agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Acer palmatum (Japon Akçaağacı) (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/6863.htm)

Jezebel 10-05-2015 06:59

1 Eklenti(ler)
Aceriimi budarken bir sürü çelik oldu, kıyıp atamadım.
Cocopeat vardı onu kullanıp hepsini diktim.Bu ikisi hayatta kaldı.

Eklenti 551835

3 gün sulamayı unuttum, ona rağmen solmayıp yaprak çıkarmışlar :)

Jezebel 10-05-2015 07:02

1 Eklenti(ler)
Yeni çıkan yaprakların rengi çok güzel :)

Eklenti 551836

.

asmalıtepe 21-05-2015 10:59

Soğuk katlanmış Acer tohumlarımdan ikincisi

2 Eklenti(ler)
Buzdolabında 5 aydan beri beklettiğim tohumlarımdan biri geçen ay çimlenmişti. Onu bardakta bir kazaya uğratarak kaybetmiştim.

Hala dolapta tutmaya devam ettiğim diğerlerinden bir adeti yine patlamış. Aldım bardağa ve aydınlık yerde tutuyorum. Az da olsa cam arkası güneşi de var. Şimdilik takipteyim.

Kalan torf halindeki torbayı da kapaklı şeffaf saklama kaplarına boşaltıp düzelttim. Kalan tohumlar ısıdan çimlene bilir mi acaba umuduyla...

ahmdkrks 12-06-2015 12:07

Arkadaşlar merhaba. Rastgele bonsai ile tanışmam sonucu kırmızı yapraklı japon akçaağaca (Acer palmatum) aşık oldum resmen. Tohumdan üremesi çok zor biliyorum çelikten üretim yapacam. Elinde güzel çeliği olan arkadaşlar bana gönderebilir mi?

Jezebel 19-06-2015 17:28

1 Eklenti(ler)
Acer palmatum tohumdan.

Eklenti 560342

Sera gezerken yol ortasında kendiliğinden çıkmış.
Bir tükenmez yardımıyla yamadori yaptım.

Jezebel 29-06-2015 21:15

1 Eklenti(ler)
"Tuttu mu" diye endişe ettiğim çeliklerin kökleri dipten taşmış :)

Eklenti 562975

Hormon dahi kullanmamıştım :)

inch 29-10-2015 17:50

Merhaba arkadaşlar. Bahçeme ithal türlerden acer palmatum dikmek istiyorum. Bonsai yapmak istemiyorum. Bahçenin sağlı sollu girişinde değişik renklerle kontrast oluşturmak istiyorum. Elimde bloodgood, dissectum, crimson quin, senkai, butterfly, artropurpureum mevcut. Yaklaşık 10 adet daha ihtiyacım var. uygun fiyata Nereden bulabilirim? Teşekkürler

Gardenias 13-03-2016 01:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 504645)
Bir tane çimlendirmeyi başardım, daha doğrusu bahçeye ekmiştim, yeni farkettim. Bütün bir yaz bu kadar büyüyebilmiş, normalmidir?

------------------------------
Tohumdan nasıl çimlendirdiniz tarif edebilir misiniz?
Şu anda gök mavisi,saks mavisi, ebruli,lacivert ve mor türleri de çıkmış...

simo0742 01-04-2016 23:57

Merhabalar, bugün bir sitede 20-40 cm akçaağaç fidanını 15 tl olarak gördüm. Sizce alınan fidanlarda bonsai çalışma ihtimali var mıdır? İnternetten alan var ise deneyimlerini paylaşabilir mi?

Mgiray 21-05-2016 16:09

Japon akçaağaç, fireglow

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhaba,
Bir ay önce seradan bir fireglow alıp, daha büyük saksıya aldım...son 3 gün içinde hızla yapraklarda büzülme oldu. Acaba susuz mu kaldı ? Bu aralar sık yağmur yağdığını düşündüğüm için sulamayı azaltmıştım. Önerilerinizi ve değerlendirmelerinizi bekliyorum. Becerebilirsem resmini yüklüyorum... Şimdiden teşekkürler...

