agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Çelik Alarak Üretim (Çelik Köklendirme) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8452.htm)

ankara 28-10-2009 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 524241)
Nisan ayı başından, Ağustos sonu arasında kasımpat bitkisinin uç kısımlarını (uç çeliğini) 8-10 cm koparıp, bir fide gibi kum içine dikin. Rüzgarsız ve doğrudan güneş almayan bir yer olsun. Süzgeçle de sık sık sulayın. 15 gün sonra köklenmiş olur.

Teşekkür ederim kgursan, direk toprağa dikmeye korkuyorum.Nedense tutmayacakmış gibi düşünüyorum hep,bunu da deneyeceğim :)

doğalbahçe 08-11-2009 21:36

4 Eklenti(ler)
Bu sene gold Raider servisinden aldığım çeliklerin köklenmelerine ait fotoğraflar aşağıdaki gibidir. Alttan ısıtma sistemi ile çok güzel sonuçlar alınmaktadır. Bu konuda alttan ısıtmayı tavsiye ederim.

doğalbahçe 08-11-2009 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankara (Mesaj 524231)
Teşekkürler sn.volare ve sn.ozgur0ozdemir
genel kurallara göre. %70 nem ile 20 derece civarında bir sıcaklığı sağladığınızda asgari 3 hafta içerisinde köklendirme sağlayabilirsiniz. Alttan ısıtmayla kesin sonuç almanız mümkün.
kusura bakmayın cahilim biraz bu konularda ama çok istekliyim bu terimler çok yabancı geldi bana pek anlayamadım

Lütfen Sn. ankara kimse usta değil, hiç kimse %100 her şeyi biliyor da değil bu konuda kendinize acımasız olmayın, insan bilgi adına her zaman için kendini yenilemeye ihtiyacı vardır. Cahillik değil deneyiminiz henüz yeni zaman içerisinde sizde kendinizi konular üzerinde yetiştirecek ve zaman gelecek başkalarına deneyimlerinizi herkesin anlayacağı şekilde yapacaksınız. Saygılarımla.

doğalbahçe 08-11-2009 21:45

Çelik ve tohumlarınızın köklendirilme ve çimlendirilme aşamalarında kullanabileceğiniz alttan ısıtma için yardımcı olabilirim.

SerDag 08-11-2009 22:17

Merhaba, fuchsia (küpe çiçeğimden aldığım çelikler) daldırma yöntemiyle 2-3 gün içinde ölecek gibi oldular, çıkartıp suya koydum ve dirildiler. Birer küçük çay bardağındaki suda yaprakları dik ve yeşil duruyorlar. Çelik alalı sadece 1 hafta oldu. Bitki direkt günışığını sevmiyor, asıl saksısının yanındalar genelde %50-65 arası nem ve 20-25 C arası sıcaklıkta oda. Ne kadar sürede köklenir? Suyunu değiştirmem gerekir mi? Yoksa hep aynı suda mı bekletilirler? Kalorifere oturtmak gibi alttan sıcaklık sağlayan (sanki yaprakları da haşlar gibi gelen) yöntemlere başvurmalı mıyım?

doğalbahçe 20-11-2009 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 529664)
Merhaba, fuchsia (küpe çiçeğimden aldığım çelikler) daldırma yöntemiyle 2-3 gün içinde ölecek gibi oldular, çıkartıp suya koydum ve dirildiler. Birer küçük çay bardağındaki suda yaprakları dik ve yeşil duruyorlar. Çelik alalı sadece 1 hafta oldu. Bitki direkt günışığını sevmiyor, asıl saksısının yanındalar genelde %50-65 arası nem ve 20-25 C arası sıcaklıkta oda. Ne kadar sürede köklenir? Suyunu değiştirmem gerekir mi? Yoksa hep aynı suda mı bekletilirler? Kalorifere oturtmak gibi alttan sıcaklık sağlayan (sanki yaprakları da haşlar gibi gelen) yöntemlere başvurmalı mıyım?

