agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları
(https)

Beğeni Düzeni2Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-12-2009, 21:35   #91
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Giriş Tarihi: 27-05-2007
Galeri: 435
RAJASTAN-ALTIN ÜÇGEN-VARANASİ-10 Varanasi-Delhi

Ganj nehri kenarında her türlü aktivitede bulunan bu insanların büyük çoğunluğu aslında bizim farkımızda da değildi. Nehirde kıyıya paralel yolculuğumuz boyunca yoga yapan insanlar, banyo yapan insanlar, biraz ötede çamaşır yıkayan insanlar, rengi insana hiçte güven vermeyen bu nehrin suyunu ağzına götürüp tüküren insanlar, kıyıda yüzlerini rengarenk boyamış meditasyon yapan Guru’ları gördük. Bol bol fotoğrafladık. Yanımızdan geçen büyükçe bir teknede doğulu bir turist grubu ruhani bir müziği hep beraber söylüyorlardı.

Eklenen Resimler

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2009, 21:37   #92
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Bu arada güneş, Ganj’ın diğer kıyısında ufukta kendini belli etmeye başlamıştı. Tekne daha sonra U dönüşü yapıp bu sefer ters tarafa doğru yol almaya başladı. Bu gencecik çocuğun performansı bizi büyülüyor.

Eklenen Resimler

Eski 17-12-2009, 21:40   #93
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Yaklaşık bir saat boyunca tekne ile yolculuk yaptık. Güzel bir deneyimdi. Daha sonra ölü yakmanın henüz bitirildiği Ghat’a doğru yaklaştık. Rehber yakından görmek isteyip istemeyeceğimizi sordu. Yanıtımız önceden belliydi;Hayır. Bu kadarı bize yeterdi, olayın mistik havasını bozmanın bir anlamı yoktu.

Eklenen Resimler

Eski 17-12-2009, 21:45   #94
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Kıyıya çıktıktan sonra eski Varanasi’nin daracık sokaklarında yürümeye başladık. Burada öyle sokaklar var ki sadece bir adam geçebiliyor. Bir köşede kremasyon için hazırlanmış odunlar dizi dizi satın alınmayı bekliyor.

Eklenen Resimler

Eski 17-12-2009, 21:52   #95
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Daha sonra Altın Tapınak Wisheshwara’yı ziyaret ettik. Aslında 20 dakikalık bir eziyetten, hiçbir yerde görmediğimiz polis aramalarından sonra sadece kapısından görebildiğimiz bu önemli tapınağı Hindu olmayanların ziyaret şansı yokmuş, yani vakit darlığı varsa bu eziyete değmez. Bu tapınağın hemen yakınında bir cami var, ancak Hindular bu camiye diş biliyorlar ve kapısında askerler elde silah bekliyorlar. Hindistan’ın diğer yerlerinde görmediğimiz bir hoş görüsüzlük hissediliyor. Zamanında buraya en büyük zararı, son güçlü Babür hükümdarı Aurangzeb (Evrenzib) vermiş. Buradan sonra tekrar otele dönüp kahvaltı yaptık ve istirahata çekildik.

Eklenen Resimler

Eski 17-12-2009, 22:13   #96
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Öğleye yakın tekrar Varanasi’yi gezmeye çıktık. Bu sefer ki hedef Varanasi’nin yeni bölümlerini gezmek. Burada bizi önce Benaras Hindu Üniversitesine götürdüler. Bu kampüsün içinde araba ile bir gezi yaptık. Daha sonra ise Bharat Mata (Ana Hindistan) tapınağını gezdik. Burası aslında bir tapınak değil, Hindistan’ın mermerden oyulmuş haritasının sergilendiği bir bina.
Saat 17:00’de Delhi’ye doğru uçacağız ve gezinin son gününe gireceğiz. Çok yorulduk, program çok yüklüydü. Ben başta olmak üzere biraz dökülmeler başladı. Bu gezi 15 günlük geziymiş aslında.
Gezekalın..

