agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Çelik Alarak Üretim (Çelik Köklendirme) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8452.htm)

hanımeli 19-02-2014 15:50

Merhaba benim evin önünde 3 sene önce diktiğim ortancalar koca koca ağaç oldu resmen hiç budama yapmadım,sadece çiçeklerini kesip eve süs olarak koyuyordum,Ortancanın çelikle çoğaldığını duydum,nezaman ve nasıl Çelik alabilirim,hatta yöntemini öğrenirsem burdan birçok kişiylede paylaşabilirim.

musk 19-02-2014 17:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hanımeli (Mesaj 1251028)
Merhaba benim evin önünde 3 sene önce diktiğim ortancalar koca koca ağaç oldu resmen hiç budama yapmadım,sadece çiçeklerini kesip eve süs olarak koyuyordum,Ortancanın çelikle çoğaldığını duydum,nezaman ve nasıl Çelik alabilirim,hatta yöntemini öğrenirsem burdan birçok kişiylede paylaşabilirim.

Şimdi çelik alabilirsiniz.Aşağıdaki başlığı inceleyiniz.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/29924.htm

ALİZ 19-02-2014 21:45

Merhaba Mine Hanım. "Yapraklı Dış Mekan Süs Bitkilerinde Çelik Alma Zamanı, Çelik Tipi, Kullanılan Hormon ve Konsantrasyonları" başlıklı tabloyu inceledim. İlgili forumların da büyük kısmını okudum. Söz konusu tabloyu çok faydalı bulmakla birlikte, bitkilerin orijinal adlarına yabancı olmamı bağışlayın. Bu bilgilerin, yani tablodaki bitkilerin yerel isimlerinin yer aldığı bir sayfa var mı acaba? Teşekkürler.

hanımeli 19-02-2014 23:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 1251050)

Teşekkürler çok yardımı oldu hemen yarın çeliklerimi almaya başlıyorum,umarım doğru yapar ve üreterim çünki ortancalar çok pahalı:))

hanımeli 20-02-2014 08:37

Dünden beri İBA araştırması yapıyorum işimi garantiye alayım diye,bir sorum olacak, ortanca çeliklerini toz İBA ya da 4000 ppm ilk sıvı İBA ile mi köklendirmeliyim,ve ya bir yerde salisilik asitin ve borax ın köklenmede yardımcı olacağını okumuştum,sadece aspirin ve borax ile deneme yapayımmı,

saklıorman 26-02-2014 23:02

Merhaba.Ben bir akasya ağacından çelik alıp köklendirmek istiyorum.
Öncelikle şunu sormak istiyorum : Akasya ağacından çelik alırken dikkat etmem gereken bir nokta var mı? Yani herhangi bir dalını koparıp mı alacağım? Ve yaklaşık olarak kaç santim olmalı?
Diğer sorularım ise şöyle:
*Akasyadan ne zaman çelik almam uygun olur?
*Aldığım çeliği ne şekilde köklendirebilirim?
(Açıkçası Köklendirme hormonu(iba) kullanarak yapmak bana oldukça kafa karıştırıcı geldi..Köklendirme hormonunu doğru dozda kullanmak,alkol ile doğru oranda karıştırma işlemi vb. gibi şeyler bana oldukça kafa karıştırıcı ve zor geldi.
Bu nedenle şunu sormak istiyorum: Acaba köklendirme hormonu kullanmak yerine başka nasıl köklendirebilirim?)

İsmail Kuzucu 27-02-2014 21:48

Merhaba,

Çelik alırken her zaman geçen senin sürgünleri veya 1 yıllık sürgünler alınır. Bu çelikler 3-4 göz olarak alınır, en az 1 gözü torfta olacak şekilde dikilir.

Ağaçlarda çelikleme işlemi çoğunlukla uykusayken veya ağaca su yürümeye başlamadan önce yapılır. Eğer akasya ağacı uyandı ise tabi ki köklenmede risk olacaktır. Siz yinede deneme yapın derim.

