agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Ev yapımı ilaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm)

sinasi6 06-05-2011 08:41

Sayın Arkadaşlar,

Geçen hafta uyguladığım ısırgan otu ile ilaçlamayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

15 LT'lik bir kovaya yaklaşık 2 kg kadar ısırgan otu koydum ve yaklaşık 5 gün kapalı bekledi. Sonra 3 gün kadar güneşte beklettim. Bu süre içinde kapta beyazımsı köpüklenme oldu. Yağmur suyu kullandım bu karışımda.

Daha sonra ortaya çıkan yeşilimsi ve dayanılmaz kötü kokan suyu süzerek şişelere doldurdum.

Bir litre kadar bu karışımdan elde ettiğim sıvıyı 10 LT su, yaklaşık 1,5 su bardağı sıvı yağ (zeytin yağı) ve bir miktar (5 ml kadar) yapıştırıcı ile bir kapta karıştırdım. Karışımı ilaçlama bidonuna önceden koyduğum suya yavaş yavaş karışıtırarak ekledim. Kokunun dayanılmaz derecede kötü olduğunu belirtmeliyim tekrar. Maske kullandım.

Elde ettiğim karışımı bitlenmeye başlayan güllerde, erik, şeftali, armut ve elma ağaçlarında özellikle yaprakların altlarına gelecek şekilde kullandım.

Yaklaşık bir saat sonra baktığımda güllerde bitlerin öldüğünü gözlemledim. Ağaçlarda da yapraklarda bite benzer kimisi biraz daha iri canlıların bir kısmının yapraklara yapışık bir şekilde öldüklerini gördüm.

Sonuç olarak uyguladığım karışım her ne nedenle oldu ise (yapıştırma, zehirleme veya başka bir neden olabilir) en azında uygulama yapılan gün içinde etkili göründü.

Aynı uygulamayı yağmurlar bitince yeniden deneyeceğim. Okuduğum yazılarda bu uygulamanın 3 ve 15 gün ara ile yeniden uygulanmasının daha iyi sonuç vereceği yazıyordu.

Uygulama şeftalide oraya çıkan soruna çok fazla bir çözüm olmadığını gördüm. Belki bir kaç uygulama sonuç verebilir. Sanırım şeftali ağaçlarında (2 adet) klok (yapraklarda sararma, kızarma, buruşma) ya da benzer bir hastalık var. Onlara çözüm olmayacak gibi. Bu konuda başka bir çözüm bulmam gerekiyor sanırım.

İlk defa uyguladığım ısırgan otu ilaçlaması sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedim.

Mine Pakkaner 06-05-2011 13:26

Isırgan otu ile hazırladığınız solüsyon zararlılara etkili, kloksa bir hastalık. Ona etkisi olmayacaktır. Klok gibi güçlü hastalıklarla şimdilik ev yapımı ilaçlarla savaşamıyoruz maalesef.

MeyveliTepe 06-05-2011 13:42

Isırganın pek çok kullanımı var. Bu deney de çok güzel olmuş. İlk fırsatta bolca ısırgan toplayıp bilinen her kullanımını denemek şart oldu :)

marnalı61 06-05-2011 15:24

merhaba mine hanım
bizim buralarda(trabzon), domateste pas vurması denilen hastalık (galiba mildiyö) sık oluyor. organik bir çözüm önerebilirmisiniz. ve kullanım şekli hakkında bilgi verebilirmisiniz.teşekkürler

Mine Pakkaner 06-05-2011 15:48

http://www.agaclar.net/forum/showpos...3&postcount=18 adresindeki terkipleri uygulayabilirsiniz.

Kolay gelsin.

sinasi6 06-05-2011 18:14

Klok hastalığını gidermek için bulduğum yöntemler

1. Gençleştirme budaması
2. Bordo bulamacı

Geçen yıl da aynı durum var idi. Evi ve bahçeyi yeni aldığım için bakımsızlıktan diye düşünmüştüm geçen yıl. Bu yıl Şubat ayı sonunda ve mart başında iki hafta ara ile iki defa bordo bulamacı uygulaması yaptım. Ancak yine aynı sorun. budama da yapmıştım.

