agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Mavi Ladin Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/919.htm)

oguz3259 06-07-2009 17:21

Mavi ladin gerçekten de sürekli alıcısı olan bir ağaç türü müdür ticari olarak? Birde her dikilen fidan aşılı ve gerçek mavi ladin olmak üzere yetiştirildiğinde istisnasız alıcı bulabiliyor mu?

Bilenlerin paylaşımlarını bekliyorum...

Saygılarımla
oguz3259

GAZİ0625 10-07-2009 16:52

Evet alıcısı vardır.Bu kadar tutulmasının ticari anlamda sebebi bu.

oguz3259 11-07-2009 01:39

Cevaplarınız için teşekkür ederim Sn.Gazi0625...

Peki aşılı bir ladin rakım ayırmaksızın mavi kalabilir mi?

GAZİ0625 11-07-2009 16:41

Yani fiat farkının sebebide burda zaten .Güzel renk ve kalıcı güzel renk.Ama tohumdan üretimde de çok güzel renkler elde debiliyoruz.

wersaxc 11-07-2009 18:19

Mavi ladin ağacı'nın çeliklenmesi

Herkese merhabalar. Bahçemizde on yaşında bir mavi ladin var.yeni sürgünleri oldukça fazla budadığım yeni sürgünlerden birini saksıya diktim.bir hafta oldu fakat hiç kuruma belirtisi yok.sizce bu yaşar mı?

ozanutku 11-07-2009 19:08

Sayın wersaxc mavi ladinin özelliğinden dolayı kesilen dalları uzun süre kurumadan canlı konumunu korur, fakat değil bu mevsimde normal çelikten üretim zamanı olan şubat-mart ayında bile mavi ladini çelikten üretmek zordur, başarı oranı çok düşüktür.

GAZİ0625 17-07-2009 23:49

2 Eklenti(ler)
Merak edenler için mavi ladin tohumlarının resmini ekliyorum. 500 gr lık bir paket.

sarge 18-07-2009 08:09

maviladin tohumunun kilosu nekadar bir kiloda kaç tohum var
bilen varmı

GAZİ0625 18-07-2009 12:30

Kg fiatı 2 bin tl civarı yaklaşık 200 bin tohum bulunuyor.

orhanblbl 29-08-2009 11:38

herkeze merhaba benim ilk mesajım üç sene önce 1000 kadar mavi ladin çıplak kök aldım,fidanlar büyümeye başlayınca bu işi dahada sevdim.şimdi tohumdanda yetiştirmek istiyorum ancak kafam karıştı şöyleki hangi cins veya yörenin tohumları daha fazla mavi olma şansı var bilgiye ve yardıma ihtiyacim var.

GAZİ0625 29-08-2009 17:54

*** usa orijinli Kaibab cinsi tohumlar ülkemizde en fazla yetiştirilebilen ve rağbet gören cinstir.Maviliği ve formu güzeldir.

orhanblbl 30-08-2009 18:21

edindiğim bilgiye göre her zaman tohumdan fide yetiştirilebilrmiş doğrumudur olursa 2000 adetle başlamak istiyorum.tohum ekim derinliği,aralığı yetiştirme şartları nedir.bu sene 1000 kadarda çıplak kök ekmeyi düşünüyorum,sizde varsa fiyat ve mavilik oranları nedir.

Nesrin Sarı 05-09-2009 23:47

Görünümleri bir harika büyük ağaçların

wersaxc 15-09-2009 22:25

Mavi ladin çalışması

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar mavi ladinlerim 8 günde çimlendiler.Ancak bakımı konusunda hiç bilgim yok yardım eden olursa sevinirim.

Emre Kuzu 17-09-2009 18:06

Mavi ladin tohumumu ne zaman dikmeliyim?

Merhabalar arkadaşlar
Bir adet mavi ladin tohumum var tohumumu dikmek istiyorum
hangi mevsim afyon iklim şartlarıda düşünülürse dikim için uygun olur?
dikerken toprak karışımı olarak neler kullanmalıyım?

Bilen bilgilendirirse sevinirim
Teşekkürler.

Uysal01 17-09-2009 19:23

Bir adet tohumu nasıl temin ettin,
Daha fazla ekersn iyi olur,çünkü kücücük tohum elinden düşerse kaybolabilir,çimlenmeyedebilir veya bir aksilik olabilir.
Torf ve toprak karışımına ekebilirsin.

