agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Aşılama (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/909.htm)

labtek 09-05-2011 13:49

Bence ası kalemlerın çok kart.kalemlerın bır yıllık olması lazım ası tutturmada yıllık kalem asılar onerılır .vede kabuk altı yapsaydınız sımdıye kadar uyanırlardı.aşı kalemlerınde problem var sızın.

labtek 09-05-2011 13:51

Busenekı yapmıs oldugum 16 elma 4 seftali 15 cevız kalem asılarının tamamına yakını uyanmıs durumda 10 cm surgun yaptılar.dedıgım sıstede (kabuk altı ve dılcıklı ası yontemı ıle)

serkanhoca 09-05-2011 15:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi labtek (Mesaj 800761)
Busenekı yapmıs oldugum 16 elma 4 seftali 15 cevız kalem asılarının tamamına yakını uyanmıs durumda 10 cm surgun yaptılar.dedıgım sıstede (kabuk altı ve dılcıklı ası yontemı ıle)

Cevize yaptığınız aşıları resimleyebilir misiniz?

Birol Ketenci 09-05-2011 16:33

2 Eklenti(ler)
Geçen yıl ilk defa denediğim göz aşılarımın ikisi de filizlendi. Bir karış arayla aynı elma fidanına iki adet aşı yapmıştım, şimdi birini kopartmalı mıyım? Küçük olan filiz altta büyük olan üstte duruyor.

feyzon 09-05-2011 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Birol Ketenci (Mesaj 800847)
Geçen yıl ilk defa denediğim göz aşılarımın ikisi de filizlendi. Bir karış arayla aynı elma fidanına iki adet aşı yapmıştım, şimdi birini kopartmalı mıyım? Küçük olan filiz altta büyük olan üstte duruyor.

Bence iki gözüde muhafaza edebilirsiniz. Eğer ayrı cinslerse bir ağaçta iki farklı elmanız olur. Göz aşısında ilk yılda aşı gözünün 5 veya 10 cm üstünden kesim yapmak gerekir. Çok aşağıdan aşı gözüne yakın yerden yaparsanız kurumaya sebep olabilir. Göz iyice gelişince gelecek yıl falan hemen üzerinden kesebilirsiniz.

ligustrum 10-05-2011 03:31

Sayın Birol Ketenci; Aşınız hayırlı olsun. Kıvrık yaprağın altında yaprak biti olabilir. Sayın feyzon'un dediklerine katılıyorum. Anaç fidan tohumdan mıydı? Yoksa aşılı fidan mı?

Birol Ketenci 10-05-2011 18:30

Sn Feyzon
İki aşı gözüde aynı ağaçtan alınmıştı. Acemi işi ancak bu kadar denk gelebilir :p budama noktası aşının yaklaşık 5 cm üstünden.

Birol Ketenci 10-05-2011 18:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum (Mesaj 801175)
Sayın Birol Ketenci; Aşınız hayırlı olsun. Kıvrık yaprağın altında yaprak biti olabilir. Sayın feyzon'un dediklerine katılıyorum. Anaç fidan tohumdan mıydı? Yoksa aşılı fidan mı?

Sn Ligustrum;
Teşekkür ederim. Dediğiniz gibi altta yaprak bitleri küçük bir aşiret kurmuşlar. Ben güllerde beklerken onlar elmaya dadanmış. Anaç fidan tohumdan kendi çıkmıştı. Bu yıl benim saksıda idare edecek, gelecek yıl babamın bahçesinde rahata kavuşacak.

ligustrum 10-05-2011 20:09

Sayın Birol Ketenci; Aşının az üzerinden kesimi yapmanızı tavsiye ediyorom.
Sadece aşı sürgünleri büyüsün diye.

