agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Yeşil Bit (Yaprak Biti) (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10806.htm)

tourkana 02-07-2007 08:42

başka karınca ilaçları çam agacına zarar verirler mi acaba? annem karınca ilacını suyla karıştırıp çamın dibine yollamış,ne karınca kaldı ne bit ama kahverengi ibreler çoğalmaya başladı ...yeni açılan mumlar ise sağlıklı gözüküyor.Teşekkürler.

GLCN 02-07-2007 09:55

Çiçeklerime dadanan karıncaları öldürmeden kurtulabilmemin bir yolu varmı acaba?Burdaki çözümleri denedim umurlarında olmadı..

fmt79 02-07-2007 12:07

Daha dün akşam yazmıştım ama bugün sabah mesaj çok gerilerde kaldı. Linki tekrar vermek istiyorum. Karınca, gelin böceği ve yaprak biti arasındaki ilişkiyi gösteren bir video dosyası.

HTML Kod:

http://web.mku.edu.tr/~ftok/coccinella.wmv

zenfree 02-07-2007 18:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fmt79 (Mesaj 124092)
Daha dün akşam yazmıştım ama bugün sabah mesaj çok gerilerde kaldı. Linki tekrar vermek istiyorum. Karınca, gelin böceği ve yaprak biti arasındaki ilişkiyi gösteren bir video dosyası.

HTML Kod:

http://web.mku.edu.tr/~ftok/coccinella.wmv

Sevgili fmt79 bu bağlantı çalışmıyor galiba. Açamadım.

zenfree 02-07-2007 18:34

Bağlantıyı açabildim. Mutlaka izleyin. Karıncalara ölüm....:mad:

Ferda Ülkümen 02-07-2007 22:33

Karıncaları ilaçlarsak,uğur böcekleri de gidecek?

Todor 03-07-2007 07:06

Video çok güzel. Hain karınca nasılda saldırıyor uğur böceğine.

lerdemir 03-07-2007 08:27

Video enfes açıklayıcı olmuş. Hatta açıklamalara ispat olmuş. Teşekkürler.

Hakan KINACI 04-07-2007 14:46

Sorunum var çözemiyorum sebebi ise çok yeni olmam;
Sorunum;
Balkonumda iki kök gül bitkisi var bu güllerden biri yeni yaprak ve tomurcuk verdi ancak yeni yaprak ve tomurcukları tamamen bir tür sinek vari böceklerle sarılmış vaziyette ve gülümün sadece taze olan yapraklarında, gövde ve tomurcuklarını sarmış vaziyetteler.
Aceba sinek ilacı sıksam etkisi olurmu çiçeğimi öldüreceğinden şüpheleniyorum...
Tabii saksılarımın yanında iki büyük saksı domates ve biber bir başka büyük saksıda da hanımeli mevcut bunlarada bulaşmasından çekiniyorum.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Saygılar,

denizakvaryumu 04-07-2007 14:58

Hakan Bey
hoşgeldiniz, sizi burada görmek sevindirici :) (eski forumdaşıma bir torpil yapayım)

Bitkilerinizdeki hastalık büyük bir ihtimal yaprak biti veya kırmızı örümcek...makro foto eklerseniz net cevap gelebilir veya zararlı fotoları bölümünden teşhis edebilirsiniz.

Ev yapımı ilaçlar bölümünden seçeceğiniz bir tarif ile ilaçlama yapın derim eğer etkili olmazsa koçtaşın bitki bölümünde yaprak biti ve kırmızı örümcek için sıvı küçük şişede ilaç var onu kullanın derim...

Hakan KINACI 04-07-2007 15:07

Torpiliniz için teşekkür ederim :) hafta sonu evde yoktum en son tüm çiçeklerimi ve sebzelerimi sulamış çıkmıştım eve gelip ilk işim bitkilerime bakmak oldu birde ne göreyim gülüme bir şeyler sarılmış çok üzüldüm ne yapacağımı bilemedim en iyisi bu işi uzmanlarına danışayım dedim...:)
Yardımlarınız için tekrar teşekkürler.
Saygılar,

Hakan KINACI 04-07-2007 15:14

http://www.agaclar.net/forum/attachm...2&d=1149284382
Buldum bunun aynısı, demekki bitmiş...

