![]() |
2 Eklenti(ler)
Dolapta poşette çimlenen japon akçaağaçlarının 2 ay sonraki durumu.
|
Dolapta poşet içinde demişsiniz ama torf la berabermi?
Ve dolapta ne kadar sürede çimlendi acaba? Ben de dolaba attım torfla beraber poşet içinde 1.5 ay oldu henüz birşey yok .bekliyoruz bakalım :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
1 aylik bir sùrede cimlenmeye basladilar. Tam emindegilim fakat erken cimlenmelerini suna bagladim: Sonbaharin sonlarinda agaclarin dallarinda kuruyup kalan tohumlari toplamistim. Brùksel yaz sonu ve sonbaharda bol yagis alan bir sehir, sanirim bu nedenle tohumlar agac dallarinda sùrekli neme maruz kaldiklari icin cabuk cimlendiler. Yani tohumlari topladigimda doga soguk katlama islemini coktan baslatmisti, ben de bu tohumlari toplayip ayni sekilde soguk katlamasini yaparak bu sùreci devam ettirmis oldum. |
acer palmatum
1 Eklenti(ler)
bbenim acer palmutumlarımEklenti 516004
|
Merhabalar,
2 gün önce Yalova'dan bir Acer Palmatum Atropurpureum aldım. Öncelikle Acer Palmatum ve bitki yetiştiriciliği konusunda yeni olduğumu belirteyim. Bu forumda ve internette, fidancılardan bilgi toplamaya çalışıyorum. İstanbul'da yaşıyorum ve bildiğiniz üzere bu 2 günde sıcaklık öğleden sonra 30 derece oluyor ve her zamanki gibi nemli. Bitkiyi balkona, yarı gölge alan bir yere yerleştirdim. Acer Palmatum'um ilk gün gayet sağlıklıydı fakat bu 2 günde birkaç yaprağı kurumaya yüz tuttu, kağıt gibi oldu sanırım dökülecekler. Diğerlerinin de bu şekle gelip döküleceğinden endişeliyim. Yaprak döken bir ağaç olduğunu biliyorum fakat bu durumun 2 günde başlıyor olması beni endişelendirdi. Bu normal midir, siz tecrübeli arkadaşlarım ne yapmamı önerirsiniz birinci sorum bu olacak? İçeri almayı düşündüm fakat şiddetle bunu tavsiye etmiyorlar. Arada sıcak rüzgar da esiyor nadir de olsa. İkinci sormak istediğim, bitkiyi alırken fidancı, NPK gübresi kullanmamın iyi olacağını söyledi. Ben de bugün onun önerdiği 15-15-15 NPK gübresinden biraz toprağın üzerine serpiştirdim. Bu doğru bir işlem midir, hangi sıklıkla yapmam gerekir. Ayrıca toprağı nemli tutmaya çalışıyorum, aşırı sulamaktan kaçınmak için her gün toprağın üzerine elimle azar azar su serpiştiriyorum. Son sorum, bitkiyi bana gönderilen kirli ve dayanıksız saksıdan daha büyük bir saksıya almak istiyorum. Bu konuda dikkat etmem gereken hususlar nelerdir? Başınızı ağrıtıyorsam affola, fakat bilgi paylaşımından sıkılmayacağınız kanaatindeyim. Bu konuda tecrübem olmadığı için sizlerden bu ve diğer konularda tavsiyelerinizi bekliyorum. Bu şekilde devam edip de daha yaklaşık 30cm olan Acer'imin baharı göremeden kuruyup gideceğinden endişeliyim... Önerileriniz için şimdiden teşekkürler. |
Merhabalar,
Önerilerinizi bekliyorum. |
Sulama yaptıktan 2-3 gün sonra saksıdan çıkarıp (Köke sarılmış toprağı dağıtmadan) daha büyük bir saksıya alabilirsin.
Güneş ve rüzgardan koruman gerekir. Ve bence şimdilik gübreyede pek gerek yok. Evin bütün balkonları çok güneş alıyorsa evin en serin odasında tut bence . |
Alıntı:
Onu çok daha büyük bir saksıya aldım(5 lt). Mesajı attıktan sonra geçen 9 günde neredeyse bütün yapraklar kurudu. Bu normal midir? Ağacı günün belli saatlerinde güneş alan bir yere koydum, tamamen gölgeye mi koymam gerekiyor? Gün boyunca hiç mi güneşe ihtiyacı olmuyor? Şimdi açıkçası bu yaprakların kurumasının sonbahardan mı kaynaklandığını, yoksa bir sorun mu olduğunu merak ediyorum. Geldiğinin 2. gününde yaprakları yavaş yavaş kurumaya başladı(dallar şu anda yaş). Diğer atropurpureum sahipleri de aynı durumu yaşıyorlar mı bu dönemde acaba? Teşekkürler |
Sulama yaparken yaprakları ıslatmayın. (bende bu konuda yeniyim ,çok yardımcı olamıyorum, burdada pek kimse malesef pek cevap vermiyor, diyecekleri şey forumu iyice oku :P , bide kendin tecrübe et :P )
|
Alıntı:
Bilgi paylaşımı iyidir deyip yardımcı olmak isteyen olursa memnun olurum... |
Sağolun arkadaşlar çok yardımcı oldunuz. Bu sürede zaten yapraklarını döktü! Sanırım bu forumun kurulma amacı yetiştirilen ağaçları sergilemek yerine biraz da bilgi paylaşımı...
