![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2006
|
Sayın Douglas fir ; Sekoyalar torbalarda yetiştirildi. Sökümlerinede çok dikkat ettim , fakat bizim sorunumuz nisan ayı gibi tam büyüme dönemine girerken fidanların gönderilmesi , büyük ihtimal ben ondan dolayı olduğunu sanıyorum, Sayın Yunakoç ; Sekoyalarımız büyüme döneminde olduğundan dolayı şu an satış yapamıyoruz. Ekim-Kasım ayı gibi büyüme dönemi sona erdiğinde tekrar haberleşirsek size yardımcı olmaya çalışırım, hatta kendiniz Salihli ye gelip fidanları yerinde görüp alma şanşınızda var, İzmir Salihli arası 1 saatlik mesafe.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 03-10-2007
|
[QUOTE=ozanutku;461744]Sayın Douglas fir ; Sekoyalar torbalarda yetiştirildi. Sökümlerinede çok dikkat ettim , fakat bizim sorunumuz nisan ayı gibi tam büyüme dönemine girerken fidanların gönderilmesi , büyük ihtimal ben ondan dolayı olduğunu sanıyorum, Sayın Ozanutku, Eminim ki siz çok dikkat etmişsinizdir. Burada şunu ifade etmek isterim. Her ağaç söküme uygun değildir. Mavi ladin bu hususta sorunsuzdur. Firesi azdır ama sekoyalar konusunda tereddütlerim var. Bu ağaçlar sedirler gibi kazık kök yapar. Daha sonra saçak kök yapmaya başlarlar. Ağaç toprakta iyice form kazmışsa ve gelişmişse, boy atmışsa (ki resimlerini koyduğunuz sekoyalar öyle görünüyorlar) o boyuttaki bir sekoyayı kazı köke zarar vermeden almak çok zordur. Kök budaması kaçınılmazdır. Kaldı ki dediğim gibi bence sekoyalar belli bir saaten sonra yerinden oynatılmaktan da pek hoşlanmıyorlar. Aynı durum sedirlerde de var. Repikajdan gelen 2 metrelik kök budaması yapılmış sedirlerin hepsi öldü gitti. Belediye dikiyor, acemilik zamanımda ben de diktim. Bir kısmı öldü, bir kısmı tepe sürgünü kaybetti. Torbada küçük aldığım, repikaj görmemiş sedirlerim ise ayakta. (Sayın "seea" de daha önce aynı tespiti yapmıştı sanırım.) Ben Nisan ayındaki sevkiyat nedeniyle sekoyaların sıkıntıya girdiğini pek tahmin etmiyorum. Sevkiyat sırasında kök nem dengesi korunuyorsa ki eminim buna çok önem veriyorsunuzdur, bir sorun olmaması lazım. Saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2009
|
benimkileri altında hafif sararma olsada hala yaşıyorlar,üstelik 1 aydır evde yoktum hiç sulanmadılar,herhalde iki ağacımıda kasımdaki dikime yetiştiriceğim,daha önceki mesajlarımdada söylediğim gibi benim ağaçların altından tabakları çekince kurumaları durdu,belkide alakası yok ama ben buna bağlıyorum,altında kurumuş 2 sıra dallar var herhalde bunları kesmemde bir sorun yoktur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu.
|
Kuruyan alt dalları kesmeniz yerinde olur. Bir sakıncası yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-08-2008
|
Incıfem sızın sekoyada kurumaya başlamış umarım tamamen kurumaz benim sekoyada böyle kurumaya başlamıştı maaleseff kurtaramadım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-01-2009
|
Sayın Ozanutku bey, Vilmorin ve Anadolu markasıyla çam besinleri varmış, alsam ağaçlarıma bir faydası olur mu? Sayın seaa durumları hiç iyi görünmüyor inşallah kurtulurlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2006
|
Sayın İncifem , çam besinleri hakkında kullanmadığımdan dolayı sizi yanlış yönlendirmek istemem , ama pahalı bir şey değilse alıp deneyebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın incifem, ağaçlarınız biraz bakımsız kalmış. Etrafındaki kurumuş otlar yeşil oldukları bahar ve yaz başında bitkinizin suyunu ve toprak besinlerini paylaşmışlar. Ayrıca bitkilerinizin dibini tava şeklinde açmanız, otları ayıklamanız ve böylece yağmurlarda (2009 yağmur açından iyi bir sene oldu) daha fazla yararlanmalarını sağlamanız daha iyi olurdu. Şu anda gübre mevsimi olmadığı için bu besinleri kullanmanızı önermem. Sonbaharda tam kurumuş alt dalları kesin ve önümüzdeki baharı bekleyin derim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-01-2009
|
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Düzenleyen İncifem : 02-10-2009 saat 08:46 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Sekoya ağacı hakkında bilgi almak?
