![]() |
Sn. Tekin, lütfen yanlışlarımı düzeltiniz.
Bahçemde Melisa ve Yasemin var. Bunlardan çelikle üreteceğim. IBA tozu temin ettim. Saksıya dideceğim. Şubat zamanıdır diye düşündüm.
1- 10-15cm boyunda çapı yaklaşık 8 mm. 1 yıllık çelikleri keseceğim. 2- Sap kısmınının kabuğunu 3 cm kadar birçak yerden boyuna paralel keseceğim. 3- Saf suya çizik tarafını batıracağım. 4- IBA tozu köklendiriciye ıslanan tarafını batıracağım. 5- %50 perlit ve %50 torf saksı içine çapı 10mm delik açıp, tozlu kısmı delik içine girecek şekikde dikeceğim. Etrafını sıkıştıracağım.Sulayacağım. 6- Saksı ağzını stretch film ile kapatıp üzerine delik açacağım. 7- Oda içerisine (oda sıcaklığı 22 C) alacağım. Toprağını nemli tutacağım. Yukarıdakiler eksik **** yanlış varsa lütfen düzeltiniz. Ayrıca, mantar oluşmasın diye biraz kömür tozu (orkide yetiştirmede fungusit oluşumunu önler diye okumuştum.) ile karıştırsam mı? **** çelikleri dolapta saklayıp nisan başı mı diksem? Yer İzmir. Şimdiden teşekkür ederim. |
Üstde sıraladığınız şaertları yerine getirecekseniz beklemenize gerek yoktur. Bence hemen başlayın. Kömür tozunu duymamıştım. mantari kaynaklar hastalıkları için kullanılan ilaçlardan köklendirici toza biraz karıştırabilirsiniz.
Çelikle üretimde kesin bir tarih yoktur. İlk bahar sonbahar ve kış aylarında sera ortamlarında yapılabilir. Genel olark Şubat mart olarak yapılır. Güllerde incirlerde narlarda odunsu çelikler Hatda kütük bile diyebileceğimz odunları canlandırabilirsiniz. |
sonbaharda dikmiş olduğum nar çeliğim bugün dibine doğru baktım ki köklenmiş:p.sonbaharda babam yaklaşık olarak 2.5- 3 mt civarında kavak çeliği dikmiş, tutacak mı acaba?.esas onu marak ediyorum.
|
Kavak söğüt incir bunlar çok kolay tutar. Ben söğütden 3 metre ve dalla budaklı diktim yaparak açmadan 1 ay önce o yıl gölgesinde oturmaya başladık. Şimdi yan yana üçtane kocaman gölgelik ağcım oldu.
İncirden domateslerime sırık diye yaptıklarımın bazıları tutdu ikinci yıl meyvesinden de yedim. Şaka gibi değilmi? Ama gerçek.:) |
Alıntı:
bizim de başımıza komik bir olay geldi.fasulye için sırık dikmiştik o da meğerse söğütmüş.yazın ortasında sırıkları diktiğimiz halde hepsi tutmuş.:eek: sonra sırıkları sökerken kıyamadık tutan söğütlere.şimdi bahçenin ortasında sıra sıra söğütler dizili:p |
elimde şuan şimşir dallarıda var.onlarında birçok kısmı gözgöz olmuş neredeyse yapraklar çıktı çıkacak. bunları bahçe kasının giriş kısmına dikmeyi düşünüyorum yol kenarına.kafama takılan bu şimşirlerin olduğu yer gün boyu güneş alan yerdi ama benim çelikleri dikeceğim yer günde sadece bir iki saat güneş alıyor.aceba bu şimşirlerin köklenmelerini etkilermi? yoksa bunlarıda gül çeliklerine yaptığım gibi önce fide torbalarına dikip sanra köklenince mi asıl yerlerine almak ?
|
Eğer dikeceğiniz yerin toprağ güzel ise. O behcede çok dolaşan olupda çelikleri kıbırtatmayacaksa sizde arada yanına gidip nemli tutacak şekilde sulama yapacaksanız. Direk Bahceye dikebilirsiniz.
aksi durumda önce köklendirip öğle dikim yapın. |
teşekkür ederim tekin bey.şimşirleride bu hafta sonu dikeceğim.eğer güllerim ve şimşirlerim tutarsa en kısa zamanda fotolarını paylaşırım sizlerle :)
|
hani şu bildiğimiz kuşburnu aynı gül çalısı gibi yaprakları çiçeği tohum oluşumu.bu çalının üretilmesi çok basit hani diyorumda biz bu çalının çeliklerinden diksek çelikler köklenince gülden aşılasak aceba olur mu ?
|
Arkadaşlar geçen iki adet pepina fidesi aldım uzerinde meyve yok bunlardan ufak çelikler yapsam çoğalta bilirmiyim bilen varmı **** nasıl çoğaltırım saygılarımla
|
Ben henüz yeni çelikledim bir adet getirmişti arkadaşımın biri Pepino yu çelikden çok çoğaltabilirsin. Çok kolay kökleniyor demişti.
