![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
|
Ilex aquifolium (Çobanpüskülü)
Çoğunlukla çalı, bazende 10-15 m. boylara ulaşan bir ağaçtır. Yaprakları deri gibi sert, almaçlı dizili, kenarları seyrek ve keskin dişlidir. Çiçekler körelme sonucu iki evciklidir; teker teker değil, kurullar halinde yaprakların koltuklarında bulunmaktadır. Çekirdekli sulu meyve olgun halde 5-8 mm. boyunda parlak kırmızı renktedir. Odunu çok sert ve güç yarılır, sarımsı **** yeşilimsi-beyaz renktedir; tornacılıkta ve oyuncak sanayinde değerlendirilir. Doğu Karadeniz yapraklı orman alanlarında Kayın Göknar ve Ladin karışık orman alanlarında ilex colchica adlı bir başka türü daha vardır. Bu tür çoğunlukla çalı halinde bulunur. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
İlex bitkisinde erkek ve dişi çiçekler ayrı bitkiler üzerinde olduğu için,yılbaşının da simgelerinden biri olarak kullanılan güzel kırmızı meyvelerini görebilmek için hem erkek hem de dişi bitkiyi bulundurmak gerekmektedir. (Ne yazık ki fidanlıklarda sadece kırmızı meyvelerle süslü dişi bitkiler satılakta. Ne kadar ardımsa da erkek bir bitki bulamadım.Erkek ilex sorduğum fidanlık görevlileri yüzüme hep şaşkın gözlerle baktılar) Bu yüzden benim bahçemde o çok sevdiğim kırmızı ilex meyvelerinden olamayacak ![]() Internetteki aramalarımda bulduğum dişi ve erkek çiçeklerin resimlerini ekliyorum(Üsttekiler erkek,alttakiler ise dişi) Ayrıca ne kadar büyüyebildiklerini gösteren iki resim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2009
|
Merhaba arkadaşlar bunlarda çalı türü olabilirmi acaba ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2009
|
Resimdekiler mahonya, çoban püskülü değil. Düzenleyen magent : 09-11-2009 saat 15:39 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Adını buldum!
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2013
|
İlex bitkisinin üretim yöntemleri nasıl köklendirme için IBA gerekiyor mu ? Çelik ne çeliği olmalı (tepe,gövde vs) hangi aylarda çelik alınmalıdır? Tohumla üretim mümkün mü cevap verirseniz çok sevinirim teşekkür ederim şimdiden ..... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-11-2011
|
Merhaba arkadaşlar. Benim ilexlerim yaprakları yeşil olarak kışı geçirdik. İlk bahar başlangıcında yapraklarında sararma ve akabinde dökülmeler oldu? Sebebi ne olabilir? Bilginiz varsa yardımcı olur musunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-01-2019
|
*** arkadaşlar aranıza yeni katıldım çoban püskülü meyvelerini toparladım bunu çimlendirmek istiyorum yardıma ihtiyacım var.çimlenmesi için 2-3 yıl beklenmelidir deniyor bunu daha erken çimlendirme imkanı varmı.Çit olarak kullanmak istiyorum ve becerebilirsem saksıda ticaretini yapmayı planlıyorum ayrıca tarımı çok seviyorum hobimdir 1500 e yakın tohum edindim vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekürler. Düzenleyen Cilaliibo : 03-01-2019 saat 19:08 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-01-2019
|
Cevap bekliyorum *** |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-04-2019
|
Günaydın. Bahçemizde 4 adet yeşil yapraklı İlebximiz var. Her biri ortalama 3 metre boyunda. Fakat iki tanesiyle alakalı bir derdimiz var. Bahçıvan arkadaşımızın da neden olduğu hakkında bir fikri yok. 2 tanesinin yaprakları sararıp dökülüyor. Buna sebep olan şey nedir acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
|
Dökülen yapraklar da bunlar Çok sevdiğimiz bitkiler ve ölsünler istemiyoruz. Bu konuda acilen yardım ederseniz çok sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-05-2017
|
Alıntı:
![]() GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
|
Arkadaşlar,yardımcı olabilecek kimse yok mu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-12-2014
|
merhabalar arkadaşlar ... bu sonbaharda çobanpüskülü tohumu bulabilirsem biraz dikmek istiyorum.. eğer imkanı olan arkadaşlar olursa bana tohum yollayabilir mi? acaba meyva çekirdeğinden mi tohum çıkar ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|