agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Maymun Çıkmaz Ağacı (Araucaria araucana) (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/16334.htm)

Emre Kuzu 28-12-2012 13:15

Tohumlar için posta daha makbul olabilir.

Tohumcu Nılgun 28-12-2012 13:28

Emre Bey, bu sene kismetse insaallah izine gelirken getirmeyi dusunuyorum cicek ve bitki tohumlarini. Bir aksilik cikmazsa agacin tohumlarinida.

Emre Kuzu 28-12-2012 13:34

Kolaylıklar diliyorum, inşallah aksilik çıkmaz.

Tohumcu Nılgun 28-12-2012 13:38

Sagolun INSAALLAH...

gokselcetin 28-12-2012 16:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1076753)
Sayin gokselcetin ve Emre Kuzu, ilginize cok tesekkur ederim. Ben sitemizdeki tohum etkinliginede katilmayi cok istedim cunku neredeyse 2 senedir cicek ve itirli bitki tohumlarini biriktiriyorum. Ama malesef bu etkinlige katilamama nedenimde tohumlari kargo ile gonderirken sorun yasarim endisesi yuzundendi.

Arkadaslar, birkac gundur Esimle gene agacin tohumlarindan toplamak icin niyetleniyoruz ama yagan yagmurdan dolayi hep erteliyoruz. Insaallah biraz hava acarda bizde o firsati buluruz.

Emre beyin de dediği gibi nesli tehlikede, koruma altına alınmış bu türün çıkışı problemli ve ceza uygulamaları olabilir. Bu yüzden kargo vs. için gümrüklerde sıkıntı yaşanabilir. Öğrendiğim kadarıyla bu türü Türkiye'ye getirmeyi başaranlar da kaçak getirmişler. Sizin de başınıza bir dert gelmemesi açısından iyi araştırmak gerekli. Başka bir yöntem bilenler varsa da umarım bizlerle paylaşırlar.
Saygılarımla.

Mutlu Kutlu 28-12-2012 17:11

Nesli tehlikede olan ve ülke dışına çıkışı yasak olan türler o ülkeye özgü canlılar ve bitkilerden oluşur.

Sadece yasak olan ülkeden çıkarması zor, bazen cezalandırılma riski var. Ama kök kısmı topraksız ise, tohum ve bitki her ülkeye kolaylıkla girebilir. Girişte cezai işlemler olmaz.

Örnek olarak: Türkiye den bir çok soğanlı bitki ve tohum çıkışı yasak, kaçıran birçok yerli ve yabancı vatandaş her hangi bir ülkeye girişinde sıkıntı yaşamıyor. Birisi cebinizdeki parayı almaya kalkarsa problem, birisi cebinize para koyarsa problem değil gibi.

Şili arakoryası da sadece anavatanından çıkışı yasaktır, avrupa ülkeleri anavatanı değil ki. Bu yüzden çıkışında herhangi bir sakınca olacağını sanmıyorum. Valiz içerisine koyup getirebilirsiniz, soran olursa çiçek tohumu der geçersiniz. Soran olmazsa problem yok, yasaklı madde değil ya.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1076590)
Sayin Emre Kuzu, zaten tohumlari elimden geldigince fazla sayida toplama niyetim, bu agaci begenip, ekmek isteyen fakat tohum bulamayan Uye Arkadaslarla paylasmak istegindendi. Yalniz bu tohumlarin ulkeler arasi giris, cikisi serbesmi onu bilmiyorum. Lutfen bilen varsa beni aydinlatsin. Cunku niyetim bu tohumlari Turkiye'ye getirip, tohum isteyen Uye Arkadaslara Kargo yolu ile gondermek INSAALLAH...