MUCAR 11-05-2011 15:01

Tüm doğacılar
28 nisanda daha önce buzdolabına ayıtdırdığım kalemlerimi kiraz ağacına aşı yaptım biraz sularını çekmişlerdi
yine aynı anaca yeşillenmiş kalemlerdende aşı yaptım tutarmı bilmiyorum
deneyimi olan arkadaşların bilgilerinden faydalanmak isterim
saygılarımla

Mehmet Ertop 12-05-2011 09:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MUCAR (Mesaj 802063)
Tüm doğacılar
28 nisanda daha önce buzdolabına ayıtdırdığım kalemlerimi kiraz ağacına aşı yaptım biraz sularını çekmişlerdi
yine aynı anaca yeşillenmiş kalemlerdende aşı yaptım tutarmı bilmiyorum
deneyimi olan arkadaşların bilgilerinden faydalanmak isterim
saygılarımla

Önümüzdeki yıllarda yapacağınız aşılar için aklınızda bulunsun aşı kalemlerini nemli bir beze sarıpta naylon poşet içerisinde buz dolabına koyarsanız suyunu çekmez. Arasıra kontrol edip bezde bir kuruma hissederseniz nemlendirip tekrar sarın. aşı zamanına kadar. iyi bir başarı elde edeceğinize eminim. denemenizi tavsiye ediyorum.selamlar

Yarkin 12-05-2011 20:04

Dut agacina asi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzon (Mesaj 787973)
Selamlar.
Dut ağaçlarına üzüm aşısı yapılabilir diye bir şey duydum. Acaba yapan var mı ve nasıl yapılıyor? Resimler de koyulabilirse çok sevineceğim.

Sn. feyzon, Dut agacina asma asilamak icin, Dut dibine 3-5 cubuk asma dikmek gerek. O asmalar 1 sene sonra büyüdügünde dut agacina matkap ile delinen delikten gecirerek Delik asi macunu ile iki tarafli kapatiliyor. 1sene sonra tutma gerceklestiginde dut agacina giren yerden asma kesilip macunlaniyor. Benim bildigim bu.

Belki, yine dibine asma dikilir. Büyüyen asma dut kabuk verdiginde dis kabugu soyularak dut kabugu icine alacak sekilde konarak macunlanip sarilabilir diye düsünüyorum.

feyzon 13-05-2011 09:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yarkin (Mesaj 802975)
Sn. feyzon, Dut agacina asma asilamak icin, Dut dibine 3-5 cubuk asma dikmek gerek. O asmalar 1 sene sonra büyüdügünde dut agacina matkap ile delinen delikten gecirerek Delik asi macunu ile iki tarafli kapatiliyor. 1sene sonra tutma gerceklestiginde dut agacina giren yerden asma kesilip macunlaniyor. Benim bildigim bu.

Belki, yine dibine asma dikilir. Büyüyen asma dut kabuk verdiginde dis kabugu soyularak dut kabugu icine alacak sekilde konarak macunlanip sarilabilir diye düsünüyorum.

Buda çok farklı bir aşı çeşidiymiş. Yeni şeyler üretmede sınır yok maşallah. Teknolojik gelişmelerle daha farklı yollar da bulunabilecek sanırım. Bana asma ve dut çok farklı ağaçlar gibi geliyor. Hiç böyle bir aşı gördünüzmü acaba? Hele resim yükleyebilirseniz çok sevinirim.

feyzon 13-05-2011 09:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Birol Ketenci (Mesaj 801574)
Sn Ligustrum;
Teşekkür ederim. Dediğiniz gibi altta yaprak bitleri küçük bir aşiret kurmuşlar. Ben güllerde beklerken onlar elmaya dadanmış. Anaç fidan tohumdan kendi çıkmıştı. Bu yıl benim saksıda idare edecek, gelecek yıl babamın bahçesinde rahata kavuşacak.

