agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Phytolacca dioica, Bela Solarus (Güzel Gölge Ağacı) (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/8186.htm)

uzman16 22-03-2008 11:42

Phytolacca dioica, Bela Solarus (Güzel Gölge Ağacı)

5 Eklenti(ler)
Sizlerle bir başka ağacın fotoğraflarını daha paylaşmak istiyorum.

Girne Kaymakamlığının arkasındaki bahçede gördüğüm inanılmaz ağaç. Bela Solarus -Güzel Gölge Ağacı.
Girne'de bu ağaçtan 2 tane daha varmış. 175-200 yaşında olduğu sanılıyor. Tek değil birkaç gövdeden oluşuyor. Gövde genişiliği 8-10 m. vardı sanırım. Bence korunması gereken ağaçlardan biride bu ağaç türü. (Belkide koruma altındadır)
Ağaçın gövdesinin içi oyuk ve inanılmaz bir büyüklükte. Çok etkileyiciydi.

nariçi 04-11-2008 18:56

Enteresan bir kökgövde denebilecek bir biyolojiye sahipmiş. yaşlı kambiyumdan sürgün vermesi bu ağaca taze gövdeler oluşturuyor. Çelikten çoğaltılabilir herhalde. Ama ilkbaharda denemek lazım.

dedeefendi 05-11-2008 16:55

Harika bir ağaç!Resimler için teşekkürler...

berduray 05-11-2008 17:25

Ben kaynağı buldum, türkçesini merak etmiştim, buyrun

Karşınıza çıkan resimden "sonraki "resmi 2 kez tıklayın.

denizakvaryumu 06-11-2008 07:16

Sevişen ağaç ismini kim uydurmuş acaba :D

berduray 06-11-2008 11:31

Ağacın erkek ve dişili olmasından, dalların da birbirini saracak şekilde gelişmesinden denmiş olabilir.

Tamamiyle bilimsel yani:)

smily 15-03-2009 10:42

Bella sombra (guzel gölge)
Halikarnas Balıkcısı Bodrumda bir örneğini yetiştirmiş ama şimdi halen duruyor mu. duruyorsa bilen tanıyan var mı? Prof. dr. Şadan Gökovalı bilirse bilir.

ßurcu 24-09-2009 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smily (Mesaj 380087)
Bella sombra (guzel gölge)
Halikarnas Balıkcısı Bodrumda bir örneğini yetiştirmiş ama şimdi halen duruyor mu. duruyorsa bilen tanıyan var mı? Prof. dr. Şadan Gökovalı bilirse bilir

Ben bunu bodrum'da gördüm.tesadüfen yemek yediğimiz yerde vardı.ismini aldım üzerinden.nette bakıyodum.burda yorumları görünce yazmak istedim..

Volare 24-09-2009 23:40

Merhaba .
Latince ismi Arbutus andrachne olan Sandal ağacı ve bu Bela solarius adındaki ağaç aynı mı ?
Büyük ihtimalle bu ağacın gerçek latince ismi Phytolacca dioica , sandal ağacı ile herhangi bir ilgisi de yok .
Buenos Aires' teki bu ihtişamlı ağacın resmini sunuyorum .
Girnedeki Şekerci boyası ağacı .

Jezebel 27-01-2012 21:38

3 Eklenti(ler)
Phytolacca dioica İzmir

Eklenti 266247

Eklenti 266248

Eklenti 266249

Dev bir ağaç, ışık kötüydü tam net çıkmadı.

kelebek çalısı 11-05-2012 13:31

Bu ağaçtan yıllar önce, K.K.T.C' den Türkiye' ye taşıyarak yazlığın bahçesine dikmiştim.

İsmini bilmiyordum, ta ki, iki sene önce N.G.Mamıkoğlu' nun 'Türkiye' nin Ağaçları ve Çalıları' kitabını aldığım zamana kadar da bilmiyordum. Kitabı aldığımda heyecanla incelerken, birden karşıma çıkınca, 'aaa bizim ağaç' diye bağırdığımı hatırlıyorum :D

Phytolacca dioica, budandığında içinin aslında sıkıştırılmış lif, talaş gibi olduğunu farkediyorsunuz, hafif bir odunu olduğunu kastediyorum.

Gölgesi açısından ve büyüme hızı çabuk bir ağaç olduğu da göz önüne alınırsa, ve bence sıradanlığı kırmak adına yetiştirilebilecek çok hoş bir ağaç.

Kediler de tırmanmaya bayılıyor bu ağaca, kedisi olanlar için ekstra bilgi geçeyim :p

kelebek çalısı 11-09-2012 01:42

2 Eklenti(ler)
Üstte yer alan fotoğrafları ile kıyaslandığında daha bebek kabul edilebilecek bir Phytolacca dioica .

Umarım yerinde uzun uzun yıllar boyunca yaşamını sürdürür.

