agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Erguvan (Cercis siliquastrum) (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/1094.htm)

eda123 31-05-2013 09:27

tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Tohumları 24 saat soğuk suda, oda sıcaklığında beklettim. suyu süzüp sıcak su koydum. günde bir kaç kez yeniledim ve 3 gün sürdü bu işlem. bazı tohumlar baldo pirinç kadar şişti onları hemen diktim. ama bazıları hala çok küçük olduğu için suda beklemeye devam ettirdim kabukları çatlamaya başlayınca diktim. bu sabah sularken toprağın mantar gibi kabardığını görünce çok sevindim 3 tanesi tutmuş gibi :) tohumlar iş yerinde olduğu için pazartesi kesin sonucu göreceğim. gelişmelerden haber veririm tüm erguvan ekicilerine :)

hakansqr 31-05-2013 20:52

ilginize çok teşekkür ederim.benim yavrularda hala aynı büyüklükte suyu hergün değiştirmem gerekiyormu?

mkaraova 01-07-2013 10:49

Mine hanım selamlar,
Erguvan ağacı nerelere dikilebilir. Rüzgar güneş durumu nasıl olmalıdır. Yardımcı olabilirmisiniz.

Uysal01 27-08-2013 16:59

Erguvan ağacı,güneş seven ve rüzgarlardan fazla etkilenmeyen bir ağaç.-10 dereceye kadar ılıman iklim etkisinde olan yerlere dikilebilir.

Uysal01 27-08-2013 17:21

1 Eklenti(ler)
Eklenti 436451Yaprak rengi pembe gibi olan Kanada Erguvanı fidesi resmi.

tkorkunckaya 30-08-2013 12:57

Tijlemek nedir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi a h m e t t o g a y (Mesaj 102174)
Benim gibi beyaz ve mor tijli (ya da çalı formlu) erguvanları bir arada ekme saplantılı başka arkadaş varsa, Levent'teki Ağaç A.Ş. de (Dubai Towers arsası)envai çeşidi bulunmakta. Beyaz **** Mor farketmiyor, fiyatlar 65 ile 250 ytl arası değişiyor. En son dün gezdim, beyaz erguvanların olduğu bölüm, Japoyadaki kiraz çiçeklerinin olduğu parkları anımsatıyor. Bu arada yarışma için iyi malzeme var.

Arkadaşlar tijlemek ne demektir, nasıl yapılır birisi açıklayabilir mi lütfen?

Orhan Özbilgiç 01-09-2013 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tkorkunckaya (Mesaj 1194534)
Arkadaşlar tijlemek ne demektir, nasıl yapılır birisi açıklayabilir mi lütfen?

Bitkilerde Tijlemek; Herhangi bir fidanın alt sürgünlerini, belli bir yüksekliğe kadar sürekli budayararak, adeta çıplaklaştırıp, o yükseklikten başka cins veya renklilerini aşılayarak, şemsiye formunda bir bitki oluşturmak.

Ayrıca ben, bir oya ağacı dip sürgününü söküp bir başka yere aldım. Boyu yaklaşık 2 metreye yaklaşıncaya kadar, sürekli alt sürgünleri koparıp körelttim. 2 metreden sonrakilere dokunmadım. Artık o da ''Tijli'' oldu.

Orhan Özbilgiç 01-09-2013 23:21

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 1140105)
Bordo yapraklı erguvanı ilk Murat Pilevneli'nin blogunda okudum ve resmini gördüm. O zamandan beri de her gittiğim fidanlıkta göz ucuyla arar oldum ama hiç rastlamadım henüz. Çiçek rengi de koyu pembe imiş. Çok güzel bir ağaç olduğunu düşünüyorum.Internette resimleri var. Bulduğum iki tanesini aşağıya ekliyorum.