|
Alıntı:
Ama bunların cinsinden sanırım yaprakları ne kadar güzel. Bilmiyorum belki benim tohumlar da aynı yapraktandır. |
Alıntı:
|
bunu satın alabileceğimiz herhangi bir yer var mıdır?Türkiye sınırları içinde:)
|
1 Eklenti(ler)
İyi günler,
İstanbul'da balkonda baktığımız bir akçaağacımız var. Ancak balkonu kapatmaya karar verdik. Kapalı balkonda da yaşar mı? Bir de Mart ayının sonuna gelmeye başladık ama henüz yeni yaprakları çıkmadı. Acaba bir sorun olabilir mi? Aşağıda resmini paylaşıyorum. Şimdiden teşekkürler Eklenti 541480 |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Aceriimi budarken bir sürü çelik oldu, kıyıp atamadım.
Cocopeat vardı onu kullanıp hepsini diktim.Bu ikisi hayatta kaldı. Eklenti 551835 3 gün sulamayı unuttum, ona rağmen solmayıp yaprak çıkarmışlar :) |
1 Eklenti(ler)
|
Soğuk katlanmış Acer tohumlarımdan ikincisi
2 Eklenti(ler)
Buzdolabında 5 aydan beri beklettiğim tohumlarımdan biri geçen ay çimlenmişti. Onu bardakta bir kazaya uğratarak kaybetmiştim.
Hala dolapta tutmaya devam ettiğim diğerlerinden bir adeti yine patlamış. Aldım bardağa ve aydınlık yerde tutuyorum. Az da olsa cam arkası güneşi de var. Şimdilik takipteyim. Kalan torf halindeki torbayı da kapaklı şeffaf saklama kaplarına boşaltıp düzelttim. Kalan tohumlar ısıdan çimlene bilir mi acaba umuduyla... |
Arkadaşlar merhaba. Rastgele bonsai ile tanışmam sonucu kırmızı yapraklı japon akçaağaca (Acer palmatum) aşık oldum resmen. Tohumdan üremesi çok zor biliyorum çelikten üretim yapacam. Elinde güzel çeliği olan arkadaşlar bana gönderebilir mi?
|
1 Eklenti(ler)
Acer palmatum tohumdan.
Eklenti 560342 Sera gezerken yol ortasında kendiliğinden çıkmış. Bir tükenmez yardımıyla yamadori yaptım. |
1 Eklenti(ler)
"Tuttu mu" diye endişe ettiğim çeliklerin kökleri dipten taşmış :)
Eklenti 562975 Hormon dahi kullanmamıştım :) |
Merhaba arkadaşlar. Bahçeme ithal türlerden acer palmatum dikmek istiyorum. Bonsai yapmak istemiyorum. Bahçenin sağlı sollu girişinde değişik renklerle kontrast oluşturmak istiyorum. Elimde bloodgood, dissectum, crimson quin, senkai, butterfly, artropurpureum mevcut. Yaklaşık 10 adet daha ihtiyacım var. uygun fiyata Nereden bulabilirim? Teşekkürler
|
Alıntı:
Tohumdan nasıl çimlendirdiniz tarif edebilir misiniz? Şu anda gök mavisi,saks mavisi, ebruli,lacivert ve mor türleri de çıkmış... |
Merhabalar, bugün bir sitede 20-40 cm akçaağaç fidanını 15 tl olarak gördüm. Sizce alınan fidanlarda bonsai çalışma ihtimali var mıdır? İnternetten alan var ise deneyimlerini paylaşabilir mi?
