu nasıl çıkaracağım? Kırmalımıyım yoksa kendisini mi beklemeliyim?
Aynı şekilde HALEP ÇAMI kozalağım da var. Yardım edebilir misiniz lütfen.

kürşad 24-02-2007 18:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemı çiçekçi (Mesaj 78251)
Elimde sitedeki resimlerden anladığım kadrıyla fıstık çamı kozalağı var.Çok sert, kahvengi ve kocaman bir şey.
Bundan tohumu nasıl çıkaracağım? Kırmalımıyım yoksa kendisini mi beklemeliyim?
Aynı şekilde HALEP ÇAMI kozalağım da var. Yardım edebilir misiniz lütfen.

sobanın arkasını önereceğim ancak embriyonun ölmesine sebep olabilir mi bilmiyorum.
en iyisi havanın ısınmasını bekleyip güneşin altına koymanız.

acemi çiçekçi 24-02-2007 18:42

kursad teşekkür ederim.

melevcan 20-03-2007 11:08

Arkadaşlar merhaba, ben de yeni üyeyim. Evimde saksılara dikerek belli miktar fıstık çamı fidesi elde etmek istiyorum. Ancak fıstık çamı tohumunu nereden bulacağımı bilmiyorum. İstanbul'da bununla ilgili olarak bana yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı acaba ? Bu fideleri, daha sonra ormanlık alan olarak ayrılmış fakat çıplak kalmış bölgelere dikmek istiyorum. İstanbul'da yetişebileceği söylendi bana, umarım yanlış değildir. Bir de bunu nasıl ekeceğim ve nasıl koruyacağım konusunda mümkünse resimli olarak anlatabilirseniz çok sevinirim. Karşınızda bu işten anlamayan bir acemi olduğunu unutmayın arkadaşlar :(

kürşad 20-03-2007 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melevcan (Mesaj 86566)
Arkadaşlar merhaba, ben de yeni üyeyim. Evimde saksılara dikerek belli miktar fıstık çamı fidesi elde etmek istiyorum. Ancak fıstık çamı tohumunu nereden bulacağımı bilmiyorum. İstanbul'da bununla ilgili olarak bana yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı acaba ? Bu fideleri, daha sonra ormanlık alan olarak ayrılmış fakat çıplak kalmış bölgelere dikmek istiyorum. İstanbul'da yetişebileceği söylendi bana, umarım yanlış değildir. Bir de bunu nasıl ekeceğim ve nasıl koruyacağım konusunda mümkünse resimli olarak anlatabilirseniz çok sevinirim. Karşınızda bu işten anlamayan bir acemi olduğunu unutmayın arkadaşlar :(

Saksı yerine toplu bir yerde çimlendirip toprağını dağıtmadan poşetlere (tüpe) almanızı tavsiye edeceğim. Ormana dikerken de poşeti yandan yarıp yine toprağını dağıtmamış olursunuz.

Tohum kaç adet civarı düşünüyorsunuz? Bahçıvan a göndermek üzere 2 poşet tohum hazırlamıştım bir tanesini size gönderebilirim.

Çimlenmesi de gayet kolay oldu 3 yıllık olmalarına rağmen.
Kırmadan çatlatmadan çimlendiler.

aer 20-03-2007 21:26

Arkadaşlar, beni tanıyanlar genelde çiçek, fidan hediye getiriyorlar..
Bu gün iğne yapraklı fidan getirdiler..
Ama fıstık çamı mı, kara çam mı anlayamadım..(Fıstık çamı diye düşündüm)
Fidan halindeyken fıstık çamını kara,sarı çamdan ayırt edebilmek mümkün mü acaba ?...
Henüz fotoğraf çekemedim:(

melevcan 21-03-2007 12:32

Saksılara dikmemi uygun görmediğinize göre, balkonumuzda bir platform hazırlayacağım demektir. Daha önce biber yetiştirmek için de yapmıştık. Dikim için müsait bir bahçemiz yok çünkü, ama platform yapmaya müsait kocaman bir balkonumuz var. Orada sanırım en fazla 20 tane tohum ekebilirim. Hepsi çimlenir mi bilmiyorum tabi ama çimlenenlerin hepsini, bahsettiğim durumdaki bir araziye dikeceğim. Yardımınız için ayrıca teşekkür ederim. 20 tohum göndermek sizin için külfet olmayacaksa, teklifinizi de seve seve kabul ederim. Bir kere de kaç tohum gönderilir, 20 tohum için değer mi değmez mi inanın hiç bir fikrim yok :(

mtarik 21-03-2007 13:41

merhaba herkeze yeni üyeyim ve ağaçlarla uğraşmayı seven bir üniversite öğrencisiyim tez ödevimle ilgili fıstık çamının bütün özellikleriyle ilgili terik bilgiye ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim e-mail im mehmettarikozcan@gmail.com ayrıca siteden takip ettiğim kadarıyla evdede kendim tohumunu diktim inşallah yeşerirler

