agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=195)
-   -   Kabak Tatlısı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10105)

kaju 08-10-2008 14:57

Sayın Uzman16 domates reçelini burada domates başlığı altında anlatmıştım. Kivi de domates reçeli gibi yapılıyor. Kiviyi sadece kireç suyunda beklettikten sonra dilimleyerek pişirdim.

Aslında kireç suyunda bekletilerek yapılan hiç bir meyve kendi tadında ve kokusunda olmuyor. Sadece pişerken dağılmasını önlemiş oluyorsunuz. Mesela ben kabak tadı vermeyen kabak tatlısından pek hoşlanmıyorum. :)

malina 08-10-2008 15:29

Özel bir durumu yok. İstediğiniz büyüklükte kesin. Kireç suyunda bekletin ve şekerle pişirin. yani hepsi birbirine benzer :)

Doğal olarak kokusu yok. Ama şeffaf yeşil bir reçelin görüntüsü güzel oluyor.

derya Derya 08-10-2008 19:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 295606)
Aramızda doktor üyeler de var, aslında bu konuyu, bu yönüyle de irdelemek gerekir :)

Kireç bileşeni billdiğim kadarıyla CaCI3..Suda ise Ca ce cı olarak iyonlaşır bu bileşik.
Yeterince yıkanıp temizlendiğinde vücuda fazla klor ve kalsiyum alımı pratik olarak olmaz..Ancak olsa bile sağlam bir böbrek bunları rahatlıkla atar..Çok aşırı miktarları fosfat emilimin azaltabilir ancak bunları ağız yoluyla alabilmek de pek mümkün değil..
Bu iyonlar muhtemelen besin içinde bulunan proteinlerin denetüre olmasını sağalayıp besinin dış görüntüsünü değiştiriyorlar ve tabi emilebilir kaliteli protein oranını azaltıyorlar.Ancak tabi hiç birimiz kabak tatlısını birincil protein kaynağı olarak tüketmiyoruz..
Kısacası bu konuda çok çok geniş bilgim olmamasına rağmen temel tıp bilgisine göre zararlı olmadığını söyleyebilirim.

praecox 08-10-2008 19:47

Sönmemiş kireç CaO suya eklendiğinde Ca(OH)2 oluşur ancak tümü çözülmez ve çöker. Sonuç itibarı ile bazik bir sıvıdır Protenileri kısmen bozabileceğindn çıtırlık sanırsam burdan kaynaklanıyor.
Örneğin almanyada bazı simit gibi hamur işlerinde (Brezn) hamurun üzerine NaOH çözeltisi ( ki çok daha bazik bir sıvıdır) sürülür bu da hamur üzerinde proteini bozundurarak kabuk bağlamasını ve mayanın CO2 sini kaçmasını engeliyerek şişmesini sağlar üzeri de çıtır olur.
Bundan türeterek kabak karpuz ve patlıcanda da böylesi bir tepkime ile proteinlerin v.d. lerini bozunması ile bir çıtırlık elde ediliyor. Bir tür kızartma gibi de görebilirsiniz...
Sonuçta insan sağlığına hiç bir zararı yoktur.
Derya derya hanımın da yazdığı gibi bu protein denatürizasyonunun çok fazla bir sorunu olmaz. Ancak CaCl2 aşırı hygroskopik bir tuzdur ve kireç bu değildir. :( onu yanlış yazmış sanırsam. İzni ile düzelteyim... :)

Merak edenler için kirecin eldesi doğal mermer tozu gibi minerallerden kavurmak sureti ile elde edildiğini de ekliyeyim.

CaCO3-> CaO + CO2

Bu tepkime denklemlerinden de neden akdeniz evlerine kireç sürüldüğünü anlıyabiliriz. zir bu tepkimeler sonucu hem mermer gibi sert bir sıva elde ederiz hemde yazın serinleyen kışın ısınan duvarlar elde ederiz.