Emre Kuzu 17-09-2009 19:46

O konuda şüpheniz olmasın düşme gibi bir durum olmaz dikkatliyimdir.
Aslında bir fidan almıştım onun yanında 3 tane mavi ladin tohumunu hediye verdiler birini yaklaşık 1 ay önce ektim çimlenmesini bekliyorum bir tanesini de suda bekletiyordum annem sağol'sun suyuyla birlikte lavaboya dökmüş anlıyacağınız elimde bir tane tohum kaldı. şansımı denemek istiyorum.

Toprak karışımı tamam peki hangi mevsimde ekeceğim.

Teşekkürler.

Emre Kuzu 17-09-2009 21:14

Uysal bey soruma cevap vermediğinize göre meşgul olmalısınız.

Arkadaşlar bilen varsa cevaplasın lütfen
Mavi ladin tohumunu afyon iklim şartlarında ne zaman ekmeliyim?

Harun Parlak 17-09-2009 21:24

Erken ilkbaharda ekebilirsiniz.

godofwar 17-09-2009 22:24

Arkadaşlar yazılanları uzun zamandan beri okuyorum. Benim sorun şu olucak ; Mezarlık servi mavi ladin aşılamak istiyorum. Bana bu konuda bilgi verebilirmisiniz?
1. Mezarlık servinin boyu vs. ne olmalı
2. Mavi ladin aşılama ne zaman hangi aylarda yapabiliriz. 1 yılın 365 günü yapabilirmiyiz ?
İlginiz için şimdiden teşekkürler

saygılarımla ...

Harun Parlak 17-09-2009 22:29

Yılın 365 günü aşılama yapamaz sınız boyuna gelince ona siz karar vereceksiniz.
Aşılama tekniklerini inceleyin.
Buraya da bakarsanız faydalı olur.

Uysal01 17-09-2009 23:23

Sayın Kalyon,
Ladin tohumunu Mart ayı sonuna doğru ekmeni tavsiye ederim.Biz Alaşehirde o zamanlarda ekiyoruz.

wersaxc 18-09-2009 20:48

sevgili doğaseverler yukarıda resmini eklediğim fidelere nasıl bakabilirim .birde ne zaman fidan poşetlerine almalıyım

ozanutku 19-09-2009 10:17

Sayın godofwar ;

1. Mezarlık servinin boyu vs. ne olmalı

Mezarlık servisi , vb. orjini farklı türlere bazı yerlerde mavi ladin aşısı yapılsa bile ileride kök yapısında sorunların çıkması olasıdır,Aşılamada altlık olarak en doğru seçim ya batı ladini, **** yine mavi olmalıdır. Batı ladini veya maviladinin boyundan çok eninde aşı yapılacak alan önemlidir.

2. Mavi ladin aşılama ne zaman hangi aylarda yapabiliriz. 1 yılın 365 günü yapabilirmiyiz ?
Aşılama bitkilerin uyuma döneminde yapılır en ideal zamanı Ocak 15 - Mart sonuna kada olan zamandır.Mayıs 15 e kadar sera ortamında tutulan aşılar daha sonra gölgelemeye alınmalıdır.

Sayın Kalyon ;

Afyon şartlarında mavi ladin ekim zamanı nisan sonu mayıs 15 e kadar dır, Tahmini 3-4 haftada çimlenmesi lazım.

Emre Kuzu 03-10-2009 15:52

1 Eklenti(ler)
Afyondan bir mavi ladin fotoğrafı boyu tahminen 7 8 metre
Telefonumla çektiğim için fotoğrafı pek net değil

doğal yaşam 31-10-2009 12:37

Ben de yaklaşık 20 gün önce ladin, çam ve mazı tohumları ekmiştim. Ama hala bir çimlenme olmadı. Sabırsızlıkla bekliyorum. Bakalım sonuç sevinç mi, hüsran mı olacak.

kaan81 31-10-2009 22:48

Herkese iyi geceler bende mavi ladin tohumu alıp 20 -25 gün önce uzun saksılara diktim tohumların bazıları çimlendi sonuc kötü ekilen 150 adet tohumdan sadece 35 tane kadar çimlendi ve tohumdan ayrıldı şimdi bugün baktıgımda tekrar hayal kırıklıgına ugradım çimlenen totum fideleride bir cogu ölmüştü köklerinde çürüme oldugunu gördüm,sorun ne olabilir sizce? tohumlara iki günde bir az miktarda su verdim evin içersinde sıcaktalar ,ekim için çiçekçiden aldığım toprak ve bir çam ağacının yanından altığım topragı karıştırdım. ama sonuç hüsran oldu. galiba ilkbaharı beklemeliyim! Yardımlarınızı bekliyorum hoşçakalın.