Sayın Ketenci göz aşısında budama konusunda benim bildiğim ve gördüğüm şöyle. Eğer budamayı hemen aşı gözünün üzerinden yaparsanız ağaç farklı bir doku olduğu için uyuşmazlık gösterip aşıyı atma eğilimi gösterebilir denilerek aşı gözünün üzerinde bir göz bırakmak suretiyle budama yapılır. İlk yılda bırakılan bu göz de sürer. Böylece alttaki gözün olduğu kısımın canlı kalması ihtimali yükselmiş olur. İkinci yılda veya sonraki yıllarda normal budama kuralları gereği hemen aşı gözünün üzerinden budama yapabilirsiniz. Bu bilgim tabi amatörce bir bilgi. Konunun uzmanlarının diyecekleri bir şeyler olabilir belki.

Size anaçınız ile ilgili söyleyeceğim bir şeyde vardı. Eğer kaliteli bir elma çekirdeğinden yetiştirme yapmışsanız anacınızın da kaliteli olma ihtimali var diye düşünüyorum. Hem belkide farklı bir tür gelişmiş de olabilir. Bir çok meyvede çaprazlama yoluyla kaliteli ürünler geliştiriliyor. Size tavsiyem bir iki dalı yetiştirip meyvelerini görmeniz. Eğer kalitesi kötüyse daha sonra o dalları kesersiniz. Elma aşırı budama yapılabilen bir ağaçtır. Sorun yaşanmaz.

Yarkin 13-05-2011 12:00

Dut ve asma

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzon (Mesaj 803245)
Buda çok farklı bir aşı çeşidiymiş. Yeni şeyler üretmede sınır yok maşallah. Teknolojik gelişmelerle daha farklı yollar da bulunabilecek sanırım. Bana asma ve dut çok farklı ağaçlar gibi geliyor. Hiç böyle bir aşı gördünüzmü acaba? Hele resim yükleyebilirseniz çok sevinirim.

Buyrun konu ile ilgili bir haber
http://www.haberler.com/50-yillik-sa...-asisi-haberi/

Yarkin 13-05-2011 12:15

Bu sene kendiliginden cikan ve cok hizli büyüyen 3 seneye girmis dut agacima nisan basi siyah (kara) dut asisi yaptim. Bir tanede sadece denemek amaci ile asma asiladim fakat haziran sonundan evvel bahcemde olamiyacagim Ayrica 200 den fazla zeytin asisi yapmistim. 20 nisan zeytin asilarimi actim hepsi yesil olarak duruyordu.

Dut a asiyi asmayi bir ucundan 4-5 cm 45 derece kestim. Dut dalini kesip kabuk arasina tirnak makasi üstü ile girdim. gerisini bir metal ile derinletirdim. Asma nin dis kabugunu siyirdim. Kabuk arasina soktum. Biraz yukaridan catladi. macunladim. Ve su tesisatcilarin kullandigi teflon ile sardim. Biliyorsunuz asi icin, cekirdek uyumu baz alinir. Cekirdekleri birbirine benziyen her meyva birbirine asilanabilir. Bir de ceviz ve dut kesildiginde beyaz bir süt cikarir. Bazilari bu asitin tutmayi engeledigini söyler. Bunun icin, beyaz akinti icin ters T yapildigini hatta asi altina bir cizgi atildigini okumustum.

feyzon 13-05-2011 12:51

Bilgiler için teşekkürler. İnşallah tutar aşılarınız, bizde fotoğraflarını görebiliriz. Bende denemek isterim böyle bir aşıyı.
Ağacın içinden geçen dalla ilgili kafamda soru işaretleri oluşmuştu. Gözlerin geçişi nasıl olacak. kabuğu sıyırmak gerekirmi diye ama matkap veya anlattığınız yöntem daha uygun gibi gözüküyor.