Ca(OH)2 + CO2 <==> CaCO3 + H2O

kaju 08-10-2008 19:57

Su önlem olur mu bilmiyorum ama bende alışkanlık oldu kireçli su ile hazırladığım reçellerden yediğim gün daha fazla su tüketiyorum.

Filiz 08-10-2008 20:06

Eğer böbreklerde sorun yaratacağını düşünüyorsanız en büyük önlemlerden birisi sitrik asit miktarı bol olan meyveler tüketmek. Mesela turunçgiller.

derya Derya 08-10-2008 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 295944)
Sönmemiş kireç CaO suya eklendiğinde Ca(OH)2 oluşur ancak tümü çözülmez ve çöker. Sonuç itibarı ile bazik bir sıvıdır Protenileri kısmen bozabileceğindn çıtırlık sanırsam burdan kaynaklanıyor.
Örneğin almanyada bazı simit gibi hamur işlerinde (Brezn) hamurun üzerine NaOH çözeltisi ( ki çok daha bazik bir sıvıdır) sürülür bu da hamur üzerinde proteini bozundurarak kabuk bağlamasını ve mayanın CO2 sini kaçmasını engeliyerek şişmesini sağlar üzeri de çıtır olur.
Bundan türeterek kabak karpuz ve patlıcanda da böylesi bir tepkime ile proteinlerin v.d. lerini bozunması ile bir çıtırlık elde ediliyor. Bir tür kızartma gibi de görebilirsiniz...
Sonuçta insan sağlığına hiç bir zararı yoktur.
Derya derya hanımın da yazdığı gibi bu protein denatürizasyonunun çok fazla bir sorunu olmaz. Ancak CaCl2 aşırı hygroskopik bir tuzdur ve kireç bu değildir. :( onu yanlış yazmış sanırsam. İzni ile düzelteyim... :)

Merak edenler için kirecin eldesi doğal mermer tozu gibi minerallerden kavurmak sureti ile elde edildiğini de ekliyeyim.

CaCO3-> CaO + CO2

Bu tepkime denklemlerinden de neden akdeniz evlerine kireç sürüldüğünü anlıyabiliriz. zir bu tepkimeler sonucu hem mermer gibi sert bir sıva elde ederiz hemde yazın serinleyen kışın ısınan duvarlar elde ederiz.

Ca(OH)2 + CO2 <==> CaCO3 + H2O

Hımm...Biyokimya bilgimi yeniden gözden geçireyim..Teşekkürler

denizakvaryumu 09-10-2008 07:45

Sonuçta kireç kaymağının zararlı olmadığını öğrendik,içimiz rahatladı :)

derya Derya 27-10-2008 20:11

Deneyeceğim bakalım şu kabak tatlısını. Hepinizin yerine tadacağım. Güzel olursa hepiniz davetlisiniz beraber kabak tatlısı yemeye..

sercan1969 02-11-2008 12:00

Bal kabağı ( Atlantic Giant )
 
Arkadaşlar elimde yaklaşık 40 kg lık bir bal kabağı var.Bu kabaktan tatlı ve reçel yapmak istiyorum.Bal kabağının yapısı farklı olduğundan tatlısının yapılışıda farklı sanırım.Bal kabağının tatlısının ve reçelinin yapılışı hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum

Not:Bir arkadaş denemiş çok su saldığı için bir gece önceden şekerde bekletilmesine gerek yokmuş sanırım.Birde 3kg lık kabağa 1 kg şeker koymuş ve çok tatlı olduğunu şeker oranını bir dahaki sefere biraz düşüreceğini söylüyor...