Antaios 05-07-2007 21:31

Çözümü var..

Bunların afit(yaprak biti) olma ihitimali üzerinde durun bence. Çünkü yaprak bitleri yaprağın alt yüzeyinden sokucu-emici ağız yapısı sayesinde delik açar ve bitki öz suyunu emerek yaprağı kurutur. Bunun için de bir yerden bulacağınız uğur böceği (Coccinella semptempunctata) onları iştahla yiyip yok ettiğini görebilirsiniz. ;) :cool:

cerrahnuray 11-07-2007 20:32

Teşekkür ederim. Panik yaptım delikleri farkedince :eek: . Yarın uğur böceği arayamaya başlayacağım inşallah rastlarım. Haftasonu memlekette çok karşılaşmıştım ama bi şeye ihtiyacım olduğunda hiç bulamam. :rolleyes: Bakalım ne kadar zamanda bulabileceğim.Bulursam balkonun camlarını da kapatırım artık ne varsa yer :p

tegabion 10-09-2007 07:55

Beyaz sinek için
Evisect 75gr 100 lt su
Imperator 30cc 100lt su
Actara 30cc 100 lt su

actara avatajı yaprak bitlerini de uzun süreli kontol
evisect galeri sinekleri içinde kontrol
ımperator ekonomik çözüm

_Duygu_ 23-10-2007 18:18

Merhaba
Yazlığımızın bahçesinde bulunan kayısı ağacının kök boğazı kısmında reçineler gördüm acaba bunları engellemek için ne yapmam gerekir?Ayrıca yaz geldiği zaman gerek elma,kayısı,nar gibi meyve ağaçlarında gerekse güllerde yaprak bitleri çok miktarda oluyor.Bunları yok etmek için hangi ilaçları kullanmam gerekir?Biliyorum çok soru sordum ama bunu da sormadan geçemeyeceğim,toprakta da çok miktarda karınca ya da böcekler oluyor.Acaba toprağı ilaçlamak gerekir mi ya da başka hangi yöntemle toprağı arındırabilirim.Yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkür ederim.

Mine Pakkaner 23-10-2007 22:19

Duygu hoşgeldiniz, bütün bu sorularınız forumda cevapalandı, meyve ağaçlarında zamklanma, yaprak bitleri ile mücadele ve toprak zararlıları konusu hep işlendi. İlaç önerileri yapıldı.

Forum içi arama makinasını kullanın ve bu başlıkta önceden ayzılmış mesajları lütfen okuyun.

Selamlar.

lizard 21-05-2008 13:11

3 Eklenti(ler)
Merhaba;
Bugün ben de biberlerin yaprak altlarında yaprak bitine benzer yaratıklar gördüm. 3 yaprakta olduğu için direkt olarak yaprakları bitkiden ayırdım. Bunlardan daha çıkacak mı merak ediyorum. Önlem olarak ne yapılmalı?

Ayrıca 2 gündür fotoğraflarda görülen kırmızı benekli uçan böcek biberlerimin üstünde dolaşmakta. Bunun faydası veya zararı olur mu?

simayozkan 30-05-2008 09:41

biberlerimde bit oluştu

merhaba arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım
sabah uyanır uyanmaz terasa çiceklerime bakmaya çıktım
bir çiçeğimde ve biberlerimde çok sayıda bit gördüm
çok fazlalar bazıları sinek gibi olmuş yaprakları çıkmış beyaz beyaz,

forumda yaprakları kopartın diyordu ama bendekilerde yapraklardan çok gövde de var
terasımda çok fazla sebze ve çiçek var bunların bir çaresi var mı yoksa atacakmıyım
toprağını tekrar kullanabilirmiyim
acil yardım lütfen

yahya07 18-01-2009 23:34

ddvp ile ilaçlayın

Cumhur Tonba 19-01-2009 00:11

Sayın Scdrmn.
Sigara içiyormu sunuz?
İzmaritlerini bir kaba koyup kaynatın. Örneğin 8-10 izmarit. 1 litre su. Bunu herhangi bir fısfısla bitkinize tatbik edin. İşte size en ucuz ve kolay yaprak biti ilacı.

aprait 03-02-2009 01:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lizard (Mesaj 238366)
Merhaba;
Bugün ben de biberlerin yaprak altlarında yaprak bitine benzer yaratıklar gördüm. 3 yaprakta olduğu için direkt olarak yaprakları bitkiden ayırdım. Bunlardan daha çıkacak mı merak ediyorum. Önlem olarak ne yapılmalı?