Mine Pakkaner 21-03-2007 18:30

mtarik http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=19789#post19789 buraya bir göz atmanızı rica edeceğim. Sizin çalışmalarınızı ve tohum ekiminize ait fotoğrafları da bekliyoruz.

mtarik 21-03-2007 22:46

Pinus pinea-Fıstık çamı

Pinus pinea L.
Pinaceae
Fıstık Çamı

Yayılış alanı - Marmara Bölgesi, Batı Anadolu, Kozak, Aydın, Muğla
Anatomik Özelikler
Makroskobik yapı – Öz odun açık kırmızımsı kahverengi,diri odun sarımsı beyaz.Yıllık halka belirgin,kaba,dalgalı.İlkbahar-yaz odunu geçişi ani.Reçine kanalı yaz odunu içinde.Öz ışını görülmez.Boyuna reçine kanalları kah.çizgiler halinde.Odunu mat,orta ağırlıkta ve sertlikte
Mikroskobik yapı - Traheid çapı 33.23µm,uzunluğu 2623µm.Kenarlı geçitler tek sıralı,nadiren ilkbahar odununda iki sıralı.Öz ışını heterojen,tek sıralı,traheidlerinin çeperleri dalgalı.Karşılaşma yeri geçitleri pinoid tipte,1-4ad.Boyuna reçine kanalı genelde yaz odununda var

Fiziksel Özelikler
Tam kuru yoğunluk 0.465 g/cm3
Hava kurusu yoğunluk 0.524 g/cm3
Radyal daralma 3.1 %
Teğet daralma 5.7 %

Mekanik Özelikler
Basınç direnci 28 N/mm2
Eğilme direnci 58 N/mm2
Çekme direnci 41 N/mm2
Makaslama direnci 6 N/mm2
Brinel sertlik liflere paralel (j)35,8 N/mm2
Brinel sertlik liflere dik (j)24,3 N/mm2

Kimyasal özelikler
İÇERİĞİ

Holoselüloz
Selüloz
Polyos
Pentozan
Lignin
Suda çözünen ekstraktif madde
Alkol-benzende çözünen ekstraktif madde
Kül
pH

Kullanıma Yönelik Genel Değerlendirme
İşlenme özeliği iyi
Kurutulabilme özeliği Orta
Dayanıklılık Çok
Emprenye edilebilme Orta
Kullanım yeri - Direk, travers, kaplama, amabalaj malzemesi, yapı malzemesi, mobilya, doğram, gemi-tekne yapımı, lif ve yonga levha, selüloz ve kağıt, reçine, ağaç kabuğu

Fıstık Çamı (Pinus pinea. L)
20 m boylanabilen, gençlikde yuvarlak, yaşlanınca şemsiye ğibi tepe yapısına sahip olup bu özelliğinden dolayı diğer çam ağaçlarından kolaylıkla ayırd edilebilen bir türdür. Kabuğu kırmızı kahverengidir. Yaprakları çift ibreli ve yeşil renktedir. Kozalakları parlak kahverengi olup üçünçü yılda olgunlaşır. Tohumları diğer türlerinkinden çok daha büyüktür ve sert kabukludur. Kuzey Kıbrıs ormanlarında doğal olarak yetişmeyen bu ağaç alçak mıntıkalarda, park, bahçe ve yol ağaçlandırmalarında çok kullanılmaktadır. Salamis'te mesçereler oluşturmaktadır

Pinus pinea'nın zararlıları

Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden Çam Kese böcekleri, aslında bir kelebek türüdür ve bu kelebeklerin tırtılları ülkemizdeki orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedirler. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacim kaybı olmaktadır... Çamkese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölüm söz konusu değildir. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlamış olur.

