agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Genel bitki koruma (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=365)
-   -   Zararlılarla mücadelede dostlarımızı tanıyalım (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1595)

fmt79 23-07-2006 13:00

Zararlılarla mücadelede dostlarımızı tanıyalım
 
5 Eklenti(ler)
Zararlı böcekler başımızın belası. Ne yapmalıyız? Hemen tarımsal ilaçlara mı yönelelim? ****** hayır. Önce dostlarımızı tanıyalım. Zararlılar ile birlikte onlar da bitkilerimiz üzerinde mevcutsa telaşa gerek yok. Eğer bu doğal düşmanlar yoksa o zaman doğadan toplayabiliriz. Böylece küçük bir balkonda biyolojik mücadele yapabilirsiniz.

Öncelikle Afitlerden (yaprak bitleri) başlamak istiyorum. Afitlerin en iyi düşmanlarını tanıyor muyuz? Aslında hepimiz biliyoruz.
Eklenti 568749

Evet halk arasında uğur böceği, uç uç böceği diye tanınan bu şirin böcekler aslanda monofag bir yaprak biti avcısıdır. Bu böceğin larvaları da aynı şekilde afitler ile baslenirler.
Eklenti 568750

Ancak bu şirin böceklerin bir düşmanı var. Evet yanlış duymadınız, doğal düşmanın da düşmanı var. Onu da çok yakından tanıyorsunuz aslında. Karıncalar. Nasıl mı? Karıncalar yaprak bitlerinin çıkardıkları şekerli salgıları çok severler. Ve yaprak bitlerinin sırtlarına antenleri ile dokunarak (gıdıklayarak) şekerli salgı atılmasına yardımcı olurlar. Ve bu salgıları da afiyetle mideye indirirler. Ancak yaprak bitlerinin düşmanlarını da beslendikleri bu bölgeye sokmazlar.
Eklenti 568751

Hatta, yaprak biti nüfusu bir yaprakta çok fazla ise bazı bitleri taşıyıp başka yapraklara bulaştırırlar.


üzgünüm ama yaprak bitleri ile mücadele etmek istiyorsak öncelikle karıncalar ile mücadele etmemiz gerekiyor. Acı ama gerçek.


Bir diğer yaprak biti avcısı ise Orius'tur. Oriuslar aslında polifag böceklerdir. Yani pek çok böceği yiyebilirler. Ancak en önemli besin kaynakları yaprak bitleridir.
Eklenti 568752

Yine hepimizin tanıdığı ancak ismini bilmediği bir böcek, Chrysopa carnea. Bu böceklerin larvaları polifag predatördür. Bazen benim elimi bile ısırıyor!
Eklenti 568753

Ve fazla kimsenin bilmediği (çünkü çok küçükler) kırmızı örümcek predatörü Phytoseiulus persimilis. Bu canlı bir böcek değildir, Akar **** kırmızı örümcek diyoruz bunlara. Keneler ile aynı familyadadırlar. Asıl ilginç olanı bu hayvancıklar kendileri gibi akarları yiyorlar. Aynı türde olmayıp da, bitkilerde zararlı olan akar türleri üzerinde avcılık ediyorlar.
http://biobee.com/wp-content/uploads...is-400-266.jpg
Evet hepimizin doğada bulabileceği predatör böceklerin bazıları bunlar.
Bir de parazitoidler var ******. Bunlar ise zararlı böcek yumurta **** pupaları içine kendi yumurtalarını koyarlar. Bu doğal düşmanlar zararlı böceklerin yumurta **** pupaları içinde (bazen larva **** ergine de koyulur) gelişir ve sonra zararlı böceğin derisini keserek dışarı çıkarlar.

En önemlileri şöyle;
Aphidius colemani. arılar ile aynı familyadadır. Yaprak bitlerinin içine, iğne şeklinde yumurta koyma organları ile yumurta koyarlar. İçindeki parazitoit gelişirken y.biti yavaş yavaş ölür. ve kahverengi bir mumya oluşturur. Bu kahverengi mumyalar fazla ise biz ilaçlı mücadele önermiyoruz y.biti için.
https://theaphidroom.files.wordpress...04/pic_997.jpg

Bir diğer parazitoit ise Encarsia formosa'dır. Müthiş bir beyaz sinek parazitoitidir. Beyaz sineklerin larva ve pupa dönemlerinde yumurtalarını bırakırlar.

http://www.biocontrol.entomology.cor...s/Encarsia.jpg

fmt79 23-07-2006 13:01

Son olarak da, tarım zararlısı değil ama halk sağlığında önemli bir zararlı olan Hamam böceği parazitoitini tanıtacağım size. Aslında hepimiz bu böcekleri görmüşüzdür. Bu da bir arıcık. Ben bu böcekleri çok sık görüyorum. Siz de dikkatli bakarsanız evinizde mutlaka göreceksiniz.

