agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > İğne Yapraklı Ağaçlar
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 1 Gönderen TCM
  • 1 Gönderen hake
  • 1 Gönderen Selçuk Boz

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-11-2015, 14:34   #1
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Mavi Ladin (veya genel fidelerin) toprağa aktarılma zamanı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
1000 metre rakımdaki yayla evimin bahçesi 1.000 metrekare. Evi çıkarırsak işleyebileceğim işe yarar kısım 750 metrekare ve buraya sebze meyve çiçek vs. ekip dikiyoruz yazları. Ancak bu işlemleri eşimle birlikte yaptığımız ve fazla ekipmanımız olmadığı için bizi yoruyor. Bu sene ektiğimiz alanı küçültmek istiyoruz ancak kalan yere de görüntüyü bozmayacak ve bizi fazla uğraştırmayacak bir şeyler yapmamız lazım. Uğraşmışken bizi memnun edecek ve yıllar sonra bir ihtiyacımızı gidermeye maddi açıdan katkısı olacak bir şey olsa iyi olur diye düşündük. Bu işten çok para kazanalım beklentimiz yok, öyle olsa tamamına dikelim derdim. Zaman açısından da sıkıntımız yok, yani diktiğimiz şey 10 yıl bekleyebilir.

Üstteki beklentilerle ufak bir araştırma yaptığımda bahçeye maviladin (hoopsii cinsi) dikmenin mantıklı olacağını öğrendim. Bölgemizde bu işi yapanlardan kabaca öğrendiğim kadarıyla fide araları her taraftan mümkünse 1,5 metre olmalı. Bir yıllık aşılı bir karıştan az büyük hoopsiilerin fiyatı 12 lira, iki yaşındakiler 17 lira ve dört beş yaşındakiler ise 75 lira. 250 metrekare yere 200 tane dikilebileceği, 10 yaşındaki hoopsii nin maddi değerinin ideal formunda 700 lira olduğu söylendi. Bir iki yaşındakileri alırsam onları bir kaç sene daha saksıda bakmam gerekecekmiş, büyükleri alırsam ilk maliyet pahalı ancak direk yere dikebileceğim ve bekleme sürem, arada vereceğim fire daha az olacak.

Kabaca benim bildiklerim, daha doğrusu bana söylenenler bu kadar, önerisi, kaynak - yol gösterecek olursa sevinirim.
Üstte 10 gün önce sorduğum soruya sağolsun bir arkadaş cevap verdi. Bu arada ilave edindiğim bilgiler ışığında küçük fidelerle (iki yaşındaki) işe başlamaya karar verdim. Ancak 1,5 metre araları doldurmaları zaman alacağı için görüntü de hoş olmayacak. Bu sebeple iki mavi ladin arasına 4-5 yıl sonra çıkarmak için yine bir mavi ladin veya misal atlas sediri dikmek mantıklı olacak gibi.

Şimdi esas sorum şu, iki yaşındaki bir-bir buçuk karışlık aşılı mavi ladinleri (hoopsii) kimisi direk toprağa ekemeyeceğimi, önce kök gelişimini saksıda yapmasını, daha sonra aktarmam gerektiğini söylerken, kimisi de o kadar çatlak su kaçırmaz aktar toprağa bir şey olmaz diyor. 10 yıllık gelişmeyi karşılayabilecek sepetlerle toprağa aktarmamız gerekecek tabi her iki şekilde de. Benim için ikinci fikir daha çok işime geliyor çünkü; saksılara bakmam zor olur ve yerimiz çok korunaklı olmadığı için içeri giren birinin bir kaç saatte saksıları toparlayıp götürmesi zor olmayacaktır. Oysa diğer türlü bir kez toprağı işleme, saksıları yerleştirme sonrası satışa kadar sulama, yabancı otla mücadele harici ilave uğraşmaya gerek olmayacak diye düşünüyorum.

Küçük fideleri toprağa şimdiden diktiğimizde birden toprağa alınması sebebiyle oluşacak büyümedeki duraksama, 4-5 yaşındakini toprağa aldığımızda da az veya çok görülmeyecek mi?

Düşündüğüm alana 10 yıl götürmesi için en fazla 150 fide dikilebileceğini söylediler. 1,5 x1,5 metre aralarla. Bunların arasına dağlardan toplayacağım çam iğnesiyle malçlama yapmak istiyorum. Yere dikim zamanlaması ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim...

Bir de araştırırken bir arkadaşta mavi ladin oldenburg ları gördüm, maviliği daha az ancak daha dolgun ve görüntüsü daha hoş.

Erdal Hoca beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2016, 13:10   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-06-2016
Şehir: KONYA
Mesajlar: 2
geçen hafta cumartesi günü mavi ladinin yerini değiştirdim.birkaç saat sonra ağaç boynunu büktü.Sizce bu ağaç kurur mu?kurumaması için sulama harici yapabilinecek bir şey var mı? ağaç 2 yasında.

TCM beğendi.
hake Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2016, 14:51   #3
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Ağaç nakli için zamanı değil diye biliyorum, soru soran bana ilk sorunuzu (mesajınızı) yazdığınız için sevindim ancak bir uzmana danışırsanız uygun olacaktır, geçmiş olsun şimdiden.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2016, 15:25   #4
Ağaç Dostu
 
Selçuk Boz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 316
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hake Mesajı Göster
geçen hafta cumartesi günü mavi ladinin yerini değiştirdim.birkaç saat sonra ağaç boynunu büktü.Sizce bu ağaç kurur mu?kurumaması için sulama harici yapabilinecek bir şey var mı? ağaç 2 yasında.
Şu mevsimde, mavi ladin de dahil çoğu ağaç yer değiştirmeye gelmez. Çok yanlış bir işlem yapmışsınız. Beklemekten başka yapacak birşey yok.

TCM beğendi.
Selçuk Boz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024