Ayrıca 2 gündür fotoğraflarda görülen kırmızı benekli uçan böcek biberlerimin üstünde dolaşmakta. Bunun faydası veya zararı olur mu?

baya bir süre geçmiş lakin birileri yine okursa faydalı olur
birinci fotodaki yaprak bitleri zararlı böcek , 2 ve 3 deki fotodakilerde yaprak bitlerini yemek için gelmiş predatörler yani yararlı böcekler( avcı böcekler) ,

Douglas Fir 02-03-2009 12:29

Selam,

Yaprak bitleriyle mücadele basittir. Arap sabunu, sayı az ise elle uzaklaştırma/imha (çünkü bunlar uçamazlar) yapılabilir. Sık sık kontrol ederseniz, yayılmalarını kontrol altına alırsınız.

Douglas Fir 02-03-2009 12:30

Özellikle sürgün uçları ve yaprak altlarına dikkat. Buralarda yaprak bitleri çokça konaklar.

sercan1969 03-03-2009 20:07

Yaprak bitleriii

Az sayıda yaprak biti varsa...Ceviz yapraklarını havanda dövün suyunu bitkinize sıkın...Yaprak bitlerini uzaklaştıracaktır...

şeref 06-04-2009 12:50

pepino fidelerinde bitlenme

Arkadaşlar,

10 adete yakın pepino fidem var. Yaklaşık birkaçgündür güllerde bulunan ağaç biti türedi yardımcı olmanızı ve Önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.

selamlar.

Yüzünüzden gülücükler eksilmesin.

ekremcan37 06-04-2009 13:04

kolay gelsin bahsettiğiniz bitler yeşil yeşilmi?benim güllerimin yapraklarında da tesadüfen gördüm o yeşil bitleri .dikkatli bakmazsanız görülmüyor bile.bir zirratçiye danıştım şu an adını hatırlayamadığım bir ilaç verdi.ilacın dozu çok çok önemli.çünkü az yaparsanız ölmüyorlar çok sıkarsanız gül ölüyor.eczaneden bir şırınga alarak dozunu ayarladım.başarılar

homeopati 29-04-2009 19:57

bitkilerimde bitler

online arkadaşlardan yardım talebim var ....geçen yıl ekdiğim bir yaz boyunca afiyetle yediğimiz ve sonrada sessiz sedasız kışı geçiren çileklerim bu bahar coştular çiçeklendiler ve küçük çilekler belirmeye başladı yine ...... fakat üzerlerinde beyaz bitler farkettim bunu önleyebilmenin yolunu bilen varmı .....fakat kimyasal kullanmak istemiyorum ...çünki balkon sebzelerimi organik yetiştirmeye gayret ediyorum.....aynı sorun malta erik çekirdeklerinden ürettiğim malta ağaçcıklarımdada var ....yaprak altlarında siyah küçük bitler görüyorum ..... güllerime diğer sebze ve çiçeklerime geçeceyinden korkuyorum ... tavsiyelerinize ihtiyacım var .... tşkl

malina 29-04-2009 23:38

Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar

maviyeşil 05-05-2009 09:10

Dün cherry domateslerimde yeşil yaprak bitleri gördüm. Hemen o yaprakları koparıp ilaçladım. Merak ettiğim bir şeyi sormak istiyorum, dün birden aklıma geldi. Yaprak bitlerinin insana bir zararı var mı? (mikrop bulaştırma, kaşıntı, sokma gibi) Bir de bu bitler nerden türüyor? Başka bitkilerden mi zamanla bulaşıyor?
Cahillik işte, yanıtlarsanız sevinirim :)

izzeterisen 05-05-2009 12:03

Yaprak bitlerinin insanlara bir zararı yoktur. Bitkilerde özsuyunu emerek zarara neden olurlar. Ayrıca salgıları fumajine neden olarak yine bitkiye zarar verir. Bazı bitki virüs hastalıklarını da yayarlar.
Çevrede bitkilerde yaprak biti vardır oradan bulaşmıştır.

