agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1535.htm)

Mine Pakkaner 31-03-2013 21:10

Bitkinize kabuklu bitler musallat olmuş. Gördüğüm kadarıyla pek büyük değil. Elle mücadele edebilirsiniz. Arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlayıp bir sünger vasıtasıyla yaprakları zararlılardan temizleyebilirsiniz. Tek tek silerek çıkarmanız gerekir. Ya da yazlık yağ ile ilaçlamalısınız. Elle temizlerseniz gövdeyi de temizlemeyi unutmayın.

Mine Pakkaner 31-03-2013 21:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vek66 (Mesaj 1128823)
merhabalar kolay gelsin herkese.benim yelken çiçeğim sularken dikkat ettim toprağın da hareket halinde 2-3 mm lik beyaz böcekler gördüm şok oldum.Toprağını yeni değiştirdim sayılır. Bunu önlemek için ne yapabilirim teşekkürler.

şimdi tekrar bakım evdeki bütün saksılarda bu böcekten mevcut. toprağın üzerine su döktüğüm zaman üste çıkıyorlar. Google dan resimlere baktığım kadar springtails cins böceğin ta kendisi. kısacası İMDATTT!!!

Saksıyı su dolu bir kovaya sokun, içinde hava kabarcığı kalmayana kadar dursun, bu arada su yüzeyine çıkan zararlıları da toplayın.

bpkushan 01-04-2013 08:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 1130611)
Bitkinize kabuklu bitler musallat olmuş. Gördüğüm kadarıyla pek büyük değil. Elle mücadele edebilirsiniz. Arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlayıp bir sünger vasıtasıyla yaprakları zararlılardan temizleyebilirsiniz. Tek tek silerek çıkarmanız gerekir. Ya da yazlık yağ ile ilaçlamalısınız. Elle temizlerseniz gövdeyi de temizlemeyi unutmayın.

Açıklamanız için teşekkür ederim,

Oldukça yaygın görünüyorlar, elle temizlenecek gibi gelmedi bana. Bitki yetiştirme işlerinin acemisiyim, pek fazla bilgim yok, yazlık yağ nedir, kendim mi hazırlıyorum, yoksa satın mı alacağım, biraz açabilir misiniz?

Bir de kapalı balkonda bu tür bitler nasıl olabiliyor, acaba bana geldiğinde var mıydı dersiniz?

bpkushan 01-04-2013 08:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bpkushan (Mesaj 1130830)
Açıklamanız için teşekkür ederim,

Oldukça yaygın görünüyorlar, elle temizlenecek gibi gelmedi bana. Bitki yetiştirme işlerinin acemisiyim, pek fazla bilgim yok, yazlık yağ nedir, kendim mi hazırlıyorum, yoksa satın mı alacağım, biraz açabilir misiniz?

Bir de kapalı balkonda bu tür bitler nasıl olabiliyor, acaba bana geldiğinde var mıydı dersiniz?

Kusura bakmayın, araştırma yapmadan evvel soruyu sormuş bulundum, yazlık yağın ne olduğunu yine ağaçlar.net'ten öğrendim :)

Bu arada yukarıdaki ikinci sorumla bağlantılı olarak; bitkinin kapalı balkonda olması sebebiyle yapacağım herhangi bir uygulama bitleri öldürür mü, kaçırtır mı? Çünkü balkonumda keyfi yerinde olan iki başka tür yaseminim daha var, bu sefer kaçıp onlara musallat olmalarını istemem :)

Hülyab 03-04-2013 10:59

Arkadaşlar merhaba, benim minik sarmısaklarım bu sabah uyandığımda minik uçuşan sineklerle doluydu buradan öğrendiğim bilgilere dayanarak hemen arapsabunlu su yaparak püskürttüm üzerlerine ve toprağına öldü gibi görünüyorlar ama aradan birkaç saat geçtiğinde toprak üzerinde ilki kadar fazla olmasada yeniden dolaştıklarını gördüm ve yeniden arapsabunlu su sıktım.

Balkonumda domates çeşitlerinden salatalığa fasülyeden havuca biberden marula ve kamkata kadar pek çok bitki çeşidim var diğerlerinede zarar vermesini istemem başka yapabileceğim birşey var mıdır? bu minik sinekçikler tüm bitkilerime ulaşmadan onları durdurmam lazım :(

Hülyab 03-04-2013 11:00

Birde neden olmuş olabilir bu sorun burda fazla sulamak gibi bazı etkenler yazıyor ama emin olamadım bileyim ki tekrarlamayayım hatamı...

h_dogan 03-04-2013 13:12

Arapsabunlu su sonuç veriyorsa yani azaltıyorsa birkaç gün ara ile tekrarlarsınız. Diğer bitkilere bulaşmasın diye onlara da atabilirsiniz.

