agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=35)
-   -   Erguvan (Cercis siliquastrum) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1094)

Mine Pakkaner 01-01-2000 01:33

Erguvan (Cercis siliquastrum)
 
5 Eklenti(ler)
Malina "Erguvan mevsimi, bize yeni bir başlık açıp erguvan hakkında özellikle üretilmesinden başlayarak bilgi verir misin ? " deyince, ben de bu tabloyu hazırladım. Böylece bir taşla iki kuş vurayım dedim. Bu tablo Yılmaz'ın da işine yarayacak, "erguvan nasıl üretilir?" diyenler de kırmızı renkli satırı okuyacaklar ve fikir sahibi olacaklar. :D


ERGUVAN

Familya: Fabaceae (Baklagiller)

Cins: Cercis L.

Tür Türkçe: Erguvan

Yerel: -

Latince: Cercis siliquastrum L.

İngilizce: Judas tree, Mediterranean redbud

Alttürler: Cercis siliquastrum var.album

Orijin:

Endemik:

Taç Yapısı Geniş tepelidir.

Ağaç Formu,Genel Görünüm ve ÖzellikleriYaprak döken, orta büyüklükte, güzel çiçekler açan bir ağaçtır. Kökleri yardımıyla havanın serbest azotunu bağlar.kendisi ve yakınındaki bitkiler bu azotu kullanır.
Eklenti 1113

Ortalama ömrü, Ortalama boy ve çapı (çevresi) :10-12 m' ye kadar boylanabilir.

YaprakYaprakları almaşlı dizilişli, yuvarlak,dip kenarı yürek biçiminde, tüysüz, tam kenarlıdır. Yaprak sapı 1cm civarındadır. 7 -12 cmdir. Yapraklar tazeyken bronz, pembemsi renklidir.

Gövde Gençken gri renkli gövdesi vardır, yaşlandıkça, koyu kahverengiye döner
Eklenti 1114

Çiçek İlkbaharda yapraklanma öncesi çiçek açar.Çiçekleri pembemsi eflatun renklidir, uzunca saplı 3-8 çiçekli salkım şeklindedir.Yaşlı gövdesi bile çiçek açar. Çiçekler hermafrodittir.
Eklenti 1110

Sürgün Sürgünler kalın zikzak yapar, kırmızı-kahve renklidir. Üzerinde gözle görülebilen çok sayıda yuvarlak lentisel mevcuttur.
Eklenti 1112
a)sürgün,b-c)Yan durumlu tomurcuklar ve yaprak sapı izi, d) Çiçek tomurcuklarını taşıyan sürgün e)meyve,f) Yaprak (kaynak:http://www.agaclar.net/forum/showpos...2&postcount=24)

Meyve/Tohum Meyvesi tek karpelden oluşan, olgunlaştığında damar-sırt hattı ile karın hattından açılan kuru meyve tipidir. 9-10 cm uzunluğunda 2,5cm genişliğinde kızılımsı kahve rengindedir.
Eklenti 1111

Kök yapısı Saçak kök sistemine sahiptir

Çiçek rengi Koyu pembe- eflatun.

Bakım isteği Azdır.

İklim isteği Ilıman iklim bitkisidir, -10°C ye dayanır.

Işık isteği Tam güneş, hafif gölge.

Toprak isteği Hafif ve ,süzek, kumlu tınlı
toprakları sever. Ancak ağır topraklar hariç her çeşit toprakta yetişir. Toprak pH sının konusunda tercihi yoktur.
Su isteği Su ihtiyacı azdır, kurağa tahammüllüdür.

Hava kirliliğine dayanıklılığı Dayanıklıdır.

Üretilmesi Tohumdan yetiştirilir, 24 saat sıcak suda şişirilip sonrasında 3 ay buzdolabında katlanarak üretilir. Köklü dip sürgünlerinde ayırma ile de üretilir. Çelikler sadece köklendirme hormonu yardımıyla köklenir. Ancak yüzdesi düşüktür. Ayrıca Temmuz/Ağustos aylarında alınan yarı odunsu çeliklerle de üretilmektedir.