Emre Kuzu 28-12-2012 17:23

Ben daha geçenlerde nesli tehlikede olan, istediğim türleri alamamıştım o kadar bir şey olmaz vs. dememe rağmen satıcıyı ikna edememiştim bana dediği eğer sizin oradaki yetkililer bunu tespit edip amerika da yetkililere beni ihbar ederlerse çok büyük cezalar yerim diyordu halbuki bitkilerin memleketi meksika, yani her yerde sistem böyle bazısı riski hiç umursamıyor gönderiyor bazısı çok az riskte olsa önemseyip göndermiyor ancak burada durum farklı hiç bir sorun olacağını düşünmüyorum şu an aynı türün tohumlarını hiç bir belge temin etmeden ebay üzerinden satın alabilirsiniz

drhegeli 28-12-2012 17:56

Bu ağacın tohumunu 2011 kışında edinmiştim. Hem de Şili'den... (ChileFlora). O zamanlar bitkinin yasaklı listesinde olduğunu bilmiyordum. Tohumlar geldiğinde etiketinde farklı bir isim yazıyordu. Sitemkar bir mail göndermiştim. "Yanlış tohum göndermişsiniz" gibilerinden... Satıcı kibarca izah etmişti : "Endişelenmeyin, tohumlarınız doğru. Bitki yasaklı listesinde, o yüzden gerçek ismi ile gönderemiyoruz."

Tohumlar kolay çimlenmişti. Lakin bir kısmını kışın fazla sulamaktan, kalanını da yazın susuzluktan (tatil) kaybetmiştim.

Tohumcu Nılgun 29-12-2012 21:08

Sili Arokaryasi Araucaria araucana (Maymun cikmaz agaci) tohumlari.

5 Eklenti(ler)
Arkadaslar, bugun hava cok bulutluydu, yagmur yagmadigi icin bunu firsat bilip Esim ve 9 aylik kizimla gene agaci ziyarete gittik. Bugunku hasilatimiz asagidaki tohumlar. Ben saymadim henuz ama epeyce topladik. Tohumlarin dustugu yerin bir bolumu kumlu zemin. Tohumlar yagmur ve kumdan dolayi camurlu gorunuyor ama hepsini eve gelince temiz bir bezle tek,tek silip temizliyorum. Fotograflara bakinca farkedersiniz dallarda daha bircok tohumlu kozalak var. Kahverengi kozalaklar 2 senelik olup tohumlarini sacan kozalaklar. Yesil gorunen kozalaklarsa bu sene dogan ve birdahaki kisa tohum sacacak olan kozalaklar. Fotograflarin bazilarini agac cok yuksek oldugu icin hem uzaktan cekmek, hemde gereginden fazla zoom yapmak zorunda kaldim. Buyuzdende fotograf kalitesi cok dustu.

Tohumcu Nılgun 29-12-2012 21:10

5 Eklenti(ler)
Kozalaklar...

Tohumcu Nılgun 29-12-2012 21:12

5 Eklenti(ler)
Devami...

Tohumcu Nılgun 29-12-2012 21:19

3 Eklenti(ler)
Devami...

gokselcetin 29-12-2012 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1077592)
Arkadaslar, bugun hava cok bulutluydu, yagmur yagmadigi icin bunu firsat bilip Esim ve 9 aylik kizimla gene agaci ziyarete gittik. Bugunku hasilatimiz asagidaki tohumlar. Ben saymadim henuz ama baya topladik. Tohumlarin dustugu yerin bir bolumu kumlu zemin. Cogu yagmur ve kumdan dolayi camurlu gorunuyor ama hepsini eve gelince temiz bir bezle silip temizliyorum. Fotograflara bakinca gorursunuz daha bircok tohumlu kozalaklar var dallarda. Kahverengi kozalaklar 2 senelik tohumlarini sacan kozalaklar. Yesil gorunenler bu sene dogan ve birdahaki kisa tohum sacacak olan kozalaklar. Fotograflarin bazilarini agac cok yuksek oldugu icin hem uzaktan cekmek hemde gereginden fazla zum yapmak zorunda kaldim. Buyuzdende fotograf kalitesi dustu.

Sizin, eşinizin ve minik kızınızın ellerine sağlık. Ayrıca çok güzel fotoğraflamışsınız.

Tohumcu Nılgun 30-12-2012 00:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gokselcetin (Mesaj 1077624)
Sizin, eşinizin ve minik kızınızın ellerine sağlık. Ayrıca çok güzel fotoğraflamışsınız.

Goksel Bey, cok tesekkur ederim. Bu guzellikleri paylastikca ben cok mutlu oluyorum. Saygilar...