Eklenti 391304

Eklenti 391305

Bu mesajınız üzerine internette araştırdım. Adapazarı'nda Sakarya Botanik' te boy boy olduğunu gördüm. Fiyatlarını sormadım. Ama Kargo hizmetlerinin olmadığını bildiğim bir büyük firma. Nootkatensis Pendula' mı onlardan almış, orada çalışan bir orman mühendisinin kişisel gayretiyle, bana göndermesini sağlamıştım. Hatırladığım kadarıyla, fidana 150 Tl.. ödemiş, 170 cm. boyundaki bu bitki için, 113 Tl kargo ücreti vermiştim. Oysa kargo hizmetleri olsa idi, indirim anlaşmaları sayesinde 40-50 Tl. ancak tutardı.

Bugün Samsun'a giderken yol üzerindeki, Aksa Botanik' e uğrayıp, ponza taşı sordum. Yoktu. Aklıma Kanada erguvanı geldi. Sordum. ''Var'' dediler. Sevindim. :) Genellikle 100-150 cm. boylarındaydılar. 30 Tl. idi. Aldım. Ne yazık ki onlarında kargo hizmetleri yok. Bunlarda çok büyük üreticiler. Sadece satış yapan fidancılar, kamyonlarla gelip alıp gidiyorlar.

Eve gelince hemen diktim. Yaprakları aynı Acerler gibi solmaya başlamış. Kasımda budar, gelecek yıla hazırlarım. Gerçek güzelliklerini o zaman görebilirim artık.

Eklenti 437943

Eklenti 437944

tkorkunckaya 05-09-2013 17:08

tijlemek ne demek

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 1195309)
Bitkilerde Tijlemek; Herhangi bir fidanın alt sürgünlerini, belli bir yüksekliğe kadar sürekli budayararak, adeta çıplaklaştırıp, o yükseklikten başka cins veya renklilerini aşılayarak, şemsiye formunda bir bitki oluşturmak.

Ayrıca ben, bir oya ağacı dip sürgününü söküp bir başka yere aldım. Boyu yaklaşık 2 metreye yaklaşıncaya kadar, sürekli alt sürgünleri koparıp körelttim. 2 metreden sonrakilere dokunmadım. Artık o da ''Tijli'' oldu.

Orhan Bey, çok teşekkür ederim.

Çok aradım taradım ama bu kelimenin neye karşılık geldiğini bulamamıştım. Siz anlatınca anlıyorum ki "tige" kelimesine dayanıyor. Okunuşu da tij şeklinde. tige - Wiktionary Yani sütunlaştırmak gibi birşey.

Eser İlhan 05-09-2013 19:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 1195318)
Bu mesajınız üzerine internette araştırdım. Adapazarı'nda Sakarya Botanik' te boy boy olduğunu gördüm. Fiyatlarını sormadım. Ama Kargo hizmetlerinin olmadığını bildiğim bir büyük firma. Nootkatensis Pendula' mı onlardan almış, orada çalışan bir orman mühendisinin kişisel gayretiyle, bana göndermesini sağlamıştım. Hatırladığım kadarıyla, fidana 150 Tl.. ödemiş, 170 cm. boyundaki bu bitki için, 113 Tl kargo ücreti vermiştim. Oysa kargo hizmetleri olsa idi, indirim anlaşmaları sayesinde 40-50 Tl. ancak tutardı.

Bugün Samsun'a giderken yol üzerindeki, Aksa Botanik' e uğrayıp, ponza taşı sordum. Yoktu. Aklıma Kanada erguvanı geldi. Sordum. ''Var'' dediler. Sevindim. :) Genellikle 100-150 cm. boylarındaydılar. 30 Tl. idi. Aldım. Ne yazık ki onlarında kargo hizmetleri yok. Bunlarda çok büyük üreticiler. Sadece satış yapan fidancılar, kamyonlarla gelip alıp gidiyorlar.

Eve gelince hemen diktim. Yaprakları aynı Acerler gibi solmaya başlamış. Kasımda budar, gelecek yıla hazırlarım. Gerçek güzelliklerini o zaman görebilirim artık.

