agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Erguvan (Cercis siliquastrum) (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/1094.htm)

Kudret 11-02-2008 17:36

Erguvan da çalı formunda olabilir. Ayrıca bazı bölgelerde Leylak'a da Erguvan deniliyor. Yani çiçekçilerin yanlışı yok. Sadece onlar sizin bahsettiğiniz Erguvanı bilmiyorlar galiba.

ayhat 22-02-2008 14:04

Erguvanı diyorum ben anlatamadım buradaki çiçakçime, fidesini arıyorum oysa sadece.

burrcu 22-03-2008 23:07

Merhaba arkadaşlar saksıda çimlendirdiğim erguvan tohumlarını toprağa nasıl geçirmeliyim?
Gerçi henüz çok küçükler tavsiyelerinizi bekliyorum..

Mine Pakkaner 22-03-2008 23:38

4-6 yaprak olunca bir kaşık yardımı ile topraklı olarak alın ve yeni saksısına geçirin. Orada biraz daha gelişsin sonra toprağa alırsınız.

burrcu 23-03-2008 00:28

Sağolun Mine Hanım.

ayhan coruk 23-03-2008 01:07

erguvan uretımı

degerlı arkadaslar erguvan sıcak suda bekletıp ertesı gun ekılırse cok cabuk cımlenır sayet bunu yapmadan ekersenız ekılen toprak nemlı tutulmak kaydıyla ertesı yıl ıllakı cımlenıyor ben 20gun once ektım su an cımlendı ortalama 3000 adet cımlenmıs durumda ( eflatun rengınde) beyaz erguvan ve borda yapraklı erguvan gormedım elınde bordo yapraklı erguvan olan arkadas varsa baslıkta bıldırırse gorusmek ısterım ıyı calısmalar

berduray 23-03-2008 01:10

Merhaba Bbuurrccuu yukarıda tohumun çimlenme zorluğundan, soğuk katlamadan, sıcak suda bekletmeden söz ediliyor.

Sen bunlardan hangi yöntemi uyguladın da başarılı oldun?

Ben de tohum çimlendirmeye çalışıyorum , tohumlara özel bir şey uyguladıysan paylaşabilir misin?

burrcu 25-03-2008 23:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 217777)
Merhaba Bbuurrccuu yukarıda tohumun çimlenme zorluğundan, soğuk katlamadan, sıcak suda bekletmeden söz ediliyor.

Sen bunlardan hangi yöntemi uyguladın da başarılı oldun?

Ben de tohum çimlendirmeye çalışıyorum , tohumlara özel bir şey uyguladıysan paylaşabilir misin?

Merhaba bende sitede bir arkadaşın yazısını okumuştum iki üç dakika sıcak suda tutun sonrada ertesi güne kadar soğuk suda bekletin diye, onu uyguladım başarılı oldum . Şimdi minicik erguvanlarım var.Çokta çabuk iki üç gün içinde çimlendiler.

Pyskhe 26-03-2008 00:08

Ben de bu yönetemi uyguladım, benimkiler niye çimlenmedi? 15 gün oldu. En iyisi ümidi keseyim:(

Kudret 26-03-2008 20:49

Bence ümidi kesmeyin. Benimkiler dün çimlenmeye başladı.:)

Pyskhe 26-03-2008 21:01

Kudret Bey, sizin tohumlarınız ne kadar sürede çimlendi?

Kudret 26-03-2008 21:05

Yaklşık 20 günde çimlendi.

Pyskhe 26-03-2008 21:08

:p Çok sevindim, demek biraz daha sabır...

burrcu 26-03-2008 21:13

Evet hala çıkanlar var ümidi kesmeyin.

zenfree 26-03-2008 23:09

Zor çimlenen tohumlar için hümik asit önerilmişti.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...73&postcount=4

Pyskhe 26-03-2008 23:55

Bilgi için teşekkür ederim ;)

sasahin 18-04-2008 09:33

Bir arkadaştan aldığım erguvan tohumlarını 13 ocak 2008 tarihinde bir gün suda beklettikten sonra dikmiştim. Sanırım 8-9 tohum kadardı ektiğim. Buzdolabında 3 ay bekletilmeli kısmını atlamıştım. 2 gün önce bir tanesi topraktan başını çıkardı sonunda. Şükürler olsun, ,inşallah yaşar ve büyür. Diğerlerinden de en azından 2-3 tanesinden bu aralar ümitliyim :) hadi aslanlarım:)

tomurcuk054 18-04-2008 12:48

Buzdolabında bekletmek şartmı.?Bende yarın ekeceğim ,suda şişirip ekmeyi düşünüyorum.