Tohumcu Nılgun 30-12-2012 02:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gokselcetin (Mesaj 1076871)
Emre beyin de dediği gibi nesli tehlikede, koruma altına alınmış bu türün çıkışı problemli ve ceza uygulamaları olabilir. Bu yüzden kargo vs. için gümrüklerde sıkıntı yaşanabilir. Öğrendiğim kadarıyla bu türü Türkiye'ye getirmeyi başaranlar da kaçak getirmişler. Sizin de başınıza bir dert gelmemesi açısından iyi araştırmak gerekli. Başka bir yöntem bilenler varsa da umarım bizlerle paylaşırlar.
Saygılarımla.

Goksel Bey, verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim.

Tohumcu Nılgun 30-12-2012 02:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 1076880)
Nesli tehlikede olan ve ülke dışına çıkışı yasak olan türler o ülkeye özgü canlılar ve bitkilerden oluşur.

Sadece yasak olan ülkeden çıkarması zor, bazen cezalandırılma riski var. Ama kök kısmı topraksız ise, tohum ve bitki her ülkeye kolaylıkla girebilir. Girişte cezai işlemler olmaz.

Örnek olarak: Türkiye den bir çok soğanlı bitki ve tohum çıkışı yasak, kaçıran birçok yerli ve yabancı vatandaş her hangi bir ülkeye girişinde sıkıntı yaşamıyor. Birisi cebinizdeki parayı almaya kalkarsa problem, birisi cebinize para koyarsa problem değil gibi.

Şili arakoryası da sadece anavatanından çıkışı yasaktır, avrupa ülkeleri anavatanı değil ki. Bu yüzden çıkışında herhangi bir sakınca olacağını sanmıyorum. Valiz içerisine koyup getirebilirsiniz, soran olursa çiçek tohumu der geçersiniz. Soran olmazsa problem yok, yasaklı madde değil ya.

Sayin Mutlu Kutlu, verdiginiz bilgiler icin Size de cok tesekkur ederim.

Tohumcu Nılgun 30-12-2012 02:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1076913)
Bu ağacın tohumunu 2011 kışında edinmiştim. Hem de Şili'den... (ChileFlora). O zamanlar bitkinin yasaklı listesinde olduğunu bilmiyordum. Tohumlar geldiğinde etiketinde farklı bir isim yazıyordu. Sitemkar bir mail göndermiştim. "Yanlış tohum göndermişsiniz" gibilerinden... Satıcı kibarca izah etmişti : "Endişelenmeyin, tohumlarınız doğru. Bitki yasaklı listesinde, o yüzden gerçek ismi ile gönderemiyoruz."

Tohumlar kolay çimlenmişti. Lakin bir kısmını kışın fazla sulamaktan, kalanını da yazın susuzluktan (tatil) kaybetmiştim.

Sayin drhegeli, verdiginiz bilgi icin Size de tesekkur ederim. Tohumlarinizin basina gelenlere uzuldum.

Goldzilla 30-12-2012 02:13

Ne kadar ilginç bir ağaçmış ilk kez görüyorum

Tohumcu Nılgun 30-12-2012 02:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Goldzilla (Mesaj 1077727)
Ne kadar ilginç bir ağaçmış ilk kez görüyorum

Sayin Goldzilla, bende ilk gordugumde Sizin gibi dusunmustum. Cok guzel bir agac.

Tohumcu Nılgun 18-01-2013 14:56

2 Eklenti(ler)
Arkadaslar, yagan kardan dolayi buaralar tohum toplamaya gidemiyoruz. Enson 10-15 gun once gitmistik, ogun 50 tane topladik. Dahada agacta cok tohumlu kozalak var ama kis dolayisiyla geceleri don oluyor. Acaba agactaki tohumlar dondan etkilenirmi? Insaallah etkilenmezler, eger aksi olursa cok uzulurum. Ilk topladigimiz tohumlarin 27 tanesinin uzerine kaldirimdan gecen yayalar basip, kabuklarinin uclarini biraz citlatmislar,ezmisler. Asiri yagistan dolayida icine su almislar, o tohumlarin kabuklarini soyup kuruttum ama tohumlarda biraz kuflenme ve biraz kararma var. Atmaya kiyamiyorum, acaba bu tohumlar ekilse filizlenirmi? Birde tohumlar dondan etkilenirmi? Yorumlarinizi bekliyorum Arkadaslar.

