agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İç mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar (https://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Benjamin sorunları (https://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/7949.htm)

Mine Pakkaner 22-01-2007 22:38

Bir büyüteçle bakma şansınız var mı kabartılara?
Kabuklu bit fotoğraflarını gördünüz, onlara benziyor mu? Çıkarınca arkasını da çevirip bakın.

bora35 22-01-2007 22:40

baktım diyelim ne görmem gerekiyor

Mine Pakkaner 22-01-2007 22:46

En azından sıyırdığınız bitkinin bir parçası mı ona bakabilirsiniz. Bakın aşağıda incir'de kabuklu bit resmi var. İncir Ficus'tur. Bakın bakalım bunun gibi mi örneğin. Bu arada bitki koruma uzmanı Fmt 79 da fikrini söyler.

http://www.muz.gen.tr/popularesim/Hpim4592w.jpg

bora35 22-01-2007 22:47

valla pek benzemiyor zaten bunlar yaprakta değil dallarda

Mine Pakkaner 22-01-2007 22:53

http://ciftci.ksu.edu.tr/cevhat/resimler/8_sekil_9.jpg Yaprakta olması şart değil, buna da bakın bir.

bora35 22-01-2007 22:58

Evet Bunlar

bora35 22-01-2007 23:00

AKŞAM ÇİÇEKÇİDEN BİTOX DİYE BİR İLAÇ ALDIM suyla karıştırıp yapraklara püskürttüm ama çiçekçi de nasıl kullanılacağını pek bilmiyordu bu konuda bir bilginiz var mı

Mine Pakkaner 22-01-2007 23:04

http://www.agaclar.net/forum/showpos...3&postcount=72

Bu başlıkta kabuklu bit mücadelesini bulacaksınız.

Ayrıca sulama rejiminiz düzenli olsun ve kaloriferli ortamda yapraklara düzenli nem sağlayın. O spreyler bu ihtiyacı karşılamaz, aklınızda olsun.

fmt79 23-01-2007 10:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bora35 (Mesaj 68907)
AKŞAM ÇİÇEKÇİDEN BİTOX DİYE BİR İLAÇ ALDIM suyla karıştırıp yapraklara püskürttüm ama çiçekçi de nasıl kullanılacağını pek bilmiyordu bu konuda bir bilginiz var mı

Oh ne güzel! Bakkaldan ağrı kesici aldım, bakkal bilmiyor, kullanmasını bilen var mı? gibi olmuş. Etkili maddesi yazıyor mu? Böyle ürünlere güvenirseniz bitkilerinizin başına birgün kötü şeyler gelebilir. Bir veteriner ilacı var Bitox diye, acaba o mu? :D

bora35 24-01-2007 11:28

üzerinde salon süs ve bahçe bitkilerii için özel formül koruyucu yazıyor kullanımında da salon süs bahçe bitki ve çiçeklerinde musallat olan yeşil sinek ballılık ve yaprak bitlerine 15 cm uzaktan püskürtülerek kullanılır yazıyor
pek bir veteriner ilacı olmasa gerek :)

fmt79 24-01-2007 14:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bora35 (Mesaj 69452)
üzerinde salon süs ve bahçe bitkilerii için özel formül koruyucu yazıyor kullanımında da salon süs bahçe bitki ve çiçeklerinde musallat olan yeşil sinek ballılık ve yaprak bitlerine 15 cm uzaktan püskürtülerek kullanılır yazıyor
pek bir veteriner ilacı olmasa gerek :)

Ülkemizde Tarım ilaçlarını kimlerin satabileceği, çeşitli zirai kanunlara dayanılarak hazırlanıp 21-08-1996 yılında resmi gazetede yayınlanan ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARININ TOPTAN VE PERAKENDE SATILMASI İLE DEPOLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK'le belirlenmiştir.

Buna göre;
Madde 6 - Zirai Mücadele İlaçları Bayilik İzin Belgesi verilecek kişilerde aranacak şartlar şunlardır:

A) Türk vatandaşı olmak

B) Bitki Koruma Bölümü mezunu veya bitki koruma dersi almış Ziraat Mühendisi olmak.

C) Bakanlık Merkez ve taşra teşkilatında, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda zirai mücadele hizmetlerinden az üç yıl çalışmış, (b) bendi dışındaki Ziraat Mühendisi, Ziraat Teknikeri ve Ziraat Teknisyeni olmak,

D) Bu maddenin (b) ve (c) bentleri dışında kalan Ziraat Mühendisleri için il müdürlüklerince her yıl bir defa düzenlenecek ve katılım konusunda hiçbir sınırlama getirilmeyecek kısa süreli eğitim programlarına katılmış olmak.

ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARI ETİKET YÖNETMELİĞİ
Resmi Gazete Tarihi: 21/09/1984

Madde 10 - Etikette konulması zorunlu olan tanıtma bilgileri şunlardır.

1. İlacın ticari adı : “İlacın ticari adının altında insektisit, Fungisit, Herbisit, vb. ibareler ile bunların yanına parantez içinde, “ Türkçe karşılıkları aşağıda gösterilen şekilde yazılır.

2)İlacın formülasyon şekli
3)Etkili maddenin ilaçtaki yüzde miktarı ve ismi;
4)İlacın net ve brüt ağırlıkları
5)Firma adı ve adresi:
6)İmal ve son kullanma tarihi :
7)Şarj numarası:
8)Azami perakende satış fiyatı

Madde 11 - Etikette konulması zorunlu olan kullanma bilgileri şunlardır.

1)Tavsiye ve dozlar:
2)Son ilaçlama ile hasat arasındaki süre:
3)Kullanma şekil:
4)İlacın kullanılması ve depolanmasıyla ilgili uyarılar

İlk olarak Tarım İl Müdürlüğünü telefonla da olsa bilgilendirip, ürünü aldığınız yeri şikayet ederek işe başlayabilirsiniz...

Stapes 24-01-2007 15:08

Merhaba.
Benjamine uygulanan "yazlık yağ" işlemi hakkında bilgi verir misiniz.Daha önce duymamıştım.Teşekkürler

bora35 26-01-2007 22:35

valla halen ne yaptıysam olmuyor hasta ex olmak üzere yapraklar sararıp dökülüyor verdiği sürgünler de kuruyor acil yardım

bitkiseli 27-01-2007 09:53

Acaba bitkiyi topraktan çıkartıp köklerini yıkayıp yeni bir toprağa dikseniz nasıl olur? hem köklerin durumunuda görürsünüz.

bora35 27-01-2007 16:52

toprağı değiştirdim zaten kökler saksıyı sarmıştı bi büyük saksıya yeni toprakla diktim ama bi faydası olmadı toprak olarak sadece torf kullandım

BenBen1967 27-01-2007 19:28

Orjinal Mesaj Sahibi bitkiseli
Kardeşim askerden geldikten sonra kısa bir dönem çiçekçide çalışmıştı, o söylemişti fazla kullanma zararlı diye ama sorduğum herkes zararsız hatta bitkileri besliyor diyen bile oldu yinede cesaret edip de kullanamadım.

BEN O PARLATICI SPRELERDEN BENJAMİNİME KULLANDIM VE ERTESİ GÜN YAPRAKLARINI DÖKMEYE BAŞLADI HEMEN YIKADIM BENCE KULLANMAYIN GENİŞ YAPRAKLILARDA İYİ OLUYOR AMA BENJAMİNE PEK YARAMIYOR BİLGİLERİNİZE

Stapes 28-01-2007 00:16

Merhaba;
ficus benjamin'im genel olarak sağlıklı ancak gövdesinin alt tarafında dökülen yaprakların yerine yenileri çıkmıyor.Yani üst tarafı yapraklı ve yeşil, alt yarısı maalesef sadece küçük kuru dalcıklardan ibaret.Alt kısmını tekrar yeşillendirmem mümkün mü?
Teşekkürler...

bitkiseli 07-03-2007 16:53

Buradan sormamın bir sakıncası yoktur heralde, yeni başlık açmak istemedim.

Bugün benjaminin saksısını değiştireyim dedim, bir haftadır sık yaprak döküyordu, köklerinin gelişmediğini hatta çok gerilediğini gördüm kendi saksısından çok daha küçük bir saksıya aldım, Mine hanım ne yapmam gerek yardımcı olur musunuz? bitkimi kaybetmek istemiyorum:(

bitkiseli 07-03-2007 16:59

Aklıma gelmişken, toprakta ve yaprakta herhangi bir zararlı göremedim.

ormanbotanigi 09-03-2007 00:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bitkiseli (Mesaj 82341)
Buradan sormamın bir sakıncası yoktur heralde, yeni başlık açmak istemedim.