Todor 02-11-2008 16:29

Evet, turuncu bal kabakları çok su salıyor ve alıştığımızdan daha tatlılar. Ben denemedim ama bir çok arkadaşımız tencere yerine fırında pişirilmesini öneriyor. Böylece fazla suyu buharlaşıyor. (muş)

Güler 01-12-2008 17:21

çin tavuğu
 
1 Eklenti(ler)
Ben bu akşam çin tavuğu pişirdim.

Eklenti 54493

Güler 01-12-2008 17:58

1 Eklenti(ler)
Bir de Kabak tatlısı (yanında ceviz ile)

Eklenti 54497

Güler 01-12-2008 18:00

1 Eklenti(ler)
Eklenti 54498

Kiraz 01-12-2008 18:05

Ellerinize sağlık, çok güzel gözüküyorlar, eminim tadları da öyledir :)

günsu 01-12-2008 19:23

Ellerinize sağlık güler hanım, bizim burdada aynı şekilde yapılır bu tatlı, üzerinede tahin gezdiririz çok hoş olur;)

İsterseniz birde tahinli deneyin:)

Güler 01-12-2008 22:43

Arkadaşlar, ben öylesine yazdım. İlgisini çeken arkadaşlar olursa tarif veririm diye düşünmüştüm.
Kabak bizim bahçenin kabaklarından. Kocaman da bir kabaktı. Ben 1/4 ni kullandım.
Temizledikten sonra 2.5 kg geldi.
Kabakları soyduktan sonra güzelce yıkadım ve kâğıt peçete ile kurulayarak büyükçe bir tencereye bir sıra dizdim. Üzerine toz şeker koyup, ikinci sırayı dizdim ve tekrar toz şeker koydum. Bu 2.5 kilo kabağa koyduğum toz şeker 1kg kadardı.
Tencereyi, ocağın büyük alevli kısmına koydum ve iyice kıstım. En kısık ateşte 1saat 15 dakika pişirdim. Sonra tencerenin ağzını açarak soğumaya bıraktım.
Ben kabak tatlısı yaparken hiç su koymam.

Auguste 05-12-2008 04:16

Tarifi
 
Bahsettiğim tatlı tarifi bu sanırım. Araştırma sonucunda karşıma çıktı
fakat ilk mesajımda bahsettiğim kabak diğer okuduğum yazılara göre sadece Hatay'da yetiştiriliyormuş bilen varsa bunu bizimle paylaşabilir.

KİREÇTE ÇITIR KABAK -TAHİN SOSLU (HATAY USULÜ)
MALZEMELER:
Kireç kaymağı için:
500 gr sönmemiş kireç
10 litre su

1 kg bal kabağı
200 ml su
1 kg şeker

Sosu:
200 ml tahin
1 su bardağı orta kıvamlı tatlı şerbeti

Servis için:
150 gr ceviz içi (iri dövülmüş)
250 gr kaymak

YAPILIŞI:
Kireç kaymağının hazırlanışı:
Nalburdan 1-2 avuç dolusu (yarım kg) sönmemiş kireç alınır ve derin bir kaba konur. Üzerine dikkatli bir şekilde 10 litre su eklenir ve karıştırılır. (Kirece su eklerken dikkat etmek ve çıkan dumanda uzak durmak ve de teneffüs etmemek gerekir) Kireç hafif patlama yaparak havaya doğru sıçrıyor fakat hemen sönüyor.) Biraz bekletilir. Su durulup kirecin tortusu dibe çökünce, dibindeki tortuyu bulandırmadan; üzerindeki duru su başka bir kaba aktarılır. Daha sonra bu kireçli suya, soyulup dilimlenmiş balkabağı parçaları bu kireçli suya geceden yatırılır ve en az 8-12- saat ya da en iyisi ertesi sabaha kadar bu suda bekletilir. (Bu şekilde bekletildikten sonra pişirilen balkabağı çıtır çıtır olacaktır.)
Tatlının yapılışı:
Sabahleyin kireçli sudan çıkarılan balkabağı dilimleri birkaç defa yıkanıp 1-2 saatliğine temiz suya yatırılır. Tekrar iyice yıkanıp kireçten arındırılan balkabakları iki şekilde pişirilebilir.

