agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Bu böceklerin ne olduğunu bilen var mı? (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/2403.htm)

durdu 05-08-2015 07:36

selam,
ismi kiraz sineği olduguna göre bu arkadaş benim kirazlara mı dadandı.
saygılarımla

A_NOMAD 05-08-2015 12:18

Ben kiraz sineğine benzettim ama yanlış bir benzetme de olabilir, kesin tespit gelse birinden...

Ancak eğer gerçekten kiraz sineği ise evet, kirazlarınız tehlikede olabilir :(

durdu 05-08-2015 13:28

sayın A NOMAD,
nette biraz kiraz sinegi resimlerine baktım. O resimlerdeki sinekler benim çiftleşen sineklerime pek benzemiyor. Benim sineklerim tümüyle siyah ve kanat uçları kırmızımsı renkte.. o zaman sanırım başka tür bir sinek oluyor.
saygılarımla

Sevgi Durul 09-08-2015 12:12

1 Eklenti(ler)
Bir saksımda gördüğüm bu böcek, pis kokulu yeşil böcek ailesinden midir? Ya da tam olarak nedir?

Eklenti 570388

MeyveliTepe 09-08-2015 12:30

Evet, pis kokulu yeşil böcek nimf hali. Bir şey ile ezer ve koklarsanız anlarsınız :)

kerkenez 12-08-2015 21:08

Bu Böcekler Nedir?

2 Eklenti(ler)
Bahçede bolca mevcut. Nedir bunlar acaba? Uğur böceği yavrusu olabilir mi? Öyleyse çok sevineceğim.

MeyveliTepe 12-08-2015 22:34

Maalesef uğur böceği değil, çok berbat bir zararlı olan pis kokulu yeşil böceğin nimf hali. Görüldüğü yerde katli vaciptir :) Elinize eldiven giymeyi unutmayın, ezildiğinde gayet pis kokar. Hem bu hali hem de ergin hali emgi yaparak sebzelerinize çok zarar verir.

magdur 18-08-2015 06:03

Dvvcx bişey sorabilirmiyim bu böceklerden kurtuldum mu. Kurtulduysan nasıl kurtuldun. Bir tek senin dairendemi var yoksa bütün dairelerde mi. Biz 2 kere ilaçladık hala gitmediler.3 ay oldu artık üstüme bile çıkmaya başladılar.lütfen yardımcı olurmusunuz. .

magdur 18-08-2015 06:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dvvcx (Mesaj 1314010)
Arkadaşlar otluk alanlardaki apartman duvarlarında ve balkon mermerlerde gece ortaya cıkan bu haşere yaşadıgımız yerde neredeyse heryerde ve insanın canını sıkan bir mahlukat. İnsanı ısırıyor kaşındırıyor rahatsız ediyor.Evime zirai ilaç attım sonuç aldım ama balkonuma devamlı geliyor. Bahçemide ilaçladım ama yine geliyor.

İlaçlama ile sorun çözülür o işi halledicez bir şekilde ama beni bu kadar uğraştıracak olan mahlukatın ne olduğunu ben merak ediyorum. İnternetten nereye konu açarım diye düşündüm buraya karar verdim. Yardımlarınıza ihtiyacım var.

6 bacaklı 2 antenli zıplayan ve hızlı yürüyen boyuk küçük bir karıncayı geçmeyen bir canlı bu...

Eklenti 514156

Dvvcx bu böceklerden kurtuldun mu. Aynı sorun bendede var ama 3 aydır kurtulamadım. 2 kere ilaçladık hala her yerdeler üstelik hamileym de psikolojim bozuldu resmen. Eğer Kurtulduysan nasıl kurtuldun yardımcı olurmusunuz. 😔😔

Sevgi Durul 24-09-2015 22:03

3 Eklenti(ler)
Bir bitkimde kırmızı örümcek olduğunu düşündüğüm bir böcek gördüm. Fotoğraf makro çekim olduğu için büyük görünüyor. Çok çok küçük, çıplak gözle neredeyse görünmüyor ve bulunduğu yapraklarda örümcek ağları mevcut.

Eklenti 578902

Yukarıdaki kırmızı örümcek ise aynı bitkide gördüğüm bu böcekler nedir?