Eklenti 437943

Eklenti 437944

Orhan Bey, mesajınızı yeni gördüm. Güzel erguvanınızı güle güle büyütün. Tohum, dip sürgünü vb. elde ettiğiniz zaman ilk talibi de benim :)
Selamlar..

gokselcetin 04-10-2013 20:30

Cercis Canadensis 'Forest Pansy' Kırmızı Yapraklı Kanada Erguvanı

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 1140105)
Bordo yapraklı erguvanı ilk Murat Pilevneli'nin blogunda okudum ve resmini gördüm. O zamandan beri de her gittiğim fidanlıkta göz ucuyla arar oldum ama hiç rastlamadım henüz. Çiçek rengi de koyu pembe imiş. Çok güzel bir ağaç olduğunu düşünüyorum.Internette resimleri var. Bulduğum iki tanesini aşağıya ekliyorum.

Eklenti 391304

Eklenti 391305

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 1195318)

Cercis Canadensis 'Forest Pansy' Kırmızı Yapraklı Kanada Erguvanı

Geçtiğimiz ilkbaharda benim de aradığım bir çeşit. Üyelerimizden sayın Sulman bu türü aradığını bana söyleyince belki yardımcı olabilirim diye düşünüp araştırmaya başladım. Sonunda buldum, 40 cm civarı 2 fidan satın alarak kendisine Fethiye'ye gönderdim. Gerçekten çok güzel bir ağaç.
Cercis Canadensis'in bildiğim kadarıyla yaprakları sonbaharda sarıya dönüyor. Forest Pansy ise kırmızı bordo renk alıyor. Bununla birlikte Canadensis'in sarkık formlu olanı da mevcut (Cercis Canadensis 'Covey' - Lavander Twist Redbud). Başka kültürvarları da var. Hepsi çok güzel. Bahçem yok ama ileride inşallah olmasını istediğim başlıca türlerden. Beyaz çiçeklisi, sarkık olanı, kırmızı ve sarı yapraklılar.
Eklenti 446140

Eklenti 446141

Eklenti 446142

Eklenti 446143

Eklenti 446144

Orhan Özbilgiç 04-10-2013 21:06

Sevgili gokselcetin;
Çok güzel bir araştırma yapmışsınız. Fotoğraflarıyla birlikte.
İnşallah, en kısa zamanda sizde bir bahçe sahibi olursunuz. Bizlerde elimizden geldiğince çelik -sürgün ve tohum desteği veririz.

gokselcetin 04-10-2013 21:39

Orhan bey çok teşekkür ederim, iyi dilekleriniz için. Şu an bir başkasının bahçesindeyim. Fakat ne bir şey dikebiliyorum ne de üretebiliyorum. İnşallah dediğiniz gibi kendi bahçem olursa sizler gibi benim de yardımcı olabileceğim türler olur.
Tekrar teşekkür ederim.
Saygılarımla.

gokselcetin 04-10-2013 23:12

Canadensis'in çeşitlerini fotoğraf örnekleri ile bu sayfada ayrı ayrı paylaşmayı düşürken bununla ilgili bir çok türü fikir vermek adına bir yerde bulabileceğimiz bir sayfaya denk geldim.
Çok yer işgal etmemek adına yalnızca bu bağlantıyı paylaşıyorum.

Buradan bakabilirsiniz.

Ayrıca kültivarlarıyla ilgili güzel bir video mevcut.
.

seabird1905 09-11-2013 09:13

erguvanlarım için yardım..

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar merhaba, size aylar önce yazmıştım erguvan ve karaçamlarımı tohumdan çimlendirmek adına fotolarınıda yüklemiştim, karaçamlarım maalesef fazla yaşayamadı. ancak beni mutlu eden erguvanlarımın büyümesi oldu.. yaklaşık 20 tane tohumdan 4 tane kocaman filiz elde ettim ve bunlar beni mutlu ediyor.. ancak birazdan fotolarını yükleyeceğim bu filizleri bu aşamadan sonra nasıl koruyacağım toprağı nhasıl olmalı sulaması nasıl olmayı hava şartları nasıl olmalı ve 2 filizimi bonsai yapmak istiyorum bunlar için bana yol gösterirseniz çok sevinirim. filizlerim yaklaşık 5 aylık.. cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler..

