![]() |
Alıntı:
|
merhaba mtuncer54 nasılsınız?
|
Alıntı:
|
sağolun efendim .bende iyiyim.şükür Allaha.uzun zamandır giremiyorum ben siteye.benim çelikler tutmuş gibi görünüyor. fakat,bazıları iğnelerini yarıyarıya üstten döktüler.dökenler ölmüşmüdür sizce. birkaçını çekip baktım kök yok.
|
Alıntı:
|
merhaba mtuncer54,nasılsınız?yaptığım çelikler köklendi.şimdi saksılamalıyım.saksılarken ne tür toprak kullanmalıyım?ve nereden temin edebilirim ?teşekkür ederim.
|
Alıntı:
Toprak olarak torf ve pomza taşı karışımı kullanabilirsiniz. |
merhaba mtuncer54 ,nasılsınız ?
|
sayın mtuncer54, nasılsınız efendim?
|
merhaba.. Ben 2 aY önce limon servilerimden çelik aldım.. fakat hala bi haraket göremedim.. kuma diktim ..perlite diktim ve cocopeat a diktim .. fakat hiçbirisinde bi haraket yok.. ne kaar sürede köklenmeye başlarlar bi bilgisi olan arkadasm yorum yaparsa sevinirim :)
|
öncelikle merhaba arkadaşlar..bende aranıza yeni katıldım..2 hafta önce 2 adet limon servi alarak bahçemize diktim..Ankarada yaşadığımız için ilk aldığımdaki gibi açık yeşil canlı yeşlliğini kaybetti gibi..ama çok şükür tuttu ikiside..sorun yok şimdilik..şunu sormak istiyorum şeker gübresi uyguladım bugun servilerime..benim bildigim kadarıyla şeker gübresi suyu bulundugu yerde tutuyor..bunun faydası olurmu sizce..**** bir zararı..ayrıca diktiğim servilerden çelik alarak saksılara diktim ve evimizde muhafaza ediyorum..güneş ışıgına mağrus bırakmıyorum..aydınlık bir odada bekliyorlar..bunların topraklarınada şeker gübresi uyguladım..sonuç ne olacak çok merak ediyorum..sonuç ile ilgili bilgi veririm sizlere..servilerinize iyi bakın..;)
|
Arkadaşlar,
Evimin kuzey cephesinde duvara yakın, yer seviyesinden 5 metre aşağıya ve sadece güneş batarken 20 dakika güneş ışığı alan yere diktiğim servilerimin duvara bakan kısımları sararıp kurudu,hatta tamamına yayılmak üzere.Servileri geçen yıl dükmiştim.Ne yapabilirim? |
Alıntı:
neden kuzeye diktiniz..kuzeyden devamlı rüzgar eser soğuk olur..belkide az güneş aldıgı için kurumaya başladı..inşallah düzelirler..:( |
İnşallah diyelim.Kuzey bölüme mecburen diktim gölgelik bölümde başka bir ağaç olmaz diye düşündüm.
|
Herkese merhaba, bende aranıza yeni katıldım.
Benim sorunum, 3 ay önce aldığım 2-2,5m boyundaki limon servilerim aşağıdan yukarıya doğru kurumaya başladılar. İlk başta fazla suladığım için zannettiğimden sulamayı azalttım ancak kuruma devam ediyor. Ağaçlar ilk geldiğinde kökleri plastik, kenarları delikli, saksılardaydı biz büyümesini engellemesin diye saksıların tabanını keserek ektik. Acaba kurumanın sebebi bu olabilirmi? Şimdi bu 20 servi ağacıma nasıl bir bakım uygulamalıyım? Beni bilgilendirirseniz sevinirim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bir de bu ağaçlara mantar hastalıklarına hassas olur. Uygun bir ilaçlama yapmanızı gerek. Pomarsol gibi bir ilaç kullanabilirsiniz. |
Limoni servi mi yoksa mavi servi mi dikmeliyim?
Merhaba,
65 metre cephemde 4 metre saksıda limoni servi ya da mavi servi alıp kurban bayramı haftasında dikim yapmayı planlıyorum.Bu boylarda saksılı bitkilerde sorun yaşar mıyım? Neler yapmamı önerebilirsiniz? Yardımınız çok önemli.Daha önce bu tür ağaçları hiç yetiştirmedim. Teşekkürler. |
Bizim limon servilerin yüksekliği 10 metreyi aşmış durumda 12 yaşındalar. evden daha uzağa yerini değiştirmek istiyoruz. Yerini değiştirmek ağaca zarar verir mi? Çünkü kökünü de budamak zorunda kalacağız büyük olasılıkla... Bilen var mı acaba?
