agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Paulownia (Pavlonya) (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/203.htm)

Jezebel 24-06-2010 09:07

Paulownia tomentoza uygun anladığım kadarıyla .
Ilk yıllarda da sulamak gerekecek , Susuz köyü çevresine dikmeyi planlıyoruz ...

Aynur_Eker 25-06-2010 23:39

Sayın Jezebel
Yaz döneminde mutlaka ilk 2 yıl düzenli olarak sulanması gerekiyor.Ağaç oldugunda su ihtiyacı azalacak yağışlardan ve taban suyunda kendi ihtiyacını karşılayabilecektir..

Jezebel 26-06-2010 00:05

Rakımın 1200 metre civarında olduğunu söylesem ...
P.tomentosa için bir üst sınır var mı acaba ?

Aynur_Eker 26-06-2010 00:10

Kışları -25 derecenin üzerine çıkarsa sıkıntı olur bunun altında dayanır.

camouflage 30-06-2010 13:24

Arsama diktiğimi söylediğim 10 fidan, dünkü dolu yağışında yaprakları zarar görse de, şimdilerde büyüyor :)

Ama ilginç bir durumla karşı karşıyayım, sizlerle paylaşayım.
Okuduklarım ve Aynur Hanımın tavsiyeleri üzerine, son dondan sonra (Bolu'da yaklaşık 5-10 mayıs) fidanları toprak hizasının 1-2 cm üzerinden kestim. Çıkan yan dallardan irice olanını bıraktım. Diğerini dibinden kırdım. Şimdi çıkan yeni ağaç gövdesi olacak dallardan
kimisi 1 mt olurken kimisi 10 cm de kalmış durumda. Gübreleme, sulama, toprak özellikleri tamamı ile aynı.
Normal midir?
Gelişimleri hızlandırmak için, organik yanmış tavuk gübresi dışında herhangi kimyasal ya da organik takviye gerekli midir?

firuze basaran 23-07-2010 01:14

ben firuze istanbuldan bişey sorucekdım bilen varsa lutfen bana soylesın acaba orta asiyada yetişirmı bu ağaç çok merak ediyorum

doa psy 05-10-2010 10:37

İyi günler! Ben, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Ve Bitki Besleme Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Bir sunumumda; ağaçlarında 10 yıl gibi kısa bir zamanda ne kadar çok büyüdüğünü göstermek istiyorum. Bunun içinde en uygun ağacın Paulownia olduğunu öğrendim fakat çok net ve yüksek çözünürlüklü, aydınlık fotoğraflarını bulamıyorum.Hem 1, 2 metre boyunda bir fidan fotoğrafına hemde
10 **** daha fazla yaşında güzel bir fotoğrafına ihtiyacım var. Yardım edebilirseniz çok sevinirim.. şimdiden çok çok teşekkürler!

Ali H. ALI 05-10-2010 13:01

Doa psy, iyi gunler aramiza hos geldiniz.

agaclar. net bir paylasim forumudur. Herkes bilgilerini deneyimlerini, daha fazla kisinin bilgisi olsun diye paylasiyor. Sizin de yalniz bu tek mesajla kalmayip bilgi ve deneyimlerinizi paylasacaginizdan suphem olmadigi icin, paulownia, sunumunda kullanmaniz icin fotograflar ekliyeycegim(bir iki gun icerisinde) Sunumunuzda o fotograflarin kaynaginin agaclar.net' oldugunu belirtmeniz kaydi ile kullanabilirsiniz.

Ali H. ALI 07-10-2010 07:54

5 Eklenti(ler)
Eklenti 174081
Paulownia fideleri.

Eklenti 174082
4-5 yaslarindaki Paulownia

Eklenti 174083
4-5 yaslarindaki agacin govdesi.

Eklenti 174084
!0- 12 yaslarindaki Paulownia.