Orhan Özbilgiç 09-11-2013 14:52

Sayın seabird1905;
Merhaba.
Çok keyifli bir iş yapmışsınız. Bir çalı veya ağacı tohumdan yetiştirmenin verdiği haz, tarif edilemez.
Erguvan da çok güzel bir ağaçcıktır.
Umarım, bonzai yapacağınız ikisi dışındaki diğerlerini saksıda büyütmeyi düşünmüyorsunuzdur! Zira olur da, biraz sıkıntılı olur.

Şayet bahçeye dikecekseniz, bu işlem için, bugün dahil, şubat sonuna kadar vaktiniz var. Gelecek yıl düzenli sulama (toprağı sürekli hafif nemli olacak şekilde) ve yaklaşık ayda bir gübreleme ile 1,5-2 metre boya ulaştığını göreceksiniz. İlk yıllarda çok hızlı büyür.

Her türlü toprakta yetişebilen, aslında kurağa dayanıklı bir çalıdır. -15/-20 derece soğuklara dayanabilir. Eğer Ankara'da dikmeyi düşünüyorsanız, tam sınırdasınız demektir. Zira Ankara için, kış uç sıcaklıkları -22 lerde. Tabi bu değer kırk yılda bir görülüyor.

Dilerim, size yeterince yardımcı olabilmişimdir. Saygılarımla.

seabird1905 13-11-2013 10:13

çok teşekkür ederim orhan bey, dediğiniz gibi onları tohumdan yetiştirmek ve gelişimlerini izlemek her yaprakta ayrı heyecan duymak büyük haz.. inşallah yaşatabilirim onları 2 sini büyük saksıya seneye ilkbaharda almayı düşünüyordum bu işlemi şimdi yapayım öyleyse , tekrar teşekkür ederim ilginiz için..

Sulman 15-11-2013 17:18

Sayın Orhan Bey güle güle büyütün inşallah. Bahçenize çok yakışmış.

Sayın Göksel Bey ile manolya sayesinde tanıştık. Çok yardımsever.. Aylardır aradığım Forest Pansy'i öylesine söyledim. Hızır gibi yetişip buldu. Üstüne birde hediye etti. Taa buralara. Hemde 2 tane.

Bahçemizde bir çok ağaç var benim aldığım fakat onun manolyası ve forest panys'leri çok ama çok özel. Kafeslere aldım.

Ondan çok değişik bir manolya türü geldi. Büyük yapraklı, arkası tüylü bir cins..Özel aşılanmış. Ne desem az.

Forest Panys'nin tohumdan olabileceğini pek sanmıyorum. Yinede denemek lazım. İlerleyen yıllarda.

Saygılar.

_nagihan_ 27-11-2013 19:07

Merhaba arkadaşlar, erguvanlarınız harikalar.hayran olmamak elde değil...
İstanbul maltepe pendik civarını bilen arkadaşlara
Bir sorum olacak.minibüs yolu boyunca sık sık erguvan zannettiğim bu mevsimde bile üzeri çiçek dolu ağaçlar var...bunlar erguvan mıdır. ..ne zaman tohum alabilirim...ona göre gidip göz hakkı tohum isteyeyim

Sulman 19-01-2014 10:18

Sn. Nagihan,

Bu sene dikmiş olduğum erguvan, çiçek sonrası yaz sonuna doğru fasülye gibi tohum verdi. O kadar çok tohum veriyor ki. Yaz ortası tohum alabilirsiniz.

Erguvanlar yaz başı, ilkbahar'ın öncülerinden çiçeklenmesi erken yaz dönemi. Kasım ayında hava şartlarından dolayı yanılmış olabilirler bilemiyorum. Buradaki bahçevan dostumuz kasım ayında erguvanlar çiçek açtı demişti fakat mevki Fethiye.

Saygılar.

Hamza85 11-02-2014 13:19

erguvan tohumunu nasıl temin edebiliriz ?
yardımcı olabilecek kimse var mı ?

