agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Ihlamur (Tilia) (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/438.htm)

turbon 10-12-2016 12:18

1 Eklenti(ler)
Fotodaki ihlamur cinsini bilen varmi acaba

Taşlıbahçe 10-12-2016 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turbon (Mesaj 1489242)
Fotodaki ihlamur cinsini bilen varmi acaba

Büyük olasılık "Gümüşi Ihlamur"; yaprak altının yakın çekimini gönderirseniz tür tespiti kolay olur, netleşir.

Yeşiltan 12-12-2016 08:49

Bilmiyordum bende. Öğrendim sağ olun.

turbon 13-12-2016 11:44

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1489251)
Büyük olasılık "Gümüşi Ihlamur"; yaprak altının yakın çekimini gönderirseniz tür tespiti kolay olur, netleşir.

Ekte yaprak arkası fotolar mevcut bu turkiyede ihlamur ların dışında bi ihlamur olabilir gumusi ihlamur a baktık dık uzun buyuyo sanirim. bu agac dip surgununden yetisme anaç agac yayvan buyuyo uzunluğu 15 mt kadar şimdi agac uzakta foto gonderemicem avrupa da yetişen cinsler den olabilir cinsini sormamin nedeni bu agac ta tutmaz ise ben gideyim o cinsten alayim diye.tesekkurler

Taşlıbahçe 13-12-2016 18:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turbon (Mesaj 1489512)
Ekte yaprak arkası fotolar mevcut bu turkiyede ihlamur ların dışında bi ihlamur olabilir gumusi ihlamur a baktık dık uzun buyuyo sanirim. bu agac dip surgununden yetisme anaç agac yayvan buyuyo uzunluğu 15 mt kadar şimdi agac uzakta foto gonderemicem avrupa da yetişen cinsler den olabilir cinsini sormamin nedeni bu agac ta tutmaz ise ben gideyim o cinsten alayim diye.tesekkurler

Gümüşi ıhlamur (Tilia argentea. Sinonimleri Tilia tomentosa, Tilia alba)

Yerine göre dik veya yayvan büyüyebilir. Dip sürgününü ne zaman alıp diktiniz?

turbon 14-12-2016 12:33

Geçen sene kisin alındı yazin önce saksida koklendirildi köklü topraklı yani geçen haftada ekildi.Daha önce 2 defa yaprakları dokunce kisin dip sürgünü nu alıp ekmistik ama tutmamisti bu sefer önce saksida koklendirip geçen haftada diktik anac agac yapraklarını doktu ama bu henüz yapraklarını dokmedi.tesekkurler

sevoş 14-12-2016 15:10

sayın turbon bu ıhlamurdan benim bahçemde var.
Çok çabuk büyüyen bir ağaç,çokta çiçek veriyor.Ama cinsini bilmiyorum.Hem boyuna hemde enine büyüyor.

Taşlıbahçe 14-12-2016 18:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turbon (Mesaj 1489582)
Geçen sene kisin alındı yazin önce saksida koklendirildi köklü topraklı yani geçen haftada ekildi.Daha önce 2 defa yaprakları dokunce kisin dip sürgünü nu alıp ekmistik ama tutmamisti bu sefer önce saksida koklendirip geçen haftada diktik anac agac yapraklarını doktu ama bu henüz yapraklarını dokmedi.tesekkurler

İyi görünüyor. Suyunu eksik etmeyin yeter. İzmir'de dikildiğini düşünürsek dikildiği yer gölgeyse veya gün boyu güneş almıyorsa daha keyifli ve hızlı büyür. Bir de bu tür, ilk yıllarda köke çalışır, sonradan büyümesi hızlanır.