Sanırım bu sonbaharda tamamen gençleştirmek için budama yapmak gerekiyor.

Bunun dışında başka bir çözüm var mıdır bilmiyorum.

Sayın Mine Hanım, ilginiz için teşekkür ederim.

sinasi6 06-05-2011 18:19

Sayın MeyveliTepe,

Çalışmalarınızı ilgi ile izliyoruz. Ancak sizin gibi araştırmacı birinin ısırganotu ile ilgili daha önce deneme yapmamış olduğunu düşünmek beni şaşırtmadı dersem yalan olur.

:)

KAPTANzst 06-05-2011 18:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi marnalı61 (Mesaj 799322)
merhaba mine hanım
bizim buralarda(trabzon), domateste pas vurması denilen hastalık (galiba mildiyö) sık oluyor. organik bir çözüm önerebilirmisiniz. ve kullanım şekli hakkında bilgi verebilirmisiniz.teşekkürler

Sayın marnalı61 selam.
Eskisi gibi haberleşemiyoruz daha. Hayırdır:confused:
Bende bu sıkıntınızı okuyunca, daha önceleri fide aldığım üreticiden bi tarif almıştım. Mine hanımın bir tarifine benziyor

1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu
Bunlara ilaveten 1 yemek kaşığı kadar kireç

Üretici bu tarifi vermişti. Uyguladığım senelerde satın alınandan daha iyi sonuç aldım diyebilirim.
Not: Bu karışıma şekerde ilave edebilirsiniz. Ama ben uygulamada kullanmadım.

Kolay gele

MeyveliTepe 06-05-2011 18:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinasi6 (Mesaj 799428)
Sayın MeyveliTepe,

Çalışmalarınızı ilgi ile izliyoruz. Ancak sizin gibi araştırmacı birinin ısırganotu ile ilgili daha önce deneme yapmamış olmadığını düşünmek beni şaşırtmadı dersem yalan olur.

Doğrusu ya, ısırganla ilgili her türlü bilgiyi biriktiriyorum ama henüz pratik deneme yapmamıştım. :)

MeyveliTepe 06-05-2011 18:37

Şeftali yaprak kıvırcıklığında organik bakırlı ilaçlar yapraklı dönemde de doğrudan bitkilere uygulanabilir. Hastalanmış yapraklar zaman içinde kaybedilebilir ama yeni gelenler problemsiz olur.

sinasi6 06-05-2011 18:58

Sayın MeyveliTepe,

sizin konu ile ilgili çalışmalarınızı ve sonuçları merakla bekliyorum.

sinasi6 06-05-2011 19:00

Diğer mesajinizi yeni gördüm sayın MeyveliTepe,

Yağmur havası geçer geçmez şeftali ağaçlarına bordo bulamacı uygulaması yapacağım. bu dönemde % 2 fazla mı olur? Dallarda bol meyve var ancak meyveden çok ağaçları (2 adet) kurtarmayı çok istiyorum.

İlginiz ve bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim

MeyveliTepe 06-05-2011 19:44

Bence bordo bulamacı yapmayın, mevsim itibarıyla taze dokuyu yakabilirsiniz. Organik düşük bakırlı ilaçlar var, isimlerini özel mesajla göndereyim, onlardan birini kullansanız daha iyi.

marnalı61 06-05-2011 19:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaptanzst (Mesaj 799429)
Sayın marnalı61 selam.
Eskisi gibi haberleşemiyoruz daha. Hayırdır:confused:
Bende bu sıkıntınızı okuyunca, daha önceleri fide aldığım üreticiden bi tarif almıştım. Mine hanımın bir tarifine benziyor

1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu
Bunlara ilaveten 1 yemek kaşığı kadar kireç

Üretici bu tarifi vermişti. Uyguladığım senelerde satın alınandan daha iyi sonuç aldım diyebilirim.
Not: Bu karışıma şekerde ilave edebilirsiniz. Ama ben uygulamada kullanmadım.

