agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Ateş ağacı (Delonix regia) (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/11326.htm)

Güngör Salman 22-03-2010 14:04

Benimkilerden ses seda yok.

Dreamer 28-03-2010 21:44

Ben beklemedeyim hala...

En azından hareketlenme oldu sevindim belirsizlik hoşuma gitmedi çünkü çimlenmenin zorluğu hakkında yazılanlardan sonra bir denemeden bahsedildi ama onunda sonucu yazılmadı iyice merak ettim...Bu ağaca aşık oldum resmen resimleri bana afrikadaki ağaçları hatırlattı ve oradaymışım hissi verdi bu fotoğraftan böyleyse benim olduğunda nasıl olur bilmiyorum aslında bodruma dikmeyi düşünüyordum ama eğer 1-2 tane olursa kıyamam bodruma dikmeye hep gözümün önünde olsunlar isterim:)

limon 13-04-2010 21:31

3 tohum ekmiştim. İkisini kaloriferin üzerinde kapaklı bir kapta bekletiyordum, birisi dışarıda bir saksıda. Ev içindekilere bir hafta sonra baktığımda tohumların ikisinde de hiç bir değişklik olmadığını gördüm, şişmemişlerdi bile. Sonra tohumun sert kabuğunu zedelemeye karar verdim. Ertesi gün baktım ki tohumlar 4 katı büyüklüğüne ulaşıp şişmişler, ikisi de çimlenme aşamasına gelmişlerdi ki bu sabah baktım tohumlardan birisi çürümüş ancak diğeri yeşil filiz çıkarmaya başlamış. Bundan sonra hiç merak edip kurcalamam artık. Sanırım biri kurtaracak kendini. Bahçedeki saksıya ektiğim tohumu hiç zedelememiştim, bu şekilde çimlenmesinin mümkün olmayacağını sanıyorum.

Sebahattin Sargın 13-04-2010 21:48

Sanırım Ali Hoca yazmıştı eğer tohum ön çimlenme aşamalarından geçmezse aylar sonra çimlenirmiş ancak. Ekmeden önce kabuğunu biraz inceltmek gerekiyor :)

Güngör Salman 13-04-2010 22:18

Benim ektiğim 3 tohumdan ses yok.

almira 19-04-2010 13:19

3 Eklenti(ler)
Çimlenen Ateş ağaçlarımı küçük fide torbalarına şaşırttım. Sevgili agozce'nini gönderdiği beş tohumun beşi de çimlenmişti. Tekrar teşekkürler sevgili Agozce.:D
Fidelerimin bu günkü durumları.

agozce 21-04-2010 00:51

sevgili almira ne güzel olmuşlar, harika. Yapraklar biraz sararmış gibi. Suyu çok seviyor. Biraz fazla sula , bakalım sararmalar geçecek mi? Diğerleri ne durum da?

agozce 21-04-2010 00:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 616873)
3 tohum ekmiştim. İkisini kaloriferin üzerinde kapaklı bir kapta bekletiyordum, birisi dışarıda bir saksıda. Ev içindekilere bir hafta sonra baktığımda tohumların ikisinde de hiç bir değişklik olmadığını gördüm, şişmemişlerdi bile. Sonra tohumun sert kabuğunu zedelemeye karar verdim. Ertesi gün baktım ki tohumlar 4 katı büyüklüğüne ulaşıp şişmişler, ikisi de çimlenme aşamasına gelmişlerdi ki bu sabah baktım tohumlardan birisi çürümüş ancak diğeri yeşil filiz çıkarmaya başlamış. Bundan sonra hiç merak edip kurcalamam artık. Sanırım biri kurtaracak kendini. Bahçedeki saksıya ektiğim tohumu hiç zedelememiştim, bu şekilde çimlenmesinin mümkün olmayacağını sanıyorum.

Havalar ısnınca çimlenir, merak etmeyin ( sıcak ve nem istiyor). Saksının üzerini naylonla kapatın, daha kolay çimlenir.

agozce 21-04-2010 00:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güngör Salman (Mesaj 616917)
Benim ektiğim 3 tohumdan ses yok.