Bugün benjaminin saksısını değiştireyim dedim, bir haftadır sık yaprak döküyordu, köklerinin gelişmediğini hatta çok gerilediğini gördüm kendi saksısından çok daha küçük bir saksıya aldım, Mine hanım ne yapmam gerek yardımcı olur musunuz? bitkimi kaybetmek istemiyorum:(

Birincisi daha küçük bir saksıya almanız hatalı olmuş. Saksı değiştirirken bitkinin vejatasyona başlaması durumunda bu işe kalkışmamak gerekir. Nasıl mı anlarız ? Çok basit, yaprak ve sürgünler yeni çıkmaya başlamıssa saksı değiştirmeyeceğiz. Hem bu sırada köklerde zarar görmekte dolayısıyla yaprak dökümüyle sonuçlanmakta. Yapmanız gereken şu, alt dallardaki sürgünleri kesin çünkü bunlardan fayda gelmez. (Yaprak dökümü alt dallardan başlar) Üstte bir 3-4 sürgün bırakın. Ve elinizle dökülmek üzere olan bütün yaprakları koparın. hadi bakalım.

çekirdek 17-03-2007 02:28

Benjaminimin saksısını ve toprağını değiştireceğim. Toprak isteği konusunda yardımcı olur musunuz?
Gogel dan aradığımda Benjamin Franklin çıkıyor!!

gogo 18-03-2007 11:30

arkadaşlar saksı değiştirirken istemedende olsa köklerin bir kısmı zarar görmektedir bu yüzden benim tavsiyem saksı değişimi sırasında üst tarafında bir kısım budanması ve bitkinin daha çabuk uyum sağlamasına yardımcı olmaktır. üstüne toprak eklemeye gelince bence bu pek uygun bir yöntem değildir çünkü kök boğazının toprak altında kalması hassas olan iç mekan bitkilerinde hastalığa teşvik demektir...

GÜRKAN KORKMAZ 21-03-2007 17:12

Sevgili Arkadaşim Merhaba çiçeğin ölmek üzere Ilk önce Saksiyi Boşalt Köklerinin çok Sert Bir Madde Ile Kapli Olduğunu Göreceksin Bu Su Tutmasi Için Konulmuş Madde Zamanla Taşlaşir Uzun Zamandir Değiştirmediğin Için Sen Ne Kadar Su Verirsen Ver Su Almaz Yani Açlik Tan ölüyor.bitkinin Köklerini Bir Kovaya Ilik Su Doldur Ve Içine Koy Bir Gün Beklesin Yumuşayacaktir Birazda Olsa Sonra O Sert şeyi Iyice Temizle Biraz Kökleri Zarar Görebilir Ama önemli Değil Iyice Temizledikten Sonra Yeni Funda Topraği Doldur Ve Can Suyu Ver 1-2 Haftada Yeni Yapraklar Vermeye Başlayacaktir.kolay Gelsin.

Mine Pakkaner 21-03-2007 19:12

Gürkan Bey hoşgeldiniz,

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 başlığına ve http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669 başlığına uğramanızı rica edeceğim.

Selamlar.

YaseminK 02-05-2007 10:02

Benimde benjaminim var hem de bu ikincisi. Önceki ışık almıyor evim diye intıhar etti. Şimdiki de gerektiği kadar fazla olmamak üzere güneş, ışık almasına rağmen yine küs bana. Başta çok suladım küstü şimdi daha temkinliyim ama nafile küsmeye devam. Vitamin aldığımdan beri yaprak dökmüyor ama hiç bir büyüme de göstermiyor hiç bir fark yok, buna çok üzülüyorum çünkü kocaman olmasını istiyorum. Sizden eğer biliyorsanız yardım isteyecektim bu konuda. Toprak mı değişmeli **** hangi aralıklarla, bana bu konuda biri yardımcı olabilir mi???

Gülgün 10-05-2007 17:37

Sevgili Yasemin,Benjamin direk güneş ışığı ve bol su sevmiyor.Aydınlık ortam da yazın ve kışın toprağı kurudukça suluyorum.7 sene önce bana 20 cm boyunda geldi,şimdi 1,5 m boyunda ve çok sağlıklı.Bu siteyi keşfetmeden önce sadece suluyordum,şimdi ara-sıra sıvı gübre veriyorum.Geçen yıl evimi değiştirdiğim halde,çok şükür hiç bir çiçeğim bu değişiklikten olumsuz etkilenmedi.Sabredip sevdiği ortamı oluşturduğunuzda o da sizi mutlu edecektir.

tasdelenmurat 14-05-2007 22:36

arkadaslar biraz ayıp olacak ama.

bende benjamin işine sulandım. bonsai için. dal, yaprak ve form kazandırmayı öğrenmek için.

simdi özellikle bankalarda, birtakım elit bürolarda koridorlarda falan bolca gördügüm bu bitkilerin doğal bir güzelligi var. bu güzellikte hep yarı yarıya ağacın yaprak dökmüş, yarı yarıya çıplak ( dalların görülmesinden ) kaynaklandığını düsünmüşümdür.