Baypolen 20-11-2009 18:02

Arkadaşlar mavi ladinin ileride maviliğini kaybetmemesi için aşı yapılırken aşı kalemini alınan mavi ladinin kaç yaşında olması gerekiyor böyle bir şart var mı küçük fidandanda olabiliyor mu ? Birde aşı kalemi alınan ağaç hoopsi olması daha mı iyi sadece tohumdan yetişen mavi ledinler aşı almak için ne kadar sağlıklı ?(mavilik açısından) Aşıda altlık olarak en uygunu batı ladini mi ? Yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler.

nariçi 20-11-2009 20:27

Mavi ladin aşı uygulamasında hangi aşı çeşidi yapılmalı.:confused:

ozanutku 24-11-2009 08:59

1 Eklenti(ler)
Sayın nariçi mavi ladin aşılamasında uygulanan yöntem aşağıdaki linkte mevcut
http://www.ayanfidancilik.com/ayanfi...-305-l--305-r/

Öteki soru içindeki kalem alınacak anaçlık ağacın yaşı önemli değil ama genelde genç ağaçlar tercih edilir.Hoopsii piyasanın tercih ettiği bir türdür ama siz rengini beğendiğiniz tohumdan üretim mavi ladindende kalem alarak aşılama yapabilirsiniz.

Aşıda kullanılacak altlık için büyüme hızı nedeniyle Batı Ladini tercih edilen bir türdür ama mavi ladinide aşı altlığı olarak kullanabilrsiniz.

Biz bu sene 40-60 cm olan hoopsii 'lerimizdende kalem alacağız, Yanlız küçük boydaki fidanlardan aşı kalemi alırken fidanın formunu bozmamaya dikat edin.

Baypolen 02-12-2009 19:24

teşekkürler ozanutku gayet açıklayıcı oldu benim için:D Bu arada senin yaramazlarda gayet güçlü görünüyor

muratkoç 09-12-2009 12:19

Mavi ladin tohumları

1 Eklenti(ler)
Ziraat Mühendisi sayın Mustafa Yamandan aldığım tohumlar,
18-11-2009 da torfa attıktan sonra yaklaşık 15 günde 3-4 santim boylandılar,bazı zayiyatlar olmasına rağmen %90'ı tutmuş durumda.
Sayın Mustafa beyin yazdıklarını aynen uygulayarak bu duruma getirdim,
verdiği bilgiler için ona teşekkür ediyorum.

Uğur 10-03-2010 15:26

mavi ladin tohumunun çimlendirilmesi

EKİM ZAMANI MART NİSAN AYLARI(TOPRAK ISINMAY BAŞLAYINCA)
1-TOHUMUN HAZIRLANMASI:
Ekilecek miktarda tohum plastik bir kapta üzeri suyla kaplanacak şekilde musluk suyuyla ıslanacak (+10 derece ve üzeri)1 gün boyunca (mantar ilacı katılabilir.) .

