![]() |
Tohumlar için posta daha makbul olabilir.
|
Emre Bey, bu sene kismetse insaallah izine gelirken getirmeyi dusunuyorum cicek ve bitki tohumlarini. Bir aksilik cikmazsa agacin tohumlarinida.
|
Kolaylıklar diliyorum, inşallah aksilik çıkmaz.
|
Sagolun INSAALLAH...
|
Alıntı:
Saygılarımla. |
Nesli tehlikede olan ve ülke dışına çıkışı yasak olan türler o ülkeye özgü canlılar ve bitkilerden oluşur.
Sadece yasak olan ülkeden çıkarması zor, bazen cezalandırılma riski var. Ama kök kısmı topraksız ise, tohum ve bitki her ülkeye kolaylıkla girebilir. Girişte cezai işlemler olmaz. Örnek olarak: Türkiye den bir çok soğanlı bitki ve tohum çıkışı yasak, kaçıran birçok yerli ve yabancı vatandaş her hangi bir ülkeye girişinde sıkıntı yaşamıyor. Birisi cebinizdeki parayı almaya kalkarsa problem, birisi cebinize para koyarsa problem değil gibi. Şili arakoryası da sadece anavatanından çıkışı yasaktır, avrupa ülkeleri anavatanı değil ki. Bu yüzden çıkışında herhangi bir sakınca olacağını sanmıyorum. Valiz içerisine koyup getirebilirsiniz, soran olursa çiçek tohumu der geçersiniz. Soran olmazsa problem yok, yasaklı madde değil ya. Alıntı:
|
Ben daha geçenlerde nesli tehlikede olan, istediğim türleri alamamıştım o kadar bir şey olmaz vs. dememe rağmen satıcıyı ikna edememiştim bana dediği eğer sizin oradaki yetkililer bunu tespit edip amerika da yetkililere beni ihbar ederlerse çok büyük cezalar yerim diyordu halbuki bitkilerin memleketi meksika, yani her yerde sistem böyle bazısı riski hiç umursamıyor gönderiyor bazısı çok az riskte olsa önemseyip göndermiyor ancak burada durum farklı hiç bir sorun olacağını düşünmüyorum şu an aynı türün tohumlarını hiç bir belge temin etmeden ebay üzerinden satın alabilirsiniz
|
Bu ağacın tohumunu 2011 kışında edinmiştim. Hem de Şili'den... (ChileFlora). O zamanlar bitkinin yasaklı listesinde olduğunu bilmiyordum. Tohumlar geldiğinde etiketinde farklı bir isim yazıyordu. Sitemkar bir mail göndermiştim. "Yanlış tohum göndermişsiniz" gibilerinden... Satıcı kibarca izah etmişti : "Endişelenmeyin, tohumlarınız doğru. Bitki yasaklı listesinde, o yüzden gerçek ismi ile gönderemiyoruz."
Tohumlar kolay çimlenmişti. Lakin bir kısmını kışın fazla sulamaktan, kalanını da yazın susuzluktan (tatil) kaybetmiştim. |
Sili Arokaryasi Araucaria araucana (Maymun cikmaz agaci) tohumlari.
5 Eklenti(ler)
Arkadaslar, bugun hava cok bulutluydu, yagmur yagmadigi icin bunu firsat bilip Esim ve 9 aylik kizimla gene agaci ziyarete gittik. Bugunku hasilatimiz asagidaki tohumlar. Ben saymadim henuz ama epeyce topladik. Tohumlarin dustugu yerin bir bolumu kumlu zemin. Tohumlar yagmur ve kumdan dolayi camurlu gorunuyor ama hepsini eve gelince temiz bir bezle tek,tek silip temizliyorum. Fotograflara bakinca farkedersiniz dallarda daha bircok tohumlu kozalak var. Kahverengi kozalaklar 2 senelik olup tohumlarini sacan kozalaklar. Yesil gorunen kozalaklarsa bu sene dogan ve birdahaki kisa tohum sacacak olan kozalaklar. Fotograflarin bazilarini agac cok yuksek oldugu icin hem uzaktan cekmek, hemde gereginden fazla zoom yapmak zorunda kaldim. Buyuzdende fotograf kalitesi cok dustu.
