agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (https://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Konya Gevreği (https://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/28879.htm)

kelebek çalısı 04-11-2012 19:35

Konya Gevreği
 
Merhaba,

Sn. hberbul' a ait grissini tarifini denedikten sonra aklıma çay ile birlikte güzel giden, grissiniden daha lezzetli bulduğum ama tarifini bilmediğim Konya gevreği geldi.

Konya gevreği de yağlı ve yağsız, sade, susamlı, kenevir tohumlu v.s çeşitlere sahip. Yağsız olan uzun süreli saklamaya müsait iken yağlı gevreği daha hızlı tükettiğimizde lezzetine vakıf oluyoruz.

Yağsız kenevir tohumlu ve yağlı susamlı çeşitlerini seviyorum.

Aslında elimde nasıl yapıldığına dair bir tarifim yok. Deneme yanılma yoluyla belki benzer birşeyler çıkabilir ama aramızda tarifini bilenler, deneyen ve sonuçtan emin üyeler varsa bizlerle tarifini paylaşmalarını rica ediyorum.

Bu gevreğin yapılışını bilen ve temel olarak kullanılan malzeme, ölçüler ve pişirme detaylarını paylaşacak üye/üyelere teşekkür ederim.

Selehattin 67 04-11-2012 20:06

beyşehir kurusu da çayın yanında çok güzel gider ankara ve civardaki dostlara duyrulur

kelebek çalısı 04-11-2012 20:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selehattin 67 (Mesaj 1042186)
beyşehir kurusu da çayın yanında çok güzel gider ankara ve civardaki dostlara duyrulur

Galiba Beypazarı kurusu ;) olabilir söz ettiğiniz, Ankara civarında imal edilen ve yurtta meşhur olan unlu mamul.

Onu da ayrı bir başlıkta elbet değerlendirebiliriz.

Selehattin 67 04-11-2012 20:15

neden olmasınki onunda müdavimleri çıkar

limon_sever 04-11-2012 20:47

LezzetHane: Konya Gevreği Bu adresteki gibi bir şey mi?

kelebek çalısı 04-11-2012 20:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1042223)
LezzetHane: Konya Gevreği Bu adresteki gibi bir şey mi?

İnternet üzerinde tarifler mevcuttu tabi ki, teşekkürler link için, ama benim merakım acaba üyelerimizden deneyerek bu gevreği yapan, yapılış tarifini ve akabindeki sonucu garanti eden biri var mı diyerek konuyu açmak oldu.

Yine de teşekkür ederim verdiğiniz link için. İnceleyerek, gerekirse deneyerek sonucu paylaşacağım.

Hazır olarak tüketilen bu ürünü, bilmiyorum evinde yapan, evde yapmaya değer bulan var mı ama Konya' daki fırınlara ulaşamayanlar için bir alternatif arıyordum sadece ;)

limon_sever 04-11-2012 20:59

Bir arkadaşım kendi fırınında imalatını yapıyor. Ama tarifini verir mi bilmiyorum. Denk gelirse bir sorayım.

Verdiğim linkteki gevreğin benzerlerini eskiden çok severek yerdik. Hazır gıdalar nedeniyle yapılmaz oldu, unutuldu gitti bu tatlar.

kelebek çalısı 04-11-2012 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1042242)
Bir arkadaşım kendi fırınında imalatını yapıyor. Ama tarifini verir mi bilmiyorum. Denk gelirse bir sorayım.

Verdiğim linkteki gevreğin benzerlerini eskiden çok severek yerdik. Hazır gıdalar nedeniyle yapılmaz oldu, unutuldu gitti bu tatlar.

Ben de bir püf noktası olabilir mi diye düşünüyorum doğrusu. Özellikle yağlısının lezzeti, insana bir oturuşta çerez gibi onlarcasını yedirtebiliyor, hele de biraz karnınız acıkmışsa çok rahat tüketebiliyorsunuz.

Tabi bir fırının tarifi bir diğerine benzemez ama eğer beğendiğiniz bir gevreğin tarifine ulaşırsanız paylaşmaktan çekinmeyin ben hemen denerim ;)

Teşekkürler ilginiz için.

limon_sever 04-11-2012 21:13

Kesinlikle haklısınız. Ben çayla bir oturuşta poşetin yarısını bitirebiliyorum... :) Tam damak tadında bir lezzet.

Piyasadakilerin geneli aynı tatda üretim yapıyor. Arkadaşın gevreğinden çok önce yemiştim. Ama üstünden o kadar zaman geçti ki tadını hatırlamıyorum. Ama beğenmemiş olsaydım hatırımda kalırdı.

aşkan 04-11-2012 21:16

valla isim vermek olurmu bilmem ama demirel gevrek fırınının gevregini alıyoruz başka yerden kesinlikle almıyorum eger konyadan gelen giden yoksa bim den idare ediyoruz ama eger tarifi olursa bende çok memnun olurum

limon_sever 04-11-2012 21:28

Kesin olmamakla birlikte sanırım aradığınız tarif...

Aslında hazır olarak piyasada satılan bu gevreğin asıl terifini daha once yapmıs oldugumdan bılıyorum. Kıtır kıtır ve bır o kadar lezzetli

MALZEMELER:

1paket margarin
1 yumurta
1 tatlı kaşıgı toz seker
1 cay kasıgı tuz
2 yemek kaşıgı sirke
1 paket kabartma tozu
aldıgınca un
susam, çörek otu

YAPILIŞI:

Tum malzemeleri sırası ile karıstırıp yumurta sarısını hamurun ıcıne eklıyor akını ustu ıcın ayırıyoruz. yumusak bır hamur yoğurup uzun seritler halınde sekıl verdıkten sonra bıcakla parmak uzunlugunda kesiyoruz yumurta akı ve bol susam sonrada corek otu serperek 180 derecede yaklasık 20-25 dak pişiriyoruz.

AFİYET OLSUN...

http://img2.blogcu.com/images/o/z/l/...77/ygevrek.jpg

KONYA YAĞLI GEVREĞİ - ozlmclk77 - Blogcu.com

aşkan 04-11-2012 21:50

çok teşekkür ederim mutlaka deneyecegim deneyince lezzeti konusunda yazarım


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025