Hülyab 03-04-2013 17:16

Yazdığımdan beri tekrar sineklenmedi kapalı balkonumun dış kısmına koydum sarımsaklarımı bakalım yarın yine olursa yine sıkarım artık balkonda havalarda gördüğü uçan sineklere fıs fısla su sıkan bir şaşkın görüntüsü oluyor dışardan bakanlara ama olcak artık :)

bpkushan 06-04-2013 10:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1132069)
Arapsabunlu su sonuç veriyorsa yani azaltıyorsa birkaç gün ara ile tekrarlarsınız. Diğer bitkilere bulaşmasın diye onlara da atabilirsiniz.

Cok tesekkurler...

Hülyab 07-04-2013 02:15

H doğan bey merhaba gecenin bu vakti uyku tutmadı akşam üstü sulamak için baktığım saksılarımdan birinde beyaz renkli ince 3 cm boylarında bir solucana rastladım alıp atmak için mutfağa gittiğimde solucak yon olmuştu şu saate kadar o solucan ve tüm arkadaşları her gözümü kapattığımda üstüme üstüme geliyor :( (böyle şeylere karşı biraz hassasım hobime çok ters olsada) Ben balkonumdaki bitkilerime ne yapabilirim böcek solucan gibi şeylerle uğraşmamak için, bu gördüğüm nedir çoğalır mı? bitkilerime zarar verir mi? iki gündür sizinde dediğiniz gibi (sinekler için) arapsabunlu su sıkıyorum ama daha etkili ne yapabilirim acaba? Evde sürekli balkonumda koşuşturan henüz 15 aylık bir kızım olduğundan konu benim için extra önem taşıyor...

İzmirli 17-04-2013 14:46

Sevgili Mine Hanım,

Plumeriam ile ilgili bir sıkıntı yaşamaktayım. Sorumu Plumeria başlığı altında sordum.
Teşekkür ederim :)

http://www.agaclar.net/forum/1138735-post2102.htm

http://www.agaclar.net/forum/1138737-post2103.htm

http://www.agaclar.net/forum/1139485-post2109.htm

tturt 29-04-2013 09:22

2 Eklenti(ler)
Frenk üzümünün yapraklarında fark ettiğim bu sorun nedir? Bu bir hastalıksa çözümü tedavi yöntemleri neleredir? Yardımlarınızı rica ediyorum.

Eklenti 396772

Eklenti 396773

agronom_06 02-05-2013 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tturt (Mesaj 1146185)
Frenk üzümünün yapraklarında fark ettiğim bu sorun nedir? Bu bir hastalıksa çözümü tedavi yöntemleri neleredir? Yardımlarınızı rica ediyorum.

Eklenti 396772

Eklenti 396773

Eriophyes vitis.
Kükürtlü preparatlarla sorununuzu çözebilirsiniz.
Saygılar...

ufuk.tarhan 08-05-2013 00:10

Güllerde Külleme hastalığı için fungisitlerin kullanım sıklığını öğrenmek istiyorum. Ne yazık ki terasımda açık havada ve kuzey yönüne bakan 13 tane çeşitli güllerim var. Külleme hastalığına geçen yıl yakalandılar. konuya tam olarak vakıf olmadığımdan önce insektisit kullandım. sonradan öğrendim ki insektisitlerin bir yararı olmuyor bu hastalığa. fungisit kullandım ancak bir sonraki ilaçlamamı ne zaman yapmam gerekiyor onu bilmiyorum. ilgilenen bir üye arkadaşımız olur ise müteşekkir olurum.

xTHRee 14-05-2013 10:36

Merhabalar

Limon ağacımın yapraklarında yağımsı bir sıvı kaplanmaya başladı. Araştırmalarımda kabuklu bitten bahsedildiğini gördüm. Gidip hemen limon ağacımı kontrol ettim. gözle görülür bişey bulamadım ancak daha sonra elime bulaşmış birkaç birşey gördüm. Elime bulaşan şeylerin fotoğrafını çektim. Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz. bunlar kabuklu bit mi?

Resim 1

http://r1305.hizliresim.com/19/g/n1p8l.jpg

Resim 2

http://j1305.hizliresim.com/19/g/n1p9k.jpg

verdoque 19-05-2013 20:51

2 Eklenti(ler)
Aşağıdaki başlıkta da sordum, kevzi denen bir zararlı kiraz ağaçlarımıza musallat olmuş. İnternetten araştırdığımda kevzinin bir tür bit olabileceğini düşündüm. Ama söylediklerine göre bizim bahçedekiler uçabiliyor ve yaprakları kemiriyor.

http://www.agaclar.net/forum/1157238-post303.htm

Resimleri ekledim, zararı yapraklarda büyük delikler şeklinde. Maymuncuk olabileceğini söyleyenler oldu. Kimyasalsız bir çözüm önerebilecek kimse var mı?