Dip sürgününü köklendirdik derken, köksüz mü çıkardınız? Gövdenin toprağa kavuştuğu civarlarda köklü de çıkarabilirsiniz sürgünleri; tabii varsa. Mart başında bu şekilde çıkardığınız sürgünleri direkt toprağa dikebilirsiniz. Yaz boyu da iyi bakarsanız kendini kurtarır.

turbon 14-12-2016 19:55

Gövdenin toprağa kavuştuğu civarlarda köklü çıkardık 2016 mart ayinda ve saksiya ektik saksida bakımını daha iyi yaparız diye yazin saksida gelişimini sağladı.10 aralik 2016 da fotodaki yerine ektik.Daha önce 2 defa Mart başında çıkardığımız sürgünleri direkt toprağa dikmistik ama tutmamisti iyi bakamadigimizdan belki kurumustu.Şimdi inşallah tutar.

Sagun 14-12-2016 21:23

bence bu fidan gümüşi ıhlamur değil, gümüşi ıhlamurun yaprak altı tüylü ve beyaza yakın bir renk olur. fotografa bakarsak pek benzemiyor. büyük yapraklı ıhlamur olabilir.

Yesili_sev 15-12-2016 15:22

Nerelerde yetişiyor bu ıhlamur çeşidi.

Taşlıbahçe 15-12-2016 21:17

Sn. Turbon, yaprağın alt yüzünün daha yakından bir görselini gönderir misiniz? Özellikle ana damarın yan damarlarla birleştiği yer.

turbon 16-12-2016 01:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1489709)
Sn. Turbon, yaprağın alt yüzünün daha yakından bir görselini gönderir misiniz? Özellikle ana damarın yan damarlarla birleştiği yer.

Şimdi yaprakları döküldü nasip olursa baharda çekip gondereyim kardeşim ...

Taşlıbahçe 16-12-2016 09:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turbon (Mesaj 1489717)
Şimdi yaprakları döküldü nasip olursa baharda çekip gondereyim kardeşim ...

Dökülen yapraklardan da olur, mümkünse. Arka yüz, özellikle ana damarla yan damarların birleşme noktaları, olabildiği kadar yakından. Sizi de sorduğunuza pişman etmek üzereyim gibi hissediyorum :)

turbon 17-12-2016 13:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1489735)
Dökülen yapraklardan da olur, mümkünse. Arka yüz, özellikle ana damarla yan damarların birleşme noktaları, olabildiği kadar yakından. Sizi de sorduğunuza pişman etmek üzereyim gibi hissediyorum :)

Fotolar ekte bu kadar net çıkıyor. sagun arkadasin dedigi gibi tüyler gorunmuyo yaprakta acaba varsa kisin tuycukler kendini cekiyo ve gorunmuyo olabilir mi o sebeplen baharda çekip gondereyim demistim taze yapraklar çıktığında. İnternet te görmüştüm gumisi ihlamur yaprak altında bulunan tuycukleri 1 defa sonra baktığımda göremedim sizde foto varsa tuycukleri gösteren gumisi ihlamurun sizde eklermisiniz taslibahce arkadaş.

turbon 17-12-2016 13:34

4 Eklenti(ler)
Bilginize

turbon 17-12-2016 13:39

1 Eklenti(ler)
....

Taşlıbahçe 17-12-2016 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turbon (Mesaj 1489842)
Fotolar ekte bu kadar net çıkıyor. sagun arkadasin dedigi gibi tüyler gorunmuyo yaprakta acaba varsa kisin tuycukler kendini cekiyo ve gorunmuyo olabilir mi o sebeplen baharda çekip gondereyim demistim Taze yapraklar çıktığında internet te görmüştüm gumisi ihlamur yaprak altında bulunan tuycukleri 1 defa sonra baktığımda göremedim sizde foto varsa tuycukleri gösteren gumisi ihlamurun sizde eklermisiniz taslibahce arkadaş.