Eklenen Resimler

Eski 20-12-2009, 17:41   #97
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

RAJASTAN-ALTIN ÜÇGEN-VARANASİ-11-Delhi

Delhi
Delhi’de bizi havaalanında, Hindistan’a ilk ayak bastığımızdaki şirket yetkilisi karşıladı. Araba ile kaldığımız otele götürüldük. 13-15 Milyonluk bu şehirde yol felaket kalabalık. İstanbul trafiğine laf edenlerin, bir de Delhi trafiğini görmelerini tavsiye ederim.
Ertesi gün bizi Hindistan’daki en son rehberimizle şoförümüz otelimizden aldı. Delhi Eski ve Yeni Delhi olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Eski Delhi 12-19. yüzyıllar arasında Hindistan’a Müslümanların hakim olduğu dönemde devletin merkeziydi. Burada bu döneme ait çok sayıda eser mevcut. Yeni Delhi ise 1911 yılında İngilizler tarafından inşa edilmiş.
Tarihte Delhi şehri 8 değişik yerleşim birimi şeklinde kurulmuş. Şah Cihan’ın kurduğu ve bugünkü Eski Delhi’nin temelini oluşturan 7. Delhi, 17. Yüzyılda kurulmuştur. Bu döneme ait en önemli eserler Red Fort ve Cuma Mescit. Tarihte pek çok kez yağma ve yıkıma uğruyor ancak en çok hatırlananları 14. Yüzyılda Timur ve 1739 ‘da Pers kralı Nadir Şah’a ait olanlar.

Eski 20-12-2009, 17:45   #98
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Tüm dünyada bulunan 7 adet Bahai Tapınağından bir tanesi olan Lotus Tapınağı, Delhi’de ilk gittiğimiz yer oldu. Birçok kaynağa göre Bahai Dini, yeni dini akımlar arasında sayılmaktadır. Bazı görüşlere göre, 19. yüzyılda doğmuş, başlıca büyük dinler ve diğer inançları sentezlemeye çalışan hümanist ve barışçıl bir dinsel harekettir; bazılarına göre bir din sayılmamaktadır.
Bahai Tapınakları, her dinden kimsenin sessiz olmak koşuluyla bildikleri şekilde ibadet edebilecekleri mekânlar ve şimdiye dek her kıtada bir tane olacak şekilde yedi tapınak inşa edilmiş.
Bu tapınakların bulunduğu ülkeler; Amerika Birleşik Devletleri (Şikago), Uganda(Kampala), Avustralya (Sidney), Almanya (Frankfurt), Panama (Panama City), Batı Samoa (Apia) ve Hindistan (Yeni Delhi). Bizim ziyaret ettiğimiz Lotus tapınağı, en yeni Bahai Tapınağı ve 1986’da tamamlanmış ve pek çok mimari ödül almış.

Eklenen Resimler

Eski 20-12-2009, 17:50   #99
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Daha sonra ise India Gate (Hindistan Kapısı) ziyaretini yaptık. Burası 1. Dünya Savaşında ve 1919’da Afganistan’daki çatışmalarda ölen Hint askerleri anısına dikilmiş olan bir anıt.
Hindistan’ın özgürlüğe kavuşmasını, dava arkadaşları ile birlikte verdiği mücadele ile sağlayan ancak bir suikast sonucu 1948 de öldürülen Mahatma Gandhi’nin yakıldığı yer Raj Ghat sonraki durağımız. Burada sadece Mahatma Gandhi'nin değil, Nehru gibi diğer önemli Hint Devlet adamlarının da anıt mezarları var. Gandhi’nin anıt mezarı yaşamı gibi ne kadar da sade. Burası yemyeşil bir park. Her zamanki gibi tepemizde şahinler uçuşup duruyor. Yemyeşil çimen üzerinde bir Hintli çift oturmuşlar, erkek konuşuyor, kızın başı önde. Belli ki sorun var.