Mutlu Kutlu 18-01-2013 15:41

Bir çok bitki kış gelirken sonbaharda tohumlarını olgunlaştırır. Sonbaharda yapraklar dökülürken tohumlarda döküldüğünde çürüyen yaprak aralarında tohumlar sürekli nem ve enerji için humus bulmuş olurlar. Kış boyu ve baharda bu tohumlar dökülmeye devam eder.

Kış soğuklarından ve donlardan tohumlar etkilenmez, özellikle yağlı tohumlar. Islanan tohumlar eğer uygun ortam bulamazlarsa küflenip çürürler, üzerlerinde gelişen pamukçuklar da canlıdır ve çürüyen tohumun enerjisi ile geçinir. Bu pamuklanmış tohumları tam çürümeden dikerseniz canlanabilirler.

Tohumcu Nılgun 18-01-2013 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 1087512)
Bir çok bitki kış gelirken sonbaharda tohumlarını olgunlaştırır. Sonbaharda yapraklar dökülürken tohumlarda döküldüğünde çürüyen yaprak aralarında tohumlar sürekli nem ve enerji için humus bulmuş olurlar. Kış boyu ve baharda bu tohumlar dökülmeye devam eder.

Kış soğuklarından ve donlardan tohumlar etkilenmez, özellikle yağlı tohumlar. Islanan tohumlar eğer uygun ortam bulamazlarsa küflenip çürürler, üzerlerinde gelişen pamukçuklar da canlıdır ve çürüyen tohumun enerjisi ile geçinir. Bu pamuklanmış tohumları tam çürümeden dikerseniz canlanabilirler.

Cok tesekkur ederim Sayin Mutlu Kutlu. Tavsiyenize uyup, tohumlari hemen buyuk bir saksiya ekeyim, bir tanesini bile ziyan olmaktan kurtarsam cok mutlu olacagim. Eger cimlenirlerse fotograflarini burada paylasirim. Saygilar...

sadecegeçen 18-01-2013 18:40

Gerçekten bu ağaca maymunun çıkabileceğini sanmıyorum :) çok güzelmiş.

Emre Kuzu 18-01-2013 22:38

Açılmayan kozalaklardaki tohumlar dondan etkilenmezler, içine su alıp küflenmiş, ezilmiş olanların ise pek şansı varmış gibi gözükmüyor bazı tohumlar ıslatıldıktan sonra tekrar kurutulup ekilebilir ama burada gördüklerimde kararmalar var büyük ihtimal çürüme olmuştur birde bu ağacın tohumları sert değil hassastır ezilme de büyük zarar görürler, çabuk bayatlarlar.

Tohumcu Nılgun 24-01-2013 23:43

3 Eklenti(ler)
Arkadaslar, 21-01-2013 Tarihinde zarar gormus tohumlari ektim.Ekmeden once Internette bu agacin tohumu nasil ekiliyor diye bir arastirma yaptim. Tohumlar fotograftakiler gibi tamamen degilde yarisina kadar topraga gomuluyorlar. Insaallah sonuc iyi olur.

kelebek çalısı 25-01-2013 01:43

Kabuğunu çimlenme yolu ile kendisinin atması gerektiğini göz önüne alarak, dış kabuğu soyulmuş bu tohumların çimlenmeyeceklerini düşünüyorum.

Emre Kuzu 25-01-2013 13:24

Bu arada ağacın ismi yanlış yazılmış, Araucaria araucana bu şekilde olmalı ilgililer gerekli düzeltmeleri yaparlarsa iyi olur.

Tohumcu Nılgun 25-01-2013 13:31

Bilgi icin buraya bakiniz.

Tohumcu Nılgun 25-01-2013 13:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 1091411)
Bu arada ağacın ismi yanlış yazılmış, Araucaria araucana bu şekilde olmalı ilgililer gerekli düzeltmeleri yaparlarsa iyi olur.

