agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun?
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-05-2009, 20:47   #1
Ağaç Dostu
 
Yılmaz Yalçın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,006
İstanbul'da Bahçede Kışı Çıkarmış Akdeniz İklimine Özgü Süs Bitkileri

İstanbul, coğrafi konum olarak Akdeniz, Karadeniz ve karasal iklimin geçiş bölgesinde olmasından dolayı bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir.

Karadeniz ve karasal iklime özgü süs bitkileri İstanbul'un her ilçe ve semtinde kolayca yetiştirilmekte olup İstanbul'un geçiş iklimine uyum sağlamışlardır.

Ancak Akdeniz iklimine özgü kokulu ve kokusuz süs bitkileri, sarıcılar ve çalılar sadece İstanbul'un mikroklima alanlarında yetişebilmekte ve kış şartlarından zor da olsa çıkıp inatla yaşamını sürdürebilmektedir.

İşte İstanbul'un çetin kış şartlarına direnip hala çiçek açan ya da kokusuyla bahçeleri şenlendiren bu Akdeniz iklimine özgü ya da ılıman kış şartlarında yaşayabilen süs bitkileri, sarıcılılar ve çalıları tanımak ve bu bitkilerin yaşayabildiği mikroklima alanlarını (ilçe ve semt bazında) tespit edebilmek amacımız..

Bu sayede semtimizin iklimsel özelliklerini kavrayıp acaba bu Akdeniz bitkisi bahçemde yaşar mı, kışı atlatabilir mi? diye endişe etmeyeceğiz

Haydi İstanbullu arkadaşlar şimdi herkes bahçesine koşup Akdeniz İklimine özgü süs bitkisi, sarılıcı ve çalısının olup olmadığına ve kaç kışı atlattığını tespit edip tecrübelerini bu başlık altında paylaşşın

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2009, 21:01   #2
Ağaç Dostu
 
Yılmaz Yalçın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,006
Konu başlığını açtıktan sonra bu konuda ilk tecrübemi paylaşmak istiyorum;

İstanbul'da Kağıthane'de oturmaktayım.

İşe gidip gelirken Alibeyköy'deki Büyükşehir Belediyesi'nin Fidanlığı'nın önünden sürekli geçmekteyim, 3 yıldır fidanlık girişinde bahçenin kapısında sarmaşık tarzında pervane çiçekli müthiş kokulu bir sarılıcı görüyordum bu koku öyle bir cezbetti ki beni artık dayanamadım birgün arabadan inerek görevliye bu çiçeğin türü nedir diye sordum.

Görevli yıldız çiçekli yasemin ya da pervane çiçekli yasemin olduğunu söyledi.

Hemen internetten araştırdım ve soğuk kış şartlarında dış ortamda yaşayamayacağını öğrendim. Ama nasıl oluyordu da Alibeyköy gibi denizselliğe uzak bir bölgede bu yasemin dışarda kışı geçirip Mayısta çiçek açabiliyordu.

Yeniden fidanlığa gidip bu sorulara cevap aradım.

Hemen fidanlığın ziraat mühendisiyle görüştüm mikroklima alanındaymış Alibeyköy o yüzden yasemin her kış dışarda olamasına rağmen donmuyormuş, -10 derecede ölen bu tür yaseminin hala ayakta olması üstelik 4 yaşında olması beni oldukça etkiledi. Şimdi benimde pervane çiekli yaseminim var bakalım daha hiç kış geçirmedi

Kağıthane mikroklima alanı mı test edip göreceğim bu kış Böyle tecrübeleri olan arkadaşlardan da tecrübelerini aktarmasını rica ediyorum bu başlık altında...

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2009, 17:38   #3
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
mikroklima özelliği var mı ,bilmiyorum ama "Burgaz adada" begonvil gördüm.

hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2009, 20:42   #4
Ağaç Dostu
 
Yılmaz Yalçın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,006
Begonvilin iklim isteğini biliyor musunuz?Kışın - kaç derecede donuyor?

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2009, 17:40   #5
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
İstanbul'da deniz seviyesinde begonvil rahat yetişiyor. Boğaz'da senelerdir gördüğüm bir begonvil var (Vaniköy civarında), Kadıköy'de sahile yakın bir apartmanın üçüncü katını geçmiş, Adalar'da çok daha rahat büyüyor.

Boğaz'da gördüğüm begonvil evime uzak değil ama deniz seviyesinden yüksekte olduğum için bahçemde yetiştirmem kolay değil; bahçede korunaklı bir yere saksıyla koymuştum, önceki kış dondu sanmıştım ama yazın yeni sürgün verdi.

Güneye bakan kuytu bahçemde mandalina var, kış sonu yaprakları hafifçe yandı ama şu an iyi, üç karış boyuyla üzerinde mandalinalar var.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2009, 21:54   #6
Ağaç Dostu
 
Yılmaz Yalçın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,006
Sayın Kiraz,
Söylediklerinizle içime soğuk su serptinizÇünkü benim de güneye bakan korunaklı bahcem var ve 5 Adet ve farklı 3 türde yaseminlerim var umarım kışı rahat geçirip donmazlar eğer yaşatmayı başarabilirsem seneye bol bol koklamak istiyorum onları

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 20:16   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 429
Ohhhh, benim bodur begonvilim ve yaseminim yaşayacak o zaman Adaların karşısında, deniz seviyesinde ve denize çok yakınım, tek dezevantajım sert rüzgar alıyor olmaları. Bodur begonvil alışmış görünüyor Bu arada, sert geçmemekle beraber geçen kışı balkonda geçiren gardenyam var.