Güngör hanım, sıcak ve nemli tutun, çimlenir.

Güngör Salman 22-04-2010 22:58

Dediğinizi uyguluyorum, umarım çimlenir teşekkür ederim.

almira 22-04-2010 23:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 621296)
sevgili almira ne güzel olmuşlar, harika. Yapraklar biraz sararmış gibi. Suyu çok seviyor. Biraz fazla sula , bakalım sararmalar geçecek mi? Diğerleri ne durum da?

Sevgili agozce; teşekkürler. İnanaın yeni bir bitki hayata merhaba dediğinde yaşadığım mutluluğu tarif edemem. Hele bu bitki bir dosttan gelmişse ayrı bir heyecan yaşıyorum. Gönderdiğiniz tohumlardan bir de mavi çiçekli sarmaşığım çimlendi. Diğerlerinde malesef aynı başarıyı yakalayamadım. :(

tamaşa 24-04-2010 17:17

Bu güzel ağacın tohumundan elinde olupta benimle paylaşmak isteyen var mı acaba:D:D

limon 24-04-2010 19:25

Benim tohum toprağa doğru kök salmış ama neredeyse 10 gündür halen toprak yüzeyine fide çıkamadı. Sabırla beklemeye devam. :)

limon 28-04-2010 13:46

İkinci tohum da çürümüş. Dışarıda saksıya doğrudan ektiğim tohum kaldı bir tek. Sanırım yaz boyunca çimlenecektir. Çürüyen ikisini çimlenip çimlenmediğini anlamak için çok kurcaladığım için bozuldular. Bahçedeki saksıdakine hiç bakmayacağım.

botanica 02-10-2010 09:41

Arkadaslar forumu okudum... ve kıbrıs'ta, özellikle girne bölegesinde oldukça sık rastlayabileceğiniz bir ağaç bu... pek yakında ben de edinmek istiyorum... :D

limon 02-10-2010 13:32

Peki Kıbrıs'ta fidesini satan yer yok mudur?

limon 06-10-2010 12:59

Sevgili Agözce'nin gönderdiği tohumları ekmiş ancak hiçbirini çimlendirememiştim. Dün Selluka tohumlarını ekmek için tohum kutusunu açtığımda büyük sürprizle karşılaştım. Kutunun bir köşesinde kağıtların altında kalmış 1 adet Ateş Ağacı tohumu.(düşmüş demek ki) Hemen ektim, saksısını Sellukaların yanına yerleştirdim. Bakalım ne olacak?

Güngör Salman 06-10-2010 13:06

Benim ektiğim tohumlardan çimlenen olmadı.

athena -asena 06-10-2010 19:12

acaba bize de tohum verecek arkadaş varmı teşekkürler.

botanica 07-10-2010 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 700993)
Peki Kıbrıs'ta fidesini satan yer yok mudur?

'
sevgili limon Kıbrıs'ta Alev ağacı satan bir yer var...
dilersen sana bu seranın telefon numarasını verebilirim... belki kıbrıs'tan edinme qibi bir durumun olabilir... Görüşmek üzere... :)

limon 09-10-2010 00:26

Çok sevinirim, samimi bir dostum Kıbrıs'ta çalışıyor, gelirken getirebilir.

Güler 09-10-2010 06:08

Ateş ağacının tohumunu ben de çimlendiremedim.

botanica 09-10-2010 10:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 702994)
Çok sevinirim, samimi bir dostum Kıbrıs'ta çalışıyor, gelirken getirebilir.

bana e-mail adresini ver istersen... Tel. numarısını ve seranın adını oraya göndereyim... Görüşürüz... :D :D

limon 09-10-2010 16:27

Kullanıcı adımın üstüne tıklaranız "özel mesaj gönder" kısmı çıkacak. Oraya yazabilirsiniz. Teşekkür ederim.

almira 19-11-2010 15:40

1 Eklenti(ler)
Benim Küba'lı güzel açtı.:D Teşekkürler agözce.

agozce 19-11-2010 17:22

1 Eklenti(ler)
Sevgili Almiraaaaa harikasın. Tebrikler. ( Keşke bütün tohumları sana gönderseydim...)

Yalnız bu ateş ağacının boduru olan, pride of barbados- Kelebek çalısı. Çiçekler ve yaprakları aynı, sadece fazla büyümüyor.