Bu böcekler başta Kızılçam (Pinus brutia) olmak üzere Karaçam (Pinus nigra), Sarıçam (Pinus silvestris), Pinus maritima, Pinus halepensis, Fıstık Çamı (Pinus pinea), Lübnan Sediri (Cedrus libani) bazen de Juniperus excelsa'larda tahribat yapmaktadır. Böcek yoğunluğu az olduğu zaman genellikle orman açıklıklarının kenar şeridinde veya münferit ağaçlarda görülür.

Çamkese böceği Anadolu’nun güney, batı ve kuzey kısımları, batı ve orta Karadeniz bölgesinin güney kesimlerinde yayılış gösterir. Yoğunluk genellikle rakım yükseldikçe ve bakı kuzeye kaydıkça azalmaktadır.

Çamkese böceği yumurtalarını 2 veya daha fazla ibreyi birleştirmek suretiyle, genellikle ağacın alt dallarına bir mısır koçanını andırır şekilde dizeler halinde bırakır. Koçanlarda enine 10, boyuna ise 20-30 adet yumurta olmak üzere toplam 150-300 adet yumurta bulunur. Yumurtaların üzerleri dış etkenlere karşı korumak için pullarla kaplanır. 25-40 gün süren yumurta dönemi sonunda yumurtadan çıkan tırtıllar gövdesine nazaran büyük başlı, 6 sı torosid olmak üzere 16 ayaklıdır. Olgun tırtılların boyu 35-40 mm ye ulaşır. Karnının alt tarafı sarı renkli olan tırtılların üzerinde bol miktarda yanlarda beyaza yakın sarı, sırtta ise açık kahverengi kıl mevcuttur.

Chalcophora detrita, Alaus parcissi bu iki pinus zararlısı coleoptera lardan Dioryctria pinea, Autographa gamma bildiğim diğer pinus zararlılarıdır önlemleri hakkında arama yapmaktayım.

Mine Pakkaner 21-03-2007 23:19

Mtarik, bir orman mühendisi olsam daha çok faydam olurdu.Onlar bu soruyu görene kadar sen de şu sayfalara bir bak istersen. Şimdiye dek onları bulmuş da olabilirsin elbette. Umarım işine yarar.

http://hort.ufl.edu/trees/PINPINA.pdf

http://www.pfaf.org/database/plants.php?Pinus+pinea

http://trees.stanford.edu/ENCYC/PINpinea.htm

http://www.ipgri.cgiar.org/publications/pdf/1036.pdf

http://hgic.clemson.edu/PDF/HGIC2008.PDF

http://www.pierroton.inra.fr/IEFC/bd...iche=34&langue=

http://www.blackwell-synergy.com/doi...ournalCode=ppl

mtarik 21-03-2007 23:31

çok teşekkür ederim mine hanım biraz önceki davranışım için tekrar tekrar özür dilerim kabalık ettim

Mine Pakkaner 21-03-2007 23:34

Telafi ettin, teşekkür ederim. :)

Pinus pinea ile ilgili yazdığın bütün mesajları tek mesaj olarak birleştireceğim.

mtarik 21-03-2007 23:37

Sağolun birdaha böyle bir hatam olmayacak :) site kurallarını okudum :)

niyaziaksu 22-03-2007 18:23

Bunlar için çok sağolun sayenizde coğrafya sözlüm yüksek gelebilir

mtarik 23-03-2007 12:55

çam fıstığı tohumu çok değerli ekonomik kazanç getirmesinin yanında gıda maddesi olarak çeşitli şekillerde de kullanılıyor; Çam fıstığı tatlı, pasta ve yemeklerde tat ve çeşni vermek üzere kullanıldığı gibi presleme sonucu elde edilen yağı, yemek yağı olarak kullanılmaktadır

mtarik 24-03-2007 15:35

fıstık çamını şemsiye ye benzemesinin sebebi arkadaşlar;
Işık isteği çok yüksek bir ağaç türü olmasından dolayıdır. İleriki yaşalarda tepesinin şemsiye biçimi olmasının nedeni de bundandır.

mtarik 24-03-2007 15:49

sürgünlerinin ışığa doğru kuvvetli büyüme yapmasıyla tepe yayavanlaşıyor ve ayırt edici özelliği olan şemsiye görünümü meydana geliyor.

forsa70 31-03-2007 12:36

bu resimleri nasıl indirebilirim yardımınız için teşekkürler

Müjgan 20-04-2007 20:31

1 Eklenti(ler)
15 gün önce ektiğim fıstık çamı tohumları, saksımda minik bir orman oluşturdular. Çok güzeller değil mi?;)