maviyeşil 05-05-2009 12:09

Teşekkürler İzzet Bey. Sanırım böceklere karşı alerjim var, büyük bir olasılıkla psikolojik :) Dün domatesleri temizlerken biraz kaşındım da:)

denizakvaryumu 05-05-2009 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maviyeşil (Mesaj 413890)
Dün cherry domateslerimde yeşil yaprak bitleri gördüm. Hemen o yaprakları koparıp ilaçladım. Merak ettiğim bir şeyi sormak istiyorum, dün birden aklıma geldi. Yaprak bitlerinin insana bir zararı var mı? (mikrop bulaştırma, kaşıntı, sokma gibi) Bir de bu bitler nerden türüyor? Başka bitkilerden mi zamanla bulaşıyor?
Cahillik işte, yanıtlarsanız sevinirim :)

Bahçeden bir uğur böceği bulun, bugünlerde ortalıkta dolaşıyorlar.

Uğur böceğini yaprak bitinin olduğu yere bırakın, yaprak bitlerini çatır çutur nasıl yediğini seyredin.Tam bir vahşet...Büyük demeden yavru demeden hepsini götürür.İzlerken yaprak bitlerine acıdığım çok olmuştur :p

maviyeşil 06-05-2009 08:30

Valla bitkilerim o kadar değerli ki yaprak bitlerine acıyacağımı hiç sanmıyorum, afiyet olsun yesinler :)
Şimdilik sorun giderildi, arap sabunu ile. Sürekkli kontrol ediyorum. Bir daha görürsem uğur böceğini yardıma çağırırım.

optimus 07-05-2009 08:38

4 Eklenti(ler)
Bazı çiçeklerimde inanılmaz oranda yaprak bitleri var, bitkilerimi ellemeye dahi tiksiniyorum, o minicik şeyler çok sinirimi bozuyor. 3 bitkim özellikle talan edilmiş durumda. (onları arka balkonuma aldım, karantinaya, diğerlerine bulaşmasın diye) fotolarını ekliyorum.

saksı gülüm için ne yapayım? bütün çiçeklerini kesip atıp tekrar yaprak ve çiçek vermesini mi bekleyeyim? yaprak namına hiç bişey kalmadı çünkü, çiçeğinde de katlarının arası bit dolu.

2. olarak cineralia var o da bit dolmuş, ona ne yapayım? sizce uğraşmama değer mi? babam almıştı, tek yıllık bir bitki olduğunu duyunca hiç hoşuma gitmemişti, üstelik ne çelik ne tohum bir daha üretebileceğim bir bitki değil.

diğer büyük olanı da (ismini bilmiyorum) şimdi banyoya getirdim, orda mümkün olduğunca tazyikli su tutmaya çalışacağım. onda daha çoktu ama bütün çiçeklerini kurutana kadar sömürdüler, artık rahatlaya kaldılar galiba. biti azalmıştı oldukça, sadece bir tek sürgünde baya bir doluşmuşlar onu da koparttım.

ev yapımı ilaç bölümünü biraz okudum. tazyikli sudan sonra sadece kaynattığım biberi yapraklarına püskürtsem şimdilik kafi gelir mi? daha sonra ısırgan otu tarifini deneyeceğim (çarşıya çıkmam lazım da); ve oksijenli su alacağım.

zaman zaman bitkilere oksijenli su sıkmak iyi midir?

son olarak geçen balkonu yıkarken minicik bir kırmızı örümcek gördüm, bu bahsettiğiniz kırmızı örümcek mi bilemiyorum? resmini de hiç görmedim (tam araştıramadıysam ya da gözden kaçırdıysam kusuruma bakmayın site de göremedim). bitkilerimde pek bir sorun yok gibi. ama önleyici çeşitli şeyler yapmak lazım mı? böceklerden gına geldi bana artık.