şu ana kadar hiç full yapraklı, yaprak dökmemiş benjamin görmedim açıkcası. banka ve elit bürolarda gördüklerim kastediyorum. elimde taze , bol yapraklı bir benjamin var su an.

takmayın kafaya yaaaaaaa.
full çıplak hali bile güzel görünüyor yaaaaaaa

GREEN NATURE 24-05-2007 22:35

Merhaba arkadaşlar. Ben bu siteye yeni üye oldum. İlk aklıma gelen de uzun süreden beri çiçek topraklarımda bulunan, yaklaşık 1mm boyunda, gri ve beyaz renkte zıplayabilen zararlılar için yardım istemek oldu. Evet bu zararlının adı nedir? çiçeklere zarar verdiğine şahidim bundan nasıl kurtulabilirim. Lütfen konunun uzmanlarından yardım bekliyorum.

tasdelenmurat 28-05-2007 17:49

benjamin baslığınında dahil içinde bulunduğu bölümdeki ilk 3 baslık senin için daha faydalı olacaktır.

bitki zararlıları , nasıl mücadele edilir, ev yapımı ilaçlar vs.

sabah 05-07-2007 11:30

2 Eklenti(ler)
Benjaminin yapraklarının kenar kısmında su lekesi gibi izler çıktı. Silince bir süre görünmez oluyor sonra tekrar çıkıyor. Herhalde bu da bir hastalık işareti.
Ne yapmalıyım? Teşekkürler

Eklenti 15091 Eklenti 15092

flower 23-07-2007 23:51

Konuları incelediğimde benjaminden bahsedildiğini farkettim. Buna istinaden birşeyler yazmak istedim.
Gerçekten çok nazik bir bitki. Bence biraz huysuz. Bundan kastım şu; yerini çok zor beğeniyor.Beğendiğinde herşey yolunda.Yok beğenmediyse vay halinize ,acayip yaprak döküyor o zaman.Neyse ki bendekiler yerini beğendi artık. Fakat bu ara birden, bazı yapraklarda aynı anda sararma ve dökülmeler oldu. Bayağıdır yoktu çünkü çok şaşırdım. Sebebi ne olabilir diye düşündüm, bulamadım.Suları düzenli veriliyor. Işığı gayet iyi ve nemini de sağlıyorum. Bugün tüm sararıpta düşmemiş yapraklarını temizledim ve bir güzel duş aldırdım. Umarım hoşuna gitmiştir.;)
Bir ara taze yapraklarda dökülme sorunu yaşadım ama geldi geçti. Sebebini henüz anlamış değilim.(acaba hergün su püskürtmemden mi oldu diye düşündüm ve ara verdim.Durdu sanki ,belki de tesadüftü,tam bilemiyorum) Bu sene toprağını **** saksılarını hiç değiştirmedim acaba sebep bu olabilir mi? Bakımı ile ilgili başka neye dikkat etmeliyim?

Teşekkürler;)

arifkaptan 26-07-2007 14:45

Bu kadar büyük benjamin gördünüzmü?

http://mgonline.com/ficusbenjamina01.jpg
http://mgonline.com/ficusrargentina01.jpg
http://img390.imageshack.us/img390/4...ntina02ts2.jpg
http://mgonline.com/ficusRinglingBrothers01.jpg
Bu ağaçların nerede olduğunu merak ederseniz kısayolu:
http://images.google.com/imgres?imgu...7ADBF%26sa%3DN