Kalorifer üzerinde toprak ısısını kontrol edemezsiniz, kısa sürede bozulabilirler. Alttan ısıtma sistemlerinde ise toprak ısısı belirli bir seviyeye, istenilen sıcaklığa ulaştığında termostat devreye girerek ısının yükselmesi engellenmiş olunur.

dkaytaran 08-12-2009 00:29

çelik hormonu hakkında

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 60033)
1. Çeliği mümkün olan en kısa sürede dikmeniz gerekir. Kurumaması, suyunun kaçmaması esastır.
2.Çelik almada IBA, NAA veya IBA + NAA kullanılır.
IBA(Indol Butirik Asit) ile ağaçlardan çelik alma başlığında pek çok bilgi bulursunuz.

mine hanım ve diğer arkadaşlar çelik dikiminde kullanılan İBA hormonunu istanbulda tercihen anadolu yakasında nerede bulabilirim.Bilgisi olan arkadaşlardan rica ediyorum. davutkaytaran@hotmail.com

dkaytaran 08-12-2009 00:31

sayın mtuncer bey saksılarım geldi.Teşekkür ederim.

sancaktarizmir 30-12-2009 07:58

Selamun aleyküm arkadaşlar bende pepino fidanları var bunları budadım ve çelik aldım
Çelikleri serada yetiştirmeyi düşünüyorum . Fakat kafama takılan birşey var yardımcı olursanız sevinirim. Çeliklerin sağlıklı yetişmesi için seram nasıl olmalı? Güneş gören biryer mi yoksa güneş görmeyen bir yer mi olmalı, lütfen yardımcı olursanız sevinirim

bahtiyar02 30-12-2009 08:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mtuncer54 (Mesaj 529650)
Çelik ve tohumlarınızın köklendirilme ve çimlendirilme aşamalarında kullanabileceğiniz alttan ısıtma için yardımcı olabilirim.

Sevgili Mtuncer54; Bu konuyu biraz açarsanız sevinirim.Bende özellikle çelik yöntemiyle fidan üretmeye çalışıyorum.Ticari amaçla değil hobi amaçlı balkon seramda. Elimde perlit,torf karışımı toprak ve köklendirici hormon(toz halinde) bulunuyor.Alttan ısıtma sistemi hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
saygılar

Orhan Özbilgiç 30-12-2009 09:53

İstanbul' da İBA arayanlara!

1 Eklenti(ler)
Eklenti 119545

Yer: Eminönü- Mısır Çarsısı arkası Sirkeci yönü(Bahçekapı) çıkış kapısından çıkıldığında, sol karşı köşede Vakıf Han karşımıza çıkıyor. O hanın arkasındaki dar sokak (Rahvancı Sok), tamamen kimyasal ürün satıcılarının bulunduğu bir sokak.
Ben dün gidip aldım. Ancak benim aldığım 5 gramlık şişe ambalaj (en küçük ambalaj imiş) her an ellerinde olmuyor. Çünkü genelde toptan alıcılara hitabediyorlar. Ben iki saat bekledim. Kurye ile getirttiler.
Fiyatlar Euro bazında. Hepsinde üç aşağı beş yukarı aynı! 5gramlık şişe(Bu arada toz olduğunu belirteyim!)pazarlıklı, kdv dahil 80 tl.

Dilerim, ihtiyacı olan arkadaşlarımıza bir katkım olur.
Herkese iyi seneler!

Not: İsteyen arkadaşlara, benim satın aldığım firmanın adres ve telefonlarını özel mesajla verebilirim.

doğalbahçe 30-12-2009 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 554245)
Sevgili Mtuncer54; Bu konuyu biraz açarsanız sevinirim.Bende özellikle çelik yöntemiyle fidan üretmeye çalışıyorum.Ticari amaçla değil hobi amaçlı balkon seramda. Elimde perlit,torf karışımı toprak ve köklendirici hormon(toz halinde) bulunuyor.Alttan ısıtma sistemi hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
saygılar

Sn. Bahtiyar02,

Dilerseniz konu bütünlüğünün dağılmamasına özen göstermek adına ilgili başlıkta sorularınıza daha kolay bir şekilde cevaplayabilirim.

