agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   İç mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=160)
-   -   Aşk merdiveni hastalıkları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4018)

çiçeksever 11-04-2007 12:41

Aşk merdiveni hastalıkları
 
1 Eklenti(ler)
benim geçen sene aldığım aşk merdiveni bu vaziyete geldi.Daha önce aldığımı da kaybetmiştirm.Dua çiçeği de bunun gibi olmuştu.Bunu kurtarabilirmiyiz

albay 11-04-2007 18:05

Dua çiçeğini bilmiyorum ama, aşk merdiveni eğrelti otu ile akraba. Rutubeti çok sever. aklınıza geldikçe sprey ile su sıkın.:)

imo 11-04-2007 20:17

Benim çok severek aldığım fujerimde bu hale ,hatta dahada kötü bir hale gelip neredeyse hiç yaprağı kalmamıştı.Bıkmadan usanmadan suladım sonra bir yaprak verdi ardından bir daha derken çok güzel bir bitki haline geldi,çok da severim görüntüsünü.Geçenlerde bu forumda olduğunu sandığım(gende emin değilim) bir yazı yüzünden önce balkona aldım sonrada tamamen yok ettim.Yapraklarının yanından spor kesecikleri verdiği ve bu sporlarında kanserojen olduğu yazıyordu.Çok sevdiğim bu çiçeği artık ne yazıkki evime sokmayacağım.

Ela 12-04-2007 19:51

Benim aşk merdivenimde gelişmiyor.Geçen seneden itibaren sadece 1 yavrusu oldu.Asitli toprak sever diye duymuştum;hümik asit kullandım,bütün çiçeklerim iyi durumda sadece aşk merdivenim gelişmiyor.

imo 12-04-2007 21:32

Hiç alakası varmı bilmiyorum ama ben ne yapacağımı bilmediğimden ,kızımın japon balığı ölünce ondaki beyaz çakıltaşlarını fujerin saksısına koymuştum.Bütün saksı yüzeyini kaplamıştı bu taşlar.Sonra hızla gelişmeye başladı ama tesadüfmüdür yoksa bir etkisi oldumu taşların bilmiyorum.

ne şe 22-05-2008 11:25

Benim aşk merdivenimin yaprakları kurudu. Eşim 2 gün güneş alması için balkona koydu.
Kurtarabilir miyim? Ne yapmam gerekir? Teşekkürler.

papatyam 22-05-2008 12:15

Evimde büyük ve çok sağlıklı bir saksı akş merdiveni vardı oğlum o dönem yeni yürümeye başlamıştı zehirli olduğu söylendi ve hemen attım bir daha da almadım.
(Nem i çok seviyor)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi imo (Mesaj 94265)
Benim çok severek aldığım fujerimde bu hale ,hatta dahada kötü bir hale gelip neredeyse hiç yaprağı kalmamıştı.Bıkmadan usanmadan suladım sonra bir yaprak verdi ardından bir daha derken çok güzel bir bitki haline geldi,çok da severim görüntüsünü.Geçenlerde bu forumda olduğunu sandığım(gende emin değilim) bir yazı yüzünden önce balkona aldım sonrada tamamen yok ettim.Yapraklarının yanından spor kesecikleri verdiği ve bu sporlarında kanserojen olduğu yazıyordu.Çok sevdiğim bu çiçeği artık ne yazıkki evime sokmayacağım.


Crocus Şen 06-03-2009 09:21

Sevgili arkadaşlar heryerde kıvırcık yapraklı (dantel gibi olan) fujer arıyorum,dolaşmadığım yer kalmadı!İstanbul'da nerde bulabilirim acaba? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim..

ebabil 09-03-2009 12:13

Merhaba aşak merdivenleri nemi çok sever doğru ama yaşamaları için aydınlık yeride özellikle tercih ederler.Önemli bir konuda aldığımız bitkilerin önce saksılarını değiştirmek gibi bir alışkanlıkla doluyuzdur ,evet ihtiyacı varsa bu doğru ama başka bir saksıya geçirirken hep en büyüğü tercih edilir.Bu yapılan büyük bir yanlış bu durumda bitki gelişmeyi durdurur kök gelişimini hızlandırır.Bu yüzden daima bulunduğu saksının bir büyüğünü tercih etmeliyiz.Aldığımız bitkilerin çoğu bu yüzden kaybolur gider.Gübreleme önemli tabi bu noktada ona da dikkat edilirse pek sorun çıkmaz.

member şip 07-04-2009 21:13

2 Eklenti(ler)
Buda benim aşk merdiveni hiç bir özel bakım yapmıyorum arada bir suluyorum durdugu yer yarı gölge bugüne kadar hiç gübre vermedim.