Jezebel 21-05-2016 18:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mgiray (Mesaj 1463351)
Arkadaşlar merhaba,
Bir ay önce seradan bir fireglow alıp, daha büyük saksıya aldım...son 3 gün içinde hızla yapraklarda büzülme oldu. Acaba susuz mu kaldı ? Bu aralar sık yağmur yağdığını düşündüğüm için sulamayı azaltmıştım. Önerilerinizi ve değerlendirmelerinizi bekliyorum. Becerebilirsem resmini yüklüyorum... Şimdiden teşekkürler...

Bu başlığa uğrayan pek kimse olmuyor.
Benim tecrubem sadece 2 yıllık. Bana göre uzun süre güneş altında kalmış.
Direkt olarak güneşin altında duruyorsa onu derhal gölge bir yere alın ve düzenli sulamaya devam edin. Rüzgar ve kireçli sulardan da çok hoşlanmaz.
Toprağının kurumasına izin vermeyin.
Aşırı sulama ona iyi gelmez, toprağını çamurlaştırmayın.
Ağacınız toparladığında sabah güneşi hariç güneş almıyacağı bir yer ayarlayın kendisine.
Yaprak rengi yeşil olanların güneşe tahammülü az da olsa var, yaprak rengi kırmızı olanlarda daha az.
İki metre boyundaki ağacımdan cesaretle ben de bir tane Acer palmatum 'Dissectum Atropurpureum' aldım. Aynen sizin gibi saksısını değiştirdim, siyah saksı sevmediğim için.
Bakalım ne olacak.
Kolay gelsin.

gilan 22-05-2016 05:10

Aslında Fireglow güneşe en dayanıklı kırmızı türlerden biri. Ama alışması yıllar alabiliyor.

Jezebel 22-05-2016 08:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1463474)
Aslında Fireglow güneşe en dayanıklı kırmızı türlerden biri. Ama alışması yıllar alabiliyor.

Bu da kademeli olarak Güneşe maruz bırakmak anlamına gelir ki, şu an uygun görünmüyor.
Arkadaş Ankara'da ben ise İzmirdeyim.
Güneş +sıcaklık+rüzgar+düşük nem bizde etken olarak daha ağır basıyor.
Benim Acerim temmuzda kavruluyor ve birçok yaprağını kaybediyor, ölmüyor ama sarsılıyor.
2 yıldır bende, geldiğinde 2 metreydi.
Daha ufak bir bitkinin adaptasyonu zaman ister.
Sera ortamından dış ortama geçen bir bitkiyi kurtaracaksak onu alıştığı ortama yakın bir ortam sağlamamız lazım. Kademeli olarak bulunduğunuz ortama alıştırın, ani değişiklikler yapmayın. Sonuçta o bir ağaç kedi değil :)
Doğada ağaçlar sabittir, yer değiştirmezler. Ben doğayı taklit edin derim.
Kolay gelsin Mgiray.

Mgiray 22-05-2016 16:24

Tekrar merhaba
Ağacın yerini Doğu Güneş'i alacak şekilde ( şu anda Batıda ) değiştireceğim. Düzenli gün aşırı sulamaya almayı planlayarak izlemeye devam edeceğim. Hemen cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Çok sevindim.
Şu an durmakta olduğu yere de ağaç hatmi koymayı düşünüyorum. Ankara'da biraz nazlı oluyor ama bitki olarak çok seviyorum.
Aslında İzmir'li olduğum için Ege türü bitkilere takıntım var... Bu nedenle begonvil gibi memleketimi anımsatan şeyleri yaşatmaya çalışıyorum.
Tekrar teşekkür ederim.

zedonetx 29-06-2016 12:42

1 Eklenti(ler)
Çinden getirttiğim japon akçaağacı tohumunu soğut katlamaya bıraktım dolaba. Bakalım ne olacak 3ay sonra...

fuaterkul 13-10-2016 15:38

1 Eklenti(ler)
İyi günler ,

Paylaştığım resimdeki akça ağacı tohumu mu ?
Eğer akça ağacı ise nasıl ekmem gerekir ?
Bilgilendiren arkadaşlara şimdiden teşekkürler 😊

hobiciakvarist 10-05-2017 10:53

Ben de tohum'dan yetiştirme girişimine girdim. Ormandan topladığım tohumlar

1. Acer griseum (tohum kapsülleri tüylü idi, bu tür olduğunu sanıyorum)
2. A. palmatum

Tohum'dan yetiştirnler: ne gibi bir süreç izliyorsunuz? Dolapta tutmak yeterli olur mu?