Kolay gele

sn kaptanzst merhaba. biraz iş yoğunluğu diyelim. ama köyde bahçe çalışmalarım tam gaz devam ediyor. netten biraz uzak kaldım.serama sebze fidelerimi diktim. 20-25 cm boyunda oldular. bu karışımı hangi aralıklarla sebzelere püskürtmeliyim.sizin sera çalışmaları nasıl devam ediyor.

marnalı61 06-05-2011 19:55

teşekkürler mine hanım. bu karışımı uygulamak için hastalık başlamasını mı beklemeliyim. şu anda uygulanır mı?

ligustrum 06-05-2011 20:19

Sayın sinasi6; Yaprak kıvırcıklığına yakalanmış yaprak düzelmiyor, Bunlar ilerde kuruyarak dökülecekler veya elle kopartılabilir. Benim gözlemim: hava sıcaklığı 30 dereceyi bulduktan sonra yeni yapraklar sağlam olarak çıkıyor.. Bu sebeple: ağaç etkilenecek ama ölmeyecek.

sinasi6 06-05-2011 23:31

Sayın MeyveliTepe,

Önerilerinizi en kısa sürede uygulayacağım. İlgi ve zamanını için teşekkür ederim.

sinasi6 06-05-2011 23:34

Sayın Ligustrum,

İlginiz için çok teşekkür ederim. Yapraklar elle toplanmayacak kadar çok. Nerede ise çıkan yaprakların yüzde 70'i hastalıklı. Ağaçlar 5-6 yaşında. Sanırım Sayın MeyveliTepe'nin önerilerini uygulayacağım.

Halil Önen 06-05-2011 23:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinasi6 (Mesaj 799422)
Klok hastalığını gidermek için bulduğum yöntemler

1. Gençleştirme budaması
2. Bordo bulamacı

....
Sanırım bu sonbaharda tamamen gençleştirmek için budama yapmak gerekiyor.

.....

Sn. sinasi6,

şeftalide klok hastalığını önlemek için değil, hiç bir zaman gençleştirme budaması yapamazsınız, böyle bir budama tekniğini şeftaliye uygulanmaz.

Verim de alamazsınız. Çünkü gençleştirme sonrası obur dallar çıkar _ ki bunlar verimsizdir_ ürün alamazsınız. Zaten budamada bunlar çıkarılır.

Şeftali gençleştirme değil, şekilendirmede kullanılan budama tekniği ister.

Muğla bölgesi için üç budama tekniğinden en uygunu 'goble' (çanak) budamadır.

Eğer şeftalide klok hastalığı istemiyorsanız _ ki yakalandığında kullandığınız bakırlı ilaçlar hastalanmış yaprakları döker_ budama sonrası ve gözler uyanmadan önce iki defa bordo bulamacı ya da Sn. meyvelitepe' nin dediği bakır içerikli ilaçları kullanmalısınız.

Ayrıca çiçekte hastalığa yakalanmışsa bordo bulamacı kullanamazsınız, çiçekleri döker.

Saygılar

sinasi6 07-05-2011 00:12

Sayın Halil Önen

Hazır sizi bulmuşken sorayım. Şeftali ağaçlarından bir tanesi evi aldığım arkadaş tarafından budanmış ancak 3 ana dal kalmış. bunlarda ciddi sürgün yok. Bir kaç küçük dalda bir kaç yaprak var ve bir kaç tane de yeni sürgün patlamış durumda. Bu ağaçta da hastalık var. Bu ağaca ne yapmamı önerirsiniz? ana gövdeden budayıp (zamanı gelince) yeniden dallanmasını mı bekleyeyim gelecek yıl? Yoksa ana govdeye aşı yaparak mı deva edeyim?