1.TARİF:
KIZARTARAK ŞURUBA YATIRMA USULÜ
(Daha gevrek ve çıtır çıtır bir tatlı için idealdir)
Kireçte bekletilip yıkanmış balkabakları kızgın yağda kızartılır. Daha sonra orta kıvamlı şuruba atılır. Şerbeti çeken balkabağın üzerine tahinli sos gezdirilir. Cevizi içi serpilip servis edilir.

2.TARİF:
KENDİ ŞURUBUNDA KAYNATARAK PİŞİRME USULÜ:
(Klasik usûl)
Kireçte bekletilen balkabakları, üzerini öretecek miktarda şeker ile 5-6 saat bekletilir. Kabaklar sulanınca,- gerekirse çok az da su ekleyerek-, orta ateşte yaklaşık yarım saat pişirilir. Balkabağı yumuşayınca ateşin ısısı arttırılır ve içindeki şerbet ağdalaşıp karamelleşene kadar pişirmeye devam edilir. Kendi şurubuna kalan balkabağı süzülerek soğutulur. Servis tabağına alınır. Tahine biraz şerbetinden eklenerek sos hazırlanır. Tatlının üzerine bu şekilde tahinli sos veya tahin gezdirilir. İrice dövülmüş ceviz içi serpilerek lüle kaymak eşliğinde servise sunulur. (Sunumdaki tatlı, klasik usûle göre hazırlanmıştır)

Referans: http://adanasofrasi.blogspot.com/200...-hatay_21.html

memet 08-11-2009 18:53

Bütün bu tarifleri okudum başka yerlerde de aradım denedim. Hiçbirisi Mersin'den gelen tattığım tatlıya benzemiyor. Yukarıdaki tariflerle de ilgisi yok tatlının. İki kilo kadar "tatlı" işyerinde atılmayı bekliyor.
Bütün bu tariflerin dışında bir şey olmalı.

Cilekci 08-11-2009 18:54

Elinize sağlık

limon 09-11-2009 16:03

Sanırım Memet Bey'in bahsettiğini biliyorum. Turuncu renkte olmuyor, yanık şeker-karamel renginde hatta daha da koyu renkte oluyor. Bir kavanoz hediye getirmişti kayınvalidem. Tatlı gibi koca dilimler halinde yenilmiyor, kestane şekeri gibi diyebiliriz.

İnternette araştırdım biraz, sanırım öncelikle kabak çeşidi önemli, Kara Kabak deniliyor tariflerde bildiğimiz Balkabğından farklı mıdır bilmiyorum. En az 6 saat kirece yatırılıyormuş, bir yerde taze şırada pişirildiğinden başka bir yerde de üzüm pekmezinde pişirildiğinden bahsedilmiş. Biraz meşakkatli iş.

Bunun tarifi, Karaköy poğaçası tarifine benziyor, çokça tarif var ama hiçbiri Karaköy Poğaçası gibi olmuyor. :)

kgursan 09-11-2009 17:33

Giriş sayfasında kabak tatlısı görünce dikkat kesildim. Bazı bilgi ve deneyimlerimi aktarmak istedim. mesajların hepsini okudum. Mutlaka her tarifin değişik bir değeri var benim tarifim basit ama püf noktalaraı olduğunu düşünüyorum kendi kendime.

övünmek gibi olmasın ama benim yaptığım kabak tatlısını yiyenler beğenir.

Özelliği nedir?

1. Malzeme iyi olacak. Kabak sulanmış olmayacak, gelişmesi normal olacak, yani et kalınlığı çok ince ve çok da kalın olmayacak. Et rengi oldukça kırmızı olacak. yetiştirme aşamasında çok sulanmış kabaklarda bu kırmızı renk açılır, çok çok kuru hiç sulanmamış bakımsız, hastalanmış (genellikle külleme) bitkilerin kabaklarında da et kalınlığı çok ince olur. Tabi bal kabağının çeşidi de önemli Adapazarı kabağı kumsal topraklarda iyi gelişen bir çeşittir.