Eklenti 9610

Yücel Özlem 20-04-2007 22:09

Müjgan Hanım, gerçekten çok sevimli şeyler. :)))

Sizi kutluyorum. Başarılı bir çimlendirme yaptığınız görülüyor. Bildiğim kadarı ile fıstık çamı tohumları, zor çimlenmesi ile ünlüdür.;)

Müjgan 20-04-2007 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yücel özlem (Mesaj 97197)
Müjgan Hanım, gerçekten çok sevimli şeyler. :)))

Sizi kutluyorum. Başarılı bir çimlendirme yaptığınız görülüyor. Bildiğim kadarı ile fıstık çamı tohumları, zor çimlenmesi ile ünlüdür.;)

Teşekkürler... Bu konuda pek bir fikrim olduğu söylenemezdi. Nemli ortamda başaracaklarını biliyordum, ama başta işi yine de şansa bırakmayıp, onları bayaca hırpaladım.;)

calcium 22-04-2007 19:40

herkese merhaba
fıstık çamı ile ilgili tecrübe edindim bunları sizlerle paylaşmak istedim
1-tohumları ekmeden 24 saat ılık suda beklettim
2-tohumları kırma **** çatlama ile uğraşmadım.
3-kum ocağından aldığım nehir milini 15 santim yüksekliğinde yaydım sonra üstüne tohumu yerleştirdim ve 1 parmak kum tohumların üstüne serdim.
4-12.03.2007 de ektiğim tohumlar 15 20 gün gibi sürede çıktılar
5-her akşam sulama yaptım(az miktarlada devamlı sulama ile toprak nemsiz kalmadı)
6- tohumlar toprağın üstüne çıktığı zaman asla elle tohuma müdahale etmeyin bazıları tohumla toprak üstüne cıkıyor bazılarının üstünedeki fıstıkları aldım yardım amaçlı kolay gelişsin diye ama fide zayıflıyor ve bazıları öldü.
7-18.04.2007 tarihinden itibaren fideleri 10'luk saksılara alıyorum.ancak kökleri tahminimden çok uzamış kullanmış olduğum saksılar köpük saksıydı köklerin bazıları kutuya saplanmış.biraz daha kısa sürede saksılara almakta fayda var.
8-kökleri çok nazik olduğu için çok hassas saksı değiştirilmesi gerekiyor.
9-10'luk saksılarda toprak,nehir mili,gübre karışımı kullanıyorum.

inşallah başarılı olurum.gelişmeleri tekrar sizlerler paylaşacağım.

vyssera 22-04-2007 21:28

Tecrübelerime dayanarak, hangi çam türü olursa olsun, yeni çimlenmiş bir fidanın saksısını değiştirmek ölümüne yol açacaktır. kökler çok az bile zedelense affetmeyecektir. Fidanlar ancak ana kökler odunsu bir yapı kazanana kadar ilk çimlendiği yerde kalmalı **** olduğu gibi toprağıyla beraber büyük bir saksıya taşınmalıdır ki bu işlem de zarar verebilir. İnşallah fidanlarınız tutar, hassas bir çalışma yapmışsınız.

calcium 22-04-2007 21:58

evet bu durumu bende biliyorum çok hassas olduğu konusunu göz önünde bulundurarak aktarma işlemini çok hassas bir şekilde yaptık ve yapıyoruz.gerçi bu sefer acemi olarak böyle oldu inşallah ikinci sefere direk saksılarda çimlendirmeyi yapacağım.
şimdilik çok az fidem öldü onlardada kişisel hatalarımızdan kaynaklandı.inşallah kaybım fazla olmaz.:D

vyssera 22-04-2007 22:23

.....;)

Müjgan 25-04-2007 12:37

Şimdi kökleri zedelenmesin diye bu fidanları başka bir saksıya almayacağım gibi görünüyor. Ama bir süre sonra saksı onlara dar gelecek. Yaklaşık ne kadar süre sonra saksı değiştirmem gerekir?