Eklenti 174085
10-12 yaslarindaki agacin govdesi.

ozanmahmuzlu 20-10-2010 23:07

merhabalar
 
Aynur hanım merhabalar, siteye yeni katıldım, benim sizden öğrenmek istediğim konu, çanakkale çan bölgesinde 20 dönümlük bir arazide temontosa cinsi Paulownia dikiminde başarı sağlayabilirmiyim. Acaba çanakkale bölgesinde paulownia yetiştiricisi var mı?

bragfor 23-10-2010 13:35

PAULOWNIA EKOLOJİK İSTEKLERİ

Çin’de 18-40 enlemleri ve 105-128 boylamları arasında 700-2000 m yükseltiler arasında geniş bir yayılış gösterir. Doğal yayılış alanındaki yıllık yağış ortalaması 500-2500 mm (Yıllık yağışın %65 i Mayıs-Eylül ayları arasındadır), sıcaklık ekstremiteleri ise –20 oC ile +41 oC arasındadır. Sıcaklık ortalaması 11-23 oC dir. P. tomentosa –20 oC, P. fortunei –10 oC ve P. elongata –15 oC sıcaklıklara en fazla 5 gün dayanabilmektedir (Acar, Bozatlı, Zhau-Hua).

İklim ve Sıcaklık
Paulownia geniş sıcaklık aralığında yayılış yapan bir ağaç türüdür. Türün kuzey sınırını –5 oC Ocak ayı ortalama sıcaklığı belirler. En düşük sıcaklık –20 oC dir. P. fargesii doğal yayılış ortamlarında 1000m yüksekliğe –10 oC en düşük sıcaklığa sahip bölgelerde iyi bir gelişim yapar. Paulownia türlerinin değişik sıcaklık derecelerine karşı gösterdiği reaksiyon farklıdır. Soğuğa en dayanıklı tür P. tomentosa dır. Bunu P. elongata ve P. catalpifolia izler. P. taiwania ve P. kawakamii ciddi anlamda don tehlikesi ile karşı karşıya kalan türleridir.

P. elongata yayılış alanı (plantasyonu yapılan tür)
Enlem Rakım Sıcaklık isteği Yağış Toprak Max Min Yıllık Kurak aylar PH T.Tipi
28-36 oN 1200 40oC -15oC 600-1500 3-9 5-8,5 Ağır KumluBalçık

Sıcaklık değişik türlerin farklı zamanlarda gelişimini değişik boyutta etkiler. 34oN enleminde P. tomentosa sürgünleri üzeri örtülmüş kök sürgünlerinden gelir. Boy gelişimi eylül ayının ilk yarısında durur. Bu dönemde ortalama sıcaklık 20oC dir. P. elongata boy gelişimini ekim ayının başlarında durdurur (18oC günlük ortalama). P.fortunei ekim ortaları ve kasım başına kadar boy gelişine devam eder. P. elongata türü Manisa Ahmetli yöresinde boy gelişimini kasım ortalarına kadar devam ettirmiştir(2004 yılı).

Çin’in kuzey kesimlerinde güneyine göre kaliteli gövde vermezler. Odun su içeriği fazladır. Ve kış soğuklarında bünyesinde yer alan fazla sudan dolayı zarar görürler. Genç sürgünler soğuğa dayanıklıdır. Gelişimini erken tamamlar ve odunlaşarak soğuk kış koşullarına kendini hazırlar. Çap artımının durması bütün türlerde aynı zamana rastlar ve yaprak dökümüne kadar devam eder.

Yağış
Paulownia geniş yaprak yüzeyleri ile birlikte transpirasyon(terleme=su kaybı) oranı yüksek ve iyi gelişen bir kök sistemine sahiptir. Bu yüzden yeterli nemin olması paulownia için şarttır.

Yıllık yağışın 500-2000mm olduğu yetişme ortamlarında iyi gelişim yapan türleri vardır. Tepelik lös(kumlu) topraklara sahip nehirler boyunca, yıllık yağışın 500mm den az olduğu alanlarda P. elongata ve P. tomentosa suni sulama olmaksızın iyi bir gelişim yapabilir. Sadece hızlı gelişimin olduğu devrede su gereksinimi artmaktadır.Yağışın % 65 inin gelişim sezonuna düşmesi iyi bir büyüme için şarttır.