2. şeker miktarı da önemli oluyor. Çok şeker aşırı tatlıi reçel gibi oluyor kabağın tadı kayboluyor, yemesi ağır oluyor, çok az şeker de kabağı tatsız ve yavan bırakıyor, bir de sulu kabak ise hepten yavan oluyor. Bana göre Ölçü : 1Kg. kabak için 200-250 gr. Toz şeker uygun bir tat veriyor.

3. Pişirme tekniği: Bu da önemli. Ben Kabakları soyuyorum,iri parçalar halinde doğrayıp, yıkayıp tencereye koyuyorum. Doğal olarak bir miktar su da tencereye geliyor. Şekerini ilave edip(üzerine serperek) KISIK ateş de ağır ağır pişiriyorum. Başlangıç da dibi tutmasın diye 3 kg kabak için 0,5-1 çay bardağı kadar su konabilir. Başka su koymayın.
Kabak kendi suyunu salıyor, su ravak oluncaya kadar pişirmeye devam ediyorum. Yaklaşık 1-1,5 saat kendi suyu ile pişen kabak yumuşuyor ve suyu da az kalıyor ve indiriyorum. Buradaki önemli nokta Asla su ilave etmeyin. İkinci önemli nokta çok dik tencerede pişirmeyin, kendi suyu üstteki kabakları da örtsün.

4. Soğuduktan sonra tabağa 3-4 dilim alıp üzerine ceviz koyup servis edin.

Afiyet olsun . Dün pişirdiğim kabak tatlımı yiyeceğim izninizle.

memet 09-11-2009 20:20

Bu tarif güzel. Ama benim yapmaya çalıştığım, Limonun sözetiğine benziyor turuncu rekli değil ve kıtırdak bir şeker gibi oluyor.

acemifüsun 09-11-2009 20:44

Ben de kabakları iri parçalar halinde doğradıktan sonra; üzerlerine yeterli miktarda şekerini koyup, bir fincan kadar su ile fırında pişiriyorum, hem pişiyor, hem de çok az da kızarıyor, nefis oluyor. Fırından çıkınca dövülmüş ceviz ile yemesi de pek güzel oluyor:)

almira 09-11-2009 21:22

Bizim kabak tatlımız biraz daha farklı. Şerbetli kabak tatlısı ağır gelenler bu tarifi uygulayabilir. Sarı bal kabaklarını kullanıyoruz. Yeşil bal kabağı biraz daha fazla lifli olduğu için bu tarifte pek iyi olmuyor. Balkabaklarının kabuklarını soyup kuş başı doğruyoruz. Derin bir tencereye alarak bir çay bardağı suyla kabaklar ezilip püre haline gelecek şekilde pişiriyoruz. Kabakları ezerek püre yapıyoruz. İçersine yeterince şeker ilave edip bir taşım kaynatıyoruz. derin bir kaseye süt ilave edip kaynayan kabaktan yavaş yavaş süte karıştırarak sütün kesilmeden ısınkasını sağlıyoruz. Ilıyan sütü yavaş yavaş karıştırarak kabağa ilave ediyoruz. Kaynamadan ateşten alıyoruz. Sütlü kabak tatlısının kıvamı sütlaç gibi oluyor. Daha hafif ve daha lezzetli bence. Kabağın tadını alabiliyorsunuz. Bir koca tencereyi tek başıma yiyebilirim.:D (Soğuk olarak yeniyor.)

gangava 09-11-2009 21:36

Merhaba arkadaşlar, herkesin ellerine sağlık. Ben de bugün kabak tatlısı yaptım. Her yaptığım yemekte değişiklikler yapmayı sevdiğim için bugünkü kabak tatlısının toz şekerinden çalıp yerine bir çay bardağı kadar pekmez ilave ettim. Fırında pişirdim. Cevizle servis yaptım. Tadı çok daha güzel oldu. Doktorların 3 beyazdan (un,şeker,tuz) uzak durun önerilerine bir çözüm olur diye düşündüm. :) Afiyet olsun.

hosseda 09-11-2009 22:37

1 Eklenti(ler)
Sayın kgursan,

Tarifiniz eşimin kabak tatlısı yapımına çok benzemekte. Ancak az bi fark var onu yazayım birde öyle deneyin. Bir kere kabak alımındaki tesbitlerinize aynen katılıyorum ( kabağı alan benim pazardan).