|
Alıntı:
Dikimi biz de sizin gibi Kasım ortalarında yapmıştık. Hatta soğuk ve yağmurlu bir gündü. Hiç kayıp yaşamadık ve çok iyi gelişme gösterdiler. Yalnız dikerken desteklemeye dikkat edin. Toprak yağmurlarla yumuşarsa kolayca devrilebiliyorlar. |
Mavi selvi ve limoni selvi
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar ikisi bir arada.Mavi selviye limoni aşılı .Bende fotoğfafını çekip sizlere gönderiyorum.
|
Çok değişik bir çalışma olmuş :)
|
2 Eklenti(ler)
Sayın gazanfero, başlığa tekrar yazmadığınız için sayfaya bakmadığınızı düşünsem de size söz verdiğim gibi (aynı zamanda başka arkadaşlara da fikir olur diye) leylandi-mavi servi-limoni servi kullanarak yaptığımız çitin resmini ekliyorum. İki sene önce diktiğimizde çok küçüktüler,iki yılda çok hızlı geliştiler.Fikir vermesi için bir de bahçenin düzenlenişi sırasında çektiğim bir resmi de koyuyorum.
|
Alıntı:
|
Hayır sayın homework ben sadece fotoğrafını cekip gönderdim.Bir parkta görmüştüm
|
Teşekkürler.
Alıntı:
Biraz işlerim yüzünden birazda cesaret edip fidanlara bakmaya gidemedim. 4,5 metre fidan için 15 lira çok ucuz görünüyor ve bu ters etki yaratıyor.Acaba durumlarımı kötü, ya da bu boyda saksıda kökler aşırı sıkışık ve dikimde sorun mu oluyor gibi düşünceler oluşuyor. Yine de gidip görmeyi planlıyorum. Alternatif olarak 2 metrelik ürünlerde buldum.Dikiminde daha kolay olacağını düşündürüyor.Karar vermek gerçekten zor. |
Sn. gazanfero,
Limoni servi konusunda yetiştirici olarak bitkilerin boylarına lütfen aldanmayınız, limoni servilerde kök bakımından bazen problemlerle karşılaşılmakta. Kök sadece belirli bölgede gelişmekte yeni yer değiştirilmiş bir bitki saksıya adapte olmadan satışa sunulabilmekte, dikim aşamasında ise eğer dikkatli olunmazsa bitki toprağından ayrılabilme gibi bir durumla karşılaşılıyor neticesinde bitki dikimi yapılan alana uyum sağlamayarak kuruyabilmekte. Aşırı rüzgarlı alanlarda limoni servi dikimini önermiyorum,alım aşamasında saksı diplerinde kökleri görebilmeyi tavsiye ederim. Mavi servi olarak tabir ettiğiniz arizona servisi büyüme bakımından limon serviden daha hızlıdır, kök yapısı bakımından ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Kök saksının tüm yüzeyini kaplamaktadır, toprakta ise daha geniş yüzeylere ulaştığını düşünürsek rüzgarlı bölgelerde daha dayanıklı bir izlenim sergileyecektir. |
Sayın Doğalbahçe,
Tohumdan üretilen limon servi fideleri yeşile yakın,istenilen sarı rekli değiller,bunun nedeni tohum kalitesi ile ilgilimidir. Limon servilerde kalın ibreli ince ibreli ayırımı yapılmaktamıdır? |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
İnanın Limon servinin 12-15 yıllık olanlarının üzerinde tohuma rastlamadım üretiminide tohumdan değilde çelik alarak çoğaltmaktayım. Tohumda biliyorsunuz ki altuni pramit mazıdan alınan bir tohumdan yeşil mazı türüde oluşabilmektedir, tohumlarda değişim olması nedeniyle çelik daha uygun gelmektedir. Evet 2 tür gözlemlenmektedir, dallı yapıya sahip olanlar kış aylarında sık dal yapısıyla kar yağışlarına karşı mukavemeti daha fazladır, ince yapıya sahip olan limoni servilerde ise yapı itibariyle zarif bir yapıya sahiptirler fakat kış aylarında kar nedeniyle dalları çabuk kırılabilmektedir. Aşağıdaki resimde ise 2. olarak belirttiğim ince yapılı ahip limoni servi örneği yer almaktadır. |
Sayın Doğalbahçe,
Teşekkürler,ürettiğiniz limonservilerin kalın yapraklısından elinizde varmı.Geçen yıl çeliklediğinizden. |
kuruma..