polat_makina 07-06-2017 00:20

2 Eklenti(ler)
merhabalar ak ağaç fidanı aldım kargoyla geldi fakat yapraklarının uçları kuru vede beyaz renkte bunun nedeni bilen arkadaşlar yardım ederse sevinirim şimdiden teşekürler...

rwo 05-08-2017 20:03

Arkadaşlar merhaba. Yaklaşık 1-2 ay önce internetten aldığım Acer palmatum atropurpureum larımın yaprakları uç kısımlardan biraz kurudu.Yeni ağaçların genç dönemlerinde bunun sık görülen birşey olduğunu okumuştum ama yinede sizlerin deneyimlerine ve yorumlarına başvurmak istedim.Agaçlar yarı gölge direk güneş ışığı ile az temas eden hava sirkülasyonu olan ufak bir serada balonda duruyorlar.Sizce ağaçların durumu normalmi ya da benim eksik veya yanlış yaptığım birşey varmı ya da yapmam gereken birşey varmı? Önerilerinizi bekliyorum.
https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926647
https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926639
https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926652
https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926654
https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926652
https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926647
https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926644

Jezebel 06-08-2017 03:30

Havanın nem oranı önemli olabilir.
Benim ağacım 2 metre ama ilk bahar ve sonbaharda çok mutlu olmasına rağmen yazın yaprak uçları kavruluyor.
Burada sıcak ve düşük nem oranının etkisi olabilir diye düşünüyorum.
Yakınına su dolu bir kap koyabilirsiniz.
Yüksek nem tercih eden bitki seralarında hep akan su veya bitki standının altında su havuzları gördüm.
Kolay gelsin.

rwo 06-08-2017 13:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1514953)
Benim ağacım 2 metre ama ilk bahar ve sonbaharda çok mutlu olmasına rağmen yazın yaprak uçları kavruluyor.
Yüksek nem tercih eden bitki seralarında hep akan su veya bitki standının altında su havuzları gördüm.
Kolay gelsin.

Bilgi için teşekkürler haklısınız bu aralar aşırı sıcak buralar.Bende hemen dediğiniz gibi bir kap su koydum yanlarına.belki kireçsiz suylada gün içinde fırsat bulursa spreylemeyide düşünüyorum.

hid88 23-09-2017 22:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1514953)
Kolay gelsin.

acaba antalya kaş'ta da yetişir mi? siz galiba bir şekilde izmir de hayatta tutuyorsunuz ben daha önce buranın sıcağında olmaz diye düşünerek edinmemiştim teşekkürler.

Jezebel 25-09-2017 11:03

Sn.hid88,
benim bitkim hayatta, yaprakları kavruldu, budamıştım.
Bir haftadır taze sürgünler vermeye başladı.
Yani şu ana kadar baya çirkin bir şekilde köşede duruyordu.
Seneye saksısına Malabar ıspanağı dikeceğim ki zavallı Acer azbuçuk gölge yüzü görsün:)
Kaş'ta bulunmadım, olur mu yorum yapamam.
Ama İzmirde Acer koleksyonu olan bir arkadaş var, koyu bir çam gölgesine dikmiş, hepsi mükemmel durumda.

hid88 25-09-2017 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1518688)
Sn.hid88,
benim bitkim hayatta, yaprakları kavruldu, budamıştım.
Bir haftadır taze sürgünler vermeye başladı.
Yani şu ana kadar baya çirkin bir şekilde köşede duruyordu.
Seneye saksısına Malabar ıspanağı dikeceğim ki zavallı Acer azbuçuk gölge yüzü görsün:)
Kaş'ta bulunmadım, olur mu yorum yapamam.
Ama İzmirde Acer koleksyonu olan bir arkadaş var, koyu bir çam gölgesine dikmiş, hepsi mükemmel durumda.

teşekkür ederim edinebilirsem bende gölge bir yere dikmeyi deneyeceğim.

yesildost 18-02-2019 15:09

Arkadaşlar merhaba. Samsunda yaşayan birisi olarak akçaağaç tohumlarını çimlenme saksısına dikip evin terasına koydum. Mevsim de zaten kış burası nemli bir de. İlla dolaba mı koymak lazım çimlenmesi için bu şekilde çimlenme olmaz mı?