|
5 Eklenti(ler)
Kozalaklar...
|
5 Eklenti(ler)
Devami...
|
3 Eklenti(ler)
Devami...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ne kadar ilginç bir ağaçmış ilk kez görüyorum
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Arkadaslar, yagan kardan dolayi buaralar tohum toplamaya gidemiyoruz. Enson 10-15 gun once gitmistik, ogun 50 tane topladik. Dahada agacta cok tohumlu kozalak var ama kis dolayisiyla geceleri don oluyor. Acaba agactaki tohumlar dondan etkilenirmi? Insaallah etkilenmezler, eger aksi olursa cok uzulurum. Ilk topladigimiz tohumlarin 27 tanesinin uzerine kaldirimdan gecen yayalar basip, kabuklarinin uclarini biraz citlatmislar,ezmisler. Asiri yagistan dolayida icine su almislar, o tohumlarin kabuklarini soyup kuruttum ama tohumlarda biraz kuflenme ve biraz kararma var. Atmaya kiyamiyorum, acaba bu tohumlar ekilse filizlenirmi? Birde tohumlar dondan etkilenirmi? Yorumlarinizi bekliyorum Arkadaslar.
|
Bir çok bitki kış gelirken sonbaharda tohumlarını olgunlaştırır. Sonbaharda yapraklar dökülürken tohumlarda döküldüğünde çürüyen yaprak aralarında tohumlar sürekli nem ve enerji için humus bulmuş olurlar. Kış boyu ve baharda bu tohumlar dökülmeye devam eder.
Kış soğuklarından ve donlardan tohumlar etkilenmez, özellikle yağlı tohumlar. Islanan tohumlar eğer uygun ortam bulamazlarsa küflenip çürürler, üzerlerinde gelişen pamukçuklar da canlıdır ve çürüyen tohumun enerjisi ile geçinir. Bu pamuklanmış tohumları tam çürümeden dikerseniz canlanabilirler. |
Alıntı:
|
Gerçekten bu ağaca maymunun çıkabileceğini sanmıyorum :) çok güzelmiş.
|
Açılmayan kozalaklardaki tohumlar dondan etkilenmezler, içine su alıp küflenmiş, ezilmiş olanların ise pek şansı varmış gibi gözükmüyor bazı tohumlar ıslatıldıktan sonra tekrar kurutulup ekilebilir ama burada gördüklerimde kararmalar var büyük ihtimal çürüme olmuştur birde bu ağacın tohumları sert değil hassastır ezilme de büyük zarar görürler, çabuk bayatlarlar.
|
3 Eklenti(ler)
Arkadaslar, 21-01-2013 Tarihinde zarar gormus tohumlari ektim.Ekmeden once Internette bu agacin tohumu nasil ekiliyor diye bir arastirma yaptim. Tohumlar fotograftakiler gibi tamamen degilde yarisina kadar topraga gomuluyorlar. Insaallah sonuc iyi olur.
|
Kabuğunu çimlenme yolu ile kendisinin atması gerektiğini göz önüne alarak, dış kabuğu soyulmuş bu tohumların çimlenmeyeceklerini düşünüyorum.
|
Bu arada ağacın ismi yanlış yazılmış, Araucaria araucana bu şekilde olmalı ilgililer gerekli düzeltmeleri yaparlarsa iyi olur.