(Hatırlarsanız, bunun tohumları küçük fasulye gibiydi. Ateş ağacını ki ise çok sert ve biraz uzundu.)

Bende 3 adet var, boyları 1 mt. kadar var ama henüz çiçek yok. Elle tozlaşma yapmaya çalış. Arkadaşlara dağıtırsın.

Birde boydan foto ekleyebilir misin.

Bunun sarısı, hele bir pembe renklisi varki. Harika. Tohum bulabilsek ne güzel olurdu....

Eklenti 180494

cheko 07-03-2011 09:28

2008 yılı sonlarından buyana Delonix Regia ile ilgili ne gibi gelişmeler oldu merak ediyorum. Bu ağacın tohumlarından ben de geçen yıl getirttim ve birkaç küçük fidanım var. Bu yaz artık iyice büyümelerini bekliyorum. Özellikle Antalya'da yetiştiren varsa deneyimlerini öğrenmek isterim.

fesleğen 17-03-2011 10:35

Ama bu haksızlık:( denizimiz yok zaten, bize de bu güzelim ağaçlara ağzımız açık bakmak kalıyor:(:( Bu ağaçlar Kütahya Tavşanlı 'da da yetişsin ama yaaa:((

Demet_K 17-03-2011 23:01

bu ağaca ben de 2 sene kadar önce resimlerinden aşık olmuştum,
tohumu ya da fidani olan varsa paylaşabilir mi acaba? inanın gözüm gibi bakacağım kendisine
şimdiden teşekkürler

aukesen 19-06-2011 00:08

bende tohum almıştım bir tanesi filizlendi derken son anda çürüdü çok canım sıkıldı tohumdan zor **** ben anlamadım

odi-kara 04-11-2011 00:28

bende kıbrıs magosadaki maraş bölgesinde ordu evi bahçesinden almıştım erzincanda birkaçkez çimlendirmeyi başarmama rağmen yaşatmayı başaramadım .şuan Aydın didimde denemelerim devam ediyor 3 tohumdan 1 tanesi çimlendi inşallah bunu yaşatmayı başarabilirim çok istiyorum bu agacı

kelebek çalısı 02-01-2012 02:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi odi-kara (Mesaj 876390)
bende kıbrıs magosadaki maraş bölgesinde ordu evi bahçesinden almıştım erzincanda birkaçkez çimlendirmeyi başarmama rağmen yaşatmayı başaramadım .şuan Aydın didimde denemelerim devam ediyor 3 tohumdan 1 tanesi çimlendi inşallah bunu yaşatmayı başarabilirim çok istiyorum bu agacı

Sn. odi-kara,

Alev ağacı K.K.T.C de çok yaygın görülen, bahçe ve parklarda tercih edilen bir ağaç. Fakat iklim olarak kışların sert geçtiği bölgelerde genç fidanların yaşama tutunabileceğini düşünmüyorum. Kapalı Maraş bölgesinde karakol noktası olarak bilinen yerde gerçekten de muazzam bir alev ağacı vardir ki, insani kendine hayran bırakır.

Aydın Didim de alev ağacı kışları çok yüksek ihtimal donma tehlikesiyle karşılaşacağından, genç fidanı direkt toprağa dikmemenizi, bir kaç yıl süreyle saksılarda, kışın limonluk veya kış bahçesi tabir ettiğimiz ılıman ve güneş alabilen bir mekanda, yazlari ise balkon veya teras kısmında büyütmeye devam edip, bir kaç sene sonra uygun koşullarda topraga nakletmeyi denemenizi öneririm.