Sayin Emre Kuzu, o basligi nezaman gorsem bende hep yanlis yazilmis diye icimden geciriyordum. Ama baskasinin yazisindaki hatayi duzeltebiliyormuyuz o konuda bir bilgim yok. Insaallah yetkililer farkeder, bence buyuk ihtimalle gozden kacmis.

Charlaux 26-01-2013 17:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1091193)
Kabuğunu çimlenme yolu ile kendisinin atması gerektiğini göz önüne alarak, dış kabuğu soyulmuş bu tohumların çimlenmeyeceklerini düşünüyorum.

Aslinda buradan da tohum cimlendirme asamalarini yayinlamali ki insanlarin akillarinda sorun kalmasin /olusturmasin.

Tohumlar 2 gun icinde kalmak suretiyle su dolu bir kovaya konulur;batanlar en saglikli ve cikip yasama orani en yuksek olanlardir.2 gunun sonunda hemen nemli bir topraga ekilir (kabuk uste bakacak sekilde)

You can plant the whole seed with the shell, or you can remove the outser shell and expose the seed. I find that both methods work fine.

Meali: Kabugun cikartilmasi ya da cikartilmamasi cimlenmesinde etkileyici bir faktor degildir;iki turlu de cikabilir.Tercih tohumu cimlendirme denemesinde bulunan arkadasa aittir.Benim kisisel gorusum %50 %50 olarak yapilmasi,her iki halinde gozlemlenilmesi.

Alp Er 27-01-2013 00:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1021844)
Bu ağaca dilimizde maymun çıkmaz ağacı denmesini hiç anlayabilmiş değilim.

Maymun çıkmaz ağacı altta fotoğraflanan gövdeye sahip olan Silk-floss tree(Ceiba speciosa ya da Chorisia speciosa) olarak bilinen ağacın adıdır.

Eklenti 333365

Araucaria araucana ise Monkey puzzle olarak isimlendirilir ki ismini alış hikayesi de şöyledir; bu ağaç 1850' li yıllarda İngiltere' ye getirilip yetiştirilmeye başlandığında henüz çok nadir ve tanınmayan bir türdü. Bu ağacın yetiştiricisi olan kişinin gururla sergilediği ağacın ziyaretini yapan grup içindekilerden bir kişinin çıkarak 'bu ağaç bir maymunu tırmanması için şaşırtacak, düşündürtecek olurdu' demesi ile monkey puzzle tree olarak anılmaya başlanmıştır.

Kısacası bir maymunun dahi tırmanırken yolunu bulmakta zorlanacağı açılara sahip olan dal yapısı sebebiyle bu adla çağrılmaya başladığını söyleyebiliriz.

Maymun çıkmaz ağacı ise gövdesi dikenlerle kaplı olan bambaşka bir ağaçtır.

Benim aklıma maymun çıkmaz ağacı dendiğinde kesinlikle Araucaria araucana gelmez.

Kesinlikle ve kesinlikle katılıyorum. Bu konunun adı düzeltilmeli. Heyecan ile girdim ama alakasız bir ağaç görünce hayal kırıklığına uğradım.

Güler 27-01-2013 11:19

Sevgili arkadaşlar, Monkey Puzzle (Araucaria araucana) adı ile bana da Amerika'dan bu ağacın tohumlarından geldi.
Forumdaki ağaç başlıkları ile pek ilgilenmediğimden tohumlardan birini Nuri Mürvet Bey'e, bir diğerini de Mine Pakkaner Hanım'a teklif ettim. Kendileri de böyle bir ağacı yetiştirecekleri alanları olmadığı için ziyan olabileceğini düşünerek istemediler. Dolayısı ile tohumların bir kısmını Herbaryum'a gönderdim.

Elimde kalan 2 adet tohumu da nasıl yetiştirebilirim diyerekten başlığa baktım. Başlığımız 2009 senesinde Maymun Çıkmaz Ağacı (Aucaria araucana) olarak açılmış. Bu arada latince isminin yanlış yazılmış olduğunu farkettim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1091424)
Sayin Emre Kuzu, o basligi nezaman gorsem bende hep yanlis yazilmis diye icimden geciriyordum. Ama baskasinin yazisindaki hatayi duzeltebiliyormuyuz o konuda bir bilgim yok. Insaallah yetkililer farkeder, bence buyuk ihtimalle gozden kacmis.