Ormanbotaniği:
Tohumları katlamaya almaya gerek yoktur. Çünkü erguvan tohumlarından kabuk sertliğinden kaynaklanan çimlenme engeli var. Tohumların 24 saat sıcak suda bekletilmesi gibi bir durum olamaz. 5 dakika kadar sıcak suda bekletin ardından soğuk suda 24 saat bekletin. Ertesi gün tohumların şiştiğini göreceksiniz vakit kaybetmeden hemen ekin 1 hafta içinde çimlenecektir.

Hastalık ve zararlıları Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklıdır.

Fonksiyonel kullanımı Taze çiçekleri ve yaprakları yenilebilir. Kerestesi çok güzel cila kabul eder.Bu sebeple mobilya sanayisinde kaplama tahtası olarak kullanılır.

Peyzajda kullanımı Çim alanların içerisinde tek veya gruplar halinde kullanılır.

Fizyolojik problemler

Türkiye doğal yaşam alanları Ege ve Akdeniz bölgeleri,Marmara kıyılar,Güneydoğu Anadolu..

Türkiye'de orman olarak kapladığı alan,orman özelliği Dere kıyılarında, vadilerde,yamaçlarda ve ormanların koruma alanlarında yer alır.

Yurt dışı dağılımı Güney Afrika, Batı Asya, Ortadoğu, Avrupa,Avustralya, Hint Okyanusu,Pasifik Okyanusu, Güney Amerika.

Diğer ek bilgiler: Odunu çok serttir

Albüm Galerideki, bu bitkiyle ilgili diğer fotoğraflar için tıklayın.

c.özdemir 22-05-2006 17:16

Tohum toplama ve dikim konusunda resimli açıklama olabilirmi acaba.?
Resimsize de razıyım.;)

caucasus 23-05-2006 11:22

erguvan tohumları
 
herkese selam
erguvan tohumlarından topladım
tohumları bilmeyenler için keçi boynuzu veya fasulye gibi ayılayarak içinden çıkardım çimdilik 100 kadar var ama daha çok toplamak niyetindeyim tohumların resimlerine bakmak isteyen varsa biraz önce yayınladım galeriden **** benim resimlerimin içinden bulabilirsiniz.
herşey gönlünüzce olsun...:cool:

ormanbotanigi 23-05-2006 13:50

Birde şu akla geliyor acaba beyaz çiçekli erguvandan elde edilen tohumlardan yetiştirilen bitkilerde beyaz çiçekli mi olacak ?

caucasus 23-05-2006 14:38

erguvan çimlendirmesi :p
 
erguvan çimlendirmedim ama zannedersem çam **** diğer tohumlar gibi ekim kasım aylarında **** bahara girerken gübreli toprakta üzerlerine fazla toprak dökmede ( 3 cm kadar ) aradabir toprağı nemlendirmek suretiyle çimlendirirlir diye düşünüyorum ama bazı tohumlar daha çok ilgi **** daha özel ortamlar istiyorlar bunuda göz ardı etmemek lazım.
asıl sorulması sorulardan biride bence dallarından kesilerek yapılan çeliklerin ıslak toprakda tutularak kök salabilme olasılığı nedir :confused: hem daha kolay olur okadarda zahmet gerektirmez derim :confused:
sizce:confused:
bir arkadaşta beyaz erguvandan kırmızı çıkarmı diye sormuş neden olamasın doğa sürprizlerle dolu ama bence ceviz ağacından fındık toplamaya benzer derim :p

arsakay 23-05-2006 15:12

Tohumları fasulye gibi,
pamukta çimlendirmeyi deneyelim,
belki olur :rolleyes:

ormanbotanigi 23-05-2006 18:56

Bakın arkadaşlar tohumları katlamaya almaya hiç gerek yok. Çünkü erguvan tohumlarından kabuk sertliğinden kaynaklanan çimlenme engeli var. Tohumların 24 saat sıcak suda bekletilmesi gibi bir durum olamaz. 5 dakika kadar sıcak suda bekletin ardından soğuk suda 24 saat bekletin. Ertesi gün tohumların şiştiğini göreceksiniz vakit kaybetmeden hemen ekin 1 hafta içinde çimlenecektir. Şimdi deneyin.

