agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Aşılama (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/909.htm)

sındırgılı 25-02-2012 22:30

Ben de, 2 hafta sonra dutuma asi yapacagim. Gecen sene yaptigim asilari tutturamamistim. Bu sene, daha tecrubeliyim. :)

gokturkseyhan 26-02-2012 11:58

Dut güzel tutuyor göz aşısını. Ama aşı yerinin çürümemesi önemli. Aşı yapmak için kullandığınız bant, rafya gibi malzemeyi zamanında açarak aşı yerinin çürümesini engelleyin..

meh12 26-02-2012 20:31

Bende geçen yıl 10 civarı 3-4 çeşit siyah dut aşısı yapmıştım .Ağustos ayında hepsi tuttu. Kısmet olursa bu yıl daha fazla düşünüyorum :)

sındırgılı 26-02-2012 20:34

Beyaz duta, eksi kara dut kalemlerini, goz ve de dilcikli asi ile karma yapmak istemistim.Hic biri tutmayinca da bu seneye kalmisti.

sındırgılı 26-02-2012 20:36

Herhalde, akan sut tutmayi onluyor diye dusunuyorum. Ne dersiniz ?

bahtiyar02 26-02-2012 20:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 917103)
Herhalde, akan sut tutmayi onluyor diye dusunuyorum. Ne dersiniz ?

Bulunduğum bölgede dut ağaçları aşılamaya Haziran ortasında başlar Temmuz ayı Ortasına kadar sürer. Neden derseniz dediğiniz gibi dut ağacında ilkbaharda yapılan aşıların tutmayışının sebebi ağaçta bulunan süt aşıyı çürütüyormuş. Kendimde denemiştim büyükerimiz durumu açıklayınca yanlış yaptığımın farkına vardım. Umarım sizin aşılar tutar.
Saygılar

sındırgılı 26-02-2012 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 917107)
Bulunduğum bölgede dut ağaçları aşılamaya Haziran ortasında başlar Temmuz ayı Ortasına kadar sürer. Neden derseniz dediğiniz gibi dut ağacında ilkbaharda yapılan aşıların tutmayışının sebebi ağaçta bulunan süt aşıyı çürütüyormuş. Kendimde denemiştim büyükerimiz durumu açıklayınca yanlış yaptığımın farkına vardım. Umarım sizin aşılar tutar.
Saygılar

Hakli olabilirsiniz,bu sene tekrar deneyecegim...
Her sey gonlunuzce olsun

buyukcoban 26-02-2012 22:58

Sayın bahtiyar02 haklı. Ben de geçen sene durgun göz aşısı yaptım Ekim ayında 3 tane. Beyaz dut ağacına avustralya kara dutu. 3 aşıdan ikisi şu anda patladı. Oran fena değil tavsiye ederim...

buyukcoban 26-02-2012 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 (Mesaj 899061)
Basligi dikkatlice okumaya calistim ama gözümden soracaklarim var da gözümden kactiysa özür dilerim. Resmini ekledigim oldukca yasli kiraz agacimiz (resimde ince gibi cikmis ama gövdesi cok kalin) kus kirazi denilen cinsten. Bu agaca normal tatli kiraz asilamak istiyoruz. Bu kadar yasli agaca yapilan asi tutar mi? Tüm verecegi meyveyi tatli kiraza dönüstürmek icin birkac yerine mi asi yapmamiz gerekir? En uygun asi hangisidir? Simdiden tesekkür ederim.