|
Bilgi icin buraya bakiniz.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Tohumlar 2 gun icinde kalmak suretiyle su dolu bir kovaya konulur;batanlar en saglikli ve cikip yasama orani en yuksek olanlardir.2 gunun sonunda hemen nemli bir topraga ekilir (kabuk uste bakacak sekilde) You can plant the whole seed with the shell, or you can remove the outser shell and expose the seed. I find that both methods work fine. Meali: Kabugun cikartilmasi ya da cikartilmamasi cimlenmesinde etkileyici bir faktor degildir;iki turlu de cikabilir.Tercih tohumu cimlendirme denemesinde bulunan arkadasa aittir.Benim kisisel gorusum %50 %50 olarak yapilmasi,her iki halinde gozlemlenilmesi. |
Alıntı:
|
Sevgili arkadaşlar, Monkey Puzzle (Araucaria araucana) adı ile bana da Amerika'dan bu ağacın tohumlarından geldi.
Forumdaki ağaç başlıkları ile pek ilgilenmediğimden tohumlardan birini Nuri Mürvet Bey'e, bir diğerini de Mine Pakkaner Hanım'a teklif ettim. Kendileri de böyle bir ağacı yetiştirecekleri alanları olmadığı için ziyan olabileceğini düşünerek istemediler. Dolayısı ile tohumların bir kısmını Herbaryum'a gönderdim. Elimde kalan 2 adet tohumu da nasıl yetiştirebilirim diyerekten başlığa baktım. Başlığımız 2009 senesinde Maymun Çıkmaz Ağacı (Aucaria araucana) olarak açılmış. Bu arada latince isminin yanlış yazılmış olduğunu farkettim. Alıntı:
Sayın Tohumcu Nilgun, madem farkettiniz bunu yönetime bildirmeniz gerekmez miydi? Maalesef her mesajı okumaya vaktimiz yetmiyor. :) Başlıktaki mesajları okuyunca, arkadaşlarımızın isim hususunda anlaşamadıklarını gördüm. Ben de bilmiyorum ki. kelebek çalısı, " Bu ağaca dilimizde maymun çıkmaz ağacı denmesini hiç anlayabilmiş değilim. Maymun çıkmaz ağacı altta fotoğraflanan gövdeye sahip olan Silk-floss tree(Ceiba speciosa ya da Chorisia speciosa) olarak bilinen ağacın adıdır." diyerek, maymun çıkmazı ağacının gövde fotoğraflarını yüklemiş. Tohumcu Nilgun arkadaşımızın yüklediği fotoğraflara bakıyorum, başlıktaki 35 ve 51 numaralı mesajlardaki ağacın gövdesi de dikenli. Ama bir bilgi sahibi olmadığım için fikir yürütemiyorum. Bu yüzden sayın Mine Pakkaner ve herbaryum'dan ricada bulunup başlığa davet edeceğim. Bu arada başlığın düzeltilmesi için sayın malina'ya da mesaj attım. |
Alıntı:
|
Arkadaslar,bu agacin ( Araucaria Araucana) Turkce isminin Maymun Cikmaz Agaci olup, olmamasi bence hicte onemli degil. Cunku bu agaci yakindan gordugum kadariyla, birakin maymunu bortu bocek haricinde hicbir canli cikamaz. Mubarek agac sanki kaktus gibi, insan yapraklarina bile dokunmaya cekiniyor.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu arada kucuk bir not dusmeden edemeyecegim tohum cimlendirmeyi anlattigim bolum kendi gorusum kismi disinda tamamen Tohumcu Nilgun arkadasimizin verdigi linkin cevirisidir.Denemedim,denemedigim ve dogrulugunu test etmedigim icin son yorumu size birakiyorum. |
Bitkinin latince adı ve yazarı: Araucaria araucana (Molina) K.Koch
Türkçe adı: Şili arokaryası Yaygın yabancı isimleri: Pehuén, Piñonero, Pino araucaria [Spanish], monkeypuzzle tree. Ceiba speciosa (A.St.-Hil.) Ravenna ise "silk floss tree" olarak biliniyor. Bildiğim kadarı Maymunçıkmaz olarak bilinen Araucaria araucana olacak. Şu an başlığımız doğrudur. |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025