Diğer yandan yukarıda bir soru sordum sanırım kimsenin ilgisini çekmedi merak eden yok sanırım bu konuda açıklama yapmama gerek kalmadı bu arada ceviz ağacından fındık toplamaya benzemez arkadaşım teşekkürler

memet 23-05-2006 19:33

ben iki ay önce denedim.ıslatmayı ama ..sanırım başaramadım şimdi söylediğiniz gibi tekrar deneyeceğim

arsakay 24-05-2006 00:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ormanbotanigi
Birde şu akla geliyor acaba beyaz çiçekli erguvandan elde edilen tohumlardan yetiştirilen bitkilerde beyaz çiçekli mi olacak ?

Bu soru benim de ilgimi çekti.
Genetik olarak hangi genlerin daha baskın olduğuna ve
üreme şekline bağlı.

memet 25-05-2006 11:08

ben zaten hiç beyaz erguvan görmediğim için onu bile yadırgıyorum da..
bitkinin kendine benzeyen tohumlar üretmesi gerekmiyor mu.doğal bir tür değil mi beyaz erguvan.tohumdan gene kendisi gibi bir bitki çıkması gerekmiyor mu?

memet 29-06-2006 09:46

erguvan tohumu çimlendirme gayretimi tohumlar pek anlamadı sanırım.
bir ay sonra tek bir sürgün çıktı.yirmi kadar tohumdan

egemenbasar 06-09-2006 13:43

arkadaşlar benimde bahçede 3 yaşında 4 tane erguvanım var, epeyde büyük görünüyorlar ama bir tanesi en büyük olan bu baharda biraz çiçek açtı ama tohum vermedi diğerleride ne çiçek açtı nede tohum verdi yoksu bunlarıda mı aşılamak gerekiyor **** bir kaç sene daha mı beklemem gerekiyor bilenbirinden yardım lütfen...

Mine Pakkaner 06-09-2006 14:05

Egemen erguvanları aşılaman gerekmez. Az sabırlı ol, bol çiçek verirler.

hasan42 03-10-2006 16:23

1 Eklenti(ler)
Bu gün hep kullandığım yol üzerindeki erguvan ağaçlarından birisinin çiçeklendiğini gördüm. Şaşırtıcı geldi bana, çünkü doğanın uykuya hazırlandığı bu mevsimde erguvanın çiçek açabildiğini bilmiyordum.

oktars 03-10-2006 16:32

Hasan bey bir yanlışınız olmasın benim bildiğim kadarıyla erguvanlar nisan veya mayıs aylarında açması gerekiyor

hasan42 03-10-2006 18:56

1 Eklenti(ler)
:confused: Evet, ben de öyle biliyordum ama gördüğünüz gibi Ekim ayının üçünde de çiçekli bir erguvan var. Gönderdiğim fotoğrafı da bu gün çektim. Ağaç, Konya otogarının köy otobüsleri peronları tarafındaki kaldırımda sıralı erguvan ağaçlarından birisi.

memet 03-10-2006 20:14

yoğun çabalarla çimlendirdiğim erguvanın yaprakları sararmadan kuruyor.. mevsimden yaprak mı döküyordur..başka bir sorun mudur acaba

Mine Pakkaner 03-10-2006 21:46

Hasan Bey bu resim çok hoşuma gitti, bir yandan yaprak döküyor bir yandan çiçek açıyor. Ben de hiç görmedim bu durumu.
Memet muhtemelen mevsim dolayısıyladır sararmalar. :)

Erguvan Muhibbi 04-10-2006 14:38

Evet dostlar
defalarca güz de açan erguvan gördüm.
Havalar çok sıcak gittiğinde böyle vakalar oluyor.
Hatta 15 gün kadar önce ben de Bakırköy de
yaşlı bir erguvan keşfettim ve üzerinde çiçek vardı.
Arşivimde böyle güz erguvan fotoları da mevcut.
Bu son çektiğimi siteye yükleyeceğim.

hasan42 04-10-2006 15:29

:D :D :D
Siz çok yaşayın, Hüseyin Hocam! Ben de kendimi bir tuhaf hissetmeye başlamıştım. Bu sabah kızımı okula götürürken yine baktım ağaca ve ikinci bir ağacın da çiçekli olduğunu gördüm. İlginç.

uyartem 20-10-2006 15:27

Suyun derecesi
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ormanbotanigi
Tohumların 24 saat sıcak suda bekletilmesi gibi bir durum olamaz. 5 dakika kadar sıcak suda bekletin ardından soğuk suda 24 saat bekletin. Ertesi gün tohumların şiştiğini göreceksiniz vakit kaybetmeden hemen ekin 1 hafta içinde çimlenecektir. Şimdi deneyin.