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Çelikleme ile ilgili bilgi sahbi olmayan arkadaşlara yardımcı olması açısından bir iki fotoğraf...
Çeliğin hazırlanması: Eklenti 62675 Dikilen çeliğin köklenmeden önce mühür yapması: Eklenti 62676 Alt gözden patlayarak kölenmiş çelik: Eklenti 62677 Eklenti 62679 |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
karanfil
1 Eklenti(ler)
bunlarda benim karanfil çeliklerim daha dün ektim inşallah tutarlar:)
|
karanfil çok kolay tutar.ve çok hızlı büyür.geçen sene şiddetli lodosta üst komşunun saksısı düşmüştü.aldım komşuya vermek için o da aynen şunu dedi ''at oğlum at ondan daha hayır gelmez'' dese de ben kıyamadım. küçük bir parçasını toprağa dikmiştim.şimdi 75 cm oldu ve her tarafında karanfil açan bir gül bahçesine döndü.tutmaz diye endişelenmeyin bir süpriz olmazsa tutar.
|
Sayın Kudret çeliğin alt ucunda bir gözün bulunması mı gerekiyor ? Resimden bunu anlıyorum. Alt ucunda göz olmasa başarılı olabilir miyiz ?
|
Sevgili haki çeliğinizin alt kısmında göz bırakmayı tercih edin derim ben. Alt kısımda göz bırakmadığınızda köklenme zorlaşıyor. Gözden kökler daha çabuk patladığı için, alt kısımda göz bırakmanız iyi olacaktır. ;)
|
sayın arkadaşlar benim bir sorum var:
dün vişne ağacımdan 10-15 çelik aldım ve boylarını 15cm düzeyinde ayarladım,toprak olarak 50%torf 50% perlit karışımı yaptım,çeliklere maket pıçağı ile toprağa sokacağım tarafına çizik attım ve saf suya bandırıp 5-7cm derinliğe diktim ( köklendirici hormon yok malesef ) sonra üzerine şeffaf poşet gerdim sera etkisi olsun diye ve delikler açdım ve salonda biryere koydum.Şimdiğe kadar yaptıklarım doğrudur inşallah ? saksıdaki poşeti nezaman çıkarmam lazım ? |
bir hafta önce diktiğim gül çeliklerine baktım bu sabah hepsi göz olan yerlerden yaprak patlatmışlar.umarım tutarlar.bugün işyerinden bir okadar daha çelik aldım onlarıda bu haftasonu dikeceğim fide torbalarına bu yıl güllerin elimden kurtuluşu yok ya tutacak ya tutacaklar :))))
|
geçen haftasonu yürüyüş yaparken meydanlara belediyenin dikmiş olduğu kocaman manolya ağaçlarını gördüm bir kaç dal kopardım ağaçtan.şimdi suda ıslılar haftasonu onlarıda güllerle birlikte dikecem. birgün belediyecilerle papaz olacam çiçek sevdam yüzünden .neyapayım manolya fideleride çok pahalı çiçekçilerde.
|
sorumuza cevap yokmu........?
|
Arada havalandırmak için. İki üç günde bir naylonu kaldır. 1 saat sonra tekrar kapa.
|
Alıntı:
|
Selahattin bey bende aslen sizin dediğiniz şekilde yani 3cm felan gömmeye çalıştım ama buseferde habire düşüyor çelikler derinliğin az olduğundan dolayı ve çelikler dışmekanda değiller salonumdadırlar ( salon sıcaklığı 22 derece ) !
@tekin bey havalandırmayı ****** yapacağımda benim asıl sorum çeliklerin üzerindeki poşeti tamamen nezaman alabilirimdi ? birde tekin bey sizin tavsiyeniz üzerine aldığım aşı çeliklerini buzdolabına koydum sizce martın ilk haftası kalem aşısı için uygunmu ( yer ankara )....? |
Yer Ankara olunca biraz bekleyin derim. Zaten kalemleri alıp dolaba koymuşsunuz Mart Nisan fark etmez Kalemleriniz uykuda olduğu sürece sorun yok.
Örtüyü nezaman çeliklerinizi sağlıklı gördüğünüzde tamamen kaldırabilirsiniz. Ama sulamasına dikkat ediniz. |
Arkadaşlar anlamıyorum...
Sevgili arkadaşlarım, benim cavurcam gıt şu tabloları ve kullandığınız terimleri türkçe anlamlarını yanında parantez içinde yazarsanız çok sevindirik olurum. Saygılar, sevgiler.
|
Hangi terimler mesela ???
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025