Crocus Şen 11-04-2009 13:22

2 Eklenti(ler)
Merhaba bundan yaklaşık 1 ay önce durmadan aşk merdiveni arıyordum.Dün akşam benim için çok güzel bir sürpriz oldu.Arabayı park ettiğimiz alanda poşet içinde bir aşk merdiveni gördüm,hemde kıvırcık yapraklı olanından!Bu fırsatı hemen değerlendirmek istedim,şimdi suda duruyor,resimlerde de görüleceği gibi tamamen ölmemiş sanırım,özellikle ikinci resimde köklerin arasında yeni oluşumlar var gibi!Daha iyi gelişmesi için suda ne kadar daha kalmalı?Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim..:p

Crocus Şen 13-04-2009 10:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 94098)
benim geçen sene aldığım aşk merdiveni bu vaziyete geldi.Daha önce aldığımı da kaybetmiştirm.Dua çiçeği de bunun gibi olmuştu.Bunu kurtarabilirmiyiz

Sevgili Çiçeksever,aradan oldukça zaman geçmiş ama çok merak ettim aşk merdivenizi kurtarabildiniz mi acaba?Bende aynı durumdayım ve hiç bir bilgiye sahip değilim.Çiçek bana bakıyor sanki yardım istermiş gibi ama ne yapacağımı bilemiyorum..:(

Crocus Şen 15-05-2009 11:10

1 Eklenti(ler)
Nihayet mutlu sona kavuştum.Dün akşam Optimumdaki Koçtaş'ta tam istediğim fujeri görünce hemen kaptım.Saksısını değiştirsemmi acaba,fotoğrafta çok belli olmuyor ama yanları sürgün dolu bu yüzden kökleri çok sıkışık geldi.Evim yarı gölge sanıyorum fujer için uygundur,ayrıca sulamasını ne sıklıkta yapmalıyım??

mt55 27-06-2009 13:27

Sizinki Fujerden ziyade Adiantum'a ( Venüs Saçı) olsa gerek öyle görünüyor resimden bi araştırırsanız iyi olur gerçi eğrelti hepsi ama olsun . Saygılar :)

maki01 30-06-2009 10:03

Çok şaşırdım. Yıllardır balkonumu, salonumu süsler. Lütfen bu başlığı okuyun. Burada eğrelti otu, aşk merdiveni ya da fujerin kanserojen etkilerinden söz ediliyor.

İtina 10-10-2009 13:00

Şifalı Bitkiler temalı başka bir sitede aşağıdakiler yazmakta.
Asırlardır tedavi için kullanılan bir bitki için "kanser yapıyor" demek, gerçekten uluslararası kabul görmüş bir araştırmanın sonucu mu?



Venüssaçı

Latince Adı: Adiantum capillusveneris

Familya: Adiantaceae

Diğer İsimleri: Karabacak, baldırıkara

Genel özellikleri:

Büyük Resim

Bilimsel adı: Adiantum, Yunanca a = yok (değil) ve daino (dianien) = ıslatmak sözcüklerinden bir araya gelmiş olup ıslanmaz anlamındadır. Bu özelliğine Plinius da yer vermektedir. Bitki suya sokulduğunda ıslanmamakta, üzerinde su durmamaktadır. Capillus Latinceden kökenlenmekte, saç için kullanılmaktadır. Bu da eskiden bitkinin saç büyümesini destekleyici olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Ve-neris adı bitkinin inceliği, güzelliği nedeni güzellik tanrıçası Venüs ile ilgilidir.
Anavatanı: Akdeniz kıyıları bitkisidir.
Tarihçesi: Çok eskiden beri ilaç olarak tanınan, çeşitli hastalıklarda kullanılan bitkiye Theophrast, Hip-pokrates, Dioskorides, Galenus ve daha birçokları yer vermiştir. Plinius'un da bitkiye diğerleri gibi, geniş yer verdiğini görüyoruz. Örneğin saç boyamada, dökülmesinde, sidik söktürücü, baş ağrısı dindirici, sürgünde, şarapta kaynatılarak yılan ve örümcek zehirlenmesinde etkili olduğunu yazmaktadır. Kaynatılarak elde edilen özü karaciğer, dalak hastalıklarında, ödem ve astmada kullandığı gibi, daha birçok hastalığa karşı da uygulanmıştır.
16. yüzyılda Matthiolus'un ve diğerlerinin yakl. Plinius'un kullandığı tüm hastalıklarda kullandığını izliyoruz. Ne yazık ki, günümüzde çok az kullanılmakta yeni yazılan birçok kitapta bitkiye çok az yer verilmekte veya verilmemektedir.
Tıbbi nitelikleri: Sidik söktürücü, öksürük dindirici, menstrüasyon ayarlayıcı, yumuşatıcı.
Kullanıldığı yerler: Bronşların iltihaplanması, anjin, saç kepekleri.
Yalnız olarak kullanılmaktan çok karışımlarda destekleyici olarak kullanılır.
Botanik: Ülkemizde Akdeniz ve Ege kıyılarında 1300 m yüksekliğe dek yetişir. Sıcak, nemli, güneşli olmayan aydınlık yerlerde, nemli kayalıklarda ve eski taş duvar aralarında yetişir.
Yatay olan kökünden boylan 40 cm'ye dek uzayan ince, çıplak, üç köşe, parlak koyu kırmızıdan siyahımsı kahverengiye değişen saplar çıkar. Bu saplardan çıkan birçok yan dalın üzerinde çok ince kısa saplı kama formlu loplardan bir araya gelmiş yelpaze görünümlü, düz kenarlı, zar gibi, ince yeşil yapraklar vardır, çiçeksizdir. Bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
Birtakım ülkede korunmaya alınmıştır.
Nelerinden yararlanılır: Taze ve kuru yapraklarından (Herba Capilli Veneris) yararlanılır.
Toplanması ve saklanması: İlkbahardan, sonbahara dek toprağın 5-6 cm üzerinden kesilerek toplanır. Havadar, sıcak, gölge yerlerde ince serilerek kurutulur. Kapalı kaplarda saklanır.
Kokusu, tadı: Kendine özgü bir kokusu, acımsı bir tadı vardır.
Yan etkileri: Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.