Ben de defalarca Didimde yazlığıma Hint Mabed Ağacı dikmeme rağmen, ne yazık ki sert geçen kışlar yüzünden bu ağacın donmasına engel olamadım.
Ayrıca Didimde çok sık karşılaşılan durumlardan biri de kışın bahçelere girilip, ağaçların yerlerinden sökülüp çalınması, ya da kasti zarar verilmesi durumu. İnsan emeklerinin heba olmasına mı üzülsün, ağaçların, bitkilerin durumuna mı bilemiyorum.

Dikkatinize sunarım, kolay gelsin.

kelebek çalısı 01-05-2012 23:55

3 Eklenti(ler)
Delonix regia ancak geç baharda uyanmakta.

kelebek çalısı 04-08-2012 17:36

Delonix regia yine kurudu. İlk ağacım da aynı yerdeydi ve iki sene sonunda kurumuştu. Bu ağacım da yine bir senenin sonunda kurudu. Baharda filiz vermeye başlamıştı fotoğrafladığım gibi. Biraz daha uzayan filizler daha sonra yerinde saymaya başladı. Gövdenin toprakla birleştiği alanda bir süre sonra bir yumuşama farkettim. Çürüme olduğunu düşündüm. Yağmurlardan yeni çıktığımız için ekstradan su vermemeye karar verdim ve izlemeye aldım. Fakat durum ne ilerledi ne geriledi. Gövde henüz tamamen kuru olmasa da umudum yok. Bir sorun var. Ya diktiğim bölgede bir sorun var veya bir hastalık ya da zararlıdan kaynaklı bir sorun.

Artık Delonix regia dikmeyeceğim. Bu sevdanın peşine düşmemeye karar verdim. Bahçemde diğer alanlarda da ağaç için gereken uygun ve boş alanım yok. Kuzey Kıbrıs' ın sokaklarında salınan Delonix regia ağaçlarını mevsiminde açtığı ateş kırmızısı çiçekleriyle seyrederek fotoğraflayacağım artık :rolleyes:.

Fatoş 25-09-2012 21:34

1 Eklenti(ler)
Sevgili Kelebek çalısı, Kıbrıs sokaklarında bir ateş ağacı, onu gördüğüm zaman ne ağacı olduğunu bilememiş, akasya türü olduğunu zannetmiştim, çok güzel, hayran kalmamak elde değil:) Adeta aşık olmuştum ona.

Eklenti 334399

kelebek çalısı 26-09-2012 00:33

Sn. Fatoş merhaba,

Paylaştığınız fotoğrafta da görüldüğü gibi bu ağaç çiçeklendiğinde tam bir görsel bir şölen oluşturuyor. Gerçi çiçeksiz bile çok görkemli duruyor, parlak ve koyu yeşil yaprakları ile.

Ne iyi ettiniz bu fotoğrafı ekleyerek.

Saygılarımla.

naturefan 19-10-2012 19:40

Bu güzel ağacı(Delonix regia) edinmek istemiş, ancak soğuk iklim nedeniyle vazgeçmiştim. Bugün tesadüfen bu ağacın bir de soğuklara daha (-12) dayanıklı, cüce cinsinin-Caesalpinia pulcherrima- olduğunu öğrendim. Farklı renkleri de var.

Aşağıdaki linkde detaylı bilgi mevcut.

Ateş ağacı Poinciana | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı

naturefan 20-10-2012 19:56

Tavuskuşu(peacock tree) veya kelebek çiçeği olarak da geçiyor.

http://www.agaclar.net/forum/calilar/12723.htm

hcmc 01-12-2012 12:35

1 Eklenti(ler)
Eklenti 350510

bunlarda benim ateş ağaçlarım. 4 günde çimlendiler
inşallah sorunsuz büyütebilirim.

gekren 31-12-2012 09:14

ben de aşağıda linkini verdiğim üründen aldım ancak halen bir çimlenme yok. acaba ekstra bir şey yaptınız mı?

Flamboyant delonix regia tohumu, flamboyant delonix regia bonsai, flamboyant delonix regia fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe

benim okuduğum metinde toprağın bir tohum boyu altına gömülmesi yazıyordu. acaba siz de aynen böyle mi yaptınız?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025