ismi Evania appendigaster. Hamam böceklerinin yumurtalarını arar, bulunca ovipozitör (yumurta koyma organı, iğne şeklinde) yardımı ile hamam böceği yumurtalarının içine kendi yumurtalarını koyarlar. Larvaları hamam böceğinin larvalarını yiyerek beslenir. Sonuçta hamam böceği yumurtalarından bu yararlı böcek çıkar.

http://entnemdept.ufl.edu/creatures/...digaster03.JPG

bonsaisever 23-07-2006 14:50

Hocam çok güzel olmuş, sağol :)

memet 23-07-2006 14:56

böcekler her zaman ilgimi çekiyor .çok güzel bir yazı olmuş.
devam etmenizi bekliyoruz.

Mine Pakkaner 23-07-2006 17:58

fmt79 çok güzel bir dizi oluyor bu. Bir eksik gideriliyor. Sağol :)

malina 23-07-2006 18:10

fmt79, fotoğrafların bazıları görünmüyor. Özellikle ücretsiz yerlere yüklenmiş fotoğraflarda bu sorun sık sık oluyor. Bu yüzden isterseniz size kolaylık olsun diye buradaki fotoğrafları zipleyip bana gönderin sizin yazının içine, her zaman görünür olarak yerleştireyim...

gallus 26-07-2006 23:41

işte bu çok iyi oldu
Aphidius colemani ler benim terası hergün ziyaret ediyorlar
peki mantarlar için kullanılan ilaçlar bu canlılara zarar verir mi?

memet 26-07-2006 23:45

isim **** tür söylemek böcekleri merak etmekten daha fazla bilgisi olmayan biri için zor ama.
bazı saksılarımda toprağın içine yuva yapan bir tür sinek (**** arı?)var.
yukardaki türlerden birinde böyle yuva yapan varmı..

fmt79 27-07-2006 07:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gallus
işte bu çok iyi oldu
Aphidius colemani ler benim terası hergün ziyaret ediyorlar
peki mantarlar için kullanılan ilaçlar bu canlılara zarar verir mi?

Fungisitler genel olarak doğal düşmanlara zararlı bileşikler içermezler. Ancak önemli olan İnsektisitlerdir. İnsektisitler (böcek öldürücüler) doğal düşmanlar için çok tehlikelidir. Hatta, bu doğal düşmanlar bitki zararlılarından daha hassastırlar.
Zararlı ilaçlamalarında bazı bireyler ölmeyip sağ kalırken birçok yarırlı böcek çok düşük dozlarda bile ölebilirler. O yüzden bitkiler üzerindeki zararlı ve yararlı nüfusu denge halinde ise insektisit ilaçlaması yapılmamalıdır. Fakat Zararlı nüfusu yüksek, yararlı nüfusu yok **** az ise, o zaman yarırlı böceklere etkisi olmayan **** düşük olan insektisitler seçilmelidir.

fmt79 27-07-2006 08:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet
isim **** tür söylemek böcekleri merak etmekten daha fazla bilgisi olmayan biri için zor ama.
bazı saksılarımda toprağın içine yuva yapan bir tür sinek (**** arı?)var.
yukardaki türlerden birinde böyle yuva yapan varmı..

Bir fotoğraf olsaydı kesin birşeyler söyleyebilirdim. Bu böcekler arasında toprak içinde yuvalanın bir birey yok.
Ancak saksılar içinde organik madde oranı yüksek ise (örneğin torf) **** çürümekte olan bitki ortıkları varsa (örneğin dökülmüş yapraklar) o zaman saksı toprağında birçok sinek larvası ve erginini görebilirsin. Çünkü larvalar toprak içinde pupa olup ergin haline gelirler.

Dogasever 07-08-2007 11:39

Öncelikle bu yazı başlığı için çok teşekkürler. Doğal dostlarımızdan olabildiğince yararlanmalıyız. Ben saksı toprağı hakkında birşeyler söylemek istiyorum. Eğer EM ile hazırlanırsa, organik madde fermantasyon yoluyla parçalanacağı için antioksidan maddeler, biyolojik aktif maddeler, doğal büyüme hormonları, vitaminler ve antibiyotikler üretiliyor ve sineklerin larva bırakmalarına neden olan bazı enzimler ortamda oluşmadığından ve larvaların sineğe dönüşümünde yine gerekli bazı enzimler de ortamda bulunmadığından sinek yapmıyor! Bu kompost için de geçerli. Bu toprağın evlerde basitçe nasıl hazırlanacağını Etkin Mikroorganizmalar bölümünde ilk fırsatta açıklayacağım.