Tohumcu Nılgun 12-04-2014 17:44

5 Eklenti(ler)
Arkadaslar, buradaki bir parkin girisinde gordùgùm Erguvan agaci.

Tùrùnù bilmedigim bu Erguvanin yaprak uclari gordùgùm diger tùrlerin yaprak uclarina gore daha sivri.

Uysal01 13-04-2014 10:26

Harika, nekadar bol çiçekli bir erguvan.Kanada erguvanı olabilir,ürettiğimiz Kanada erguvanlarının yapraklarının uç kısmıda resimdeki gibi sivri.

orhanshen 21-04-2014 13:57

3 Eklenti(ler)
Eklenti 484950

Eklenti 484951

Eklenti 484953

Resimdeki farklı bir erguvan mıdır? Eklenen resimlere bir göz attım da onlar da bu kadar yaprak vs. yok...

Tohumcu Nılgun 21-04-2014 19:58

5 Eklenti(ler)
Arkadaslar, bu Erguvan fotograflarini bugùn cektim.

gokselcetin 21-04-2014 20:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orhanshen (Mesaj 1273538)
Eklenti 484950

Eklenti 484951

Eklenti 484953

Resimdeki farklı bir erguvan mıdır? Eklenen resimlere bir göz attım da onlar da bu kadar yaprak vs. yok...

Sayın orhanshen;
Fotoğrafını eklediğiniz bitki Leylak (Syringa Vulgaris) olması gerek.

Bazı yerlerde, örneğin yaşadığım ilde leylak, erguvan adıyla biliniyor.

orhanshen 22-04-2014 08:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gokselcetin (Mesaj 1273684)
Sayın orhanshen;
Fotoğrafını eklediğiniz bitki Leylak (Syringa Vulgaris) olması gerek.

Bazı yerlerde, örneğin yaşadığım ilde leylak, erguvan adıyla biliniyor.

Haklısınız, erguvan değil leylaklarmış. Forumda Leylak başlığını inceledim ve çiçeklerinin benimkilerle aynı olduğunu gördüm.

Şimdi de nasıl çoğaltabiliriz ona bir bakalım ;) Teşekkürler...

princess242 22-04-2014 21:27

Merhaba,
Ben erguvan ekmek istiyorum. Şu anda çiçeklenmiş olan erguvan ağaçlarından meyveleri topladım, tohumları ayıkladım. Bu tohumları doğrudan toprağa eksem olur mu? Yoksa özel bir işleme mi tabi tutmam gerekiyor?

Tohumcu Nılgun 23-04-2014 21:50

5 Eklenti(ler)
Arkadaslar, bu gùzel Erguvana bugùn bir parkta rastladim.

Tùrùnù bilmiyorum ama cok gùzel yapraklari var.

princess242 24-04-2014 22:13

Şu anda (Nisan sonu) dallarda bulunan Erguvan tohumlarını hemen eksek olur mu?

Merhaba,
Tohumdan erguvan yetiştirmek istiyorum ama fazla bilgim yok. Erguvan tohumlarını ne zaman toplamalı, nasıl ekmeli filan bilmiyorum. Nette araştırdım herkes birbirinden farklı bilgiler veriyor. Kafam karıştı.

Şu anda erguvanlar çiçekli bir kısmı da yapraklanmakta, ama birçoğunda hala meyveler ve içinde tohumlar var. Bu meyveler genelde kurumuş bir görünüm arzediyorlar tabii, bazılarından tohumlar dökülüyor bazılarında hala tohum var, bu tohumları alıp topladım. Tohumların bazıları delik.