|
Japon akçaağaç, fireglow
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhaba,
Bir ay önce seradan bir fireglow alıp, daha büyük saksıya aldım...son 3 gün içinde hızla yapraklarda büzülme oldu. Acaba susuz mu kaldı ? Bu aralar sık yağmur yağdığını düşündüğüm için sulamayı azaltmıştım. Önerilerinizi ve değerlendirmelerinizi bekliyorum. Becerebilirsem resmini yüklüyorum... Şimdiden teşekkürler... |
Alıntı:
Benim tecrubem sadece 2 yıllık. Bana göre uzun süre güneş altında kalmış. Direkt olarak güneşin altında duruyorsa onu derhal gölge bir yere alın ve düzenli sulamaya devam edin. Rüzgar ve kireçli sulardan da çok hoşlanmaz. Toprağının kurumasına izin vermeyin. Aşırı sulama ona iyi gelmez, toprağını çamurlaştırmayın. Ağacınız toparladığında sabah güneşi hariç güneş almıyacağı bir yer ayarlayın kendisine. Yaprak rengi yeşil olanların güneşe tahammülü az da olsa var, yaprak rengi kırmızı olanlarda daha az. İki metre boyundaki ağacımdan cesaretle ben de bir tane Acer palmatum 'Dissectum Atropurpureum' aldım. Aynen sizin gibi saksısını değiştirdim, siyah saksı sevmediğim için. Bakalım ne olacak. Kolay gelsin. |
Aslında Fireglow güneşe en dayanıklı kırmızı türlerden biri. Ama alışması yıllar alabiliyor.
|
Alıntı:
Bu da kademeli olarak Güneşe maruz bırakmak anlamına gelir ki, şu an uygun görünmüyor. Arkadaş Ankara'da ben ise İzmirdeyim. Güneş +sıcaklık+rüzgar+düşük nem bizde etken olarak daha ağır basıyor. Benim Acerim temmuzda kavruluyor ve birçok yaprağını kaybediyor, ölmüyor ama sarsılıyor. 2 yıldır bende, geldiğinde 2 metreydi. Daha ufak bir bitkinin adaptasyonu zaman ister. Sera ortamından dış ortama geçen bir bitkiyi kurtaracaksak onu alıştığı ortama yakın bir ortam sağlamamız lazım. Kademeli olarak bulunduğunuz ortama alıştırın, ani değişiklikler yapmayın. Sonuçta o bir ağaç kedi değil :) Doğada ağaçlar sabittir, yer değiştirmezler. Ben doğayı taklit edin derim. Kolay gelsin Mgiray. |
Tekrar merhaba
Ağacın yerini Doğu Güneş'i alacak şekilde ( şu anda Batıda ) değiştireceğim. Düzenli gün aşırı sulamaya almayı planlayarak izlemeye devam edeceğim. Hemen cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Çok sevindim. Şu an durmakta olduğu yere de ağaç hatmi koymayı düşünüyorum. Ankara'da biraz nazlı oluyor ama bitki olarak çok seviyorum. Aslında İzmir'li olduğum için Ege türü bitkilere takıntım var... Bu nedenle begonvil gibi memleketimi anımsatan şeyleri yaşatmaya çalışıyorum. Tekrar teşekkür ederim. |
1 Eklenti(ler)
Çinden getirttiğim japon akçaağacı tohumunu soğut katlamaya bıraktım dolaba. Bakalım ne olacak 3ay sonra...
|
1 Eklenti(ler)
İyi günler ,
Paylaştığım resimdeki akça ağacı tohumu mu ? Eğer akça ağacı ise nasıl ekmem gerekir ? Bilgilendiren arkadaşlara şimdiden teşekkürler 😊 |
Ben de tohum'dan yetiştirme girişimine girdim. Ormandan topladığım tohumlar
1. Acer griseum (tohum kapsülleri tüylü idi, bu tür olduğunu sanıyorum) 2. A. palmatum Tohum'dan yetiştirnler: ne gibi bir süreç izliyorsunuz? Dolapta tutmak yeterli olur mu? |
2 Eklenti(ler)
merhabalar ak ağaç fidanı aldım kargoyla geldi fakat yapraklarının uçları kuru vede beyaz renkte bunun nedeni bilen arkadaşlar yardım ederse sevinirim şimdiden teşekürler...
|
Arkadaşlar merhaba. Yaklaşık 1-2 ay önce internetten aldığım Acer palmatum atropurpureum larımın yaprakları uç kısımlardan biraz kurudu.Yeni ağaçların genç dönemlerinde bunun sık görülen birşey olduğunu okumuştum ama yinede sizlerin deneyimlerine ve yorumlarına başvurmak istedim.Agaçlar yarı gölge direk güneş ışığı ile az temas eden hava sirkülasyonu olan ufak bir serada balonda duruyorlar.Sizce ağaçların durumu normalmi ya da benim eksik veya yanlış yaptığım birşey varmı ya da yapmam gereken birşey varmı? Önerilerinizi bekliyorum.
https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926647 https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926639 https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926652 https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926654 https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926652 https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926647 https://s3.amazonaws.com/image.yogil...jpg?1501926644 |
Havanın nem oranı önemli olabilir.
Benim ağacım 2 metre ama ilk bahar ve sonbaharda çok mutlu olmasına rağmen yazın yaprak uçları kavruluyor. Burada sıcak ve düşük nem oranının etkisi olabilir diye düşünüyorum. Yakınına su dolu bir kap koyabilirsiniz. Yüksek nem tercih eden bitki seralarında hep akan su veya bitki standının altında su havuzları gördüm. Kolay gelsin. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025