Çelik üretiminde toprak ısısını kontrol altında veya belirli seviyede tutmamız gerekmektedir. Çelik köklendirilmesinde veya tohumların çimlendirilme aşamalarında belli başlı saç ayaklar bulunmaktadır, bunlardan çelikler için toprak ısısı, belirli oranlarda otsu veya odunsu çeliklerinizde kullanılmak üzere hazırlayacağımız IBA(İndol Bütirik Asit) - alkol çözeltisi ve perlit/tatlı su kumu(tercihim kumdan yanadır)- Cocopeat (Hindistan Cevizi Torfu) belirli oranlarda karıştırılmak üzere metaryeller hazırlanmış bir şekilde çeliklerimizi dikmekteyiz.
Kış şartlarının olumsuzluklarını soğuk havanın köklendirilmeye yönelik dezavantajını en aza indirgememiz gerekmektedir. Bu amaçlı ısı kaynakları oluşturmamız gerekmektedir, bu çeşitli şekillerde olabilir.
Toprak ısısını 18 C ile 22 C derece arasında tutmamız yeterli olacaktır.

doğalbahçe 30-12-2009 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sancaktarizmir (Mesaj 554235)
Selamun aleyküm arkadaşlar bende pepino fidanları var bunları budadım ve çelik aldım
Çelikleri serada yetiştirmeyi düşünüyorum . Fakat kafama takılan birşey var yardımcı olursanız sevinirim. Çeliklerin sağlıklı yetişmesi için seram nasıl olmalı? Güneş gören biryer mi yoksa güneş görmeyen bir yer mi olmalı, lütfen yardımcı olursanız sevinirim

Aleyküm Selam Sn. sancaktarizmir,

Seranızın güneş görmesi gün içerisinde ortamın ısınmasını sağlayacaktır,seranızın yerini sadece pepino çelikleriniz için düşünmeyin, ileride başka çelikler üretmek amacıyla kullanabileceğiniz bir sera oluşturabilmelisiniz. Pepino çelikleriniz için güneş gören, ılık bir yer olması yeterlidir.

berduray 08-01-2010 23:22

Thevetia peruviana ya da peru zakkumu, çelikle üretilebilir mi?

En uygun çelikleme ayı hangisidir?

Teşekkürler.

hatipali74 09-01-2010 22:51

Karadut çeliklerini hangi ayda dikersem köklendirebilirim?

Halil Önen 11-01-2010 19:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 560523)
Thevetia peruviana ya da peru zakkumu, çelikle üretilebilir mi?

En uygun çelikleme ayı hangisidir?

Teşekkürler.

Sevgili berduray,

yerli zakkumu çelikle çoğaltmıştım.Beyaz çiçek açanı da tuttu ve büyüdü.
Nisan,mayıs ayı gibiydi.

Ancak peru zakkumunu bilmiyorum, nasıl çiçek açıyor.

Halil Önen 11-01-2010 19:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74 (Mesaj 560976)
Karadut çeliklerini hangi ayda dikersem köklendirebilirim?

Sn. hatipali Mayıs ayı gibi olur.

Ancak gözler uyanmadan, yani kabarmaya başlayınca çelik kesilir 2 ya da 3 gün, yarısından fazla gelecek kadar suya konur bekletilirse, çelik suya doyduğu
için daha iyi tutuyor. Geçen yıl denemiştim.

Bazı siyah dutlar erkenci, bazıları geç uyanıyor.

Sevgi Durul 15-01-2010 19:32

2 Eklenti(ler)
Adını bilmediğim çiçekten almış olduğum çeliği suda köklendirdim. Bu çeliğin hangi çiçeğe ait olduğunu öğrenmek ve bakımını ona göre yapmak istiyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Orhan Özbilgiç 15-01-2010 19:49

Sayın SDurul;
Bu soruyu ''Bu bitkinin adı nedir?'' başlığında sorsaydınız daha güvenli bir cevap alırdınız. Zira burada fazla dikkati çekmez.
Ama ben tahminimi söyleyeyim.
Spathiphyllum-Barış Çiçeği' ne çok benziyor!
Saygılar.

Sevgi Durul 15-01-2010 20:01

Sayın orijin teşekkür ederim. Fakat benim barış çiçeğim var, onun yaprağı daha farklı.

Orhan Özbilgiç 15-01-2010 20:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 564573)
Sayın orijin teşekkür ederim. Fakat benim barış çiçeğim var, onun yaprağı daha farklı.