Ülkemize uygun türler kuraklığa dayanıklılık bakımından; P. tomentosa, P. elongata, P. fortunei, P. P. fargesii olarak sıralanabilir.Atmosferik kuraklığa karşı aşırı duyarlı bir tür değildir. Örneğin Son yıllarda Çin’de Sha- Che kasabasında 38oN- 77,3oE yayılış yapan P. türleri yıllık yağışın sadece 41,8 mm ve yıllık buharlaşmanın 22,3 mm olduğu yetişme bölgelerinde yılda 129 gün kurak rüzgarların bulunduğu ortamlarda P. tomentosa ve P. elongata suni sulama ile iyi bir gelişim ortaya koymuştur.

Işık
Paulownia tam ışığın %30 dan çoğunu alamaz ise ışıksızlık öldürücü olabilmektedir. Bu durum paulownia’nın ışık ağacı olduğunun göstergesidir. Bunun için diğer hızlı gelişen tür karışık ormanları için uygun bir tür değildir. Çin’in değişik yörelerinde kavak plantasyonları ile 3x2 m aralık mesafede karışıma sokulmuştur. P. türlerinde yavaş gelişim ve %20 oranında ölümler gerçekleşmiştir.

Toprak
Paulownia’nın Çin de geniş bir yayılışı vardır. Bol humuslu topraklarda çok iyi bir gelişim yapar. Aynı zamanda fakir kumlu topraklara sahip Çin’in kuzey kesimlerinde ve laterit topraklara sahip güney kesimlerinde kumlu topraklar üzerinde iyi bir gelişim yapar. P. elongata %10 dan az kil olan topraklarda yetişebilir. Çoğu Paulownia türü derin kök sistemine ve kılcal yan köklere sahiptir. Kök gelişimi sadece yeterli nem ve sıcaklığa bağlı değildir. Aynı zamanda iyi havalanmış topraklar ister. P. %50 boşluk hacminden fazla topraklarda iyi gelişir. %10 boşluk hacminden düşük topraklarda gelişimi engellenir. Toprağın hacim ağırlığı 1,031g/cm3 olması arzu edilir.

Paulownia taban suyuna ve tuzluluğa karşı hassastır. Taban suyu 1,5m nin altında olmalıdır. Eğer 3-4 gün süre ile durgun su oluşursa fidan ve ağaçlar ölebilir. %1 ve üzeri tuzluluk öldürücü olabilir. PH değerleri olarak P. elongata ve P. tomentosa 5,0-8,9 değerlerine dayanabilir. Fakir topraklarda iyi bir gelişim yapar. NPK gübrelemesi gelişimi arttırır. Bu gübrelerin tek başına kullanılması iyi sonuç verir. Yağışlı sezonda taban suyu seviyesi 2m nin altında olmalıdır.

Paulownia toprağın 40 cm altında bulunan besin elementleri ve toprak suyundan yararlanır. Bu nedenle iyi bir tarımsal ormancılık ağacıdır. Kuzey-güney doğrultusunda tesis edilen sıralar arasına zirai ürünler yetiştirilerek zirai ürünün verimi %20 oranında artırılabilir.

Ayrıca alt tabakada bulunan ürün toprağı gölgeleyerek toprağın sürekli nemli kalmasını ve böylece su kaybını önlemeyi dolayısıyla P. ürün verimini artırır.

Ülkemizde özellikle şiddetli akşamüzeri güneşinin kesilerek toprağın kurumasının önlenebilmesi açısından Ege ve Akdeniz yörelerinde Tarımsal ormancılık modellerinde yer verilmesi gereken bir türdür.

bragfor 23-10-2010 13:39

Ülkemiz topoğrafyadan kaynaklanan oldukça fazla lokal iklim koşullarına sahip yörelerle doludur. bunun için yukarıda açıklanan iklim ve toprak isteklerine uygun yöreler seçilmelidir. yer seçimi çok çok önemlidir.

bragfor 23-10-2010 14:07

merhaba arkadaşlar yaklaşık 6 yıldır 700 da arazide uğraşını verdiğim paulownia ağaç türleri yetiştirme ile ilgili sizinle çok şey paylaşabilirim. doa psy; www.bragfor.com internet sitesini inceledin mi? burada bir ağacın öyküsü isimli fotolar olacak. bu ağacı ve plantasyonlardan fotoları galeri kısmında inceleyebilirsin, kullanabilirsin. sana bu fotoların yüksek piksellilerini de ayrıca gönderebilirim. foruma yeni katıldığım için güncel mi değil mi bilmiyorum dönersen yardımcı olurum.