Eklenti 578903

Eklenti 578901

Google görsellerinde kırmızı örümceği bendeki kırmızıya benzetemedim. Yarın daha net bir fotoğraf çekmeyi deneyeceğim.

MeyveliTepe 24-09-2015 22:32

İlk resimdeki kırmızı örümcek değil fakat bitkinizde kırmızı örümcek de var. Bu zararlıların boyutları çok daha küçük.

En alttaki yaprakta görünen trips'e benziyor.

MeyveliTepe 26-09-2015 18:26

5 Eklenti(ler)
Kırmızı örümcek zararlısı herkesi çok yanıltıyor. Bu zararlıyı gözle görmek mümkün değil, normal fotoğraf makinası da yetersiz kalır.

Dün ışık mikroskopuyla çektiğim bir kaç fotoğrafı göstereyim.

Zararlılar fasulye yapraklarında. Çok hızlı hareket ettikleri için net resim çekmek bu kadar mümkün oldu. İkinci ve üçüncü resimdeki yaprak damarları ortadaki ana damar değil, kenarlardaki ince damarlar.

Eklenti 578973
Eklenti 578974
Eklenti 578975
Eklenti 578976

Bu resimlerin 200x olduğunu belirtmeliyim. Aynı büyütme ölçüsüyle bir 10 kuruşun kenarının görüntüsü.
Eklenti 578977

Böylelikle zararlının büyüklüğünü kıyaslayabilirsiniz.

arkitarki 28-09-2015 14:49

1-3mm beyaz sarı renkli minik kanatlı anten iri baş göz ve çene kıskaçlı böcek

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, evimde zar zor farkettiğim ama sayıları 100 lerce olan bi böcek türünü x30 de fotorafladım.
Işıkta ortada yoklar. Gece oadaya sessice ve fenerle girince etrafta gezindiklerini rahatça gördüm. genelde rahatsız edilince 2-3cm sıcrayabiliyorlar.
Ne olduğu ve zararı olup olmadığı hakkında fikri olan var mı?

MeyveliTepe 28-09-2015 18:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arkitarki (Mesaj 1412135)
Arkadaşlar, evimde zar zor farkettiğim ama sayıları 100 lerce olan bi böcek türünü x30 de fotorafladım.
Işıkta ortada yoklar. Gece oadaya sessice ve fenerle girince etrafta gezindiklerini rahatça gördüm. genelde rahatsız edilince 2-3cm sıcrayabiliyorlar.
Ne olduğu ve zararı olup olmadığı hakkında fikri olan var mı?

Yukarıda 395 ve 396 nolu mesajlara bakınız, orada sorulan ve yanıtlanan böceğe benziyor.

arkitarki 29-09-2015 13:18

nmu.edu/incests de katalogtan taradığım kadarı ile ben de psocids ailesinden diye düşünüyorum ama konunun yakından uzagından geçmediğim için bilen birisi varsa fikrini almak istedim

Ozlem A 30-09-2015 07:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydanklnts (Mesaj 1397857)
Arkadalar evimde bu boceklerden birsuru goruyorum ve artik oldurmekten bıktım gormedigim zamanlarda bile huylanip kasinmaya başlıyorum. Su ana kadar bi zararlarını görmedik ama huzursuz oluyorum. Bu susam tanesine benzeyen böceklerin adi nedir bilen var mı acaba? Dokunulmadığı taktirde ölü gibi hareketsiz duruyorlar. Lutfen yardimci olursaniz cok sevinirim.

Resimde net görünmediğinden cevap vermek zor, ancak susam tanesi büyüklüğünde, açık kahverengi ve sert kabuklu ise, büyük ihtimalle evde bulunan bitki çayı ya da kurutulmuş bir ot böceklenmiş olabilir.

hira 02-10-2015 15:38

1 Eklenti(ler)
Bulanık fotograftaki bu güzellik (!) nedir acaba?

Muda 03-10-2015 22:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1412760)
Bulanık fotograftaki bu güzellik (!) nedir acaba?

http://www.agaclar.net/forum/genel-b...oruma/2540.htm

Mücevher Çalısı 09-10-2015 19:09

2 Eklenti(ler)
Bu böcekler nedir? Zararlı mıdır?

Bunlar yavru hali olsa gerek, boy boy var:)

Eklenti 580511

Bu da aynı bitki üzerinde, çıktıkları yumurtalar anladığım kadarıyla.