Doğranmış kabaklar bir tepsiye yerleştiriliyor ve toz şeker kabakların üzerine serpiliyor. Bunu geceden yapan eşim o halde sabaha kadar bekletiyor kabakları, hiç su yok bizim tarifte.

Sabah olunca da tatlıyı ocağa veya fırına vererek pişiriyor.

Cevizi mutlaka havanda iyice döverek tatlının üstüne koyuyoruz.

Hoşçakalın.

Ceviz ve bademlerin bahçede tarafımdan kırılmasına ait bir fotoğraf ekliyorum.

memet 09-11-2009 23:35

Bu durumda diğer tatlıyı kimsenin yapmadığı ve nasıl yapıldığını bilenin olmadığı anlaşılıyor.

berduray 09-11-2009 23:56

Bu Sayın Memet'in tarif ettiği, çocukluğumdan tadı damağımdaki tat.

Kabak Helvası

Kabağın kabukları soyulur ve çekirdekleri ayıklanır. içinde su bulunan tepsiye aynı yönde rendelenir. Rendelenmiş kabak avuç içinde sıkılır. Ölçü kabı olarak su bardağı veya kase vb. kullanılır.

İki ölçü kabak rendesine, bir ölçü şeker ve bir çay bardağı su konur ve hafif ateşte aynı yönde, suyunu çekene kadar karıştırılır. İndirmeye yakın bir zamanda bir limon veya eritilmiş limon tuzu suyu konarak, 5-10 dakika kaynatılır ve kıvamına gelince ateşten alınır.

İstenirse üzerine, soyulmuş bademler tereyağında kavrularak bol miktarda serpiştirilir. Kabak helvası yemeklerin yanı sıra ayrıca reçel gibi de yenmektedir.

Yaşlı komşumuz bunu ağır odun ateşinde bakır küçük kazanında yapardı ve turuncu kıtır kıtır bir şey olurdu.

Aynı tarif yeşil dolmalık kabakla da yapılıyor, daha diri oluyor.

kgursan 10-11-2009 18:05

[QUOTE=hosseda;530357]Sayın kgursan,

hiç su yok bizim tarifte.

Cevizi mutlaka havanda iyice döverek tatlının üstüne koyuyoruz.

Hoşçakalın.

QUOTE]

Sn hosseda., İşin püf noktası sanırım susuz pişirme. Ancak herkesin ceviz badem kırmak için harman yeri, kütük, takoz , hasır iskemlesi yok ki:p. Apartman dairesinde havan da nasıl dövelim? saygılar.

Lalezan 10-11-2009 19:15

Bende kabağı akşamdan şekere yatırıp,sabaha kadar bekletiyorum.Kendi saldığı suyla tencerede pişirdikten sonra mutlaka birazda fırında pişiriyorum.Harika oluyor.Tabi üzerinede bol cevizi ihmal etmiyorum..

hosseda 10-11-2009 21:35

Sayın kgursan,

Betonlu saha geçen yıl bahçe duvarları yapımında harç karılan yer. Hava güzel olunca oraya yayılıyorum. Otlar orayı saramıyor. Geçtiğimiz hafta sonu vakit nasılsa buldum ve epeydir elimin ermediği cevizleri kırayım istedim. Tamamı bahçedeki ağaçtan elde edilen cevizler. O gün bir oduncuda kestirip bahçeye taşıdığım kütükten tezgahı kendimde pek beğendim ve fotoğrafladım. Kabak tatlısı ve ceviz bahsi olunca da bu görüntüyü buraya aktarmak istedim.

Fotoğrafta yok ama orada birde pilli radyom vardı. Kah fasıllar kah türküler dinleyerek TRT4 den, epeyce badem ve ceviz kırdım.