Eklenen Resimler

Düzenleyen kuru.umit : 23-12-2009 saat 12:58 Neden: hatalı bilgi düzeltilmesi
Eski 20-12-2009, 17:55   #100
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

İndira Gandhi'nin mezarı

Eklenen Resimler

Eski 20-12-2009, 17:57   #101
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Delhi caddelerinde araba ile dolaşıyoruz. Etrafta o kadar çok eser var ki hepsini gezmek mümkün değil. Bazılarını yol kenarında durup fotoğraflamaya çalışıyoruz. Daha sonra kavga dövüş ziyaret edeceğimiz Red Fort’u dışarıdan fotoğrafladık.
Şah Cihan’ın Delhi’deki en güzel eserlerinden bir tanesi Jama Masjid. Cuma Mescit anlamına gelen ismi ile Hindistan’ın bu en büyük camisinin 40 mt yükseklikte iki minaresi var ve 1658 yapılmış. Buraya girişte bayanlara üzerlerini örtmeleri için şal veriyorlar. Ayakkabıları dışarıda çıkartıyorsunuz.

Eklenen Resimler

Eski 20-12-2009, 18:02   #102
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Jama Mescid fotoğrafları

Eklenen Resimler

Eski 20-12-2009, 18:06   #103
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Jama Mescid Fotoları

Hindistan’da türbanları ve uzun saçları ile Sihleri bol bol görmüştük. Delhi’de bir Sikh tapınağını da ziyaret ettik. Burada da ayakkabılarınızı çıkartıyorsunuz. Başınıza da kız –erkek fark etmeden bir örtü örtüyorlar. Sikh tapınaklarına Gurdwara deniyor. 1500’lü yıllar Guru Nanak ve takip eden 9 Guru tarafından geliştirilmiş dini bir öğreti olan Sikhizm Hindu ve Müslüman dininde bazı motifler taşıyormuş. Sihler bu tapınağı ziyaret ederlerken merdivenleri öperek içeriye giriyorlar. Tapınak içinde fotoğraf çekmek yasak, ancak dışarıdan fotoğraf çekebildik.

Eklenen Resimler

Eski 20-12-2009, 18:10   #104
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Sikh tapınağı fotoları

Eklenen Resimler

Eski 20-12-2009, 18:13   #105
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Yeni Delhi’de bulunan heybetli binalar, Eski Delhi ile uyumlu değiller. Şehrin bu tarafı Avrupa saraylarını andırıyor. Burada Cumhurbaşkanı’nın Sarayı ve Parlamento binaları var. Durup fotoğraflıyoruz.

Saatler ilerliyor ama biz hala en önemli yerleri gezemedik:Red Fort ve Kutup Minar. Rehbere birkaç kez sormama ve “sonra gideceğiz” gibi laflar söylemesine rağmen teori, zamana pek uymuyor. Bizim Hindistan’daki son günümüz ve ana yerleri gezemedik. Sonunda rehberi kenara çekip durumu anlattım. Yanıtı kısa ama beni çıldırtan bir cümleydi;”Red Fort’u gezdik ya”. Sonrasında benim çirkin yüzüm ortaya çıktı. Açtım ağzımı, yumdum gözümü. Sonunda tekrar Red Fort’a gidiliyor ama trafikte bir sürü vakit kaybettik. Bu nedenle Hindistan yolcularına tavsiyem; programı tekrar tekrar doğrulatın ve kontrol edin.

Eklenen Resimler

Eski 20-12-2009, 18:17   #106
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Red Fort, Şah Cihan’ın başkenti Agra’dan Delhi’ye taşımaya karar vermesi ile 1639 da inşaya başlanan bir kale. Yapımı 9 yıl sürmüş. O zaman için astronomik rakamlarla bitirilmiş. Tipik bir Şah Cihan zevki yaşıyan kale. Bu kaleye giriş Lahori kapısı denen kapıdan giriş yapılıyor. Bu kapıdan sonra apartman dairelerinin bulunduğu bir kapalı mekan var. Burada hediyelik eşya dükkanları var. Devamında bir bahçeden geçilip Divan-ı Aam denen bol kemerli ve İmparatorun halkı kabul ettiği yere geliyorsunuz. Ortada İmparatorun tahtının bulunduğu muhteşem bir alan var.