O zaman soruyu sözünü ettiğim başlığa taşıyın. İllaki bir bilen çıkacaktır,sanıyorum.

almira 15-01-2010 20:38

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 564560)
Adını bilmediğim çiçekten almış olduğum çeliği suda köklendirdim. Bu çeliğin hangi çiçeğe ait olduğunu öğrenmek ve bakımını ona göre yapmak istiyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Bu çiçekten bende de var. Ama ben de adını bilmiyorum.:(

kumyaka2010 15-01-2010 21:15

sayın mtuncer54 !
ben emekli bir sanayiciyim .Bir mahsuru yoksa,nasıl alttan ısıttıgınızı açıklarmısınız .Bahcemde sarılı pepinolar var ,limonlar var .herkese vermek istiyorum .Tatlı limonlar digerlerine gore daha iyi netice veriyor .Selamlar

doğalbahçe 22-01-2010 17:33

Sn. kumyaka2010,

Isıtıcı ile ilgili bilgiler vermem Çelik ile üretim konusunu ve forum kurallarına riayet etmeme durumu oluşacağı için lütfen ilgili kısımda soracağınız tüm soru ve merak ettiklerinizi rahatlıkla cevaplayabilirim.

muratkoç 22-01-2010 18:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almira (Mesaj 564583)
Bu çiçekten bende de var. Ama ben de adını bilmiyorum.:(

Aynısı bende de var. Barış çiçeği adı

oppss! 27-01-2010 11:47

Begonia Rex yaprak çelikleri için hangi zamanı önerirsiniz?
Sıcaklık, toprak karışımı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

AQUA26 28-01-2010 17:39

merabalar benimde TEKIN abiye bir sorum olacak eger cevaplandirirsaniz cok sevinirim veya bilen diger arkadaslarda yorumlarini esirgemesin lutfen..

burda yasadigim yerde cok guzel bir erik agaci var gecen sene kalem alarak asi yapmaya calistim ama beceremedim.agacin butun dallari burus burus acaip eski bir agac ve kalem almak mumkun degil aldigin kalemleri de asilamak da mumkun olmadi.. ben de celik alarak yetistirmek istiyorum acaba ne zaman almaliyim ve nasil bir isleme tabi tutmaliyim yardimci olursaniz cok tesekkur ederim

doğalbahçe 30-01-2010 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oppss! (Mesaj 569782)
Begonia Rex yaprak çelikleri için hangi zamanı önerirsiniz?
Sıcaklık, toprak karışımı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Yaprak çeliklerinin başarılı bir köklenme yapabilmesi için 18–25 0C’lik sıcaklık ile nemli hava, bol ışık ve nemli iyi havalanan süzek bir köklenme ortamı aranır. Yaprak çeliği ile üretimin sera üretim çalışmalarında geniş kullanım alanları vardır. Soğuk seralarda da yaprak çelikleriyle üretim yapılabilir. Yaz aylarında açık havada gölge bir yerde de aynı yöntemle köklendirme yapılabilir.
Bu tür üretme yönteminde etli yapraklara sahip tropik kökenli, süs bitkileri olan kalanchoe, peperomia, Afrika menekşesi, Peygamber kılıcı, rex begonya, zambak, dam korukları vb. bitkiler üretilir.
Yaprak çelikleriyle üretim, bitkilere göre bazı değişiklikler gösterebilir. Rex begonya gibi kalın etli yapraklı bitkilerde yaprak çeliği olarak olgun yaprağın alt kısmında bulunan kalın damarlar bir jilet yardımı ile çizilir. Burada sadece yaprağın aya kısmı kullanılır.

Daha sonra kesilen taraf yaprak köklendirme ortamına iyice temas edecek şekilde yerleştirilir. Temasın daha iyi sağlanması için iğne, çivi veya herhangi bir ağırlıktan faydalanılır. Gölge ve nemli şartlara konan bu yapraklardan jiletle kesilen her noktadan yeni bir bitki oluşturur ve eski yaprak kurur.

oppss! 03-02-2010 22:03

Teşekkürler sn. mtuncer54...
Peki köklenmeyi kızlandırmak için yapılabilecek birşeyler varmıdır?

doğalbahçe 04-02-2010 10:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oppss! (Mesaj 573426)
Teşekkürler sn. mtuncer54...
Peki köklenmeyi kızlandırmak için yapılabilecek birşeyler varmıdır?