İkinci ağaç oldukça dallı budaklı. Bir ay kadar önce çok güzel çiçek açtı. ancak yaprakların bir kısmı döküldü ve yaprakların nerrede ise hepsine yakını hastalıklı (ancak yapraklar seyrek) bu ağaca da geçen şubatta şekil budaması yapılmıştı. Bu ağaç için eğer yanlış anlamadım ise, sadece şekil budaması yapılması ve Sayın MeyveliTepe'nin önerdiği uygulamalarla düzelmesini beklemek öneriniz.
Bir ara fırsat olursa her iki ağacın da resmini çekebilirsem görmenizi isterim.

İlgi ve zamanınız için teşekkür ederim.

sinasi6 07-05-2011 00:13

Söylemeyi unuttum. Şeftalide şu anda nohut büyüklüğünde meyveler var çiçeklenme bitti.

Halil Önen 09-05-2011 00:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinasi6 (Mesaj 799664)
Sayın Halil Önen

Hazır sizi bulmuşken sorayım. Şeftali ağaçlarından bir tanesi evi aldığım arkadaş tarafından budanmış ancak 3 ana dal kalmış. bunlarda ciddi sürgün yok. Bir kaç küçük dalda bir kaç yaprak var ve bir kaç tane de yeni sürgün patlamış durumda. Bu ağaçta da hastalık var. Bu ağaca ne yapmamı önerirsiniz? ana gövdeden budayıp (zamanı gelince) yeniden dallanmasını mı bekleyeyim gelecek yıl? Yoksa ana govdeye aşı yaparak mı deva edeyim?

Sayın hocam,

üç ana dal 'çanak budama' tekniğinden _ ki bu yöre için doğru budamadır_ bırakılmıştır.

Onlara dukunmayın.

Klok hastalığı ilerlemiş olduğu anlaşılıyor_ resmi olsaydı daha iyi karar verirdik_ hiç bir şey yapmazsanız ağacınızı kaybedersiniz.

Bordo bulamacı mutlaka kullanmalısınız. Sismik bakırlı ilaçların pek etkili olacağını sanmıyorum.

Kendi yaptığınız değil hazır bordo bulamacı kullanacağınıza göre _ ki AB' ye uyum için etkisi düşürülmüştür_ birer hafta ara ile üç defa kullanmalısınız.

10 lt. suya bir çay bardağı hazır bordo bulamacı her seferde atmalısınız.

Unutmayın siz meyvesini değil ağacı kurtarmaya çalışıyorsunuz.

Eğer meyveler nohut iriliğine gelmişse hepsini dökmez size iri meyve de verir.

Kıvırcıklaşmış tüm yapraklarını döker. Tekrar yaprağa ve sürgüne yatar. Şeftali suyu sever. Bol gübre _ sıvı gübre daha iyidir_ vererek teşvik ediniz. Hastalıktan dolayı güçsüz görünüyor.

Her iki ağaç için, sadece bordo bulamacı ve besleme yapmalısınız. Kendisini toparlayacaktır, daha erken...

Gelecek yıl için budamadan sonra mutlaka bordo bulamacı
tekrarlamalısınız. Bu hastalığı daha o zaman kurutmalısınız.

Yine gelecek yıl için iki defa gözler uyanmadan sismik _ doğal_ bakırlı ilaçlar kullanırsınız.

5-6 yaş daha genç sayılır, gelecek yıl kendisini toparlar.

Ancak hastalık oralarda uzun süre hep var olacak, sizin açığınızı bekleyecektir. Her yıl bakırlı ilaç elinizin altında olmalı kış dönemi_ gözler uyanmadan _atılmak üzere...

Yazdıklarım her iki ağaç için geçerli, ikinci ağacınızın şu an ki durumu onu kurtaramaz.

Saygılar

sinasi6 09-05-2011 07:27

Sayın Halil Önen,

İlginiz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.

En kısa sürede uygulama yapacağım. Yeni yapraklar da gelmeye başladı. Onlar biraz daha sağlıklı gibi.