Odunsu çeliklerde hormon kullanımı köklendirmeyi hızlandıracaktır. Köklendirici kullanmak istemiyorsanız perlit ve torf karışımına çeliklerinizi diktikten sonra ısıyı ve nemi yeterli derecelerde tutun. Bu biraz zor tabi ki, köklendirici kullanmak daha mantıklı..

saklıorman 27-02-2014 22:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1254610)
Merhaba,

Çelik alırken her zaman geçen senin sürgünleri veya 1 yıllık sürgünler alınır. Bu çelikler 3-4 göz olarak alınır, en az 1 gözü torfta olacak şekilde dikilir.

Ağaçlarda çelikleme işlemi çoğunlukla uykusayken veya ağaca su yürümeye başlamadan önce yapılır. Eğer akasya ağacı uyandı ise ****** köklenmede risk olacaktır. Siz yinede deneme yapın derim.

Odunsu çeliklerde hormon kullanımı köklendirmeyi hızlandıracaktır. Köklendirici kullanmak istemiyorsanız perlit ve torf karışımına çeliklerinizi diktikten sonra ısıyı ve nemi yeterli derecelerde tutun. Bu biraz zor ******, köklendirici kullanmak daha mantıklı..

Cevabınız için çok teşekkür ederim..
Bu forumun "Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)" başlığı altında Mine Pakkaner'in bir yazısını okumuştum çelik almak ile ilgili ve o yazıda her ağacın çelik alma döneminin farklı olduğunu yazıyordu..
Örneğin atıyorum,akçaağaçtan çelik alma dönemi haziran ayı,çınardan çelik alma dönemi nisan ayı vb gibi..
Orada bir liste vermişti ve o listede akasya ağacı yoktu.O nedenle bende akasya ağacından hangi dönemde çelik almamın uygun olacağını sormuştum burada..
Çelik alma dönemi Mine Pakkaner'in söylediği gibi her ağaca göre farklılık göstermiyor mu yani?

Birde bir kişinin,akasyanın çok arsız bir ağaç olduğunu söylediğini duymuştum ve akasyadan çelik alınıp suya konulduğunda kökleniyormuş söylediğine göre..
Bu doğru olabilir mi??
Hiç deneyen var mı acaba??
Akasya ağacı da söğüt gibi yalnızca suya konularak köklenebiliyor mu??

Tohumcu Nılgun 27-02-2014 23:27

2 Eklenti(ler)
Arkadaslar, ben de buradaki bir parkta gordùgùm Akasya agaci (Robinia 'frisia') tùrùnù cok begendim
ama agacin ùzerinde hic tohum goremedim.
Yaprak rengi cok dikkat cekici olan bu gùzel agaci celik alarak yetistirmek istiyorum.
Sn. sakliormanin sorularina vereceginiz cevaplar beni de aydinlatmis olacak.

saklıorman 28-02-2014 03:39

Sevgili tohumcu Nilgün,sizin de akasyadan çelik alarak köklendirmek istemenize çok sevindim..
Sorularımı umarım sitedeki arkadaşlar görür ve hepside biranönce cevaplar tüm sorularımı..Biranönce diyorum çünkü belkide şu aralar almamız gerekiyor çeliği akasyadan..O nedenle sorularımın tümünü forumdaki arkadaşlar acilen cevaplarlarsa çok çok iyi olur..

Bu arada köklendirme hormonu(İBA) kullanmayı pek düşünmesemde,yine de belki kullanabilirim.O nedenle bu konuda da bilgisi olan arkadaşlar acilen cevap yazabilirlerse çok sevinirim..
Bu hormonu nereden alabilirim ve akasyadan alacağım çelik için ne oranda kullanmam gerekir?(köklendirme hormonu,her ağaç için farklı oranda kullanılıyormuş.akasya için ne oranda kullanmam gerekiyor?) Bu konuda hiçbir deneyimi olmayan biri olarak, bunu en basit şekilde nasıl yapabilirim? Yani bu konularda amatör biri için ne önerirsiniz?

