agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları
(https)




Beğeni Düzeni42Beğeniler
  • 6 Gönderen ayazkentli
  • 4 Gönderen ayazkentli
  • 3 Gönderen ayazkentli
  • 5 Gönderen ayazkentli
  • 1 Gönderen ayazkentli
  • 2 Gönderen ayazkentli
  • 2 Gönderen ayazkentli
  • 2 Gönderen ayazkentli
  • 1 Gönderen ayazkentli
  • 3 Gönderen ayazkentli
  • 1 Gönderen ayazkentli
  • 1 Gönderen ayazkentli
  • 1 Gönderen ayazkentli
  • 4 Gönderen ayazkentli
  • 1 Gönderen Zülfinaz
  • 3 Gönderen Zülfinaz
  • 2 Gönderen beyazkalem

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 22-05-2013, 14:51   #15
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Eskiden buzdolabı olmadığından bu peynirler koyun tulumlarına basılırdı.

Koyun tulumları güzelce yıkanıp temizlenir ve ters çevrilerek, yünlü kısmı içe gelecek şekilde dikilir ve salamura halinde yapılan peynirler bu tulumların içine doldurulur ve en az 6 ay olgunlaşmaya bırakılırdı.

Bu peynirin mayalanmasında, koyunların sindirim sisteminde ki küçük bir baloncuk içinde bulunan ve kuzuların ilk doğduğu aylar içtikleri anne sütü sayesinde, baloncuğun içinde oluşan minik minik peynircikler kullanılıyormuş. Bir kuzu kesilmişti ve bu baloncuğun içinde ki peynircikleri gösterdiler. Çok şaşırmıştık.

Mayalama için, bu peynircikler önce bir miktar süt içine bırakılıp, sonra mayalanmış bu sütü peynir olacak olan sütün içine belli bir miktar ilave edilerek mayalanma yapılıyor.

(Tıpkı yoğurt mayalaması gibi).

Kesinlikle sanayi tipi maya kullanmıyorlar.

Belki de lezzetinin ve yapısının bu denli değişik olması bu nedenledir.


Bu 2 fotoğrafta ki tulumları bizim için şişirdiler. Aslında, tüylü kısımları iç tarafa çevrik oluyor. Dışından deri olarak görünürlerdi. Artık tulum kullanmadıkları için, nasıl olduğunu göstermek amacı ile böyle hazırladık.


Name:  tulum (1).jpg
Views: 5546
Size:  36.4 KB


Name:  tulum.jpg
Views: 6134
Size:  52.3 KB


Bu ilk yapıldığı zaman ki Salamura" evresinde ki peynir. Bu şekilde de yeniliyor ama esas o efsanevi lezzeti için en az 6 ay ile 1 yıl arasında olgunlaşmasını beklemek ve sabretmek gerek.


Name:  Bergama koyun tulum peyniri.jpg
Views: 5955
Size:  32.3 KB



Bunar ise, en az 6 ay olgunlaşan peynirler.


(Forumun Peynir başlığında İzmir tulum peyniri bölümünde bu fotoğrafları yüklemiştim hatırlarsanız).

Belgeselini çekmek için 1 hafta uğraştığımız efsanevi Bergama tulum peyniri bu.


Name:  olgunlaşan Bergama tulum peyniri (1).JPG
Views: 5429
Size:  64.7 KB


Name:  olgunlaşan Bergama tulum peyniri.JPG
Views: 5300
Size:  27.1 KB


Artık tarihe karışmak üzere.

gece, Zülfinaz, oz26 ve 1 kişi beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025