3 Eklenti(ler)
arkadaslar bende yaklasık 1 ay once aldım limoni servi mi evde salonda tutuyorum hersey yolundaydı fakat son 3-4 gundur birseyler ters gitmeye basladı. normalde her aksam diger salon bitkilerime oldugu gibi spreyle su sıkıyorum suyunu saksının ustu kuruyunca veriyorum. degişik birsey yapmadım aslında ama birden dalların uclarındaki filizler baslarını egdiler ve sertleşmeye basladılar şimdi bişraz dokunsanız hemen kırılıp dokuluyorlar. bitkinin genel rengide acık yesilden hafif kahverengi sekline donmeye basladı zaten. sulama suyum cesme suyu krireç etki yapmus olabilir mi acaba **** az **** cok sulama? yardımlarınızı bekliyorum
|
Sayın jokerkan;
Limon Selvi bol güneş seven bir bitkidir! Bu bir... İkincisi dış mekan bitkisidir..(balkon olabilir.) Üçncüsü, üretim alanından yeni sökülüp, saksılanmış, sizde iç mekana almışsanız..:( Bunlar olasılıklar.. Gelelim öneriye; Derhal kuruyan uçlarını korkmadan makasla budayın. Yani bitkiyi bir-iki beden küçültün. Toprağını iyice baskılayın ki kökler hava almasın! Sonrada balkonda rüzgarı çok almayan, ama güneş gören bir yere alın. Kurtulacaktır, diyemiyorum. Kurtulabilir.:confused: Saygılarımla.. |
Sayın jokerkan,
Lider sürgün de boynunu bükmüş. Korkarım servinizi kaybedeceksiniz. Maalesef bu bitki hem saksıya hem de iç mekana uygun değildir. Bence bunu hemen uygun bir yerde toprağa dikin. Kurtulsa bile form kaybı yaşayacaktır. |
bugun balkona alıyım bari ruzgardan korunaklı olsun diye de koseye alırım, cok sevdigim bir bitkiydi iç mekan da zor oldugunu biliyordum ama denedim, gozum gibi baktıysamda sonuc bu oldu :(
balkona aldıktan sonra sonucları sizinle paylasırım , oneriler icin tesekkurler |
Kolay gelsin, iyi şanslar. İyi haberlerinizi bekliyoruz.
|
Sayın Jokerkan!
Bitkiniz fotoğraftan gördüğüm kadarı ile Limon selvi değil. Küçük bir bodur ardıç türü. Fazla su vermeyin balkona aldığınız iyi olmuş. Kurursada dert etmeyin. Budamasını dallarının ucunu hafif alarak yapabilirsiniz. Kolay gelsin. |
Limon servilerdeki kuruma , tamamen üretim tekniğinden kaynaklanır. Limon servi ya kendi dallarından çelik yapılarak üretilir, veya Kara servi dediğimiz(mezarlık servisi) tür üzerine AŞI yapılarak çoğaltılır.
1. Çelik aköklendirilerek yetiştirilen limon servilerin kök sistemleri daha narin, nazik olur. Aşırı sulamadan veya az sulamadan olumsuz etkilenir, yer değiştirmelerde yeni kök oluşturması zor olur ve sonuçta kök yapamayınca kaybettiği suyu alamaz ve kurur. Bu nedenle işi bilenler aşısız, çelikle çoğalmış ,tarlada büyütülmüş fidanları almazlar, tercih etmezler. 2. Kara servi üzerine aşılanan limon servilerin kökleri ,kuraklığa ve topraktaki olumsuzluklara karşı daha dayanıklıdır. Kökleri kolayca kurumaz ve kendisini yenileyebilir ve repikaj yapıldığı (yer değiştirildiği) zaman kurumaz. örneğin ben 5 TL ye 2,5 m Limon serviyi satamıyorum!! Neden Çelik ile üretildiği için?!! |
Kamil hocam bilgilerimizi tazelemiş olduk. Bu yıl bizde 500 adet aşılı almayı tercih ettik. Çelikten üretimimiz devam ediyor. Kapıdan yetiştirmenin zevki başka oluyor biliyorsunuz. Çok itina istiyor.
Saygılar görüşmek dileği ile. |
5 Eklenti(ler)
Aralık ayındaki kuvvetli lodos, bahçemdeki 4 limon selviden birini, adeta yere yapıştırmıştı.
İstanbul' a dönmezden bir süre önce hepsini, dört taraftan gergili askıya aldım. Eklenti 188776 Eklenti 188777 Bugün görüp fotoğrafladığım, Bayrampaşa Otogar Zabıta Amirliği binası bahçesindeki Limon Selvilerin durum içler acısı.:( Bacak kalınlığında gövde yapmış ağaçlar, aralıktaki şiddetli rüzgarla, adeta Pisa Kulesi gibi yanlamışlar. Bence bu görüntülerden şu sonuç ortaya çıkıyor..! Limon selvilerin kazık kökleri güçlü olmadığı için, şiddetli rüzgar alan alanlara dikilmemeliler. Hele hele bitki toprağı, derin olmayan yerlere asla.. Eklenti 188778 Eklenti 188779 Eklenti 188780 |
Alıntı:
Bakın siz ne güzel uygulamışsınız.... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025