oyuncak 28-02-2014 10:46

Arkadaşlar benim ektiğim çelikler önce böyle yapraklandılar, sonra o yapraklar kurudu öldü. Sonra bide diktiğim çelik dal ya hani, üstteki kesik kısım sürekli kuruyup büzüşüyor. Sonra dipten kararma oluyor. Yukarıya doğru çıkıyor o karatma. Sonra çeliğim kapkara oluyor ölüyor. Neden böyle oluyor? Ne yapmam lazım ? (Ben gül çeliklerinden bahsediyorum)

İsmail Kuzucu 28-02-2014 15:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oyuncak (Mesaj 1254773)
Arkadaşlar benim ektiğim çelikler önce böyle yapraklandılar, sonra o yapraklar kurudu öldü. Sonra bide diktiğim çelik dal ya hani, üstteki kesik kısım sürekli kuruyup büzüşüyor. Sonra dipten kararma oluyor. Yukarıya doğru çıkıyor o karatma. Sonra çeliğim kapkara oluyor ölüyor. Neden böyle oluyor? Ne yapmam lazım ? (Ben gül çeliklerinden bahsediyorum)

Kullandığınız torf karışımına neler eklediniz ve sulama işlemini nasıl yaptınız?

oyuncak 01-03-2014 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1254927)
Kullandığınız torf karışımına neler eklediniz ve sulama işlemini nasıl yaptınız?

Valla evin karşısındaki tarladan aldım toprağı. Koyu renkli siyah bi toprak. Sonra çelikleri diktim. 1 su bardağı su döktüm üstlerine sonra poşetledim. 2,3 günde bir açıp havalandırıyorum.

kelebek çalısı 01-03-2014 11:49

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1254856)
Arkadaslar, ben de buradaki bir parkta gordùgùm Akasya agaci (Robinia 'frisia') tùrùnù cok begendim
ama agacin ùzerinde hic tohum goremedim.
Yaprak rengi cok dikkat cekici olan bu gùzel agaci celik alarak yetistirmek istiyorum.
Sn. sakliormanin sorularina vereceginiz cevaplar beni de aydinlatmis olacak.

Sn. Tohumcu Nılgun, mesajınızda akasyadan çelik alarak üretim niyetinizi okuduğumda genel olarak bir araştırma yaptım ve bu ağaç için 'stem cuttings' yani daldan çelikleme yolu yerine önerilen methodların ya tohum ya da 'root cuttings' kök bölgesinden ayırarak üretim olduğunu gördüm. 'Root cuttings' için en uygun dönem olarak sonbahar aylarında ağacın uykuya girdiği dönem öneriliyor. Yine bir yöntem de 'grafting' ağaca aşılama yolu olarak işaret ediliyor. Yalancı akasya için bu üç yöntem sıralanıyor. Dikkate alacağınızı düşündüm.

Eklenti 473308

qqaazz 01-03-2014 12:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oyuncak (Mesaj 1254773)

Bence çürümüşler.Yapacak bir şey yok.Yeniden deneyin.
Çeliğin toprak içinde kalan kısmı fazla nem veya ıslaklık vede oksijensizlikten olsa gerek çürümüşler.Direk toprağa dikme yerine,çelikleri şeffaf bir kaba koyun.Kabın dibi sürekli ıslak olsun.Kap 30 derecelik ortamda dursun.Hergün kabı 2 kez havalandırın.Birde kök yapacağı uç hergün toplam 2-4 saat kadar kuru kalsın ki bu kısım oksijen ile temas etsin.
Engeç 10 gün içinde köklenmeleri lazım.

İsmail Kuzucu 01-03-2014 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oyuncak (Mesaj 1255100)
Valla evin karşısındaki tarladan aldım toprağı. Koyu renkli siyah bi toprak. Sonra çelikleri diktim. 1 su bardağı su döktüm üstlerine sonra poşetledim. 2,3 günde bir açıp havalandırıyorum.