Selahattin Yılmaz 18-04-2008 13:57

tomurcuk054 tohumları 2-3 gün ılık suda bekletin ve ekin. Sonrasında toprağını nemli olarak muhafaza edin mutlaka çimleneceklerdir.

nicolas 30-04-2008 01:18

erguvan tohumu

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ormanbotanigi (Mesaj 23980)
Bakın arkadaşlar tohumları katlamaya almaya hiç gerek yok. Çünkü erguvan tohumlarından kabuk sertliğinden kaynaklanan çimlenme engeli var. Tohumların 24 saat sıcak suda bekletilmesi gibi bir durum olamaz. 5 dakika kadar sıcak suda bekletin ardından soğuk suda 24 saat bekletin. Ertesi gün tohumların şiştiğini göreceksiniz vakit kaybetmeden hemen ekin 1 hafta içinde çimlenecektir. Şimdi deneyin.

Diğer yandan yukarıda bir soru sordum sanırım kimsenin ilgisini çekmedi merak eden yok sanırım bu konuda açıklama yapmama gerek kalmadı bu arada ceviz ağacından fındık toplamaya benzemez arkadaşım teşekkürler

merhaba arkadasalr ben erguvan tohumunu erguvan oldugunu ogrenmeden once aldım ve dırekt topraga koydum suladım :D Erguvan olduğunu ve havadaki serbest azotu yakalyıp yanındaki bitkilerinde bundan faydalanğı gibi süper bilgiyide burdan öğrendim. Merak ettiğim benim tohumlar N'olur acaba???

kazim polat 13-06-2008 15:53

Muhtemelen seneye çimlenirler.

yakamozsimsek 13-06-2008 18:08

Merhaba neden insanlar ilik suda bekletiyorki ve birde buzdolabinda ilginç .Hayatimda daha neler ogrenecegim bakalim.Dogada ilik su varmi buzdolabi varmi peki nasil uruyor neyse karistirmayayim.
ancak ogretici yani çok fazla olduguda bir gerçeklik tesekkurler
travaux paysagist

Selahattin Yılmaz 13-06-2008 21:30

Sevgili yakamozsimsek, ılık suda bekletmek tohumu suyla şişirmek, geç kalmış ekimlerde ya da az su olan alanlarda ekim açısından erkencilik kazandırmak açısından önemlidir.

Buzdolabında bekletmek ise çimlenmeyi kolaylaştırmak, tohumun sabit ısıda üşümesini sağlamak, saklama **** sonbaharda ekim imkanı olmayan, sulama imkanı olmayan yerlerde tohumu da nemli saklamak açısından önemlidir. Biz buna tohum katlama diyoruz +4 ile +10 ºC arasındaki sıcaklıkta bekletmek yani.

yakamozsimsek 13-06-2008 21:44

Cevaniz icin tesekkurler bu zimpara ne ise yariyor birde zimpara anlatiliyor nedir bu zimpara
tesekkurler

Selahattin Yılmaz 13-06-2008 22:37

Tohumları alıp tek tek zımparalıyorsunuz sayın şimşek :D

Turkavianvet 13-06-2008 23:09

Erguvan

Merhaba Arkadaşlar ;

Değişik renkli ağaçlar ve değişik renkli çiçekler dikkatimi çekiyor.Ankara'da da sanki gözüme çalındı !...

Bundan sonra fotograf makinesiyle gezeceğiz galiba !...

Sevgi ve Saygılarımla

yakamozsimsek 14-06-2008 14:39

)))Desenize marangozlarin elinden aldik meslegi.Yakinda tohumlara vernik te vurulur heralde.

quercuslover 19-06-2008 12:10

Merhaba bende tam evimin arkasında ne olduğunu bilmediğim bu ağacın fotoğraflarını çekip sitede "bu ne ağacıdır" başlığı altında soracakken buradan öğrendimki erguvanmış:)) şimdiye kadar erguvan diye Leylağı kastediyordum. Bitkinin çalı formunda olanı "leylak" daha yaygın galiba.

binnazyagci 12-01-2009 10:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Turkavianvet (Mesaj 248419)
Merhaba Arkadaşlar ;

Değişik renkli ağaçlar ve değişik renkli çiçekler dikkatimi çekiyor.Ankara'da da sanki gözüme çalındı !...