Ben bu tohumları hemen toprağa gömsem olur mu? Yoksa katlama vb. özel bir işlem gerekiyor mu çimlenmesi için?

hira 24-04-2014 22:49

Doğrudan toprağa ekim yapabilirsiniz, özel bir işlem yapmaya asla gerek yok. Ben doğrudan ekerek, torfda çimlendirmiştim. ekim yapmadan önce tohumları bir gün suda bekletirseniz çok kolay çimlenirler. Tabi delik olan tohumları atmanız gerekiyor. böcekli onlar.

princess242 25-04-2014 21:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1275111)
Doğrudan toprağa ekim yapabilirsiniz, özel bir işlem yapmaya asla gerek yok. Ben doğrudan ekerek, torfda çimlendirmiştim. ekim yapmadan önce tohumları bir gün suda bekletirseniz çok kolay çimlenirler. Tabi delik olan tohumları atmanız gerekiyor. böcekli onlar.

Merhaba cevabınız için teşekkürler, peki sıcak suda mı bekletmeliyim soğuk mu. Nette 3-5 dakika sıcak su sonra soğuk su yazıyor bazılarında ılık su yazıyor hangisi doğru?

hira 25-04-2014 21:32

Ben soğuk suya koydum. Kolay çimleniyor fakat yaşatmayı beceremedim. birdaha da denemedim. Selluka tohumu için de bir sürü ön işlemden bahsediliyor ama ben onu da sadece suda 1- 2 saat bekleterek kolayca çimlendirdim. Çok zor değil.

Orhan Özbilgiç 25-04-2014 21:43

4 Eklenti(ler)
Tohumdan yetiştirdiğim,Erguvanlarımdan, beyaz çiçekli olanı yeni çiçekleniyor.

Eklenti 486347

Erguvani çiçeklisinde, sadece bir öbek henüz açmamış bir çiçek tomurcuğu var. Başkaca çiçek yok!

Eklenti 486350

Kanada Erguvanı ise çiçeğini dökmek üzere.

Eklenti 486348

Eklenti 486349

princess242 27-04-2014 17:34

Erguvan tohumu sizce en uygun ne kadar derinlikte ekilir?

Uysal01 27-04-2014 20:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi princess242 (Mesaj 1276297)
Erguvan tohumu sizce en uygun ne kadar derinlikte ekilir?

Erguvan tohumlarının 1-2 katı kadar toprakla kapatılması uygun olur.Tohum ekiminden sonra sulayınca toprağın oturmasınıda göz önüne alarak,tohumun üstü kapatılmalı.

princess242 27-04-2014 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uysal01 (Mesaj 1276368)
Erguvan tohumlarının 1-2 katı kadar toprakla kapatılması uygun olur.Tohum ekiminden sonra sulayınca toprağın oturmasınıda göz önüne alarak,tohumun üstü kapatılmalı.

Peki sulama aralıkları nasıl olmalı?

Uysal01 28-04-2014 12:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi princess242 (Mesaj 1276466)
Peki sulama aralıkları nasıl olmalı?

Sulama aralıklarını toprak nemli kalacak şekilde siz belirleyin,tohumlar çıkıncaya kadar her gün sabahları olabılir,önemli olan toprağın kurumaması.

princess242 28-04-2014 14:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uysal01 (Mesaj 1276690)
Sulama aralıklarını toprak nemli kalacak şekilde siz belirleyin,tohumlar çıkıncaya kadar her gün sabahları olabılir,önemli olan toprağın kurumaması.

cevabınız için teşekkür ederim, tohum ektim dün, filizlenmesini bekliyorum, ilk denemem çok heyecanlıyım

princess242 30-04-2014 16:53

Nihayet bebeğim doğdu!! Ama ilginç olanı, tohum saksının kenarına çimlenmiş oysa ben bunları saksının ortalarına ekmiştiim. (Saksı sarsıldığında bir tohum kenara kaydı herhalde) Bir de şu durum var ki, ben toprağı o kadar suladım kuru kalmış tek yerinde çimlenmiş.

Kenarda çimlenmesi ileride sorun yaratır mı? Kuru kalan yeri de sulayayım mı yoksa civardaki ıslak toprakların suyu ona yeter mi?

Sadece o değil 4 ayrı yerde daha çimlenme var ama henüz küçücükler o yüzden fotoğrafta anlaşılmaz diye koymadım.
http://i58.tinypic.com/2lxgr41.jpg

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025