Sayın Tohumcu Nilgun, madem farkettiniz bunu yönetime bildirmeniz gerekmez miydi?
Maalesef her mesajı okumaya vaktimiz yetmiyor. :)

Başlıktaki mesajları okuyunca, arkadaşlarımızın isim hususunda anlaşamadıklarını gördüm. Ben de bilmiyorum ki.

kelebek çalısı, " Bu ağaca dilimizde maymun çıkmaz ağacı denmesini hiç anlayabilmiş değilim.

Maymun çıkmaz ağacı altta fotoğraflanan gövdeye sahip olan Silk-floss tree(Ceiba speciosa ya da Chorisia speciosa) olarak bilinen ağacın adıdır." diyerek, maymun çıkmazı ağacının gövde fotoğraflarını yüklemiş.

Tohumcu Nilgun arkadaşımızın yüklediği fotoğraflara bakıyorum, başlıktaki 35 ve 51 numaralı mesajlardaki ağacın gövdesi de dikenli. Ama bir bilgi sahibi olmadığım için fikir yürütemiyorum.

Bu yüzden sayın Mine Pakkaner ve herbaryum'dan ricada bulunup başlığa davet edeceğim.
Bu arada başlığın düzeltilmesi için sayın malina'ya da mesaj attım.

Tohumcu Nılgun 27-01-2013 15:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1092370)
Sevgili arkadaşlar, Monkey Puzzle (Araucaria araucana) adı ile bana da Amerika'dan bu ağacın tohumlarından geldi.
Forumdaki ağaç başlıkları ile pek ilgilenmediğimden tohumlardan birini Nuri Mürvet Bey'e, bir diğerini de Mine Pakkaner Hanım'a teklif ettim. Kendileri de böyle bir ağacı yetiştirecekleri alanları olmadığı için ziyan olabileceğini düşünerek istemediler. Dolayısı ile tohumların bir kısmını Herbaryum'a gönderdim.

Elimde kalan 2 adet tohumu da nasıl yetiştirebilirim diyerekten başlığa baktım. Başlığımız 2009 senesinde Maymun Çıkmaz Ağacı (Aucaria araucana) olarak açılmış. Bu arada latince isminin yanlış yazılmış olduğunu farkettim.

Sayın Tohumcu Nilgun, madem farkettiniz bunu yönetime bildirmeniz gerekmez miydi?
Maalesef her mesajı okumaya vaktimiz yetmiyor. :)

Başlıktaki mesajları okuyunca, arkadaşlarımızın isim hususunda anlaşamadıklarını gördüm. Ben de bilmiyorum ki.

kelebek çalısı, " Bu ağaca dilimizde maymun çıkmaz ağacı denmesini hiç anlayabilmiş değilim.

Maymun çıkmaz ağacı altta fotoğraflanan gövdeye sahip olan Silk-floss tree(Ceiba speciosa ya da Chorisia speciosa) olarak bilinen ağacın adıdır." diyerek, maymun çıkmazı ağacının gövde fotoğraflarını yüklemiş.

Tohumcu Nilgun arkadaşımızın yüklediği fotoğraflara bakıyorum, başlıktaki 35 ve 51 numaralı mesajlardaki ağacın gövdesi de dikenli. Ama bir bilgi sahibi olmadığım için fikir yürütemiyorum.

Bu yüzden sayın Mine Pakkaner ve herbaryum'dan ricada bulunup başlığa davet edeceğim.
Bu arada başlığın düzeltilmesi için sayın malina'ya da mesaj attım.

Sayin Guler, evet bu agacin Latince ismindeki harf hatasini bildirmem gerekiyordu. Ben hep goz onunde olan bir baslik, mutlaka gorurler diye umup, bildirme istegimi erteliyordum.Daha evvel Sizin bukadar yogun olup, yetisemediginizi bilseydim, inanin farkettigim an bildirirdim. Sevgiler...