çınaraltı 30-04-2007 17:55

Selam arkadaşlar
Turgutlu Manisa'da evimizin arka bahçesinde hazırladığım tohum yataklarına 13000 kadar fıstık çamı ektim. Yatakları safi dere milinden hazırladım. Kapak olarak torf kullandım. 15 gün önce çimlenmeye başladılar. Ekimden önce humik asitli suda 48 saat beklettim. Ekimden önce tohum ekim yollarına fungusit toz ilacı serptim. Yatakların üzerlerini de % 55 sıklıkta dokunmuş tente ile örttüm. Aşırı sıcaklardan korumak için. Fakat şu anda kök çürümesi sorunum var. Sulamayı gayet kontrollü yapıyorum. Bana bu konuda önerisi olan var mı?
2000 kadar da himalaya sediri çimlendirdim. Onlarda herhangi bir hastalık yok. Gayet güzeller.
m

mustafaakdogan 03-05-2007 13:43

çam fıstığının ticaretini yapmak istiyorum.Bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaşlar lütfen benimle bağlantıya geçsin.0537 226 14 90 teşekkürler.

akon 12-05-2007 21:59

herkese merhaba bende şu anda bir çam ağacı var boyu 70-80 cm ama bir kutuda şuan ve onu artık yere dikmek istiyorum zamanı uygun mu??
bide nasıl bir toprağa dikeyim?
çok teşekkurler.

sezinci 13-05-2007 07:00

Tüplü fidanları (saksıda, tenekede veya polietilen torbalarda) yılın her ayında dikebilirsiniz.

Burada dikim şeklini görebilirsiniz

Cahide Kartal 16-05-2007 19:02

1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim fidelerim bir büyük tüpe kaldıracağım bu iki kardeşi birbirinden ayırmak onlara bu mevsimde bir zarar verir mi?

sezinci 16-05-2007 20:22

Geç oldu artık bu mevsimden sonra ayırırsanız kaybedebilirsiniz.

Bu yazı da orada geçirsinler. Önümüzdeki yıl kış ayılarında (Ocak-Şubat) yaparsanız daha iyi olur.

kirmitli024 24-05-2007 10:03

arkadaşlar fıstık çamı tohumalrı hakkında tam bilgiyi nereden bulabilirim.şu an elimde bol miktarda tohum var şimdi eksem çıkarmı acaba?uygun olması gereken şartlar nedir yardımcı olursanız çok sevinirim.

kirmitli024 24-05-2007 10:05

23.05.2007 tarihinde yaklaşık 500 adet fıstık çamı tohumunu hazırlamış olduğum ağaç gübresi olan yere ektim.üzerine bi,z burda şilte deriz örttüm ve düzenli olarak sulamak ve toprağın nemini korumak istiyorum.bu tohumlar çıkarmı acaba ?

agresifkuzu 24-05-2007 23:51

Merhaba arkadaşlar bende bugün özenip iş yerinin karşısındaki ağaçtan yaklaşık 3 kg. kadar fıstık topladım bunları çimlendirirsem dehşet şekilde fide sahibi olacağım. Ben bu işi tane başına pet bardak şeklinde yapmayı düşünüyorum. Fikirlerinize açığım teşekkürler.

caploonba 25-05-2007 13:40

Bence pet bardakta yetiştirmeyin ilk defa yapıyorsanız. Çünkü bardaktan seyreltilen çamlar tutmuyor daha doğrusu ben tutturamadım. Bence direk büyüyeceği yere dikin.

calcium 26-05-2007 01:07

3kg fıstık yaklaşık 3500 tane tohum olur.Çimlendirme için bence 10'luk saksı kullanın.Kuşların ulaşamayacağı bir yerde olsun çünkü kuşlar bunu çok seviyorlar.Daha sonra o kadar fideyi ne yaparsınız bilmem ama geniş bir alan aramanız gerekecek.
Tohumları ekerken bir parmaktan daha fazla derine ekmeyin.Fideler çıkarken zor oluyor.
Sulamaya dikkat edin toprak nemli olursa daha kısa sürede sonuç alırsınız.Aşırı sulama mantara sebep olacaktır dikkat edin.
Güneşi sevdiğini söylemişlerdi bana ancak yarı gölgede olan fidelerim benim daha hızlı gelişiyorlar,bu konuda kesin bir bilgim yok gözlemimi iletebilrim size

agresifkuzu 26-05-2007 19:13

Ben TSK mensubuyum inşallah tutarda emin olun o fidanlara yetecek bolca yer var :)

çınaraltı 28-05-2007 15:30

Calciumun dediği gibi yarı gölgede daha iyi gelişiyor. Benim tüpleirm gölge bir yerdeler ve gelişmeleri çok iyi.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025