MeyveliTepe 19-05-2013 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi xTHRee (Mesaj 1154682)
Merhabalar

Limon ağacımın yapraklarında yağımsı bir sıvı kaplanmaya başladı. Araştırmalarımda kabuklu bitten bahsedildiğini gördüm. Gidip hemen limon ağacımı kontrol ettim. gözle görülür bişey bulamadım ancak daha sonra elime bulaşmış birkaç birşey gördüm. Elime bulaşan şeylerin fotoğrafını çektim. Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz. bunlar kabuklu bit mi?

Resim 1

Resim 2

Evet, bir tür kabuklu bit. Yumuşak kabuklulardan sayılıyor.

fındıkçı74 22-05-2013 13:48

Merhabalar bu sene fındık bahçelerime fındık koşnilleri musallat oldular önceden folimat isimli ilaç kullanıyorduk şimdi yasaklandı yerine kullanabileceğimiz ruhsatlı bir ilaç varmıdır.

helim61 23-05-2013 11:24

Yardım

2 Eklenti(ler)
Merhabalar ekte resimleri mevcut bitkinin adını bilmiyorum ama üzerindeki beyaz şeyler yaprakların rengini sarartıyor. Bu durumda ne yapmalıyım

nurcanaybay 23-05-2013 12:03

Fotoğraftan net olarak ayırt edemedim ama büyük ihtimalle unlu bit ve çok sarmış , bir an önce müdahale etmelisiniz.Bu başlığa bakın lütfen.
http://www.agaclar.net/forum/genel-b...ruma/10740.htm

helim61 23-05-2013 14:00

Deneyeceğim teşekkürler

Sempati61 26-05-2013 10:55

2 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Sitenin yeni üyesiyim. Bahçelerde bu yıl ilk gördüğüm kabus gibi bir ot var. Kökü yok (toprakla hiçbir bağlantısı yok), sarmaşık gibi bitkileri sarıyor ve boğup kurutuyor. Keçi gübresinden olduğunu söyleyenler var, adının boğucu ot olduğunu söyleyenler var. Yoketmek için hiçbir ilaç olmadığını duydum. Bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar paylaşabilir mi?

Teşekkürler.

nurcanaybay 26-05-2013 13:06

2 Eklenti(ler)
Bu canlıyı nar ağacımın yapraklarında gördüm.Çok fazla olduğu için zararlı olduğunu düşünüyorum.Ağacın meyveye dönüşmeye başlayan çiçekleri dökülüyor , sebebi bu zararlı mı ?

onur eyyüpoğlu 27-05-2013 13:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi perre (Mesaj 30661)
merhabalar
afrika menekşemde kurtçuklar belirmeye başladı. ayrıca çiçeklerinde de beyaz lekeler war. toprağında ise top şeklinde beyaz şeyler war. bir kaç gün öncesine kadar yoktu. bunlara karşı ne yapmam lazım. sanırım diğer çiçeklerede sıçrıyor... acil yardım...

Eklenti 2538

Eklenti 2539

Pek önemli bişey olduğunu sanmam.

onur eyyüpoğlu 27-05-2013 13:15

1 yıl önce begonyamda beyaz bit ve meyve sineği karışımı uçuşan böceklere rastladım. hemen diğer çiçeklerimden uzaklaştırdım. Böcekler aylarca üzerinde kaldı. Tam yok olduğuna emin oldum. Yeniden çiçek açmaya başladı. Eski yerine koydum ama bir süre sonra birçok çiçeğimde birden ortaya çıktı. Elimden geleni yaptım ama işe yaramayınca çiçekleri atmak zorunda kaldım. Balkon düzelmiş gibiydi. Birkaç gün sonra çiçeklerimi sulamak için balkona girdiğimde bu minik böceklerin tüm çiçeklerimi sardığını gördüm. 1 Haftadır tüm çiçeklerim hasta. Bu böceklerden tiksindiğim için çiçeklerimin yanına yaklaşamıyorum. Böcekleri yok etmemin bir yolu var mı??

Jezebel 28-07-2013 21:15

çekirgelerle mücadele

Çekirgeler bahçeyi istila etti ve en kıymetli bitkilerimin yapraklarını yiyorlar.
İmdat...

gök 29-07-2013 14:06

Kestane ağacımın yaprakları

2 Eklenti(ler)
Merhabalar ben bir konuda yardım istiyorum. Benim küçük bir kestane ağacım var, fakat yaprakları kuruyor, fotoğrafını yükledim. Bu konuda ne yapabilirim, bu neden olmuş olabilir acaba yardım ederseniz sevinirim. Bir de vilmorin besin çubuğu var yeşil renkte 4-5 gün kadar ondan koymuştum saksıya, sonra çıkardım acaba ondan olmuş olabilir mi? :(

musk 29-07-2013 16:42

Üzerinden oldukça zaman geçmiş ama bilgi olarak kalsın diye yazıyorum. Ağacınızdaki bu böcekler uğur böceği pupası (ayaklı uzun olan) ve larvalarıdır. Faydalı olduklarını söylemeye gerek yok tabi. Yeşil bitlerle beslenirler.