Tohumcu Nılgun 27-01-2013 15:38

Arkadaslar,bu agacin ( Araucaria Araucana) Turkce isminin Maymun Cikmaz Agaci olup, olmamasi bence hicte onemli degil. Cunku bu agaci yakindan gordugum kadariyla, birakin maymunu bortu bocek haricinde hicbir canli cikamaz. Mubarek agac sanki kaktus gibi, insan yapraklarina bile dokunmaya cekiniyor.

gokselcetin 27-01-2013 15:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1092541)
Arkadaslar,bu agacin ( Araucaria Araucana) Turkce isminin Maymun Cikmaz Agaci olup, olmamasi bence hicte onemli degil. Cunku bu agaci yakindan gordugum kadariyla, birakin maymunu bortu bocek haricinde hicbir canli cikamaz. Mubarek agac sanki kaktus gibi, insan yapraklarina bile dokunmaya cekiniyor.

Umarım tohumlarınız çimlenir sayın Nilgün

Tohumcu Nılgun 27-01-2013 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gokselcetin (Mesaj 1092543)
Umarım tohumlarınız çimlenir sayın Nilgün

Sayin gokselcetin, InsaAllah dediginiz gibi olur. Aslinda cokta umutlu degilim cunku tohumlar cok yipranmisti ama hani bir Atasozumuz varya "Cikmadik candan umut kesilmez" diye bizimkide o misal. Bir tanesi bile cimlense cok sevinecegim cunku nesli tukenme sinirina yaklasmis olan bu agacin bir tohumunun bile ziyan olmasini istemiyorum. Ben o tohumlari cope atmasinida bilirdim ama gonlum elvermedi. Sevgiler...

Tohumcu Nılgun 27-01-2013 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1092007)
Aslinda buradan da tohum cimlendirme asamalarini yayinlamali ki insanlarin akillarinda sorun kalmasin /olusturmasin.

Tohumlar 2 gun icinde kalmak suretiyle su dolu bir kovaya konulur;batanlar en saglikli ve cikip yasama orani en yuksek olanlardir.2 gunun sonunda hemen nemli bir topraga ekilir (kabuk uste bakacak sekilde)

You can plant the whole seed with the shell, or you can remove the outser shell and expose the seed. I find that both methods work fine.

Meali: Kabugun cikartilmasi ya da cikartilmamasi cimlenmesinde etkileyici bir faktor degildir;iki turlu de cikabilir.Tercih tohumu cimlendirme denemesinde bulunan arkadasa aittir.Benim kisisel gorusum %50 %50 olarak yapilmasi,her iki halinde gozlemlenilmesi.

Sayin Charlaux, bilgi vererek bizi aydinlatip, katkida bulundugunuz icin tesekkur ederim. Sevgiler...

Charlaux 27-01-2013 19:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1092553)
Sayin Charlaux, bilgi vererek bizi aydinlatip, katkida bulundugunuz icin tesekkur ederim. Sevgiler...

Seve seve :rolleyes: Insallah bir gun bende bu guzel bitkiyi yetistirme sansini bulabilirim.

Bu arada kucuk bir not dusmeden edemeyecegim tohum cimlendirmeyi anlattigim bolum kendi gorusum kismi disinda tamamen Tohumcu Nilgun arkadasimizin verdigi linkin cevirisidir.Denemedim,denemedigim ve dogrulugunu test etmedigim icin son yorumu size birakiyorum.

herbaryum 27-01-2013 23:09

Bitkinin latince adı ve yazarı: Araucaria araucana (Molina) K.Koch
Türkçe adı: Şili arokaryası
Yaygın yabancı isimleri: Pehuén, Piñonero, Pino araucaria [Spanish], monkeypuzzle tree.

Ceiba speciosa (A.St.-Hil.) Ravenna ise "silk floss tree" olarak biliniyor.

Bildiğim kadarı Maymunçıkmaz olarak bilinen Araucaria araucana olacak. Şu an başlığımız doğrudur.

malina 28-01-2013 19:05

Alıntı:

Hata! Internet Explorer m2u00157 sitesini bulamadı
Youtube sitesine yükleyebilir misiniz?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025