Eklenti 580512

Muda 09-10-2015 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1413962)
Bu böcekler nedir? Zararlı mıdır?

Bunlar yavru hali olsa gerek, boy boy var:)

Eklenti 580511

Bu da aynı bitki üzerinde, çıktıkları yumurtalar anladığım kadarıyla.

Eklenti 580512

Boy boy ve içlerinde kanatlı olanları da var ise gördüğüm kadarı ile yaprak biti.

Yaprak bitleri yumurta ile çoğalmıyorlar gördüğüm bir videoda. O yumurtalar muhtemelen başka bir zararlının yumurtaları. Adaçayını bile tercih eden zararlılar var. Bende nerede ise tohum oluşumu olamadan çiçekler gitti. Bir kısım yaprakları yendi. Bir kısım yumurta ve böcekleri gördüğüm zaman zarar vermez hale getirmek gerekirken olduğu gibi bırakma hatası yaptım.

Mücevher Çalısı 09-10-2015 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1413997)
Boy boy ve içlerinde kanatlı olanları da var ise gördüğüm kadarı ile yaprak biti.

Yaprak bitleri yumurta ile çoğalmıyorlar gördüğüm bir videoda. O yumurtalar muhtemelen başka bir zararlının yumurtaları. Adaçayını bile tercih eden zararlılar var. Bende nerede ise tohum oluşumu olamadan çiçekler gitti. Bir kısım yaprakları yendi. Bir kısım yumurta ve böcekleri gördüğüm zaman zarar vermez hale getirmek gerekirken olduğu gibi bırakma hatası yaptım.

Yumurtadan çıkış anlarını resimleyemedim ama o yumurtalar bana göre bu bitvari yaratıklara ait. Yaprak bitlerine benzemelerine rağmen çalışma prensipleri farklı gibi geldi bana, kıpır kıpırlar, yerlerinde durmuyorlar:) Hepsi aynı şekilde boy farkları var sadece, bir de küçükleri daha kırmızı görünüyor...

onedemio 11-11-2015 20:06

1 Eklenti(ler)
merhabalar.

sardunya dal ve yapraklarda siyah noktacıklar oluşmaya başladı.
devamında yapraklarda hızlı sararma gözlemliyorum.
ve tomurcuk henüz açmadan içi karardı ve düştü.

arap sabunu, sarımsak, acı biber karışımlarını fıs fıs şeklinde uyguladım 7-10 gündür ancak bir iyileşme gözlemleyemedim.

zaten sonbaharın yıkıcı etkisi de mevcut bitkiler üzerine.

sardunyalarımı tamamen kaybetmeden hızlı ve net bir çözüm rica ediyorum sizlerden. bu bir ilaç tavsiyesi de olabilir.

pazar günü eminönü çiçekçiler çarşısına gidip mücadele ilaçlarına bakacağım. tavsiye rica ediyorum sizden.

teşekkürler.

onedemio 28-11-2015 19:57

merhabalar.
20 gün önce, görsel ve ayrıntılı bir açıklamayla besleyip sorduğum soruya 1 tane bile cevap gelmedi. hergün kontrol ediyorum.
forumu üye olmadan uzun süredir takip ediyorum. soru sormak için de üye oldum.
sayfalarca okuma yaptım ancak soruna cevap bulamadım. ve bu yüzden de sorumu ilettim.
20 gündür cevap yok.
burası insanların çiçeklerini defileye çıkartıp birbirlerinden beğeni aldıkları bir forum mu yoksa doğa severlerin gerçekten sorunlarına derman bulabilecekleri, insanların birbirlerine yardım etmeleri gereken bir forum mu?
20 gündür hala çözüm bulamadım için yaklaşık 1 metreye dayanan ve orman gibi olan sardunyamda toplamda 10-15yaprak kaldı. yeni çıkan küçük yapraklar simsiyah çıkıp büyümeden düşüyor. alt yapraklar da zaten hızlıca sararıp soluyor. yani 20 gündür hergün cevap bekliiyorum ama yakında sardunyama veda edeceğim galiba.