Detayı büyük yapraklı ıhlamur olup olmadığından emin olmak için istedim. Gümüşi ıhlamurun tüyleri yaprakta ince bir doku oluşturacak yapıda ancak çok küçük ve iç içe girmiş oluyor. Gözle tüyleri değil, tüylerin oluşturduğu dokuyu, rengi fark edebiliyoruz. Sizin gönderdiğiniz görsellerin açık, gümüşi renkli yaprak alt renginde olanlar bu türe uyuyor. Büyük yapraklı ıhlamurda ise bu tüyler damarların diğer damarlarla birleştikleri yerlerde yoğunlaşıp bazen damarlar boyunca biraz daha devam edebiliyor, bazen de etmiyor. Açık renkliler, çıplak yaprak altı dokusu üzerinde bulunuşlarıyla gözle rahatlıkla görülebiliyorlar. Fotoğraflardan bunlar seçilemediği için o seçeneği eledim ki halen görünmüyorlar.

Büyük yapraklı ıhlamur bizim bölgenin yerli bir türü. Ben dökülen yapraklardan örnek alıp size bahsettiğim tüylerin detaylı fotoğrafını gönderirim, karşılaştırırsınız. Fotoğraftan seçilmeyip de gözle görüyorsanız tanıyı büyük yapraklı ıhlamurdan yana koyarız.

BuR@K's 07-02-2017 20:15

değerli büyüklerim merhabalar malumunuz kış ayındayız izmir bölgesine bu kış iyi yağmur yağdı yaz gelmeden bu aylarda fidanın dibine gübre dökmek uygunmudur uygunsa ne önerirsiniz ne dökeyim ve ne kadar dökeyim?

CornusMas 11-02-2017 12:33

Yaşlı ıhlamur fidanı
 
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Çanakkale Biga'daki köyümüzün sokaklarına ekmek için 2,5m-3m boyunda, tahminimce 5 yaş civarında, 20 adet ıhlamur fidanı aldım. Köyün çevresindeki dağlarda ıhlamur ağaçları kendiliğinden yetiştiği için iklim sorun olmayacaktır sanıyorum (Köy Çanakkale - Biga'nın doğu sınırında. MGM'nin web sitesindeki "Aydeniz Metodu ile Türkiye iklim sınıflandırması" haritasına göre "Nemli" olarak nitelendirilen bir bölgede)
Sormak istediğim ise şunlar:
1- Fidanların ekimi sırasında dikkat etmem gereken özel bir şey var mı? Saksıdan çıkardıktan sonra, saksı derinliğinde ya da biraz daha derin bir çukur açıp eksem yeterli olur mu?
2- Fidanlar arası mesafe ne kadar olmalı. İstanbul belediyesinin parklarda ektiği ıhlamur ağaçları arasında yaklaşık 8-10m açıklık bıraktığını gördüm. Bu mesafe uygun mudur?
2- Bu fidanları saksılardan nasıl çıkaracağım? Bu işin kolay bir yolu var mı? Ağaçlar büyük olduğu için kökleri toprağı tutuyordur ve saksıdan çekip çıkarsam toprak köklerden ayrılmaz sanıyorum. Belki bıçak gibi ince bir metalle toprak ile saksıyı birbirinden ayrımalıyım (köklere zarar verir sanırım bu). Belki de saksıyı tamamen keserek fidanı almalıyım. Nasıl yapmalıyım, bu konuda bilgi ve deneyimi olanlar paylaşırlarsa çok memnun olurum.

yatutarsa 11-03-2017 11:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hellmarch (Mesaj 1483963)
Sayın yatutarsa,

Fidan Deposu

Stoklarında görüynüyor gibi. İletişime geçip bir kontrol ediln isterseniz.

Çok teşekkür ederim.
Sipariş geçtim, elime geçer geçmez de ekimini gerçekleştirdim.

Ofisimin önünde, kafamı kaldırdığımda görüyorum kendisini :)
Kök sürgünleriyle, yazlığa, yapılmakta olan evimin bahçesine her yere ekerim artık ben bunu :)

Tekrardan çok sağolun.