MetinT 26-05-2009 17:56

arkadaşlar benim elma ağacımı mahvetti yaprak bitleri. elma pamuklu biti de var. her şey var. dediğiniz gibi uğur böceği koymaya çalışıyorum buldukça. ama ağaçta (2-3m boyunda küçük bir ağaç.) binlerce 100 binlerce bit var. 15 tane uğurböceği de kurtaramıyor beni sanırım. ayrıca ısrarla bitlerin üzerine koymama rağmen yemiyorlar bitleri nedense. bir kere görsem yerken ben de vahşete tanık olsam mutlu olacağım. bitli yaprakları dalları kesiyorum. ağaç kalmayacak artık. ilaç da 1 haftsa önce atıldı az atılmış galiba. Karınca ordusu da bitlere cephe arkasında destek oluyorlar. karncaların da önünü kesmem lazım. bitleri koruyorlar. işim illada insektisit ilaca mı kaldı ?

MetinT 26-05-2009 18:10

2 Eklenti(ler)
işte bitler bunlar her gün kesip atıyorum. 1 hafta önce casenab 20sp kullanmıştım. yüzeysel olarak çok ayrıntıya inmeden ilaçladım. doğal yolarla çözemessem karıncalar ve bitler kusura bakmasın kimyasal silah kullanıcam :)
ama uğurböcekleri de ölüyor. ilaçlamadan önce uğur böceklerini toplasam sonra koysam gene de ölürler mi?

MetinT 26-05-2009 18:16

arkadaşlar ağaca çıkan karıncaları engelleme konusunda bir fikir geldi aklıma ağacın etrafına halka şeklinde bir kanal yapsam ve içine naylon koyup su doldursam karıncaların geçmesi engellenir mi sizce? gerçi sonradan naylon yerine başka çözüm bulmak gerekir doğal olamsı açısından ama su ile etrafını çevirme fikrine ne dersiniz?

sındırgılı 26-05-2009 21:37

Benimde erik ağacına musallat oldular.Felaket bir şekilde tüm dallar yapış yapış,tabiiki karıncalar ile menfaat ilişkileri var.Neemazal kullanacaktım ama ağaçta uğur böceği larvaları var,onların ölmelerini istemiyorum.Karınca tozunu inceltilmiş ağdaya katıp,onunla ağacın kök bölgesine dairesel bir şekilde kaplıyacağım.Amaç karıncaların aşağıya ve yukarıya hareketlerini önlemek..Sonrada sıra uğur Böceklerinin büyüyüp bitleri yemelerini beklemek.Bu sene erik hayal oldu...Aynı şekilde karıncalar tüm güllerime musallat oldular,aynı karışımı onlarda uyguladıktn sonra veya önce arap sabunlu solüsyonla gülleri bitlerden kurtarma var..Yok olmadı, Neemazal tatbik etmek şart olacak..

MetinT 26-05-2009 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 431061)
Benimde erik ağacına musallat oldular.Felaket bir şekilde tüm dallar yapış yapış,tabiiki karıncalar ile menfaat ilişkileri var.Neemazal kullanacaktım ama ağaçta uğur böceği larvaları var,onların ölmelerini istemiyorum.Karınca tozunu inceltilmiş ağdaya katıp,onunla ağacın kök bölgesine dairesel bir şekilde kaplıyacağım.Amaç karıncaların aşağıya ve yukarıya hareketlerini önlemek..Sonrada sıra uğur Böceklerinin büyüyüp bitleri yemelerini beklemek.Bu sene erik hayal oldu...Aynı şekilde karıncalar tüm güllerime musallat oldular,aynı karışımı onlarda uyguladıktn sonra veya önce arap sabunlu solüsyonla gülleri bitlerden kurtarma var..Yok olmadı, Neemazal tatbik etmek şart olacak..

neemazal dediğiniz böcek öldüren bir ilaç mı? karınca tozu ne peki? bahçem büyük olmasına rağmen eskiden bu tip şeylerle ilgilenmezdim. meyve ağaçları kendi kendine gidiyorlardı. Ama bir iki ağaç hastalıktan kuruyunca mecbur ilgilenmek zorundayım artık.
karıncaları elma ağacından def edebilirsem uğur böcekleri kurtarır mı beni dersiniz? ben pek sanmıyorum da hiç yiyecekmiş gibi durmuyorlar.
karıncalarla nasıl baş etmeliyim şimdi tek bbir ağaç bazında?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025