Merhabalar Ben sekoya ağacı hakkında bilgiler almak istiyorum iklim istekleri nelerdir? ve yetişeceği toprak nasıl olmalıdır? zararlıları nelerdir? Bir sorum daha olacak ben sekoya ağacını afyonkarahisar da yetiştirebilir miyim? Elinizden geldiğince yardımcı olursanız sevinirim Teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-08-2008
|
Sekoya ağaçların en uzun ömürlüsü olanıdır. İç Anadolu ikliminde yetişmesi maaleseff imkansız ben kendim ağaçlandırma sahasında dikerek denedim kurudu ![]() Düzenleyen seaa : 16-09-2009 saat 20:27 Neden: Kelime eksikliği |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu.
|
Sekoya Semperivens deniz kıyıları için uygundur, karasal iklimde verim alınamaz. Ancak Sekoya Gigantium'u İç Anadolu'da yetiştirebilirsiniz. Karasal iklim ağacıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Burada biraz bilgi var. Gigantium hakkında çok fazla bir şey bilmiyorum. Ancak sempervirens ile ilgili 16 yıllık deneyimim var. Çok soğuk, fazla rüzgar sevmez. Derin ve drenajlı, hafif asitik toprak ister. Sisli puslu iklimi sever. Toprağı daima nemli olmalıdır. En az 7-8 metre yanında yöresinde başka bir şey olmamalıdır. Tohumdan üretmek imkansıza yakın. 2.5 aylık soğuk katlamayla bile çimlenme oranı %5. Bu oran gigantium'da %40. Gigantium iç kesimlerin iklimine nisbeten dayansa bile Afyon soğuğunda yaşayabileceğini sanmam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Sekoya ağacımın yaprakları sararıp dökülüyor?
Merhabalar arkadaşlar Altta görmüş olduğunuz sekoya ağacımın yaprakları önce sararıyor ardından kuruyor ve dökülüyor neden olduğunu anlayamadığım için herhangi bir müdahelede bulunamıyorum. Yaklaşık bir ay önce İstanbuldan getirttim ve getirttiğim gün toprağını dağıtmadan hızlı bir şekilde 6.5 lıtrelık bir saksıya aldım kökler kurumasın diye de spreyle nemlendirmiştim ve açık balkonumun rüzgar almayan yarı gölge bir bölümüne koydum, can suyunu verdim. Takip eden günlerde de toprağı kurumaya yüz tutunca suyunu verdim. Toprak karışımında ise torf ve çakıl kullandım drenajda bir problem yok şimdilik. (AFYONDA yetişiyor) Yardımcı olursanız sevinirim kurumayı durdurmak lazım ağacımın ölmesini istemiyorum Teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
agaclar.net
|
Sekoya gigantum herhalde. Sempiverens olmadığı kesin. Her iki türün de Afyonda yaşama ihtimali zayıf. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar pek anlamam ağaç türlerinden ama tüpünün üstünde tanıtım etiketinde bu ağacın sequoia sempervirens olduğu söyleniyor. Soğuktan korusam ve yapraklarını sürekli nemlendirsem kurtaramazmıyım ve ağacım geleliden beri üstlerden yeni sürgünler veriyor şu an kuruma nispeten yavaşladı. ve ben bu ağacı internetten satın aldım alttakı resımde ambalajı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
agaclar.net
|
Fotoğraf beni yanıltmıyorsa sempervirens değil. Nereden aldınız? Belki daha iyi başka bir resmi vardır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
http://www.fideland.com/pinfo.asp?pid=99 linke girmenizi rica edeceğim alığım yer linktedir aramıyacaksın ben sizin yerinize aradım direk linke girin karşınıza çıkacak teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | ||
agaclar.net
|
Sitedeki "ürünün büyük resmi" denince görüntülenen resim sempervirens. Ancak bu yaprak formunu sizin resimdekine benzetemedim. Benzeyip benzemediğini fidan sizde olduğu için daha iyi anlayabilirsiniz. Öte yandan http://www.fideland.com/pinfo.asp?pid=99 sayfasında ağaç ile ilgili verdikleri bilgilerde bazı yanlışlar var. Alıntı:
demişler. Dünyanın en uzun ağacı bir sempervirens'dir. Adı Hyperion olan bu ağaç 115,5 metredir. 140 metrelik bir ağaç yok. Alıntı:
Denmiş. Rüzgarı sevmez. Gelişimini çok yavaşlatır. -10'dan fazla kış soğuklarında yaşaması mucize olur. Tam tersine gençlikte hızlı büyür. Büyüdükçe büyüme hızı yavaşlar ![]() |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
agaclar.net
|