Bundan sonra fotograf makinesiyle gezeceğiz galiba !...

Sevgi ve Saygılarımla

Sayın Turkavianvet Ankara'da benim bildiğim bir erguvan ağacı var. Ankara Ünv. Fen Fakültesi kampüsünde. Baharda mükemmel çiçekler açıyor.

Cahide Kartal 13-01-2009 23:47

Erguvan çimlendirmek için bu ay ugun mu? Bir gün sıcak su(radyatör üzerinde) bir gün de soğuk suda bekletip ektim. Ev şartlarında bahara kadar toparlanır diye düşünmüştüm.

bohemian 13-03-2009 12:18

Ağaç üzerinden toplayıdığım erguvan tohumlarını 3-4 dakika kaynar suda beklettim(fazla bekletmek tohumları pişirebilir)bu işlemden sonra hafif şişmeye başlıyorlar zaten,ardından tohumları nemli bir bezin içine yatırdım ve sonuç yaklaşık 8/20 küçük kök çıkarmış tohumcuk:)

Üstelik sadece 2 günde!

Pörtleyenleri hemen toprağa ektim,büyüdükçe gözlemleri buraya ileteceğim. :)

bohemian 27-03-2009 16:16

Karton bardaktaki minik erguvanlarım :)

http://img90.imageshack.us/img90/2364/dsc07974.jpg

Cahide Kartal 28-03-2009 13:22

Sn Bohemian bu hale gelmeleri ne kadar sürdü? benzer işlemleri ben de yaptım 20 gün geçti fakat bir kıpırtı yok. Torfta mı çimlendirdiniz acaba?

sevim.K 23-07-2009 14:19

2 Eklenti(ler)
Aşağıdaki ağaçlar okul yolunda günlerdir dikkatimi çekiyor. Erguvan olduğunu düşünerek resimlerini çektim. Erguvan mı:confused:

kaktüs 23-07-2009 20:42

Bunları ben OYA ağacı diye biliyorum. ERGUVANLAR mayıs gibi çiçekleniyor.

sevim.K 23-07-2009 23:21

Evet sanırım oya ağacı.

dedeefendi 30-07-2009 11:44

Latince ismi çok ilginç.Yanlış bilmiyorsam Erguvan ağacının Hz.Îsâ'nın ölümüyle ilgili bir efsânesinin olduğu söylenir. Çiçeklerinin kırmızı olmasının sebebi olarak gösterilir.
Cercis bir peygamber ismidir.Hz.Îsâ'dan sonral Lübnan taraflarında geldiğine dair rivayetler var.Oranın kralı tarafından öldürülür.Allah onu diriltir.Yine öldürülür.Yine diriltilir.İki üç kere öldürülmüş bir peygamberdir.Acaba efsaneler mi karıştı?Çok ilginç!

berduray 30-07-2009 20:36

Erguvan Efsanesi

Derler ki: erguvan önceleri beyazdı. Bu günkü Filistin toprakları anavatanı. İsa’ya ihanet eden havarisi Yahuda, kendini bu ağaca asıp intihar edince utancının şiddetiyle dallar büküldü, çiçeklerin rengi değişti. Bu nedenle İngilizce’de ağacın adı Judas Tree (Yahuda’nın Ağacı). Türkçe’deki ismi Farsça rengini tanımlayan sıfattan geliyor!

Erguvan ve Bizans

Bizans İmparatorluğu, erguvanların çiçek açtığı 11 Mayıs’ta kurulmuş. Erguvan bu nedenle imparatorluğun resmî rengiydi. İmparatorlar Erguvan Sarayı’nın Erguvan Odası’nda doğardı. Sadece Erguvan Boyası Loncası’nın nadir bir deniz salyangozuyla boyama hakkına sahip bulunduğu ipeklileri, yine sadece imparatorun ailesi kullanabilirdi. Osmanlı da erguvana sahip çıktı. Şehre büyük miktarda erguvan diktirildi.

Bu arada benim minik erguvan fidanım can çekişmede, sıcaktan tüm yaprakları kavruldu, tıpkı geçen yaz bu zamanlarda olduğu gibi.

Havalar serinleyince toparlamasını umuyorum.

kaktüs 30-07-2009 21:35

Bu başlığın önceki mesajlarında beyaz erguvandan bahsedilmiş.
Duyan gören bilen var mı? Ben hiç görmedim.

berduray 30-07-2009 21:49

burada

Sayın Caucasus'a teşekkür edelim bu vasıta ile.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025