Sevgi Durul 24-12-2015 20:27

2 Eklenti(ler)
Bu böcekler nedir? Aynısafaya koloni kurmuşlar.

Eklenti 590159

Eklenti 590160

akçabardak 24-12-2015 21:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1428728)
Bu böcekler nedir? Aynısafaya koloni kurmuşlar.

Eklenti 590159

Eklenti 590160

Yaprak biti değil mi bunlar.

Sevgi Durul 24-12-2015 21:39

Ben de öyle düşünmüştüm, yapraklarda değil de çiçekte olması şaşırttı.

Ramazan Çayıroğlu 31-12-2015 12:44

1 Eklenti(ler)
Bu böceğin adı nedir?

musk 01-01-2016 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ramazan Çayıroğlu (Mesaj 1430250)
Bu böceğin adı nedir?

Carabus (Procerus) scabrosus

Sevgi Durul 08-02-2016 10:03

1 Eklenti(ler)
Bu böceklerin adı nedir? Teşekkürler...

Eklenti 594954

Mücevher Çalısı 08-02-2016 12:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1438408)

Eklenti 594954

Termit (Akkarınca, Beyaz Karınca, Isoptera) olması gerekir Sevgili SDurul...

rainac 08-02-2016 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1438408)

Eklenti 594954

Termitler

Genelde ancak yanlış olarak “beyaz karıncalar” olarak tanımlanan termitler, ahşap oyucu böceklerin en yıkıcılarıdır. İngiltere’de görülmezler ancak Tropik Bölgelerde, ABD’de, Avustralya’da ve daha az bir oranda, Avrupa Kıtasında görülürler. Ahşaba ek olarak, canlı ağaçlara, ekinlere ve plastik ve kauçuk dahil diğer birçok malzemelere saldırırlar. Geniş olarak bakılırsa, iki ana grupta incelenirler:

Kuru Odun Termitleri (Kalotermes flavicollis)

Bunlar, tamamıyla ahşabın içinde çalışırlar ve genellikle, çok ciddi hasar meydana gelene kadar belirlenemezler. Tahribat, yumurtalarını, ahşap malzemeler ve mobilyaların çatlaklarına veya birleşim yerlerine bırakarak uçan yetişkinlerle başlar. Bu böcekler esas olarak, kıyı bölgelerinde bulunmaktadır.

Toprakaltı Termitleri

Bunlar yaygınlardır ve büyük tümseklerin içinde veya yaşlı ağaçların kütüklerinde yaşarlar. Kurumadan korunmak için çamur tünelleri inşa ederler. Bu çamur tünelleri, termit tehlikesinin büyük bir delilidir. Yeraltı termitlerinin en sık rastlanan üç grubu, ıslak ahşap termitleri (Termopsidae), nemli ahşap termitleri (Rhinotermitidae) ve yeraltında yerleşen termitlerdir.

Alıntıdır.

akçabardak 16-02-2016 22:02

3 Eklenti(ler)
Bu böcekler nedir acaba? şeftali ağacın bir kaç dalında bu şekilde fıkır fıkır.
bir iki dalını kestik, kesilmeyen dallarına da mecburen zirai ilaç kullanmak zorunda kaldık.

Eklenti 596073

İlaç sıktım, teker teker ters dönmeye başladılar
düz duranlar da ilaçtan sonra ayakta kalmaya çalışanlar :D
Eklenti 596074

Dallara epey zarar vermişler, dallar kurumaya başlamış,
özellikle yeni sürgünleri, bir yıllık dalları tercih etmişler.
Çok ürkütücüler :mad:
Eklenti 596075

Muda 17-02-2016 10:53

Görüntüleri yaprak biti. Ancak ben yaprak bitinin daha çok filiz ve yapraklarda olduğunu o şekilde beslendiklerini biliyorum. Kalın odunsu dalda olması ilginç.

akçabardak 17-02-2016 10:59

Sayın Muda yaprak bitleri bunlardan daha ufak, bunlar 2-3 mm. eninde 5-6 mm. uzunluğunda böcekler, ben ilk defa görüyorum böylesini.