Bu ağacı en güzeli keserek kalem aşısı yapmak. Ama bunun için anaç uyanmamış olmalı. Sizin fotografta görünen o ki ağaç uyanmış. Seneye beklemeniz gerekecek...

discover 27-02-2012 18:04

Sn. Büyükçoban,
Kalem aşıda anaç uyanmış, kalem latent olacak diyorlardı? Kirazda mı farklı durum var bende mi
Tokatta dut için yapılan bir akademik çalışma sonucu, dutta durgun göz aşısı , sürgün aşısından daha başarılı olmuş. Sizin tecrübenizde onaylıyor. Bende eylül'ü bekleyeceğim sanırım.

verdel 27-02-2012 18:21

İstanbul civarlarında tüm aşılar için biraz erken...1 hafta sonra Eriklerde yarma aşıya başlanabilir..martın sonuna doğru da kiraz ve elma aşıları yapılabilir..Dut için mart sonu daha uygundur.

hatipali74 28-02-2012 16:51

Fethiye'de ki bahçeme yeni diktiğim yabani erik, ayva, deli kiraz fidanlarına dilcikli aşı ile benzerlerini aşılamayı düşünüyorum.Bitkinin bu aşıya uygun olduğunu nasıl anlarım.Bu aşıyla ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir.
Bir kaynakta anaçla kalemin aynı kalınlıkta olmasına gerek yok, denirken başka bir kaynak aynı olmalı diyor.Kafam karıştı.Saygılar...

buyukcoban 28-02-2012 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74 (Mesaj 917949)
Fethiye'de ki bahçeme yeni diktiğim yabani erik, ayva, deli kiraz fidanlarına dilcikli aşı ile benzerlerini aşılamayı düşünüyorum.Bitkinin bu aşıya uygun olduğunu nasıl anlarım.Bu aşıyla ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir.
Bir kaynakta anaçla kalemin aynı kalınlıkta olmasına gerek yok, denirken başka bir kaynak aynı olmalı diyor.Kafam karıştı.Saygılar...

Sayın Hatipali,

Dilcikli ingiliz kalem aşısında aynı kalınlıkta olması başarı olasılığını arttırır. Eğer anaç kalınlaşmış ise; kabuk,yarma, kakma kalem aşılarını deneyebilirsiniz...

buyukcoban 28-02-2012 22:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi discover (Mesaj 917584)
Sn. Büyükçoban,
Kalem aşıda anaç uyanmış, kalem latent olacak diyorlardı? Kirazda mı farklı durum var bende mi
Tokatta dut için yapılan bir akademik çalışma sonucu, dutta durgun göz aşısı , sürgün aşısından daha başarılı olmuş. Sizin tecrübenizde onaylıyor. Bende eylül'ü bekleyeceğim sanırım.

Sayın Discover,

Haklısınız yanlış yazmışım, kalem uyanmamış olacak. Eğer elinizde uyanmamış aşı kalemi varsa hemen deneyebilirsiniz. Ben sizin yerinizde olsam bu ağaca taçlandığı noktadan keserek 3 adet aşılanacak dal elde ederim. Bunlara en az ikişer kalemden 6 ya da 9 kalem takarım. Böylece bir olmazsa diğeri mutlaka patlar. Sonra buna göre ağacı tekrar taçlandırırım. Hem böylece ağacınız geçleşmiş olacaktır...

omerr 29-02-2012 08:38

Dut,incirlerde süt yapar bunun neticesinde aşının tutma oaranını olumsuz yönde etkiler bunu önlemek için aşı yapaçağımız bölgenin altından 4-5 parmak kadar (göz aşısı kalem aşısısı ) olsun etrafına çentik atılır . Bu çentikler sütün üst kısmına geçesini engelleyecektir. 20 dakika son bi çentik üst kısma atılır süt yoksa gelmiyorsa aşıya hazır demektir. Süt geliyorsa çentikleri çoğaltmalıyız.
Ceviz,üzüm üzümlerde zaman zaman süt yerine ağlama olur bunlardada yöntem aynıdır

carizma_009 06-03-2012 13:19

Erik ağacımın yanında oluşan erik çöğürlerini sökerek geçen hafta boş bir yere diktim bunlara ne zaman aşı uygulayabilirim , ne tür aşı yapabilirm, göz aşısı yapılırmı? yardımcı olurmusunuz.Genel olarak sorarsam çöğür halinde sökülüp başka yere nakledilen fidanlar aynı yıl aşılanabilirmi?ve ne tür aşı?