Eklenti 330822

Eklenti 330823

İzmirli 07-02-2013 01:07

Çok güzel bir ağaçmış. Bu ağacın gelişmiş bir tanesini Balçova Kipa'nın yan tarafındaki Lunaparkın yanında bir büfe var tam onun yanında gördüm. Tohumlarını göremedim, eğer görseydim alacaktım :)
İzmir'de yetişmiş fidan olarak bulabileceğimiz bir yer var mı?

İzmirli 15-04-2013 00:20

Bu ağacın fidanını bulamadım, İzmir'de bulabileceğim bir yer var mı? :)

aydinal 30-05-2013 12:18

Bahçemdeki bir ağacın phytolacca dioica olduğunu yeni öğrendim. 6 yıldır çoğaltmaya çalışıyordum ancak başaramadım. İlk olarak annem tohumunu brezilyada sokaktan toplayıp getirmiş ve bahçeye dikmiş. Şimdi devasa bir ağaç oldu ama hala brezilyadaki gibi çiçek açmıyor ve tohum vermiyor. Çelikle çoğaltmak imkansız gibi. Kök çeliği denedim onlarda tutmadı. Bir fikri olan var mı acaba? ya da ağacın tohum vermesini nasıl sağlayabilirim? Ağacı görseniz 8 yılda 50 yıllık ağaç görünümü kazandı. Devasa bir bonsai gibi ama çiçek açmıyor.

kelebek çalısı 31-05-2013 02:03

Sn. aydinal,

Eğer bu ağacın ismi nedir başlığı altında sorduğunuz ve tanımlamanıza yardımcı olduğum ağaç sizin bahçenizdeki ağaçtan bir kare ise, o fotoğrafta çiçek açacağına dair bir emare vardı. Salkım şeklinde bir oluşum görünüyordu fotoğrafınızda. Çiçeklerini bu sezonda göreceğiniz anlamına geliyor bu durum.

Son derece hızlı büyüyen ve devasa boyutlara erişebilen bir ağaç ve yine gövdesinde barındırdığı yüksek kapasitedeki su oranı ile yangınlara ve de kuraklığa karşı dirençli bir ağaç.

aydinal 31-05-2013 14:25

Evet Sn.Kelebek Çalısı, yardımınız için ayrıca teşekkür ederim. Belki tohum vermemesi yaşıyla ilgilidir ve bu yıl verir. İnsan bu kadar büyük bir ağacın aslında daha ufak bir çocuk olduğuna ve tohum verme yaşına gelmediğine zor inanıyor. Ben çiçek açmamasını biraz da iklime bağlamıştım. Sonuçta anavatanı brezilya antalyaya oranla daha sıcaktır. Kışın hırpalanan ağaç biraz da yaşı küçük olduğu için yazları zor toparlanıyor diye düşünüyordum. İnşallah bu yıl çiçek açar ve tohumlarını alırız.

smily 29-07-2013 21:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 217499)
Sizlerle bir başka ağacın fotoğraflarını daha paylaşmak istiyorum.

Girne Kaymakamlığının arkasındaki bahçede gördüğüm inanılmaz ağaç. Bela Solarus -Güzel Gölge Ağacı.
Girne'de bu ağaçtan 2 tane daha varmış. 175-200 yaşında olduğu sanılıyor. Tek değil birkaç gövdeden oluşuyor. Gövde genişiliği 8-10 m. vardı sanırım. Bence korunması gereken ağaçlardan biride bu ağaç türü. (Belkide koruma altındadır)
Ağaçın gövdesinin içi oyuk ve inanılmaz bir büyüklükte. Çok etkileyiciydi.

Bu ağacın adı bella solaris değil bella sombradır. Türkçesi doğru. Ama bella solaris güzel güneş demek. Levhaya yanlış yazmışlar bella sombra yazmalı idiler. Bella sombra güzel gölge demektir. Bir tanesi de girne limanında var. Halikarnas balıkçısı bir kitabında bu ağaçtan 3 adedini Bodrumda dikip büyüttüğünü yazar. Bodrumdakilerin akibeti ne oldu bilinmez. Bilen varsa yazsın.

Giant 26-10-2017 17:32

Bu ağacın 100 adet tohumu bende mevcut isteyene gönderebilirim.

Mihael Nasr 09-10-2021 05:13

yıllardır yazan olmamış ama gene de bir şansımı denemek istiyorum. Bu güzel ağacın fidanı veya tohumuna sahip olan var mı acaba ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025