2-TOPRAĞIN HAZIRLANMASI:
Çam toprağı(çam ağacı dibinden alınmış%25).çiçekçilerde fidecilerde satılan torf(klasman torf ve ph değeri düşük%25)çiçekçilerde seralarda satılan perlit(toprağın hava almasını sağlar%10)çam kabuğunun talaşı(%10)Bu karışımlar toprağı zenginleştirir.fakat tamamı ya da bazıları temin edilemediğinde de ekim yapılabilir.
3-EKİLECEK YER:
15 cm uzunluk 5 cm genişlik civarında fide torbası ya da viyol (tavsiye ederim),aynı ebatlarda plastik bardak ya da başka materyaller,kasa(domates kasası vb).,bahçeye yapılan sera(1 m ye 3 m ebatlarında 15 cm derinliğinde toprak yükseltilecek..hazırlanan toprak buraya konacak)bunlara benzer malzemelere ekim yapılabilir.
4- EKİMİN YAPILMASI:
Tohumlar ekilecek yere özenle konacak.fide torbası vb. Şeylere ekiliyorsa herbirine 2-3 tohum konacak(biri çıkmzsa biri çıksın)eğer sera ,ksaya ekilecekse sık olmayacak şekilde tohumlar arası en az 1 cm olmalı sıralar arası 5 cm.ıslak tohumları ayırmada toprak kül kullanılabilir.üzeri yarım cm yi geçmeyecek şekilde toprakla ya da torfla kaplanacak(fazla konursa tohumlar çıkamaz)1-2 cm civarı üstten sulama payı bırakılacak.toprak fazla sıkı olmayacak (köklerin hava alabilmesi için) tohumlar yumuşak şekilde sulanacak(2.5 pet şişelerin kapağı delinerek sulanabilir.)2 günde bir sulama yapılabilir.toprağın kuruluk durumuna göre.eğer sera yapılmışsa etrafına karınca ilacı konabilir.tohumları çalmasını engellemek için.üzerleri naylonla kaplanırsa nemli olup daha çabuk çıkabilir.kasa ya da yastıklarda yetişen fideler sonraki yıl mart –kasım ayında poşete alınabilir.poşete alırken kökleri ortaya çıkarmadan fidenin 4 tarafından kesilerek topraklı alınması ve poşetlenmesi gerekir.
5-İLAÇ VE GÜBRE:
İlaç ve gübre tohumların daha sağlıklı çıkmasını sağlar fakat bulunamazsada başarı elde edilebilir.-Tohumlar Pomarsol forte mantar ilacı ile muamele edilerek dikilebilir.(ıslama suyuna reçetede belirtilen oranda mantar ilacı katılabilir)
-Tohum kabuğu atmaya başlayınca 13-40-13 gübresinden m²ye 1 gram atma süresi 4-5 gün 60 gram 1 ay içinde(eğer seraya değilde fide torbasına vb.ekildiyse oranlama yapılabılır.)
-Sonraki dönemlerde humik asit ve toprak üstünü geliştirmek için yaprak gübresi (ph düşük olacak ph 5-7)
Çökerten hastalığı için(çimlenmeden sonar kuruma)mutlaka zirai ilaç satılan yerlerden çökertme ilacı alınıp uygulanmalıdır.
Sera ortamında 10-14 günde bir pomarsol forte ve captan mantar önleyici ilaç verilebilir..

elibol 23-03-2010 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozanutku (Mesaj 257324)
Sayın Bekir 38 ve darkfriairs sorularınızın cevabını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz (Mavi Ladin ve diğer ibreli fidan üretimi hakkındaki başlık )

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2777

ozanutku verdigin bilgiler için teşekkür ederim ama verdigin siteyi ben acamadım yenilersen sevinirim teşekkürler

ozanutku 23-03-2010 23:03

Sayın elibol aşılama ile ilgili sayfa aşağıdadır,

http://www.ayanfidancilik.com/ayanfi...-305-l--305-r/

veya youtube den aşılama ile ilgili video için

http://www.youtube.com/watch?v=FFcAk8uyzdU

Not : Youtube gibi sitelere erişim için ağ bağlantılarım,özellikler,internet iletişim kuralları(TCP/IP) 'na girin orada dns sunucu adresi yazan yere aşağıdaki numaraları yazın ve tamam deyin.
dns numaraları ilk satıra 205-171-3-64 , ikinci satıra 205-171-3-65

serhat_Önder 08-04-2010 20:56

benimde mustafa yamandan aldıgım ladinlerim % 80 oranında tuttu.. ama cok yavaş büyüyorlar... Bakalım beklicez

serhat_Önder 09-04-2010 11:05

şunuda sölemek istiyorum mavilik oranı hicde düşündüğüm gibi degil... *** sizinkilerdede aynı sorun yoqtur.

bahtıdem55 19-04-2010 08:59

bu resimdeki eğer mavi ladin fidanı ise bendekiler maydonoz olmalı beni kandırdılar mı acaba ben de 4000 adet tohum almıştım yaklaşık 3000 kadarı çıktı ve 5cm kadar baoylandılar şu an bir problem yok

trapezus 18-05-2010 11:21

amerikadan getirttiğim mavi ladin tohumlarını teker teker pet bardaklara ektim, tek tek ekilmesi çimlenmesi açısından sorun yaratırmı acaba??

terkoz 23-06-2010 11:04

merabalar ben mavi ladin ağaçı yetiştirmek istiyorum ve kaliteli tohum nasıl bulabılırım mavilik oranı yüksek. en az 5000 adet yetiştirip satabılırmıyım ortalama 200 cm boğlarında yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025