Etki ve Kullanım:
Öksürük kesici, balgam söktürücü ve göğsü yumuşatıcı olduğundan bronşitlerde kullanılmaktadır.

Soğuk algınlıklarında faydalı olabilir.

Kullanma biçimleri: İçten ve dıştan kullanılır.

İlaç olarak hazırlama biçimleri: Çayından yararlanılır.

Çay; 20 gr kuru bitki 1 s.b. soğuk suya konur, yavaş yavaş ısıtılır, kısa süre kaynatıldıktan sonra ateşten indirilir, 5-8 dak. demi süzülür. Uyg: Günde 3-4 ç.f. içilir.

İçindeki birkaç madde: Acı madde, şeker, tanen, çok az uçucu yağ, mazı asiti, capillarin.

KORU SERA 08-11-2009 01:20

kurtarabilirsin
 
öncelikle toprak seviyesinden bitkinin yapraklarını kes sonra topragını degiştirmen gerekiyo ama ona uygun iyi bir toprak olmalı topragın yapısı en önemli noktadır suyunuda kontrollu verirseniz yeniden yasama başlar

tostip 12-12-2009 21:46

Arkadaşlar ben yeni katıldım aranıza.

Benim de aşk merdıvenim var. Bir yıl oldu alalı. Çok büyüdü, saksısı küçük. Mersinde yaşıyorum. Bu ciçek sıcağa gelmiyor mu?

Bazı yaprakları sarardı. Sıcaktan olabilir mi? Oda mı değiştirmeliyim, yoksa saksısından mı?

umıt79 13-12-2009 00:40

Bu akşam şehrimdeki çiçek staan dükkanları gezdim.

Çiçekçi bir abiden şunu öğrendim aşk merdiveniyle ilgili ; bu bitki yer değişimi, hava sirkülasyonundan çok etkileniyormuş. Sevmediği bir durum da toprağının tamamen kurumasıymış...
Sürekli spreyleme tarzı ıslamak gerekliymiş yapraklarını.Yapraklarının uç kısımlarına da dokunmamak gerekiyormuş ki, kuruyormuş bitki.

Kenan107 20-04-2010 16:51

bu bitkinin latince ismi nedir?

umıt79 25-04-2010 23:52

Bitkinin Latince adı '' Fujer Nephrolepsis '' ...Adiantumlardan bildiğim kadarıyle.Çok fazla çeşidi vardır.Ülkemizde de doğal halde çıkan türleri var..

Aşk merdiveni olarak bildiğimiz bitkiyle ilgili olarak şunu söylemek gerekiyor sanırım.Kendi tecrübelerimi aktaracağım , bu konuda uzman bilgiye sahip değilim.

Hava akımında ve sıcağa maruz kalırsa yapraklarını döküp tel saplar halinde kalabiliyor.Eğer yaprakları parlak yeşil rengini kaybedip; kahverengiye dönüşüp kuruyup bozuluyor ise sulamanız yanlış .Muhtemelen suladığınız su kalitesiz kireçli . Klorlu suyu ve kireçli suyu sevmiyor. Aşırı aydınlığa (direkt güneş altı gibi ) tahammülü yok...Sürekli ve düzenli olarak besin takviyesi yapılması gerekiyor ,çünkü bitki sürekli yeni sporlarla kendini yeniliyor.Dolayısıyle toprağı çabuk verimsizleşiyor.

Eğer bulundurduğunuz alanı sevmiş ise dolgun bir forma kavuşup sürekli yeni yapraklarla sizi mutlu ediyor...

glorya 20-03-2014 14:37

1 Eklenti(ler)
Sizce saksı değişimi yapmalı mıyım?

çiçekçilik 21-04-2015 20:33

:eek:dev gibi olmuş süper. Bence saksı değişimine gerek yok,;)

hira 22-06-2016 15:18

Arkadaşlar, benim aşkım merdivenimde tuhaf zararlılar var. Yaprakların alt kızımlarında gövdeye yapışan, minyatür kaplumbağa görünümünde hareketsiz duran böcekler (sanırım.. Ya da yumurta) var. Ne yapacagımı bilemediğimden, o yaprakları kesip attım. Nedir acaba onlar?

gulshenisa 27-12-2023 14:08

KIVIRCIK AŞK MERDİVENİ ARIYORUM.satan ya da paylaşan arkadaşların desteğini bekliyorum


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024