agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun? (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=133)
-   -   otoparklarda kullanılabilecek ağaç türleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3056)

gulcetinkale 28-01-2007 14:20

otoparklarda kullanılabilecek ağaç türleri
 
merhabalar..

otoparklarda kullanılabilecek ağaçlar hangileridir bilgisi olan varsa yardımcı olabilirse çok sevinirim.

Brachichiton belki albizia olabilir diye düşünüyorum. hem gölge verecek, hem etkili, hem de yaprak dökmeyen türlerden daha fazlasını öğrenmek istiyorum. şimdiden teşekkür ederim

Balıkcı 28-01-2007 14:31

Hoşgeldin Gül

Sitede kural, ''Önce tanışalım, sonra konuşalım'':D

Uyarı gelmeden hatırlatayım, dedim.:p

selam ve sevgiler.

Emrah ÖZKALE 08-03-2007 17:54

Oto Park Için Ağaç Türleri
 
Oto park için özellikle bir tür önerisinde bulunmak çok zor. Çünkü kulanılacağı yerin iklim koşullarını bilmek lazım. Ama esas kriter şu:

kullanılan ağacın sağlam bir ağaç olması gerek yani Ecalyptus camadulensis ( Okaliptus ) veya ( Platanus orientalis ( Doğu Çınarı ) gevrek dalları olan türler tercih edilmemelidir. Çünkü bu türlerin dalları her an oto parkta duran araçların üzerine düşebilir.

Ya da büyük kozalak ve meyveleri olan ağaçlarda aynı sorunu yaşatabilir. Yine balsamik sıvı, reçine, eterik yağ bulunduran türlerde tercih edilmemelidir. Araçlar üzerinde lekeler oluşturabilir.

Burada amaç araçların gölgelendirilmesiyse Albiza olabilir. Sürekli yapraklılık durumuda büyük avantaj sağlar. Sanırım Adana'da yaşıyorsunuz. Albiza iklime de müsait ama bilmeniz gereken bir şey var albiza her zaman yeşil değil çok kısa bir süre yapraksız olabilir.

Sürekli yaprak olmasını düşünüyorsanız Laurus nobilis ( Akdeniz Defnesi ) de bu iş işçin uygun. Fakat güzel çiçekleri yok.

Adana'da yetişebilecek çok fazla egzotik tür var şu an refüjler ve kaldırımlarda tercih edilen bir tür var ama adını tam bilmiyorum. Park bahçelerden bunun fidanlarınıda edinebilirsiniz. Atatürk caddesini boydan boya bununla ağaçlandırdılar hatırlarsanız.

Selahattin Yılmaz 08-03-2007 20:24

Yaprak dökmeyen türlerin çoğu yine yapraklarını belli mevsimlerde dökerler. Genelde yeni yaprak çıkıp diğerinin yerini aldığında eskiler yine kirliliğini oluşturur. Adana gibi bir yerde otopark için Palmiye, okaliptüs tarzı bitkiler yaprakları kontrollü olabildiğinden daha mantıklı görünüyor...

Mine Pakkaner 10-03-2007 20:53

Bu arada okaliptus ağaçlarının asfaltı kaldırdığını, kaldırım bordürlerini oynattığını çok gördük ve bunların onarımını çok yaptık . Bu yüzden okaliptus konusunda benim de çekincelerim var. Bu arada ola ki aklına yalancı karabiber veya peru biberi ağacı (Schinus molle) gelen olur, sakın denemeyin. Damlayan reçinesi araçların boyasını bozuyor.

papatyama 10-03-2007 22:53

Bu başlığı açılması çok iyi olmuş.Bitkisel tasarım dersinde otoprklara ne tür ağaç koyabileceğimi bilmiyordum.Sizin sayenizde öğreniyorum.Teşekkürler:p

Mine Pakkaner 17-03-2007 22:15

1 Eklenti(ler)
Burada dün akşam çektiğim bir resim var. Belediyelerin yol , refüj, kaldırım, otoprak ağaçlandırmasında sıkça kullandıkları bir ağaç var; demir ağacı, Casuarina sp. Bu ağaca demir çamı da denmekte ve bilmeyenler de çam sanmakta. Bakın, demir ağacı otoparka ne yapmış...