Keske benim bahçemde de oyle çok miktarda olabilseler..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay (Mesaj 1160904)
Bu canlıyı nar ağacımın yapraklarında gördüm.Çok fazla olduğu için zararlı olduğunu düşünüyorum.Ağacın meyveye dönüşmeye başlayan çiçekleri dökülüyor , sebebi bu zararlı mı ?

h_dogan 29-07-2013 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sempati61 (Mesaj 1160872)
Merhabalar,

Sitenin yeni üyesiyim. Bahçelerde bu yıl ilk gördüğüm kabus gibi bir ot var. Kökü yok (toprakla hiçbir bağlantısı yok), sarmaşık gibi bitkileri sarıyor ve boğup kurutuyor. Keçi gübresinden olduğunu söyleyenler var, adının boğucu ot olduğunu söyleyenler var. Yoketmek için hiçbir ilaç olmadığını duydum. Bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar paylaşabilir mi?

Teşekkürler.

Uzun zaman olmuş ama belki birilerinin işine yarar.
Görülen yabancı ot küsküt. Parazit bir yabancı ot. Bitkilerin üzerinde çimleniyor doğal olarak, kökleri yok parazitlediği bitkiye yapışıp hayatının evrelerini tamamlıyor. Kimyasal mücadelede kullanılan ilaç var birkaç bitkide ruhsatlı. Yani diğer bitkilerde kullanırsanız sorumluluk sizin.
En uygun mücadele bu ot ilk görüldüğünde yapıştığı bitki ile beraber söküp yakmak.
Kimyasal mücadele diyorsanız "Kerb" isimli ilaç var.

h_dogan 29-07-2013 17:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1184801)
Çekirgeler bahçeyi istila etti ve en kıymetli bitkilerimin yapraklarını yiyorlar.
İmdat...

Cypermethrin içerikli bir ilaç kullanabilirsiniz.

Jezebel 29-07-2013 19:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1185112)
Cypermethrin içerikli bir ilaç kullanabilirsiniz.

Teşekkürler, herşeyi patır patır yiyorlar, onca yaprağın arasında gidip en sevdiklerimi tırtıklıyorlar.

h_dogan 29-07-2013 20:15

Populasyonu yüksek olunca ne var ne yok talan ediyorlar. Özellikle bazı yıllar epidemi yapıp ne ürün varsa %100'e yakın zarar verebiliyorlar.

gök 30-07-2013 22:37

Kestane ağacıma ne olduğunu kimse söylemeyecek mi bana :(

Buqra 30-07-2013 23:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fındıkçı74 (Mesaj 1158834)
Merhabalar bu sene fındık bahçelerime fındık koşnilleri musallat oldular önceden folimat isimli ilaç kullanıyorduk şimdi yasaklandı yerine kullanabileceğimiz ruhsatlı bir ilaç varmıdır.

Safmat sl 50

Buqra 30-07-2013 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1184801)
İmdat...

Bahçede ekili dikili birşey var mı

Buqra 31-07-2013 00:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gök (Mesaj 1185063)
Merhabalar ben bir konuda yardım istiyorum. Benim küçük bir kestane ağacım var, fakat yaprakları kuruyor, fotoğrafını yükledim. Bu konuda ne yapabilirim, bu neden olmuş olabilir acaba yardım ederseniz sevinirim. Bir de vilmorin besin çubuğu var yeşil renkte 4-5 gün kadar ondan koymuştum saksıya, sonra çıkardım acaba ondan olmuş olabilir mi? :(

Sulama durumu nasıl

gök 31-07-2013 00:07

Her gün suluyordum az az ama son 4 gündür sulamıyorum

bb_re 04-08-2013 15:54

Bitkinin Adı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi helim61 (Mesaj 1159226)
Merhabalar ekte resimleri mevcut bitkinin adını bilmiyorum ama üzerindeki beyaz şeyler yaprakların rengini sarartıyor.

Merhaba, bitkinin adı Dracaena marginata - Madagaskar Ejder Ağacı olarak biliniyor.

verdoque 16-08-2013 06:42

5 Eklenti(ler)
Merhaba,

Aşağıdaki fotoğraflarda göreceğiniz gibi biberlerin ve domateslerin yapraklarını delik deşik eden bir zararlı ile karşı karşıyayım. Mümkünse kimyasal olmayan bir ilaç arıyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

Mine Pakkaner 27-08-2013 23:17

Ev yapımı terkiplerden sarımsaklı ve acıbiberli karışımları kullanın.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025