Birol Ketenci 13-05-2011 20:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzon (Mesaj 803248)
Sayın Ketenci göz aşısında budama konusunda benim bildiğim ve gördüğüm şöyle. Eğer budamayı hemen aşı gözünün üzerinden yaparsanız ağaç farklı bir doku olduğu için uyuşmazlık gösterip aşıyı atma eğilimi gösterebilir denilerek aşı gözünün üzerinde bir göz bırakmak suretiyle budama yapılır.
Size anaçınız ile ilgili söyleyeceğim bir şeyde vardı. Eğer kaliteli bir elma çekirdeğinden yetiştirme yapmışsanız anacınızın da kaliteli olma ihtimali var diye düşünüyorum. Hem belkide farklı bir tür gelişmiş de olabilir. Bir çok meyvede çaprazlama yoluyla kaliteli ürünler geliştiriliyor. Size tavsiyem bir iki dalı yetiştirip meyvelerini görmeniz. Eğer kalitesi kötüyse daha sonra o dalları kesersiniz. Elma aşırı budama yapılabilen bir ağaçtır. Sorun yaşanmaz.

Şu an tepe kesimi üst aşı noktasından 4-5 parmak üstten.
Anaç fidan işyerinde kendi kendine çıkmıştı, sanırım bu yıl 3 yaşına girdi. Kalitesini bilemiyorum ancak çok inatçı olduğu kesin. Sökerken toprakta kalan kökünden 20cm kadar boyda yeni filiz çıkarmış.
Bu yıl aşılar biraz kendilerini kurtarınca bir iki dalda kendi sürgünlerinden bırakacağım. Bu sürgünlere de döllenmede kolaylık açısından farklı elma aşıları yapmak istiyorum.

feyzon 14-05-2011 23:08

Elmalarını yemek nasip olur inşallah. Yaptığınız aşı hangi cins elma acaba.

Birol Ketenci 17-05-2011 17:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzon (Mesaj 804020)
Elmalarını yemek nasip olur inşallah. Yaptığınız aşı hangi cins elma acaba.

İnşallah. İşyerinden bir abimin bahçesinde yediğim elmadan (küçükçe,sert,sarı) almıştım. Cinsini bilemiyorum.

feyzon 07-06-2011 13:55

Bunlarda geçen yıl yaptığım Ters T durgun göz aşıları. Aslında 5 adetlerdi. Bir tanesi yongalı göz aşısı idi. O kurudu. Diğer ikisi ise kazaya kurban oldu. Fakat 13 ve 14. mesajlardaki aşılarım tutmuş ve oldukça güzel büyümüş durumdalar.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...4&postcount=14

athena -asena 11-06-2011 10:04

80-90 cm lik Yabani hurma fidanlarıma trabzon hurması aşısı yapmak istiyorum , şimdi ne tür aşı yapılabilir acaba?

feyzon 11-06-2011 15:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 820643)
80-90 cm lik Yabani hurma fidanlarıma trabzon hurması aşısı yapmak istiyorum , şimdi ne tür aşı yapılabilir acaba?

Bu mevsimde göz aşısı türleri yapılabilir. İyice irileşmiş göz bulunan dallarından alarak ters T sürgün göz aşısı yapmanızı tavsiye ederim. Sitede bu konuda ayrıntılı bilgiler var. Gerekirse tecrübelerimi iletebilirim.

redbullah 02-07-2011 04:22

Veredelungszange=Aşı makasının Almancası

feyzon 14-07-2011 22:53

Ters T, Yama göz aşıları denemesi yaptım. İnşallah tutarlar. Sürgün göz aşıları için en uygun zaman. Gecikmeden yapmakta fayda var. Duyurulur.

kocasinan 23-08-2011 11:01

Bende aşılı dut ağacı var 3 yaşında 12 cm çapında, şimdi ona birde kara dut aşılamak istiyorum, şimdi T aşı yapsam tutarmı veya ters T aşımı yapmalıyım, bir ağaçta iki cins istiyorum, yoksa geçmi kaldım, bu arada Ankaradayım, yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.

feyzon 23-08-2011 23:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kocasinan (Mesaj 851528)
Bende aşılı dut ağacı var 3 yaşında 12 cm çapında, şimdi ona birde kara dut aşılamak istiyorum, şimdi T aşı yapsam tutarmı veya ters T aşımı yapmalıyım, bir ağaçta iki cins istiyorum, yoksa geçmi kaldım, bu arada Ankaradayım, yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.