Safranlı 06-03-2012 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi carizma_009 (Mesaj 921345)
erik ağacımın yanında oluşan erik çöğürlerini sökerek geçen hafta boş bir yere diktim bunlara ne zaman aşı uygulayabilirim , ne tür aşı yapabilirm, göz aşısı yapılırmı? Yardımcı olurmusunuz.genel olarak sorarsam çöğür halinde sökülüp başka yere nakledilen fidanlar aynı yıl aşılanabilirmi?ve ne tür aşı?

fazla acele etmeyın
doğa sakındır ağırdır
bu yıl ekılen agaca aynı yıl aşı yapılacaksa ancak göz aşısı olabılır
hazıranda olabılır
ancak fıdanınız kendı ayakta durmaya çalısıyorsa çokta zorlamayın
bu yıl güzelce büyüsün gürleşsın
seneye göz aşısı veya kalem aşısı yapılabilir

carizma_009 06-03-2012 14:29

Allah razı olsun safranlı saolasın.

osmkara 06-03-2012 23:21

*** ben konyada nım göz aşısında erken sürgün aşı niye yapmıyorsunuz ben bu aşı zamanını bir türlü anlayamadım bu sene ilk defa kalem aşı deneyeceğim buradaki köylerde herkez bir ağaçtan kesip diğerine aşılıyor hepside tutuyor ama herkez kalemlerin önceden alınacağını söylüyor şu aşının hangi tarihte yapılacağını söyleyecek bir yanıt bekliyom

ayseldeniz 07-03-2012 13:29

Selahattin Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.İyi günler.

carizma_009 07-03-2012 20:27

Erken sürgün göz aşısının ilkbaharda yapıldığı belirtilmiş ayvalarıma muşmula aşılıcam ayvanın gözleri patlamaya başladı peki göz aşısını ne zaman yapmam gerekiyor.İnşallah bu işi sökecem.

ttuzunalp 09-03-2012 09:55

Merhaba Arkadaşlar;

Yarın İstanbulda yaklaşık 50 yaşlarında bir ceviz ağacına aşı yapacağım.

Kalemleri bugün alacağım balkonda saklayıp yarın aşılayacağım ilk denemem olacak.

Düşüncem şu tüm aşı çeşitlerini deneyeceğim sizden ricam ise sizce bu mevsimde ve istanbul şartlarında hangi aşı çeşitlerinin tutma olasılığı fazladır ona göre o aşıya yoğunlaşacağım yardımlarınızı rica edeceğim saygılarımla.

verdel 18-03-2012 15:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ttuzunalp (Mesaj 922717)
Merhaba Arkadaşlar;

Yarın İstanbulda yaklaşık 50 yaşlarında bir ceviz ağacına aşı yapacağım.

Kalemleri bugün alacağım balkonda saklayıp yarın aşılayacağım ilk denemem olacak.

Düşüncem şu tüm aşı çeşitlerini deneyeceğim sizden ricam ise sizce bu mevsimde ve istanbul şartlarında hangi aşı çeşitlerinin tutma olasılığı fazladır ona göre o aşıya yoğunlaşacağım yardımlarınızı rica edeceğim saygılarımla.

istanbul için ceviz daha erken ..havanın durumuna göre 1-2 hafta beklemekte fayda var.şimdi kiraz,elma,armut,erik aşılanabilir..ayrıca cevizi aşılamadan 1 hafta önce kesmeniz gerekir ki acı suyu aksın...

verdel 18-03-2012 15:07

bit.ly/c25MCx]http://d1203.hizliresim.com/v/l/3mxwf.jpg[/url][/IMG]

bit.ly/c25MCx]http://d1203.hizliresim.com/v/l/3mxy2.jpg[/url]

Bugün yaptığım kalem aşıları ..birinci resimdeki çakal eriği ikinci resimdeki ise dalbastı kirazı.

omerr 19-03-2012 13:39

Sayın verde
aşılarınız inşallah tutar
ilk resimde aşı kalemleri güzel görünüyor
ama kalemleri çok geniş açı ile kesmişsin gibi geldi bana
45 derecelik açı yeterli olur (kalem aşı yerini kaparması açısından daha kolay olur) o yüzden....