HAKAN_O 22-03-2017 10:27

Ihlamur çiçeklenme hk.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 288725)
Ihlamur için 10 yaşına kadar çiçek açmasını bekleyin bazen daha erkende çiçek açabiliyor ama beklemelisiniz.

Bende 8 senelik ıhlamur daha hiç çiçek vermedi yamlaşık 10 mt mesafede bir ıhlamurdaha var oda vermedi geçen hafta çobançeşme fidanlığına uğradım orada ıhlamur vardı yetkili bayana sordum dişi mi erkekmi diye fark etmez dedi çiçek bermesi lazım tozlama olmuyordur dedi bende oradan bir tane ihlmur aldım ama kendi ıhlamurumu daha önce ki senelerde çiçek veren başka ıhlamur ile aşıladım bakalı ne olacak.

Sagun 24-04-2017 14:33

kafkas ıhlamuru
 
2 Eklenti(ler)
Eklenti 645494

Eklenti 645495
evin bahçesindeki ağacın dip sürgününden büyüttüğümüz fidan

Sagun 24-04-2017 14:36

2 Eklenti(ler)
Eklenti 645496

Eklenti 645497
bu fidan da ormanda doğal olarak kendi çimlenmişti.söküp yayladaki bahçeye diktik. sanki diğeriyle aynı tür değil.

fathsurucu 06-05-2017 22:59

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Bahçeme dikmek için aldığım ıhlamur ağacının orta yerinden patlak verdi. Sizce ağacın orta yerinden kesip patlak veren yerden sürgün olmasınımı beklemem lazım. Yahut hiç dokunmayıp bu şekilde mi bırakmam lazım?

Sagun 07-05-2017 20:03

orta yerinden keserseniz alttaki sürgünler daha güçlü olacaktır. ama üstteki sürgünleri de fena degil. ikisi de yapılabilir. Eger orta yerinden kesmezseniz alttaki sürgünleri temizlemeniz gerekir.

eşekarısı 05-06-2017 20:09

1 Eklenti(ler)
Arkadaslar merhaba,

Bu fotografi bugun cektim. Ihlamur ustundeki bu yapis yapis salgi nedir? Arabami mahvetti yikattim hemen

nilufers 27-07-2017 13:34

merhabalar,

arkadaşlar soracağım soru burada konuşulmuş- tartışılmış, fakat ben yeniden sormak istiyorum , hiç çiçek açmayan ıhlamır agaçları gördüm - bunun sebebi ağacın türü mü? İstanbul belediyenin yol kenarlarında diktikleri 1-1,5 metre agaçlar çiçekli idi bu sene, bunların en fazla 3-5 yaşında olduklarından eminim, fakat bizim bahçede aşırı hızla büyüyen bir ıhlamurda (fazla gölge yapan dallarını budadım, bir ay içinde yeniden dallandı) bir tane bile yoktu .
Yan binadan komşu dediğine göre onun bahçesinde de yıllardır sadece uzayan ve dallanan ama hiç çiçek vermeyen ıhlamur ağacı da "erkek"tir , çiçek beklemeyin,-dedi
Ben bu ağacı söküp yerine elma dikmeyi düşünüyorum, çünkü bahçe küçük ve bu ağac gölgeden başka bir şey vermiyor, ama kararsızım.
Kendi imkanlarımla tahmini 5-6 yıllık yetişkin ağacı söküp başka yere dikebilir miyim? tutar mı, yoksa özel ekipman şart mı ?
görüş ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim

celalim01 01-08-2017 09:52

Ihlamur
 
Bazı ağaçlar erkek olur. Çiçek tutmazlar. Bu ağaç büyük ihtimalle öyledir. Bazen mevsimine uygun ,gerekli budamayı yapınca yeni yeri ekip tekrar yetiştirmek mümkün olabilir. Bu erkek olan ağaçlara aşı yaptırma şansı var. Eğer aşı tutarsa gelecek sefere artık çiçek açmaya hazır hale gelir.