Şu anda durgun göz (T) aşısı zamanı. Benim favorim ters T aşısı. Eylül başına kadar bu şekilde aşı yapılabilir. Aşı gözünün bağını 15 - 20 gün sonra çözüp gelecek yıl budama döneminde aşı gözünün 5 santim üstünden budama yapmak gerekiyorki aşılanan göz büyüyebilsin. İnşallah aşılarınızı tutturursunuz. Selamlar.

kocasinan 24-08-2011 11:46

Sayın Feyzon bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. İnşaallah hafta sonu sizin de dediğiniz gibi Ters T aşısı yapayım, bakalım tutturabilecekmiyim. Aklıma gelmişken bir dut ağacına İKİ tane Ters T aşısı yapsam daha mı iyi sonuç alırım, yoksa bir ters T aşısı yetermi aceba?

feyzon 25-08-2011 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kocasinan (Mesaj 851952)
Sayın Feyzon bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. İnşaallah hafta sonu sizin de dediğiniz gibi Ters T aşısı yapayım, bakalım tutturabilecekmiyim. Aklıma gelmişken bir dut ağacına İKİ tane Ters T aşısı yapsam daha mı iyi sonuç alırım, yoksa bir ters T aşısı yetermi aceba?

Anaç yeteri kadar büyükse iki tane de olabilir ama gözün canlanmasına yardımcı olmak için üstten kesmek gerektiğinden bir tane olması daha uygundur.

kocasinan 05-09-2011 12:32

Teşekkür ederim Sayın Feyzon, aşımızı yaptık, ilk defa ters T aşısı yaptım ağaca ters T harfi çizerken sorun yok ama T'yi elbisenin yakası gibi ikiye ayırdıktan sonra T'nin yere paralel olan kısmına aşı dalını yerleştiriken orası yırtılıyor benim aşıda, neyse sonucu bekleyeceğiz artık İnşaallah tutar.

kuzeyden61 22-09-2011 09:17

ayvaya yeni dünya aşılama

3 Eklenti(ler)
Ben aşı konusunda internetten araştırma yaparken ayva ağacına yenidünya aşılanabileceğini gördüm ve çoban aşısı şeklinde bir uygulama yaptım.Gayet başarılı bir aşılama oldu.Ayrıca çoban aşısı hem pratik hemde kolay.Gelişmiş ve kök yapısı geniş bir alana yayılmış bir ağacın çoban aşısı ile aşılanması sonucu aşı kalemleri çok hızlı gelişiyor ve bir dahaki yıla meyve verecek boyuta ulaşıyor.Ayrıca yabani bir eriğede aynı uygulamayı yaptım.Ancak eriğe kendi türünden başka bir erik aşıladım, sonuç erken gelişmiş ve bir yıl sonra meyve verecek ıslah edilmiş meyve ağaçlarım oldu.Birde küçük bir dut fidanına kırmızı dut aşıladım.fotoğraflardan görebilirsiniz.

copur 09 22-09-2011 19:24

Ayvaya aşıladığınız yeni dünya büyük bir ihtimalle kışı çıkaramayacaktır. Ayva yaprak döker. Yeni dünya ise yaprak dökmez. Sonucu merakla bekliyorum. Selamlar.

boğazkere23 25-09-2011 13:23

hepinize iyi günler sevgili arkadaşlarım. eğer yanlış yere yazıyorsam lütfen beni bilgilendirin. yeni üye oldum ve henüz tam bilmiyorum forum özelliklerini.
son zamanlarda pek soru ve yorum yazılmamış ama benim yazımı ve sorumu göreceğinizi umarım. uzun zamandır sizleri takip ediyorum.sayenizde birçok konuda bilgi sahibi bile oldum. bizim 20 dönüm kadar üzüm bağımız var şaraplık üzüm yetiştiriyoruz. yalnız bazı üzüm türlerini değiştirip öküzgözü cinsini aşılamak istedik. sizlerin yazılarınızda omega aşı makasını gördük ve hemen aldık. bahar ayında yani mart ve nisan başlarında bu makas ile aşılama yaptık ilk günlerde cok güzel tuttular gibi oldu. yeşerdi yaprak verdi sonra hepsi ama hepsi kurudu birtanesi bile tutmadı...bağlarımız 15 yıllık falan...üzüm kollarına aşı yapmıştık..yani hepsi boşa gitti..nerede hata yaptık anlamadım..şimdi yarma aşı yapalım diyoruz...ne zaman, nasıl bir yöntem denemeliyiz. ben ve eşim bu konuda çok bilgili değiliz. yardımcı olabilirseniz çok memnun oluruz. lüfen yardım edin)))