![]() Sitedeki ağaç resimlerini internetten almışlar. Büyük ihtimal yaprak resimlerini de internetten almışlardır. İki-üç yaşındaki bir sempervirens yukarıdakine benziyor olmalıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Orada 140 metreye kadar boylanabileceği söylenmiş dünyada bu boydaki bir sekoya ağacının var olduğu söylenmemiş dikkat ederseniz. 140 metre olmaması 140 metre boy yapamıyacagı anlamınada gelmez gelırmı? ki zaten bu boy meselesi benim için önemlı degıl torunlar gorur artık yasarsa o boyları http://tr.wikipedia.org/wiki/Sekoya ve bu lınkede tıklarsanız aynı bılgılerın burada da gectıgını gorursunuz sımdı bu ansıklopedık bılgıdemı yanlıs? sakın yanlıs anlamayın benı bılgınızı sınamak gıbı amacım yok sadece gorduklerımı soyluyorum tesekkurler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Sekoya (Sequoia sempervirens), servigiller (Cupressaceae) familyasının Sequoia cinsinden tek bir türle temsil edilen (monotipik) 120 m boy, 7 m çap yapabilen anavatanı Kuzey Amerika olan büyük bir ağaç türü. Doğal yayılış alanında 140 m'ye kadar büyür; gövde dibi çok geniş olup uca doğru daralır. Kabuk kırmızımsı kahverengi veya tarçın renginde, 15-25 cm kalınlığındadır, tacı ise dardır. Genç ağaçlarda dallar incedir, sonradan kalınlaşır ve gövdeye çevrel olarak dizilmiştir. Yapraklar sürgünlere sarmal olarak dizilmiştir ve iki şekildedir; yan dallar üzerindeki yapraklar 1-2,5 cm uzunluğunda iki sıralı dizilmişlerdir, alt yüzlerinde iki stoma bandı yer alır. Ana sürgünlerin üzerinde yer alan yaprakların ise uzunluğu 1,5-2,5 cm olup uçları sivridir. Erkek kozalaklar ovoid 1,5-2 mm olup sarı-yeşildir. Tohum kozalakları çok küçük, olgunlaşınca koyu kırmızımsı kahverengi, eliptik-yumurta veya yumurta şeklinde 2-3,5 x 1,2-1,5 cm'dir. Bir yılda olgunlaşan tohumlar açık kahverengi eliptik-dikdörgen şeklinde 1,5 mm uzunluğundadır. Tohum kanadı 1 mm genişliğindedir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
agaclar.net
|
"Doğal yayılış alanında 140 m'ye kadar büyür" diyebilmek için doğal yayılış alanında 140 metreye ulaşmış en az bir ağacın tesbit edilmiş olması gerekir. Böyle bir tesbit olmadıkça bu ifade yanlıştır (ansiklopedide olsa da). Öte yandan ağaçların teorik büyüme limitlerinin 120, en fazla 130 metre olabileceğine dair araştırmalar var ![]() Öte yandan haklısınız, Hyperion'ın yaşı bir kaç bin yıl olduğuna göre, kaliforniya'da yaşıyor olsaydık bile ağacın yüz metreyi geçmesi için yüzlerce nesil geçmesi gerekecekti. Benim büyük ağacım 16 yılda henüz 20 metre olabildi. Bu anlamda küçük bir bebek sayılır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Benim resminiz hakkında acemice görüşlerim olacak şimdi benim fidem ufak daha, resimde gösterdiginiz boyuta gelirse eğer yapraklarının sizin gösterdiğiniz sekoyada ki yaprak şekillerine dönüşeceğini tahmin ediyorum (sadece bir tahmin) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
agaclar.net
|
Sekoya gigantium başlığındaki yazışmalarda bu çeşitin Bursa vb. şehirlerde varlığından söz ediliyordu. Buradan çıkarsamam sempervirens kadar hassas olmadığı. Ama Afyon yanılmıyorsam kışın -30 görür. Nem de çok düşüktür. İklimin uygun olmadığı kesin. Elbette bu gigantium yaşamaz anlamına da gelmez. Sevmese de iyi kötü hayatta kalabilir. Yazdığım gibi bu çeşidi çok iyi tanımıyorum. Sadece tohumdan ürettiğim 3-5 çok küçük fidanım var. Huyunu suyunu anlayana kadar biraz zaman geçmesi gerekecek ![]() Dediğiniz gibi ev ortamında tutarsanız ve koşulları sağlarsanız yaşatma şansınız var. Camla kapanmış ısıtılmayan balkonunuz varsa daha uygun olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Demek umudumuz var inanın asık olan yüzüme tebessüm geldi bu ağaçların hastasıyım ilgisinin tam olacağından emin olabilirsiniz ![]() Hocam eksi 30'a varmıyor artık afyonun kışları son bir kaç senedir en fazla en fazla eksi 18 e kadar düştüğünü bilirim aynen nem çok düşük Kapalı balkonumuz malesef yok ısıtılmayan serin bir oda olması yeterli olur umarım tesekkurler beraber buyutelım artık inşallah sızın sekoyalar vede benım sekoyam buyuyup serpılıp kocaman agaclar olurlar İyi geceler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|