Eklenen Resimler

Eski 20-12-2009, 18:19   #107
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Taş oymacılığı ve yarı değerli taşların eklendiği süslemeler var. Tahtın bulunduğu alan tel filelerle çevrilmiş. Kötü niyetli bazı insanlar bu taşları söktükleri için önlem alınmaya çalışılmış. Burayı geçince Şah Cihan’ın beyaz mermer merakı yeniden ortaya çıkıyor. Bir yanda hamam, bir yanda Moti Mescit (inci cami-imparatorun özel camisi) ve İmparatorun Yamuna nehrine bakan sarayı. Sarayın ortasında, tüm sarayı dolaşan havuz sistemi var. Bu güzelim eserin içini göremeden buradan gidecektik.

Eklenen Resimler

YeniBON beğendi.
Eski 20-12-2009, 18:27   #108
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Red Fort Fotoğrafları

Eklenen Resimler

Eski 20-12-2009, 18:27   #109
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Tekrar arabaya doluştuk ve son hedefimiz Kutup Minar. Ancak saat 16:00 oldu ve trafik artık milim milim ilerliyor. Kızların da benim de moralim bozuk. Adamla tartışınca biraz ortam gerildi. Sonunda Kutup Minar’a gitmede ısrar etmenin daha da tatsızlık çıkartacağına inandım ve rehbere bizi bir lokantaya götürmesini söyledim. 1199 da temeli atılan 72.5 mt’lik Kutup Minar’ı ancak ilk geldiğimiz gün dışarıdan fotoğrafladığımızla kaldık. Neyse bu programla ve zaman sıkışıklığı ile ancak bu oluyor.
Delhi’de güzel bir Ulusal Müze ve İndira Gandhi müzesi, Lodi Bahçeleri, Hümayün Mezarı diğer gezmek istediğim yerlerdi. Bunlar benim programa sığmayanlar ama bir gün daha olsa rahat rahat yapılabilirdi.
Akşam Travel With Us’ın şirket sahibi bay Shyam otele geldi. Kendisi ile tanıştık, turu değerlendirmemizi istedi. Aslında bu zaman diliminde, bu fiyata maksimum faydayı sağladık. Ufak tefek aksaklıkları büyütmenin anlamı da yoktu. Herşeye teşekkür ettik ve bir daha ki buluşma için (Güney Hindistan) sözleştik. Belki onunla, belki Güney Hindistan’a spesifik bir firma ile tekrar Hindistan’a geleceğiz galiba.
Saat 05:00 İstanbul’a uçağımız kalkacak. Saat 01:30 da bizi hava alanına götürdüler. Bizi ilk gören firma yetkilisi Hindistan’daki son gördüğümüz kişi oldu. Uçağımıza binip, İstanbul’a döndük.

Eski 20-12-2009, 18:49   #110
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Son Söz

Hindistan gezi yazımı bu son sözlerle bitiriyorum. Hindistan zor bir destinasyon. Bir sürü olumsuzluklar var. Hijyen çok önemli bir problem. Dikkatli olmak gerekiyor. Çevremizde o kadar çok fakirlik vardı ki, fotoğraf makinemi bunları çekmek için hiç kullanmadım. Yani hep bardağın dolu tarafından baktık ve bugün geriye dönük değerlendirme yaptığımda çok yorulduk ancak çok şey gördük ve yaşadık. Bir gezgin daha ne isteyebilir ki?

Yeni gezilerde buluşmak üzere...
Gezekalın.