Tuba 31-07-2007 12:41

Merhaba,

Bizim evde de her iki tür benjaminden de var: alacalı ve yeşil olanları. Yer beğenme mevzusu önemli. Toprak değişimi de. Bendekilerin birisi 2 metre diğer 1,30 civarında.. Bir yaz abim sulamasını nasıl yaptıysa artık eve döndüğümüzde ikisini de kel gördük. Yoğun bakıma aldık. Önce etraftaki yaprakları toplayıp inceledik bir hastalık görünüyormu diye. Sonra ağaçlarda kalan üçbeş yaprağı inceledik. Beyaz bitlerden vardı. Annem (doğru olmayabilir ama daha iyi birşey gelmemişti aklımıza) banyoda ikisine de duşa aldırdıktan sonra fısfısın içine azıcık çamaşır suyu koyup üzerini suyla doldurdu ve ağaçlara sıktı. Birazck ta toprağına döktü. Sonra yapraklar kuruyunca eski yerlerine götürdük. Bir iki gün sonra kurumuş dalcıkları inceledik. Elimizle kırınca içinde yeşillik olmayacak kadar kuru dalcıkların hepsini kestik. Ana hatlarıyla benjaminler kaldı elimizde. Suyuna dikkat ederek dinlenmeye bıraktık. 1 senede o dalcıkları tekrar çıktı biraz da boyları uzadı. Birdaha hiç çamaşır suyu kullanmadık. Bu yaz başında toprak saksı aldık. (Zaten toprak saksıdaydı bir farkı olurmu bilmiyorum aslında. ) Topraklarını çiçekçi değiştirdi ama toprağı inceledim sonradan birsürü kök atmıştı. Zaten toprak komple kök olmuş.. Temiz toprakla birlikte sulamasına ve yapraklarına fısfısla su püskürtmeye devam edyoruz ve iki haftadır ağaçların her ikisinin de her dalcığının yanından yaprak çıkmaya başladığını görüyoruz. Mutlu olduk...

Yanlışlar olabilir ama kuru dalları ve fazla kökü budamanın ağaçlara iyi geldiğini düşünüyorum.

tmo.fatih 23-08-2007 10:27

Benjamin için yardım istiyorum

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 37125)
Hasan Bey, ben olsam Konya koşullarından kışın benjaminimi içeriye alırım :)

Meraba ben Fatih.Mine Hanım bi arkadaşımın benjamin bitkisinin yaprakları solmaya başlamış sebeplerini araştırıyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.Yeri Salon ve gölge bi alan , yalnız saksısı küçük.İstekleri ve bakımı hakkında bilgi almak istiyorum.Yardımlarınızı bekliyorum.Konya Karapınar.

Mine Pakkaner 24-08-2007 20:40

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1957 başlığını okumanızı öneririm. Burada benjamin detaylı konuşuldu.

fikri 06-09-2007 18:49

arkadaşlar toprağını değiştirirken köklerinin hava almamasına dikkat edin.
ayrıca toprağında böceklenmeler oluşursa eğer bildiğimiz aspirinden bir adedi ikiye bölün haftada da bir defaya mahsus böcekler yok oluncaya kadar vermeyi deneyiniz. benjamine zararı olmaz bir nevi vitamin görevini görmektedir.
aspirin sadece tek bir çiçek için geçerli değil diğer çiçeklerinize de uygulayabilirsiniz

serder 07-09-2007 11:06

Benjamin kurtulur mu?

Komşum benjamini kurudu diye atıyor. Resmini çekemedim. Atma kurtulur dedim ama dinlemiyor. Acaba Köke yakın bir yerden kessem ve sıvı gübre ile beslesem düzelir mi?

Süha Şendoğan 07-09-2007 12:08

Bende 3-4 cins Benjamin var.Hersene tepelerden budama yapıyorum suda bekletip takriben 1 haftada kökleniyor bende meraklı komşularıma veriyorum.Bir müddet suda ve ışık gören bir yerde bekletmenizi tavsiye ederim.

serder 09-09-2007 22:27

Atmış adam yaaa.
Turco tesekkur ederim. ama komşum atmış benjamini. Dicek söz bulamıyorum...

flower 06-11-2007 23:31

Benjaminler kaloriferli **** ısıya direk maruz kaldıkları ortamlardan pek hoşlanmıyorlar.Aynı şey daha önce benim başıma da gelmişti.Yazın gayet güzel olan çiçekler kış olupta kaloriferler yandığında aşırı yaprak döküp bütün kışı kel geçirmişlerdi.Bende onları ağır bir şekilde budayıp yaz boyu balkonda tutup her gün yapraklarını sık sık suyla nemlendirmiştim ve yeni yapraklar verip düzelmişti.Daha sonra kaloriferli evden taşınınca sıcaklığa bağlı bir sorunla karşılaşmadım.Yaptığım araştırmaya göre ortamın nemini sağlamak önemli.Kalorifer üstüne su koymak **** çakıl taşlı bir kaba su koyup saksının altına bunu yerleştirmek(saksıya alttan su girişi olmaması şartıyla..yoksa sürekli su girişi köklerde çürüme yapabilir)ve ılık suyla yaprakların nemini sağlamak faydalı olur sanırım.Ve mümkün olduğunca kalorifere yakın olmasın.Elbette soğukta da durmasın.Sulamaya gelince kışın ılık suyla haftalık olarak bitkinin büyüklüğüne ve toprak durumuna göre uygun miktarda sulayabilirsiniz.Market toprağını bende kullanıyorum herhangi bir sorun yaşamadım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025