![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
|
"zone" (minimum sıcaklık)
Herkese merhabalar; Eminim benim gibi birçok arkadaşımızın tropik ( daha doğrusu Türkiye'de fazla bilinmeyen ağaçlara) merakı vardır. Genelde hepimiz tropik bir ağaç veya bu ağacın tohumunu gördüğümüzde ; "yaşadığımız iklimde yetişir mi, dona dayanıklı mı, minimum hangi sıcaklıktan sonra ölür? ..." gibi bitkinin özelliklerine bakmadan temin edip, yetiştirmeye çalışırız; hatta bu uğurda çabamız bir tarafa, - kendi çapında büyük- paralar da harcarız. Ne olursa olsun önemli olan "o ağacı" elde etmektir. Satıcı bu burada yetişmez dese de ! ![]() Ben de birçok deneme - yanılmadan sonra bu konuyu biraz araştırdım ve internetten "hangi ağaç minimun hangi sıcaklığa kadar dayanabilir?" Sorusuna cevap ardım. B and T World Seeds sitesinde ağacın Latince ismini giriyorsunuz; ağacın özellikleri ve hangi "zone"de (minimum sıcaklık) yetişebileceği çıkıyor. Zone'ler aşağıdaki gibi: Zone 1:.../ -45 'C, Zone 2:-45/ -40 'C, Zone 3: -40/ -34.5, Zone4: -34.5 /-29, Zone5:-29/-23.3, Zone6: -23.3 /-18, Zone7: -18 /-12.3, Zone8: -12.3 /-6.6, Zone9: -6.6/ -1, Zone10: -1 / 4.4 'C Mesela zone9 'un anlamı; bu zondaki ağaçlar -1 ile -6 arasında artık yaşayamıyor (yani bu zondaki bazı ağaçlar -1'de ölürken , bazıları -6'ya kadar dayanabiliyor). Size soğuğa dayanabilen bazı meyve ağaçlarının Latince ismini ve zone değerini verebilirim: Asimina triloba (pawpaw): zone 5, Passiflora incarnata (soğuğa en dayanıklı passion fruit): Zone 7, Passiflora caerulea:zone 8, Actinidia arguta ( tüysüz kiwi): zone 4, Feijoa (feiko): zone8, Vaccinium macrocarpon (kırmızı likapa): Zone 2, Vaccinium uliginosum (mavi iri likapa): zone3, Vaccinium oxycoccos: zone 2, Rubus chamaemorus: zone 2, Rubus odoratus: zone3, Empetrum nigrum zone 3.... Bu sitenin veri tabanı çok geniş, Latincesini bildiğiniz meyve , peyzaj , çalı her türlü ağacın özelliklerini veriyor ve tohum satışı da yapıyor. İnşallah çok yararlandığınız bir site olur, yeşille içiçe bir yaşam dileğiyle... |
![]() |
![]() ![]() |
|
|