İyi günler dileği ile.

artemisia10 16-05-2011 11:54

Isırgan otu karışımını hazırladım koku dediğiniz kadar varmış ne kadar kötü olabilir demiştim ama gerçekten çok beter bir koku :eek:

kns 20-05-2011 18:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 22792)
Gül yapraklarında oluşan beyaz pamuksu yapılar (külleme) için

Eklenti 1648

1lt suya 10 gr wp kükürt koyarak ilaçlayabilirsiniz,
1 silme tatlı kaşığı içme sodasını yarım lt ılık suda eritin, içine 1 çorba kaşığı da sıvı yağ koyun iyice çalkalayıp püskürtün.

Yaprak altlarını da ilaçlayın, açık çiçek ve goncalarda leke yapabilir.

Seçim sizin, o gonca lekelensin mi, hastalık ilerlesin mi?http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif

Haftada bir kez uygulayın.

Birşey sormak istiyorum bu ilaçlamayla ilgili olarak benim afrşika menekşemde de buna benzer bir şey var yeni fark ettim sanki üzerine un serpilmiş gibi duran tomurcuklar ve çiçekler var acaba uygulayabilirmiyim ona da?

kns 20-05-2011 21:03

arkadaşlar çok güzel çiçek açan bir afrika menekşemde küflenme olduğunu düşündüğüm problemi yaşıyorum ve çiçeği kaybetmek istemiyorum lütfen bana bu durumdan nasıl en az zarar ve kısa zamanda kurtulabileceğimi yazarmısınız? (şu an çiçekli ve bazı tomurcuklar var)

yağ-mur 21-05-2011 01:52

Hobi Bahçemiz adlı sitede kök hormonu hazırlanışı diye bir başlık vardı tarifi alıntı yaparak veriyorum,sizce faydalı olur mu?uzmanların fikirlerini alabilir miyiz?

Gerekli malzeme: 100-150 gr talk pudrası, 10 adet cocuk aspırını, 8 adet dogum kontrol hapı
Aspırın ve dkontrol hapları iyice ezilip toz haline getirilip talkla karıstırılır.
Kullanılısı:
-celiklemede celik,yanlzca ekılecek yuzeyi hafifce hormona daldırıldıktan sonra topraga gomulur.
-cıcek,yaprak costurma da ise 1 lt suya 1/4 cay kasıgı hormon ilave edilerek sulama yapılır.(en azla haftada 2 kez)
-meyve agacları yeni ekildiginde tutması icin cıcek yaprak costurmadaki sıstem uygulanır
-meyve ve sebzelerde kullanılmaması
saygılarımla

kns 23-05-2011 12:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 22792)
Gül yapraklarında oluşan beyaz pamuksu yapılar (külleme) için

Eklenti 1648

1lt suya 10 gr wp kükürt koyarak ilaçlayabilirsiniz,
1 silme tatlı kaşığı içme sodasını yarım lt ılık suda eritin, içine 1 çorba kaşığı da sıvı yağ koyun iyice çalkalayıp püskürtün.

Yaprak altlarını da ilaçlayın, açık çiçek ve goncalarda leke yapabilir.

Seçim sizin, o gonca lekelensin mi, hastalık ilerlesin mi?http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif

Haftada bir kez uygulayın.

Mine hanım burda iki farklı tarif var ikisini bribrine mi karıştırıcaz yoksa kükürtlü tarif ve sodalı tarif iki ayrı tarifmi

Mine Pakkaner 23-05-2011 21:14

İki ayrı tarif bunlar. Karıştırmadan uygulayın. Yalnız havalar ısındı artık kükürt uygulamayınız.

kns 24-05-2011 08:13

teşekkür ederim mine hanım birde bir şey daha sormak istiyorum ben bu problemi seraya sorduğumda bana Hezudin 20 Em diye bir tarım ilacı verdi ne kadar doğrudur küllenme için kullanmak yardımcı olursanız sevinirim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025