Oğuzhan 07-08-2007 16:52

Bekliyoruz.:)

Dogasever 10-08-2007 09:09

Sitede "Etkin Mikroorganizmalar" Başlığını bulamıyorum. Ne olduğunu ve nereye taşındığını bilen varsa, bana da bildirirse sevinirim.

Dogasever 10-08-2007 17:04

Tamam buldum! Sadece yeri değişmiş!

izzeterisen 20-04-2008 16:18

1 Eklenti(ler)
Bu da bir önemli bir beyaz sinek predatörü.

Eklenti 35160

Macrolophus caliginosus

izzeterisen 20-04-2008 16:20

1 Eklenti(ler)
Aphidoletes aphydimyza bir yaprak biti predatörü.

Eklenti 35161

Resimde bu yararlının larvalarını zararlı olan yaprak bitlerinin arasında görüyorsunuz.

izzeterisen 20-04-2008 16:23

1 Eklenti(ler)
Diglyphus isaea, sebzelerde önemli bir zararlı gibi görünen Yaprak galeri sineğinin parazitoidir. Yaprakta beslenen yaprak galeri sineğinin larvalarının yanına yumurtasını bırakır. Yararlının yumurtadan çıkan larvası yaprak galeri sineğinin larvasında beslenerek onu zararsız hale getirir. Yaprak içinden bundan sonra yaprak galeri sineğinin değil parazitoidin ergini çıkar

Eklenti 35162

izzeterisen 28-04-2008 09:01

Syrphidae-çiçek sineği
 
2 Eklenti(ler)
Bu böcek te bir yaprak biti predatörüdür. Larvaları yaprak bitinde beslenir.
Arı sanıp ta öldürmeye kalkmak mümkün.

Eklenti 35773

Ergini bahçemdeki çiçekte besleniyor.

Eklenti 35774

Bu da larvası

Syrphid’lerin erginleri polen ve nektarla beslenir. Larvaları özellikle yaprak biti, lepidopter larvası, thrips, kırmızı örümcek ile beslenir. Larva döneminde ortalama 400 yaprak biti yer.

berduray 28-04-2008 10:09

Bu bilgiler şahane oldu, hergün bir şey öğrenmek ne güzel, emeklerinize sağlık, Allah razı olsun.

Mesela ben şimdiye kadar zararlı bir şeydir belki diye uğur böceği larvası öldürüyormuşum, artık onlara gözüm gibi bakarım, madem yaprak biti savaşçısı...

izzeterisen 24-05-2008 14:01

Şeftali
 
5 Eklenti(ler)
Bu gün bahçemdeki şeftalinin yapraklarında çok yoğun olan yaprak bitleri arasında dostlarımızı aradım. Epey de buldum. Hepsi birlik olmuşlar ama yaprak bitini temizleyememişler, dolayısıyla ballanma ortaya çıkmış. ben önceden ilaçlayamamıştım. Şimdi bu dostlara bir bakalım .

Bir uğur böceği:
Eklenti 38478

Bir uğur böceği larvası:
Eklenti 38479

bir uğur böceği pupası:
Eklenti 38480

Çiçek sineğinin (Syrphidae) larvası ve pupası:
Eklenti 38482

Bir parazitoidin etkisi :
Eklenti 38481
Canlı, parazitlenerek kararmış, mumyalaşmış, mumyasının içerisinden parazitoid ergini çıkmış yaprak bitlerini rahatça görmek mümkün.

izzeterisen 31-05-2008 20:22

Şeftalimde yaprak bitlerinde beslenenleri tespite devam
 
4 Eklenti(ler)
Şeftalimin yapraklarında bulunan bazı doğal düşmanları aktarmaya devam ediyorum.

Eklenti 39167

Bunlar mumyalardan çıkan parazitoidin erginleri olması gerekir.

Eklenti 39166

Uğur böceği ergini de besleniyor.

Eklenti 39165
Uğur böceği larvası

Eklenti 39164

Uğur böceğinin yumurtaları.

Organik 22-07-2008 23:13

Yararlı böcek ve bitkiler ekolojik denge, kalite ve sağlık açısından çok mühim. Bu sebeple bu böceklerin üretiminin yaygınlaşması gerekiyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...979#post260979

kasas56 23-11-2008 23:10

Selâm..
 
Arkadaşlar; sorumu konuyla pek alâkadar bulamayabilirsiniz ama istişare etmekten başka çarem yok. Bulunduğum odada günlerdir bir uğurböceği dolaşıyor. Havanın çok soğuk olması nedeni ile ölmesinden korktum ve onu dışarıya salmadım. Önüne marul yaprağı ve maydanoz koyup üzerine birkaç damla su damlatıyorum ama yazıda öğrendim ki; yaprak bitleri ile besleniyorlarmış hemen gidip dolabtan marul çıkardım hep üzerlerinde bulunan böcekler maalesef bu sefer yok. Şimdi ben bu böceği dışarı mı salayım yoksa pazardan marul alıp üzerinde bulunan küçük böcekleri yem olarak mı vereyim? Enazından havalar biraz ısınana kadar. Yok eğer çok soğukta yaşayabiliyorlarsa günahına daha fazla girmeyip onu salacağım.