Orman ve odun ihtiyaçlarının geleceği üzerine 3 senaryo

fatma sunay 08-12-2010 15:45

Sayın Bragfor bilgileriniz için çok teşekkür ederim.

Sarıcan 13-12-2010 14:34

5 Eklenti(ler)
Geçen gün semtimizde bulunan bir paulwonia ağacının budanmış dallarında yerde kalan iki dalı alıp eve geldim ve forumda bu sayfalara bakarak aldığım dallarda ki kapsül ve tomurcuklardan hangisinin tohum olduğunu zorlukla tesbit ettim. Gerçek tohumları az kalsın polen diye çöpe atıp kapsül içinden çıkan çekirdek gibi olanları saklayacaktım. Ayrıca birde salkım gibi olan oluşumlar var. Bilen bir arkadaş biraz daha detaylı tanıtırsa sevinirim. Ağacın cinsini bu resimlerden tesbit etmek mümkün mü? Bu aldığım tohumları çimlendirmem mümkün mü? Bu dallardan çelik yapıp köklendirebilir miyim. Tohumu çimlendirmek için en uygun zaman nedir?

Birde merak ettiğim bir konu, bir kapsülünden bile bu kadar tohum çıkan bir ağaç nasıl olurda bulunduğu bahçede bile çoğalamaz?

bragfor 14-12-2010 09:29

sayın sarıcan size öğleden sonra yazacağım. şimdi acil araziye çıkmam gerekiyor.

Delimus 14-12-2010 11:43

Bizim burda bir kaç kişi denedi , su yatağına yakın diken oldu gine büyümüyor.Gelişim yavaş hiç öyle anlatılanlar gibi değil.Adana mersin arasında köyüm rakım 0 larda.

fkarsli 15-12-2010 12:28

Pavlonya hızlı büyüyen bir agaçtır
 
Ama her canlı gibi uygun yerde, uygun zamanda ve gerekli bakım yapıldıgı zaman büyür ve gelişir. Pavlonya ilk yıl bakımı ( ilk yaz sezonu) uygun yere dikildi ise
(fidesi), yaz sonuna 4-5 m. boya erişir ve sonraki yıllar bakımı, budama faaliyetinden başka bir şey gerektirmez. Ancak fide olarak dikilen pavlonya, ilk yıl bu gelişimi gösterememişse; ya uygun yere, ya da uygun zamanda dikilmedigi ve veya gerekli bakımının yapılmadıgı sonucu çıkar, maalesef bu fide hiçbir zaman, anladıgınız anlamda bir pavlonya agacı olmayacaktır.. İlk yazın sonunda pavlonya büyütüp büyütemeyeceginiz konusunda bilgi sahibi olmuş olursunuz..
kolay gelsin

bragfor 15-12-2010 15:38

paulownia tür ayrımı
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 725769)
Geçen gün semtimizde bulunan bir paulwonia ağacının budanmış dallarında yerde kalan iki dalı alıp eve geldim ve forumda bu sayfalara bakarak aldığım dallarda ki kapsül ve tomurcuklardan hangisinin tohum olduğunu zorlukla tesbit ettim. Gerçek tohumları az kalsın polen diye çöpe atıp kapsül içinden çıkan çekirdek gibi olanları saklayacaktım. Ayrıca birde salkım gibi olan oluşumlar var. Bilen bir arkadaş biraz daha detaylı tanıtırsa sevinirim. Ağacın cinsini bu resimlerden tesbit etmek mümkün mü? Bu aldığım tohumları çimlendirmem mümkün mü? Bu dallardan çelik yapıp köklendirebilir miyim. Tohumu çimlendirmek için en uygun zaman nedir?