ugura09 25-04-2019 08:03

selamlar konu biraz eski ama bu ağaç japon çınarı olaraktamı geçiyor ? geçenlerde fidancıdan japon çınarı diyerek bi fidan aldım boyu 2 metreyi geçiyor ama yaprakları yoktu bilgi verirseniz sevinirim

çiftçioğuzhan 26-05-2020 00:21

Japon akçaağacım

3 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Bahçeme 1 ay önce aldığım japon akça ağacım halen saksıda tutuyorum. Bulunduğum bölge Aydın Nazilli. Yazları çok sıcak. 40 lı dereceleri görüyoruz. Kışları 0 ın altını ancak 1- 2 gün görürüz. Forumda okudukça sıcağı sevmediğini öğrendim. Yarı gölge alana dikin diye tavsiye etmiş üstadlar. Yarı gölgeden kasıt direk gün ışığı hiç görmemesi midir yoksa sabah ışığı üstüne vurmasa da akşam ışığı vursa yeterli olur mu? Biliyorum biraz tuhaf bir soru ama tecrübe ve bilgilerinize şimdiden teşekkür ederim. Ve bu geçen 1 ayda akça ağacım dibine yakın bir noktadan yeni filizler vermeye başladı. Yalnız garip olan bu yeni yaprakların rengiydi. Yemyeşiller. Ayrıca var olan yapraklarda da renklerinde farklılaşmalar başladı. Resimlerde gözüktüğü gibi.
İlk resim yeni aldığım zamandı. Bundan yaklaşık 1 ay önce. Son resimse şu anki hali.

Eklenti 709273

Eklenti 709274

Eklenti 709275

Jezebel 26-05-2020 12:44

Sn.çiftçioğuzhan, yeni filiz aşının yapıldığı seviyenin altından, yani anaç bitkiniz yeşil Acer.

O filizi kesip köklendirebilirsiniz.

Biraz daha uzamasına izin verdikten sonra.
Acerin rengi ışık yoğunluğuna göre değişir, sabit kalmaz.

abk 26-05-2020 12:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiftçioğuzhan (Mesaj 1589479)
Merhabalar,
Bahçeme 1 ay önce aldığım japon akça ağacım halen saksıda tutuyorum. Bulunduğum bölge Aydın Nazilli. Yazları çok sıcak. 40 lı dereceleri görüyoruz. Kışları 0 ın altını ancak 1- 2 gün görürüz. Forumda okudukça sıcağı sevmediğini öğrendim. Yarı gölge alana dikin diye tavsiye etmiş üstadlar. Yarı gölgeden kasıt direk gün ışığı hiç görmemesi midir yoksa sabah ışığı üstüne vurmasa da akşam ışığı vursa yeterli olur mu? Biliyorum biraz tuhaf bir soru ama tecrübe ve bilgilerinize şimdiden teşekkür ederim. Ve bu geçen 1 ayda akça ağacım dibine yakın bir noktadan yeni filizler vermeye başladı. Yalnız garip olan bu yeni yaprakların rengiydi. Yemyeşiller. Ayrıca var olan yapraklarda da renklerinde farklılaşmalar başladı. Resimlerde gözüktüğü gibi.
İlk resim yeni aldığım zamandı. Bundan yaklaşık 1 ay önce. Son resimse şu anki hali.

Eklenti 709273

Eklenti 709274

Eklenti 709275

Size göre daha soğuk bir iklimde olduğum ve bahçemde kuzeye bakan bir bahçe olduğu halde acerlerimi yine de güneş almayan gölge alanlara ektim. İlk günler öğle saatleri güneş alan bir noktaya ekmiş, yapraklar kavrulunca yerini değiştirmiştim. Orada kalsa belki zamanla alışırdı. Yine de bulunduğunuz bölgede gölge yere ekmek daha doğru bence.

çiftçioğuzhan 01-06-2020 21:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1589504)
Sn.çiftçioğuzhan, yeni filiz aşının yapıldığı seviyenin altından, yani anaç bitkiniz yeşil Acer.

O filizi kesip köklendirebilirsiniz.

Biraz daha uzamasına izin verdikten sonra.
Acerin rengi ışık yoğunluğuna göre değişir, sabit kalmaz.

Sevgili Jezebel,
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Biraz daha sabredip köklendirmek için uygun zamanı bekleyeceğim. Bedavaya ikinci bir acer sahibi olacağım için çok mutlu oldum.:D

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025