Kolay gelsin

aksoy38 20-03-2012 17:54

kayseride halen ağaçlar uyanmadı ama ben daha evvelden aşı kalemlerini alıp buz dolabına koydum ağaçlar çiçek açmaya başlayınca badem ağacına kayısı aşısı yapmak istiyorum hem matkapla yaşlı ağaçlarıma hemde yarma aşı taze çapı 10cm gelen ağaçlarıma zaman uygunmudur ve aşı macunu yerine şeffaf silikonla kapatsam mahzuru olurmu cevabınızı bekliyorum. her yapılan aşının tutması dileğimle

bebeto016 20-03-2012 19:50

birşey sormak istiyorum ağaçlar çicek açıncamı aşılarımızı yapmalıyız yoksa çicek açmadan tomurcuklar şişmeye başladıgı zamanmı..

tam olarak bir aralık verebilecek bir arkadaş varmı .. bizim buralarda tomurcuklar hafif şişmeye başlamış fakat gece don oluyor korkuyorum aşılar donar diye.. hafta sonunu bekliycem. bu arada donlar nasıl etkiler aşıları ve tomurcuk ve çicek açısından aşı aralığı söyleyecek bir arkadaşım varmı teşekkurler.

verdel 21-03-2012 05:40

işin özü ağaçlara su yürüdüğü zaman kalem aşısının yapılabileceğidir.Elazığ şartlarında ağaçlara su yürüdyse bir an önce aşıları yapmanız gerekir .Dondan ,soğuktan korumak için aşıdan sonra kalemlerin üzerine poşet geçirmek yararlı olacaktır.Bol şanslar.

Halil Önen 21-03-2012 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aksoy38 (Mesaj 928567)
kayseride halen ağaçlar uyanmadı ama ben daha evvelden aşı kalemlerini alıp buz dolabına koydum ağaçlar çiçek açmaya başlayınca badem ağacına kayısı aşısı yapmak istiyorum hem matkapla yaşlı ağaçlarıma hemde yarma aşı taze çapı 10cm gelen ağaçlarıma zaman uygunmudur ve aşı macunu yerine şeffaf silikonla kapatsam mahzuru olurmu cevabınızı bekliyorum. her yapılan aşının tutması dileğimle

Sn. aksoy, kolay gelsin.

Sn. Ömerr bey aşı konusunda çok iyi belki size cevap verecek ama matkapla aşı denemelerini bende yaptım. Pek başarılı oldum diyemem.

Sizde biliyorsunuz ki, aşılamada en önemli olan kabukların birbirine çok iyi örtüşmesi.

Maktap aşısında buna çok dikkat etmek gerekiyor, çünkü kabuklar çok az alanda birbiriyle örtüşüyor. Ve aşının tutmasını da sağlayan bu...

Matkap aşısı yaşlı ağaçlarda daha kolay uygulanabilen bir yöntem, kalın dalı kesmek gerekmiyor, sadece yukarıdan halka çıkarmak yetiyor.

Dediğiniz gibi 10 cm. kalınlığında ise yarma aşı yapmak çok uygun ve yarma aşıyı gözler kabarmadan önce yani 1 ay önce bile yapıyorum. İlla gözlerin kabarmasını beklemiyorum.

Silikonu denemedim ama aşı macunu kullanmak _ dokunun hava almasını da sağladığı için_ daha iyi...

Sizinde tüm aşılarınızın tutması dileğiyle...

calvus42 21-03-2012 21:52

aşılama zamanı

Konya için sert çekirdekli meyvelerde ( erik ,kayısı,badem,elma ) omega aşı makinası ile aşı ne zaman yapılmalıdır tam olarak tarih belirtebilirmisiniz? Saygılar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025