Selâm ve dua ile..

MetinT 26-04-2009 22:06

Allah yardımcın olsun kardeş benim bir bilgim yok bu konuda ama çok temiz kalplisin maşallah. Sen bilirsin salarsan kar falan yoksa bir ağaca falan artık doğa kuralları kendi başının çaresine bakacaktır o. bence ******

MetinT 27-05-2009 17:12

1 Eklenti(ler)
uğur böceklerinin ne kadar yararlı olduklarını şimdi öğrendim ve bayağı gözlem yaptım. çektiğim bir fotoğrafta uğur böceği yaprak bitini yerken.
yalnız o turuncu şeyler uğur böceği yumurtası mıydı? ben başka bir böceğin yumurtasıdır diye geçen 10 15 tanesinin yaprakla birlikte koparıp kırdım :( 15 uğur böceği gitti galiba :(
uğur böceğinin larvasını da çok gördüm bahçemde ama o şeyin uğur böceği olacağı hiç aklıma gelmezdi doğrusu hiç alakası yok. ben onları farklı bir tür sanıyordum.

lastmohikan 07-10-2009 22:13

çok aydınlatıcı oldu gördükçe fıs fıs yapmayız artık tam tersine kimilerini görünce sevineceğiz.
saygılar.

denizakvaryumu 14-03-2010 15:30

Kırmızı örümceğin doğal düşmanları bu canlıları ÖLDÜRMEYİN

Akarların pek çok doğal düşmanı bulunmaktadır. Birçok predatör akar ve böcekler kırmızı örümceklerin yumurta, larva ve diğer dönemlerini yemek suretiyle, onları baskı altında tutabilmektedir. Kırmızı örümceklerin, Yurdumuzda tespit edilen önemli doğal düşmanları aşağıda verilmiştir:

Predatör akarlar :

Typhlodromus pyri Scheuten (Acarina:Phytoseiidae)

Euseius finlandicus Oudemans (Acarina:Phytoseiidae)

Kampimodromus aberrans (Oudemans) (Acarina:Phytoseiidae)

Anthoseius recki (Wainstein)(Acarina:Phytoseiidae)

Typhlodromus spp. (Acarina:Phytoseiidae)

Amblyseius spp. (Acarina:Phytoseiidae) (Şekil 20)

Phytoseius spp. (Acarina:Phytoseiidae)

Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot (Şekil 21)

Predatör böcekler:

Chrysoperla carnea Sth. (Neur.:Crysopidae)

Stethorus punctillum Ws. (Col.:Coccinellidae)

Atractotomus mali (Het.:Miridae)

Orius spp. (Het.:Anthocoridae) (Şekil 22)

Scolothrips longicornis (Thys.:Thripidae) (Şekil 23)


http://www.gencziraat.com/Zaralilar-...rumcekler.html

ziraatci_42 04-07-2010 12:10

merhaba
 
3 Eklenti(ler)
bahcemızde yogun olarak bu boceklere rastladım ne oldugunu netten arastırdım fakat bulamadım yardımcı olursanız sevınırım... genellıkle yesıl bıtkılerın arasında bulunuyorlar.cok haraketlıler...

şehnaz 29-12-2010 23:19

üzgünüm ama yaprak bitleri ile mücadele etmek istiyorsak öncelikle karıncalar ile mücadele etmemiz gerekiyor. Acı ama gerçek.


Faydası olurmu bilemem ama ben karıncalara karşı savaşı kaybedince aklıma hezimete uğrayanların yaptığı geldi.
Vergi vermek .
Şeker başta olmak üzere her türlü gıda maddesini onlar ile paylaşıyorum o zamandan beri de onlar artık evin içine kadar gelmiyorlar.
Özellikle sıcak yaz aylarında karpuz kabuğuna çok rağbet ediyorlar. Ama lütfen dikkat edin kabukların üzerinde 1 cm kadar kırmızı kısımlar kalsın.Hani ne derler : bükemediğin eli ...

bernacyhn 25-01-2011 21:35

Sayın Şehnaz, ben de sizin yaptığınızı yapmaktayım yazın. 4. katta oturduğumuz için pek uğur böceği uğramıyor bizim balkona. Bitler de karıncaları poh pohlamasınlar diye her gördüğüm karınca yuvasının etrafına şeker döküyorum. Onlar da o kadar arsızlar ki fayans aralarında delmedik taş bırakmadılar. Artık eve karınca yiyen getirmeyi düşünüyorum :) İşin şakası bir yana umarım herkes zararlısından kurtulur :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024