Birde merak ettiğim bir konu, bir kapsülünden bile bu kadar tohum çıkan bir ağaç nasıl olurda bulunduğu bahçede bile çoğalamaz?

paulownia türlerini yapraklarından, tohum formundan ve meyve kapsülü formundan ayırmanız mümkün. mesela meyve kapsülü basık küre şeklinde ovale yakınsa tür P. tomentosadır. elips şeklinde ise tür p. elongata dır. tomentosa tohumları sim gibi parlak ve diğerlerine göre daha küçük olur. tomentosa yaprak kenarları onduleli dediğimiz dalgalı(dişli) olur. çiçek renkleri tomentosa da eflatun iken elongata da beyazımsı mor renklidir. fortunei türünde çiçekler beyazdır. bu bahsettiğim safkan türlerdir. melezleme yaygın olduğu için çiçek renklerinden kesin sonuca ulaşılamaz. tohumları çimlendirmeniz mümkün. www.bragfor.com sitemizin ilgili bölümünü ziyaret ediniz. odunlaşmış ve yarı odunlaşmış gövde çelikleriyle üretimi çok zor. kök çelikleri(toprak altı kök uzantıları) ile üretimi yaygındır. yaklaşık parmak kalınlığında parmak uzunluğunda kök çeliklerini toprağa daldırıp üzerini yüzeysel olarak kapatarak ortamı nemli ve sıcak(+15 derece ve üzerinde) tuttuğunuzda filizleri 1-2 hafta içerisinde görebilirsiniz.
tohumla çoğaltım kontrollü şartlar istediğinden doğada- açık alanda çimlenme mucizelere bağlı. ancak kontrollü şartlarda, çimlenen fidelere 1,5-2 ay güneş göstermemeniz gerekiyor. **** sadece ışığın %30 u gösterilebilir.

bragfor 15-12-2010 15:46

fotoğraflardaki tohum kapsüllerine baktığımda tür; P. elongata gibi duruyor. en son fotodaki tomurcuk gibi oluşumlar gelecek yılın çiçek kurulları yani tohumları oluşturacak olan meyve kurulları

Sarıcan 15-12-2010 16:58

Sn. Bragfor,

Bilgiler için teşekkürler. Tohum çimlendirmeyi kapalı balkonda perlitte yapabilir miyim?

bragfor 16-12-2010 10:41

çimlendirmede torf ile perlit kullanabilirsiniz. malzemelerin steril olduğundan emin olun. özellikle steril torf kullanın. bakın steril torf içerisine Agro 1200 denilen bir mineral var. perlitin daha incesi 1/5 ölçeğinde(agro) torfla(4/5) agroyu karıştırıp ekin. www.bragfor.com sitesini ziyaret edin.

bragfor 16-12-2010 10:42

(+15)-(+30) derece sıcaklık aralığında en yüksek çimlenme yüzdesini veriyor.

Samsunlu55 20-12-2010 22:20

Pavlonya
 
4 Eklenti(ler)
Önceden gördüğüm bir pavlonya vardı alkıma geldi akşam üzeri gittim baktım. Ne nedir anlayamadım. Zaten akşam üzeriydi ilk baştan çiçek tomurcuklarını tohum sansım içini açtım ham sonra kafamı kaldırdım asıl kapsüller ağaçta duruyor, çoğu yere dökülmüş. Birkaç salkım kopardım yaklaşık 60 tane kadar ayıklayıp poşete koydum. Şimdi öğrendim meğersem tohumu içindeki toz gibi olanlar değilmiş keşke birkaç salkım daha koparsaymışım. Çektiğim birkaç fotoğraf aşağıda, ağacın gövde çapı 50 cm kadar çevresindeki aynı zamanda ekilen ağaçlara bakılırsa açık ara farkla çok güzel gelişmiş.(Örneğin; yakınındaki bir Toros Sedirinin boyu aynı seviyelerde fakat gövdesi küçük aynı şekilde bir çınar ağacının da gövde çapı pavlonyanın gövde çapının yarısından daha az.) Birde her kapsülden kaç tohum çıkar bir mi iki mi, henüz yeşil olduğundan kurumaya aldım açmak istemedim. Cinsi nedir:confused:

Eklenti 185070

Eklenti 185071

Eklenti 185072

Eklenti 185073

the_mc 01-01-2011 17:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 39414)
Iyi gunler.
Paulownia hakkinda bir iki sey de ben soyleyip bir iki resim eklemek istiyorum.
Bahcemde iki tane paulownia agaci var. cicek actiklari zaman seyrine doyum olmuyor. Agacin uzeri ciceklerle bezeniyor. Yapraklari daha sonra cicekler dokuldugu zaman aciliyor. Diger agaclara gore hizli buyudugu dogru. Celikten cok kolay uretilebilir.
Cinliler bu agaci, kiz cocuklari dunyaya geldigi gun ekerlermis, kiz buyuyup evlenme cagina geldigi zaman agaci kesip, evi icin esya yaparlarmis.
Eklenti 3650

Eklenti 3651

Eklenti 3652
Paulownia, acilmamis cicek tomurcuklari ve cicekleri

hendek daldırma metodu da uygulanır sanırım

Samsunlu55 10-03-2011 10:28

Pavlonyanın Türü
 
2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 729067)

Önceden de fotoğrafını eklediğim bu pavlonyanın türü nedir:confused: Ticari üreticilerin cevaplarını bekliyorum.

Eklenti 196017

Eklenti 196018

selis 16-04-2011 17:08

2 Eklenti(ler)
..................................

gulizgul 26-06-2011 15:36

merhaba .
bu ağacı ilk 2 sene önce eşimin memleti adanada gördüm ve çok beğendim.sonra muğlaya geldiğimde uzunca aradım fidesini ama bulamadım.geçen seneki iznimde üşenmeyip adanadan fidemizi aldık geldik.sonbaharda kızımın doğumgününde kızımın adına ektik.üzerinden kış geçti.yeşermesini beklerken baktımki kurumuş çok üzüldüm..neyse bi zaman sonra baktıkki kökün olduğu yerden sürün vermiş.çok sevindik şuan boyu yaklaşık yarım metre var..yerini sevdi herhalde:))

Nevzat 26-06-2011 20:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulizgul (Mesaj 827866)
merhaba .
bu ağacı ilk 2 sene önce eşimin memleti adanada gördüm ve çok beğendim.sonra muğlaya geldiğimde uzunca aradım fidesini ama bulamadım.geçen seneki iznimde üşenmeyip adanadan fidemizi aldık geldik.sonbaharda kızımın doğumgününde kızımın adına ektik.üzerinden kış geçti.yeşermesini beklerken baktımki kurumuş çok üzüldüm..neyse bi zaman sonra baktıkki kökün olduğu yerden sürün vermiş.çok sevindik şuan boyu yaklaşık yarım metre var..yerini sevdi herhalde:))

Bol bol sulamanızı öneririm.

Yaylacı 26-06-2011 22:13

Paulownia Tomentosa ağacından ilk olarak 2000 yılında Bolu'dan deneme amacıyla iki fidan almıştım. Trabzon'da toprağı kumlu ve gevşek araziye dikmiştim, şu sıralar bu iki fidan 3 kişinin sarabildiği gövdelere sahip. Bu ağaç türü hızlı büyür, sanayide kullanılabilir, hiçbir atığı yoktur( mobilya, kayık ve balıkçı motoru yapımında, kalem, kağıt, model yapımlarında yani akla gelen her tür ahşap malzeme yapımında kullanılabilir, yaprakları iyi hayvan yemi, dallarından odun kömürü yapılabilir). Tohumdan ve kök ayırma ile yetiştirilebilir, ağaç kumlu ve gevşek toprağa dikilirse yüzeysel kökleri sayesinde araziye yayılır, yüzeye yakın yerden yeni sürgünler baş gösterir. -25 ile +50 derece arasındaki sıcaklıklara dayanıklıdır, ilk yıl yaz aylarında suya çok ihtiyaç duyar, sonraki yıllar normal bakım gerektirir, gövde üzerindeki yeni sürgünleri(dal olmaya aday göz) koparırsanız ağaç 6 m boya kadar hiç dal oluşturmadan kalem gibi düzgün bir şekilde yükselir, 5 sene sonra kesime alınabilir. 5. Yıl sonunda her bir ağaç 1 metreküp kereste oluşturur(bakım yapıldığı takdirde). Mayıs-Haziran aylarında çiçeklenir, çiçekleri arılar için mükemmel bir kaynaktır. Bu ağacın tarımını yapacak olan arkadaşlara tavsiye ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025