Mücevher Çalısı 17-02-2016 11:10

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1440657)
...şeftali ağacın bir kaç dalında bu şekilde fıkır fıkır...
Eklenti 596075

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1440719)
Görüntüleri yaprak biti. Ancak ben yaprak bitinin daha çok filiz ve yapraklarda olduğunu o şekilde beslendiklerini biliyorum. Kalın odunsu dalda olması ilginç.

Bitkilerdeki her bit (?) yaprak biti olacak diye bir kural yoktur sanırım. Bunlar da dal bitidir:p

Ayrıca her gördüğümüz bitimsi böcükler bit olacak diye de bir kural yoktur bence (pek bilgim yok, mantık yürütüyorum, karşılaşınca böcüklerle ben de buraya soruyorum kim diye:)). Bakınız Sn akçabardak "fıkır fıkır" diye tanımlamış. Ben fıkırdayan yaprak biti de görmedim hiç:)

Eklenti 596107
Sözümün özü; bu yakışıklı sanki yaprak biti değil gibi gibi...

Not: Mesajımı Sn akçabardak'tan önce başladım yazmaya, fotoğraf kırp alıntıla derken geç kalmışım. Bit olmadığı boyutlarından belliymiş meğer:)

Mücevher Çalısı 17-02-2016 11:31

1 Eklenti(ler)
Sn akçabardak o kalabalık böcük populasyonunun arasında bu 2 uzun arkadaştan başka var mıydı?

Eklenti 596108

Belki "başkalaşım evrelerinden biridir" diye sordum...

akçabardak 17-02-2016 11:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1440728)
Sn akçabardak o kalabalık böcük populasyonunun arasında bu 2 uzun arkadaştan başka var mıydı?

Eklenti 596108

Belki "başkalaşım evrelerinden biridir" diye sordum...

O uzunlar benim de dikkatimi çekti, ben onları rutubet böceğine benzettim, acaba onlarla mı besleniyor diye düşünmüştüm, aralarında bir kaç tane vardı, şöyle de düşünüyorum o uzun olanlar diğer böceklerin erginleşmemiş olanları olabilir mi acaba...

A_NOMAD 17-02-2016 11:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1440722)
Sayın Muda yaprak bitleri bunlardan daha ufak, bunlar 2-3 cm. eninde 5-6 cm. uzunluğunda böcekler, ben ilk defa görüyorum böylesini.

Hani mercimekte falan olan bakliyat böcekleri var ya ilk bakışta onlara benziyorlar ama 2-3 cm en ve 5-6 cm boya sahiplerse bunlar resmen dev böcekler oluyor, ilginç...

akçabardak 17-02-2016 12:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1440731)
Hani mercimekte falan olan bakliyat böcekleri var ya ilk bakışta onlara benziyorlar ama 2-3 cm en ve 5-6 cm boya sahiplerse bunlar resmen dev böcekler oluyor, ilginç...

Evet dediğiniz gibi ilk bakışta benziyor ama değil, bunlar bambaşka bir tür, sanırım bunlar da yaprak biti familyasından sanki.

Balkona çıkıp tekrar baktım bazı dalların uzantıları pergolanın üzerine geliyor ve onların bulunduğu yerden kiremitlerin üzerine yapış yapış bir şeyler bırakmışlar.

Mücevher Çalısı 17-02-2016 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1440722)
Sayın Muda yaprak bitleri bunlardan daha ufak, bunlar 2-3 cm. eninde 5-6 cm. uzunluğunda böcekler, ben ilk defa görüyorum böylesini.

Sn akçabardak 5-6 cm boyda neredeyse sıçan boyunda mı bunlar, buna bir açıklama var mı?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1440748)
Evet dediğiniz gibi ilk bakışta benziyor ama değil, bunlar bambaşka bir tür, sanırım bunlar da yaprak biti familyasından sanki.

Balkona çıkıp tekrar baktım bazı dalların uzantıları pergolanın üzerine geliyor ve onların bulunduğu yerden kiremitlerin üzerine yapış yapış bir şeyler bırakmışlar.

Bitki biti de aralarında yer bulmuş, kardeş kardeş geçiniyor olabilirler, belli olmaz:)

Her neyse tanıyan kişiler olmalı bu zıbırcıkları, benden bu kadar:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025