bennur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 15:54   #8
Ağaç Dostu
 
Yılmaz Yalçın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,006
İstinye sırtlarında bir sitenin 50 metre duvarını tamamen sarmış olarak gördüğüm yıldız çiçekli yasemin beni cezbettiÖyle güzel kokyordu ki hemen önünde de havuz var havuza girdiğinizde burnunuza buram buram yasemin kokusu geliyorSitenin güvenliğine sorduğumda yaseminin en az 10 yaşında olduğunu söyledi.Üstelik yüksek bir yerdi sitenin olduğu bölge..1 yıldır İstanbul'un sert kışına dayandığına göre benim bahçemdeki 4 çeşit yasemin için meraklanmama gerek yok

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 20:35   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
MERHABALAR
aranıza yeni katıldım. sizlerle asık olduğum doğayı paylaşacağımı bilmekten mutluluk duyuyorum. zeolite gönül vermis kimyacıyım. Zeolit sevgili Kubanın gizli silahı ve ülkemiz dünyanın en zengin yataklarına ve rezervlerine sahip.

Şimdi soruyorsunuz zeolit ne işe yarar diye degilmi?

tohumların buyutulmasınde ilk cok iyi ama daha sonra topragı değiştirmek gerektiğini gördüm. Begonyalar cok seviyor. kazık koklu bitkiler çam türleri cok keyifli büyüyor.
zeolit bir almuno silikat minerak türü 43 fertliği ailaenin soy adı.

içlerinde eriyonit hariç hepsi biyouyumlu. eriyonitse malesef bizim ulkemizdede var ve kansoreojen. özellikle ankara dolalarında genc yataklarda var.
peri bacalarının gizemli sırrı da zweolitten kaynaklanıyor

Bakteri, mantar, virüs içinde yasamıyor. Çünkü onların hucre zarına yapısıp suyunu, protein ve sekerini azot, proteini emiyor böylece zaralılar ölüyor.
kubada cok ince tozu sekerle karıstırıp bitkilere küflenmeye karsı kullanıyorlar. organik tarım içinde harika!!!!

İngilizlerin o guzelim çim bahçelerinin vaz geçilmezlerinden suyu tutuyor cimlerde keyifle buyuyor. 2 sene az guneş goren apartman bahçemde cenneti zeolitin yardıyla yatartım!!!

Çünku azotu da tutuyor ve yavaş yavaş serbest bırakıyor. Az su ve kökleri yakmadan gubre daha ne istenir ki!!!

gübrelerin kısa sürede faydalı hale geçmesini ve kıymetli azotunu bırakmamasını sağlıyor.

Bahçemdeki çiçekleri çoşturmak için Kızılderililerin yöntemini uyguladım. bahçemdeki organik yapıyo sağlıklı şekilde artırmalıydım ve ekonomik olmalıydı AMA NASIL?

Bu safhada imdadıma balıkcılar yetişti . doğru okudunuz balıkçılar!

puvonto gibi balıkların iç organlarını pisilerin kazamıyacagı gibi derinlikte topraga gömdum. Merak etmeyiniz kkmuyor. Yanlız bitkilerin kimi RAKI DİYE TUTTURYOR KİMİDE ŞARAP eh murvete endaze olmaz siz siz ne isterseniz onu veriniz.

Bahçe toprağı tek kelimeyle kömür kül inşaat topragı karısımı kerpiçti yer yer çim gçrüntüsünde alanlar vardı o kadar. Ne su tutuyor nede organik yapı vardı.

En ekonomik, organik ve etkili çözüm üstelikte cevreyede katkılı!!! Deneyiniz bayılacaksınız hele üzerinede zeolit bulr koyarsanız degmeyin bitkilerin keyfine...

Sevgili evimi satmak zorunda kaldım bahçe sever tatlı bir hanım efendiye kısmet oldu neyseki arda gidip çiçeklerimle hasret gideriyorum.

Amaa 19 ay sonra emekli olup izmire gideceğim ve ordada apartman bahçeli bir yerde oturacagım. Şimdilik zavallı bahçe felaket. iki kez fideledim ama apartman sakinlerine su parası fazla gelmiş ( bedelinide odemiştim ona rağmen). Ancak bir iki bitki canını kurtarmış ne acı insanlar yeşili bitkiyi hiç sevmiyorlar.

Sevgili Bornovam için evimin balkonunda saksıda bitkilerimi büyütmewye çalışıyorum ne kadar olurlarsa. Onlara yakın gelecekte gidecekleri bahçeyi anlatıyorum umarım dayanırlar gidene kadar

Dileyen herkese çiçekli bahçeler, balkonlar en önemliside çiçekli gönüller diliyorum

hoşça kalınız

zeolit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 21:56   #10
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Mutlu Beyden aldığım Büyükadada olmayan renkteki begonvillerim bakalım kışı geçirebileceklermi? Resmi begonvil bölümünde var.Bahçenin kuytu yerindeki mandalinler olmaya başladı.Passion fruit yerinden memnun.Pepinolar dahala çiçekli ama meyvalar ufak.Güvey feneride çiçekli,fakat meyvalar bitti.Bundan sonra meyvaya yatarmı bilmiyorum.Mikroklimatik ortam adada var gibi?

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024