CornusMas 01-08-2017 14:17

Sayin nilufers & celalim01

"Bir ağacın erkek olması nedeniyle çiçek açmaması" diye bir şey yoktur. Çiçekli bitkiler, dişi, erkek ya da hermafrodit olsun mutlaka çiçek açar. Angiosperm dünyasına ait olup çiçek açmayan bir tür soyunu devam ettiremez ve yok olur.

Bitki üreme morfolojisine göre "angiosperm" yani çiçekli bitkilerde üreme/tohum oluşumu için polen ve yumurtanın bir araya gelmesi, yani tozlaşmanın olması gerekir. Bitkilerin eşey organları çiçekler olduğu için çiçekler hem polen hem de yumurta üretmelidir. Çiçeklerde polen üretimi erkek organda, yumurta üretimi dişi organda gerçekleşir.

Bazı çiçeklerde hem dişi hem erkek organlar bulunur. Lise biyoloji dersinde genellikle bu tip çiçeklere ait resimler gösterirlerdi bizlere. Bu tip çiçeklere "hermafrodit" yani çift cinsiyetli denir. Bazı çiçeklerde ise sadece erkek organ vardır. Bu çiçekler polen üretir ama yumurta üretemez. Erkek çiçektir bunlar. Bazı çiçekler ise sadece dişi organı barındırır, hiç erkek organ içermez. Bunlar da dişi çiçeklerdir ve sadece yumurta üretebilir, polen üretemez.

Gördüğünüz gibi bitkilerde cinsiyet asıl olarak çiçeğe özgü bir tanımdır. Bitkinin genel olarak cinsiyeti olmaz, çiçeklerin cinsiyeti olur. Ancak bazı bitkilerde, bir birey üzerinde sadece erkek çiçekler ya da sadece dişi çiçekler bulunabilir ("Dioecy" adı verilir bu duruma) Böyle durumlarda ilgili bireye "erkek" ya da "dişi" demek bir alışkanlık olmuştur. Örneğin söğüt türleri böyledir. Bir ağaçta sadece erkek, bir diğerinde sadece dişi çiçekler bulunur. Bazı bitkilerde ise çiçekler yine ayrı cinsiyetten olmalarına rağmen aynı bitki üzerinde bulunurlar. Örneğin kestane ağaçlarında erkek ve dişi çiçekler aynı ağaç üzerindedir. Erkek çiçekler polen üretirken tohum (kestane) oluşturmazlar. Erkek çiçeklerin tozladığı aynı ağaç üzerindeki dişi kestaneler tohum üretir (Kestane de dahil olmak üzere bazı türler kendilerine uyumsuzdur. Yani aynı ağaç üzerindeki erkek çiçekler bu ağaç üzerindeki dişi çiçekleri tozladığında verim hiç alınmaz ya da çok az alınır. Başka ağaç/tür ile tozlaşma istenir. Bakınız: Self-incompatibility)

Ihlamur hermafrodit çiçeklere sahip, çiçek açan bir bitkidir. Tüm ıhlamur türleri çiçek açar. Ihlamur çiçeklerinde hem erkek hem dişi organlar bulunur. Ihlamur ağacının erkek olup çiçek açmaması söz konusu olmadığı gibi, ağaç üzerinde sadece erkek çiçeklerin bulunması durumu da söz konusu değildir. Zaten böyle olsaydı bile, erkek çiçekler için ağacınızın yine çiçek açması gerekirdi :)

Bitkilerin çiçeklenmesi kompleks bir süreçtir ve pek çok değişkenden etkilenir. Güneşlenme, topraktaki mineraller, budama, sulama...vb pek çok şey çiçeklenmeye ve meyve/tohum üretimine etki eder hatta süreci engelleyebilir. Örneğin toprakta bazı minerallerin eksik olması çiçeklenmeyi durdurabilir. Yeterli özeni gösterir ve yeterince beklerseniz ıhlamurunuz mutlaka çiçek açacaktır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025