karaaslan50 29-09-2011 13:16

1 Eklenti(ler)
http://www.blacklionmakas.com/images...20kataloğu.pdf kataloğun 4. sayfasını okursanız size faydalı olacaktır. Ayrıca tutmuş gibi sürgün vermesinin nedeni, asmadaki ağlamadan dolayı gelen bol suyla yeşerip ağlama bitiminde kuruma yapmıştır.

obahar 29-09-2011 13:55

merhabalar ben badem ağaçlarına aşı yapmak istiyorum ama hangi aşı tekniğini ve hangi aylarda uygulamalıyım bilen arkadaşlar varsa bana yardımcı olabilirler mi?

janka 23-10-2011 16:31

bu forum konusu gayet faydalı oldu. teşekkür ederim.

feyzon 30-10-2011 20:19

Eriğe kaysı aşısı

2 Eklenti(ler)
Boluda bir komşumuz erik ağacına kaysı kiraz ve erik aşılamıştı. Ancak kiraz kırılmış haldeydi. Ben fotoğraf çekerken sadece kayısı kalmıştı. Eriğe kiraz şeftali ve kayısı aşılanabildiğini duymuş ancak görmemiştim. Fotoğrafı aşağıda.

mcie 02-11-2011 06:46

feyzon bey aşıda mantık şudur çekirdek tipleri uygunluk gösterenler birbirleri üzerine aşılanabilir; ama bu kaba taslak bir yaklaşım daha iyi sonuçlar için biraz daha derinlemeisne öğrenmeli. 1.Elma-Armut-Ayva.....2.Erik-Kiraz-Vişne-Kayısı-Şeftali........3.Ceviz-Fındık-Kestane.... gibi bunlar kendi aralarında aşılanabilir ama mesela kiraza vişnenin aşılanması iyi sonuç vermediğini duydum

mcie 02-11-2011 06:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kuzeyden61 (Mesaj 861661)
Ben aşı konusunda internetten araştırma yaparken ayva ağacına yenidünya aşılanabileceğini gördüm ve çoban aşısı şeklinde bir uygulama yaptım.Gayet başarılı bir aşılama oldu.Ayrıca çoban aşısı hem pratik hemde kolay.Gelişmiş ve kök yapısı geniş bir alana yayılmış bir ağacın çoban aşısı ile aşılanması sonucu aşı kalemleri çok hızlı gelişiyor ve bir dahaki yıla meyve verecek boyuta ulaşıyor.Ayrıca yabani bir eriğede aynı uygulamayı yaptım.Ancak eriğe kendi türünden başka bir erik aşıladım, sonuç erken gelişmiş ve bir yıl sonra meyve verecek ıslah edilmiş meyve ağaçlarım oldu.Birde küçük bir dut fidanına kırmızı dut aşıladım.fotoğraflardan görebilirsiniz.

Bence aşı yerlerini açarak yanlış yapmışsınız. En azından bir daha ki yaza kadar kapalı kalsaydı daha iyi olurmuş...

Charlaux 20-11-2011 17:46

Merhaba arkadaşlar,
Gliricidia sepium adlı ağacımı gelecekte hangi bitkiyle aşılamalıyım ? Tek bildiğim gliricidia sepium'un fabacae ailesinin mensubu olduğu :)
Teşekkürler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025