Merhaba. Ben sitenizin yeni üyelerinden uyartem. ormanbotaniğine bir sorum olacaktı.Erguvan tohumlarının bekletileceği sıcak suyun derecesi önemli mi? Yani kaynatılmış ateşten indirilmiş su mu, kaynatılmış ateşten indirilmiş ve bekletilerek ısısı düşürülmüş su mu? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler.

Mine Pakkaner 20-10-2006 15:41

Uyartem hoşgeldiniz.

Sorunuza cevap alabilmeniz için önce yeni gelen arkadaşlar başlığına uğrayıp bize kendinizi tanıtmanız gerekiyor :) Daha sonra ormanbotaniği yeniden siteye uğradığında sizi cevaplayacaktır. ;)

malina 21-10-2006 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ormanbotanigi
Tohumlar gelişmemiş ve zayıfsa bir takım zararlar ortaya çıkabilir. Erguvan tohumlarının dış kısmı oldukça serttir. Yani kolay kolay kabukta açılma meydana gelmez. Yinede çok aşırı sıcak su kullanmamanızda fayda var.

taşıdım

Sevelim 18-12-2006 23:46

Bursa'dan taşınmadan önce bir poşet Erguvan tohumu topladım. Yeni yaşadığım yere getirmek için. Taşındıktan kısa bir süre sonra belediyenin Park Bahçeler Müdürüyle görüştüm tohumları vermek için. O da beni Peyzaj Mimarına yönlendirdi. Bir poşet Erguvan tohumunu teslim almak için evime kadar geldiler. Buradan kendilerine teşekkür ediyorum.

Siteye uğramasam da tanıtım etiketleri hala duruyordu bende, onlardan da birkaç tane verdim tohumlarla birlikte. Bu arada sitenin adı arabamın arka camında hala.

saydemir 16-03-2007 22:47

İki ay kadar önce parktan topladığım 9-10 tane erguvan tohumunu bir gün suda bekletip toprağa ekmiştim belki çıkar umuduyla. Fakat aradan geçen zamanda hiç bir gelişme göstermediler. Geçen gün dayanamayıp toprağı döküp baktım ama tohumlar olduğu gibi duruyor. Hiç bir çimlenme belirtisi yoktu. Acaba nerde yanlış yapmış olabilirim? Erguvanlarımın çıkmasını çok istiyordum :(
Erguvan mevsimi gelmeden kendi erguvanlarımı göremedim...

Ferda Ülkümen 16-03-2007 22:55

Eğer yanlış hatırlamıyorsam ,erguvan tohumlarının olgunlaşınca kurumadan dikilmesi gerekiyor.

saydemir 17-03-2007 16:34

Yani benim tohumlarım ektiğimde zaten ölümüydü? Bunu bilmiyordum. Ekime hazır tohumları ne zaman toplamam gerekiyor acaba?

sabah 25-04-2007 13:33

Üretim tekniklerinde Köklü dip sürgünlerinde ayırma ile de üretilir denmiş. Bizdeki erguvanın dibinden de yan dal çıkmış, ayırmak istiyorum.
Ayırma sırasında dikkat edilmesi gereken nokta-lar- nelerdir?

Ophrys 25-04-2007 13:44

Yaklaşık iki sene kadar önce TRT2 de İstanbul'un Erguvanlarıyla ilgili bir belgesel izlemiştim. Tohumların bir müddet kaynatıldıktan sonra ekildiğini duymuştum belgeselde ve çok şaşırmıştım.

ormanbotanigi 27-04-2007 00:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sabah (Mesaj 98514)
Üretim tekniklerinde Köklü dip sürgünlerinde ayırma ile de üretilir denmiş. Bizdeki erguvanın dibinden de yan dal çıkmış, ayırmak istiyorum.
Ayırma sırasında dikkat edilmesi gereken nokta-lar- nelerdir?

Yalnız geç kaldınız, yapraklanmadan önce kışın yapmanız gerekirdir. Yapmanız gereken dipten itibaren kesip yetiştirme ortamına almak olacaktı. Seneye artık.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024