Dr Ümit Kuru
12.2009

Eklenen Resimler

Eski 21-12-2009, 11:15   #111
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Galeri: 232
Umit bey ellerine, gozlerine, yuregine saglik.
Hindistani gezerken, diger gezilerinizde ooldugu gibi, bilin ki yuzlerce kisi de sizinle birlikte gezdi

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 13:07   #112
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Teşekkür ederim. Bazen boşuna yazıyorum hissine kapılıyorum ama sonra bunlar kendime anılar, arkadaşları anılarıma davet ediyorum diyorum.
Sevgili Malina ve ekibinin yer işgalime göz yumması sona erene kadar da her gezime "sanal" ortaksınız..
Güzel sözler eden, okuma sabrı gösteren tüm agaclar.net ailesine teşekkür ederim.
ümit kuru

Eski 21-12-2009, 22:27   #113
Ağaç Dostu

Vildan Sönmez's Avatar

Giriş Tarihi: 01-08-2005
Galeri: 1126
Geçen akşam İz TV'de Hindistan'ı tanıtan bir program vardı. 'Pembe Şehir" Jaipur deyince sanki kendi gezdiğimiz yeri görmüş gibi olduk eşimle. İşte Ümit Bey buraya gitti dedik.

Ümit Bey gezekalın ve bizlerle paylaşmaya devam edin.

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 23:51   #114
Ağaç Dostu

gece's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2007
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kuru.umit Mesajı Göster
Teşekkür ederim. Bazen boşuna yazıyorum hissine kapılıyorum ama sonra bunlar kendime anılar, arkadaşları anılarıma davet ediyorum diyorum.
Sevgili Malina ve ekibinin yer işgalime göz yumması sona erene kadar da her gezime "sanal" ortaksınız..
Güzel sözler eden, okuma sabrı gösteren tüm agaclar.net ailesine teşekkür ederim.
ümit kuru
Asla boşuna yazmıyorsunuz. Yeteri kadar tepki vermiyoruz sadece. Ama usul usul bu çekingenlik de geçecektir, göreceksiniz.

Hani çocukça kabul edilen bir söz vardır "ya beni de götür, ya sen de gitme" diye! Siz, hep beni (bizi) de götürmeyi seçtiniz, çok çok teşekkürler.

gece
giderken alıp götürülmemenin ne olduğunu çok iyi bilen forum kişisi.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 16:51   #115
Ağaç Dostu

Orhan Özbilgiç's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2008
Galeri: 83
Ümit Bey!
Bugünün yaklaşık bir saatini Hindistan gezinize ayırdım. Ancak ilk sayfayı bitirebildim. Bazı arkadaşlarımızında belirttiği gibi, bende kendim geziyormuşçasına keyif alıyorum.
Ayaklarınıza ve elinize sağlık.

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2011, 09:54   #116
Ağaçsever

samowan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2006
Galeri: 2
Çok güzel yazmışsınız ellerinize sağlık, darısı inşallah en kısa zamanda bizim başımıza.

samowan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2011, 21:50   #117
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Güzel sözler için teşekkür ederim. Hindistan gerçekten ayrı bir renk, aprı bir dünya. Becerebilirsek Güney kısmını da 2012 yılında planlıyoruz...

Eski 15-09-2011, 23:45   #118
Ağaç Dostu

agozce's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2007
Galeri: 4
Bu gece baştaan sona kadar okudum. İlginç, güzel, gizemli.....Yüreğinize salık.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2011, 09:12   #119
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Sevgili AgozceTeşekkür ederim..
www.gezekalin.blogcu.com dan Etiyopya gezimizi de okumanızı öneririm.. Orası da bir başka renk ve gerçek...
Gezekalın
Ümit kuru

Eski 18-09-2011, 10:55   #120
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Harika bir gezi olmuş, resimlerden bile bunu hissetmek mümkün.
Budizim, Hint mitolojisinden aklımda kalanlar hemen zihnimde canlandı.
Bir kültürün kaynağında bulunmak heyecan verici olmalı.
Elimde olmadan sizi çok kıskandım, içimdeki gezeğen ruh uyandı.
Bu paylaşımdan dolayı teşekkür ederim.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025