Eklenti 8328

agronomistmrt 18-03-2007 22:28

otopark
 
değerli arkadaşlar oto park için ficus nitida(bahçe benjamini halk tabiri) da kullanılabilinir gibime geliyor hem hızlı büyüyo hemde çok koyu gölgesi var ve akdenizde iyi yetişiyor.
saygılar

Kaktüs-Çiçeği 21-04-2008 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 85798)
Burada dün akşam çektiğim bir resim var. Belediyelerin yol , refüj, kaldırım, otoprak ağaçlandırmasında sıkça kullandıkları bir ağaç var; demir ağacı, Casuarina sp. Bu ağaca demir çamı da denmekte ve bilmeyenler de çam sanmakta. Bakın, demir ağacı otoparka ne yapmış...

Eklenti 8328

Sayın Pakkaner

İzmir Belediyesi ,özellikle Üçkuyular semtinde bu ağaçları sıklıkla kullanmış.Bu ağaçlar gençken güzel bir görünümde oluyorlar.Fakat yaşlılıkta çirkin bir hal alıyorlar.İzmir'de bulunan apartmanımızın ,arka bahçesini otopark olarak kullanıyoruz.Komşu apartman bahçesinde bizim sınıra çok yakın bir yerde DEMİR AĞACI var. Ağaç yaklaşık onbeş yaşında.Zamanında bilinçsizce yapılan budamalardan dolayı,acayip bir görünüm almış. Sanki erken yaşlanmış.Dalları gevrekleşmiş zaman zaman ufak bir rüzgarda dahi kopup altındaki park etmiş otomobillerin üzerine düşüyor.Bahçemizdeki araçlardan ikisi bu yüzden önemli ölçüde maddi hasar gördü.
Komşu apartmandan bu ağacın budatılmasını talep ediyoruz.Bu ağaç ÇAM ağacı diye inad edip,budatmaya yanaşmıyorlar.Halbuki Demir Ağacının tepe budatması sonucu gençleştiğini biryerlerde okumuştum.Dolayısıyla otoparklara kesinlikle bu tür ağaç dikilmemesini öneririm.

Mehmet Çetin 12-03-2009 00:00

arkadaşlar merhaba. yürüme yolları, kaldırımlar, otoparklar ve oturma alanlarında yaptığım peyzaj düzenlemelerinde özellikle yapragını döken türler kullanıyorum. yaprağını döken bitkiler yazın gölge amaçlı kullanılıyor, kışın ise kış güzeşinin insanlara ulaşmasını engellemiyor. kışın çıkan güneş insanların içini ayrıca otoparktaki arabalarını ısıtıyor. yaprağını dökmeyen türlerle güzeşin engellenmesi bence yanlış bir uygulama. genelde o türden bitkileri ağaçlandırma alanların ve soliter olarak yeşil alanlarda kullanılması daha kullanışlı ve güzel oluyor.

ootkn 26-04-2009 22:40

Reçine döken ağaçlardan uzak durmanız en önemlisi.. yoksa otomobil boyası ciddi zarar görebiliyor.Bir de koyu gölge derseniz at kestanesinden şaşmayın derim.

Aralıklı ekmeniz yeterli..Şemsiye gibi açılıyorlar malum..çok fazla su da istemiyor.

agozce 06-06-2009 03:46

At kestanesi çok uygun bence. Kirli havayı - karbonmonoksiti en çok emen ağaç diye biliyorum. Üstelik çok çabuk büyüyor ve büyük yapraklı.

hozat 06-06-2009 04:04

At kestanesi sonbaharda çok yaprak döküyor,onu da düşünmek lazım.oksijen vermesine katılıyorum.

which 21-06-2009 19:05

ben tijli oya agacı ve berberis juliana çalı olarak kullanılmasını tavsıye edıyorum

fesleğen 19-07-2009 18:54

At kestanesinin meyveleri büyük olduğu için araçların üzerine düşünce zarar verebilir bence otopark için hiç uygun bir bitki türü değil.

habibe 05-10-2009 13:37

At kestanelerinin meyveleri iri olduğundan, araçlar için de otoparka giren çıkan insanlar için de tehlikeli. Kestane düştüğünde, kafası kanayan insana bizzat tanık oldum.

cukurovalı 05-10-2009 13:53

Adana da israil kauçuğu denilen ( orjinal ismi varmı bilmiyorum) bir ağaç var.

Çok güzel gölgesi var. Ufak tefek yagmurlarda altına su bile geçirmiyor.

DSİ bahçesinde çok büyük bir tane var.

Samsunlu55 07-10-2009 12:22

Katılıyorum kauçuk ağacı kullanılabilir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024