Hoşçakalın.

hosseda 15-11-2009 18:14

1 Eklenti(ler)
Tatlı olacak hale gelecekmi meraktayım.

zelish 16-11-2009 11:10

Sn memet,

Bende istediğiniz çıtır kabak tarifinde yardımcı olamayacağım fakat bulduğunuz takdirde mutlaka bizimlede paylaşın. Çok merak ettim.

Kabak tatlısını çok severim. Rengi de Sn. kgursanın bahsettiği gibi benim icin de cok onemli. Koyu renkli (bizim burada kestane kabağı derler) kabaklar tercihimdir. Pişince şöyle parlak kızıl olmalı. Kirece yatırılmış olarak ne yedim nede denedim. Bu saatten sonra mutlaka denemeliyim.


Benim kabak tarifime gelince,

1 kiloya 400-450 gr toz şeker kullanıyorum.

Kullanacağım şekerden 1 çay bardağını tencere karamelize ediyorum. (Bal rengi olana kadar, rengi fazla koyu olmasın)
üzerine 1 çay bardağına yakın soguk su ilave edip başlıyorum kabaklarımı tencereye dizmeye.
Son olarak da kalan şekerimi uzerine döküp kısık ateşte kaynatıyorum.
Rengi ve kıvamı çok güzel oluyor.

Afiyet olsun.
:)

kgursan 16-11-2009 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 533165)
Tatlı olacak hale gelecekmi meraktayım.

iyi ama bu kabak başka kabak! Sanıyorum rengi kırmızı fakat çok su salar. Suyunu kolay kolay çekmez diye düşünürüm.

memleket türküleri ile beraber iyi ceviz/badem kırmalar. Kolay gelsin.

denizakvaryumu 16-11-2009 18:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 530245)
Bu tarif güzel. Ama benim yapmaya çalıştığım, Limonun sözetiğine benziyor turuncu rekli değil ve kıtırdak bir şeker gibi oluyor.

13 nolu mesajda anlatılan çıtır kabak tatlısı değil mi?

hosseda 16-11-2009 19:11

Sayın kgursan,

Fotoğraftaki kabak kendiliğinden bitti. Cinsi hakkında hiç fikrim yok ama sür'atle büyümekte. Arkasını taş parçaları ile besledim düşmesin aşağıya diye. Ama bir lodos vurursa öne de düşebilir. Bu hafta yere alacağım onu, iyi tatlı olacak gibi geliyor bana :).

memet 16-11-2009 19:37

13 Nolu mesajdaki tarif benim sözünü ettiğim tarifle pek uyuşmuyor. Bu tarifi denedim. Ortaya çıkan tatlının hem iyi olmadığını, hem de benim bildiğime benzemediğini söyleyebilirim.

sagdil 17-11-2009 01:26

Sevgili Memet bey anlatmaya çalıştığınız lezzeti o kadar iyi biliyorumki.Yıllardır bende her kabak tatlısı gördüğümde(normal yapılan kabak tatlısını hiç mi hiç sevmemde)etrafımdakilere anlatmaya çalışırım ama ne yazıkki bilen çıkmaz.
Öğrencilik yıllarımda İskenderunlu ev arkadaşım neredeyse yılda bir kez gidebildiği memleketinden getirirdi.Şurupsuz dışı çıtır çıtır bir kabuk içide sert jöle kıvamında bir şekerleme.Bahsederken bile ağzım sulandı.
Umarım İskenderunlu bir arkadaş vardırda bize tarifini bulur.
Saygılar....

zelish 17-11-2009 13:46

Sn hosseda nin bahçesindeki kabak bizim buralarda da vardır. Genellikle sütlü ve pirinçli pişirilir. Eti (iç kısmı) açık sarımsı/krem gibidir.
Bol sütlü de pek enfes olur. Hele birde fırında nar gibi kızarınca lezzetine doyum olmaz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024