Rica ederim Sn. oppss!, Isının yeterli olamsına dikkat etmelisiniz, köklendirme metaryelinin nemli olması önemlidir bence.

kumyaka2010 04-02-2010 10:40

Sayın arkadaşlar !
Bende koklendirme için bir oneride bulunmak istiyorum . Çelik alınacak bitkinin mumkunse tepesini kesmeyiniz , çunki oradan hava alıyor . En kutu durumda malgaçlayınız . Gozun hemen altından kesip ,gozun arka tarafının kabugunu soyup , odun kulu , sigara kulu veya varsa koklendirme tozuna batırıp , yukarıda 2 en fazla 3 goz bırakack şekilde gomunuz . Golge ve nemli bir yerde tutunuz . Goreceksiniz , çelikler tutacak . Selamlar .

boransal 09-02-2010 09:34

selamlar,

http://cgi.ebay.com/Clonex-Cloning-G...item1e5a4f763c bu linkte bulunan ürünü alıp çevremde gördüğüm ağaçlardan dal alıp köklendirmeyi düşünüyorum, bu ürünü kullanan arkadaşlardan bilgi almak isterim,

Açık havada ağaçı kesip budayıp hemen bu jele daldırarak koruyup eve gidene kadar zarar görmemesinide amaçlıyorum

doğalbahçe 12-02-2010 20:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi boransal (Mesaj 575984)
selamlar,

http://cgi.ebay.com/Clonex-Cloning-G...item1e5a4f763c bu linkte bulunan ürünü alıp çevremde gördüğüm ağaçlardan dal alıp köklendirmeyi düşünüyorum, bu ürünü kullanan arkadaşlardan bilgi almak isterim,

Açık havada ağaçı kesip budayıp hemen bu jele daldırarak koruyup eve gidene kadar zarar görmemesinide amaçlıyorum

Hangi türlerde kullanmayı düşünüyorsunuz acaba bu ürünü?

boransal 14-02-2010 22:26

Aslında çevremde ne bulursam kullanmayı düşünüyorum, bulunduğum mahallede ve çevre sokaklarda dut, çam manolya defne ve benzeri bitkiler var, gezip beğendiğim ağaçlardan toplayarak bunu uygulamak istiyorum

kerzami 26-03-2010 00:02

Solan Çeliklerim için yardım istiyorum

İnternetten adaçayı tohumu aldım. Organik torf alıp içine ektim üzerine 1 c kadar torfla kapayım arada bir suluyorum. Yeşerip yeşermeyeceğini bilemiycem şimdi.

Yalnız arkadaşımdan adaçayı çelikleri aldım tohumları ektiğim torfun içine diktim ertesi gün hepsi solmuş ve 3 cü günde çürümeye başladılar.
Yanlız bir iki çeliği suya koymuştm onlar canlılar. Onları da öldürmemek için ne yapmalıyım? Onları nasıl köklendirebilirim?

Teşekkürler

Samsunlu55 31-03-2010 20:55

Geçtiğimiz günlerde bir tanış geçen sene erikten yaptığı çelikleri bu sene bahçesine ektiğini söyledi, erikten çelik olacağını hiç tahmin etmezdim.

burhan37 05-04-2010 14:05

Sere yöntemi ile çelik alma

2 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlar .Bu çok sevdiğim siteyi okuyup inceledikten sonra bende kendimce birşeyler yapmaya karar verdim.Alev ağacından çelik alarak onu hemen bir saksıya diktim üzerini de büyük bir pet şişe tarzı bir şeyle kapattım.İnşallah bu çeliklerim bu sayede köklenirler.
Sevgi ile kalın.
Eklenti 134129

Eklenti 134130

burhan37 05-04-2010 18:04

Altaki saksının petini bu sabah açtım biraz hava alsın diye 5 daika geçmedi hemen büzüşmeye başladı bende hemen geri kapattım.Bir arkadaşımız arada açın havalandırın demişti ama ben nerdeyse aybedyordum bitkimi.Lütfen hangi zamanlarda nasıl yapmam gerektiğini anlatırmısınız.

kumyaka2010 05-04-2010 18:27

Ben tepelerinden birkaç hava deligi açıyorum . Pet şişeyi çıkarmana luzum kalmıyor . Selamlar .

burhan37 05-04-2010 22:13

Ne kadar genişlikte bir delik açıyorsunuz mesela toplu iğne ile açılmış bir kaç delik olur mu ?Bu şekilde canlılığını devam ettiren bir bitki sonunda köklenir mi?Lütfen bu sorumu yanıtlarsanız çok sevinicem.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025