Toprağa fazla su vermişsiniz. Toprak hazırlandıktan sonra sadece nemli olacak şekilde sulamanız yeterli. Birde torf ve karışımı kullanırsanız köklenme eksiksiz olarak gerçekleşecektir. (Ektiğiniz kabın altına delik delin veya alt kısmına küçük taşlar koyup öyle kabı doldurun.)

oyuncak 02-03-2014 12:36

çok teşekkürler. ben şimdi ektiğim kaptan çıkarsam daha az nemli tutsam bide o yeni başlamış çürümüş bölgeleri kessem kurtarır mıyım ?

İsmail Kuzucu 02-03-2014 15:50

3 göze kadar sağlam göz varsa tutma olasılığı hâlâ var. Kesim işlemini gözüm 1-2 cm altından yapın. Kökler bu alandan çıkmaya başlayacaktır.

oyuncak 03-03-2014 10:17

ben çürümüş olan kısımları söylediğiniz gibi kestim temizledim. altı delik olan bir kaba tekrar diktim, poşetledim bekliyorum bakalım. aslında 10, 13 civarında çeliğim var 5 tanesinde problem yoktu nasırlanmaya başlamışlardı. bakalım bekliyorum. kısmet ölmezler inşallah ^^ renklerini de hiç bilmiyorum. ölmezde çiçek açarlarsa sürpriz olacak. hepsini farklı farklı yerlerden aldım. bide bu köklendirme hormonu varmış peyzajcılardan bulabilirim sanırım olmazsa öylede denemeyi düşünüyorum. oda olmadı hazır gül alırım artık. bide bende lalelerim için aldığım sıvı besin var acaba çeliklerde uygulayabilir miyim bir yararı olur mu yoksa zararı mı olur? bir şey daha söylemek istiyorum. yabancı sitelerde gül çeliklerini patateslere saplayıp gömüyorlar toprağa. hiç böyle bir şeye rastlaya veya deneyen var mı? çok teşekkür ediyorum arkadaşlar.

oyuncak 11-03-2014 13:16

varya kafayı takmış durumdayım şu güllerin çeliklerine. geçen yürüyodum tarlanın yanında budanmış 170 cm boyların dalları topladım evde temizledim yarısını suya koydum, yarısınıda toprağa diktim. daha önce toprağa diktiklerimin çoğu öldü. yani varya deli olduyorum. sularını 3 günde bi değiştiriyorum böyle. var mı hiç deneyen suda gül köklendiren ? sinir oldum varya. olmazsa artık gene aynı tarlada fide satan biri var ondan hazır gül alacam :S oysaki mine ağacından aldığım çelik hemende köklenmişti. cinsinden cinsine işte. güller ömrümü yediniz güller ..... kesin varya evde gül reçeli yiyoruz ondan gıcık kapıyolar negatif enerji.

vetman996 11-03-2014 13:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oyuncak (Mesaj 1258362)
varya kafayı takmış durumdayım şu güllerin çeliklerine. geçen yürüyodum tarlanın yanında budanmış 170 cm boyların dalları topladım evde temizledim yarısını suya koydum, yarısınıda toprağa diktim. daha önce toprağa diktiklerimin çoğu öldü. yani varya deli olduyorum. sularını 3 günde bi değiştiriyorum böyle. var mı hiç deneyen suda gül köklendiren ? sinir oldum varya. olmazsa artık gene aynı tarlada fide satan biri var ondan hazır gül alacam :S oysaki mine ağacından aldığım çelik hemende köklenmişti. cinsinden cinsine işte. güller ömrümü yediniz güller ..... kesin varya evde gül reçeli yiyoruz ondan gıcık kapıyolar negatif enerji.

:D
Sayın Oyuncak Merhaba.

Çok güldürdünüz beni. Allah da sizi güldürsün:D

Siz de gül reçeli yemeyin canım:D

Köklendirmiş olduğum güller var. Nisan ayı sonunda torbalayacağım. http://www.agaclar.net/forum/1214861-post598.htm

Hatırlatırsanız ve uygun görürseniz size bir adet torbalı gül hediye göndermek istiyorum. Satışa çıkınca buradan Anasayfa : madrasol.com ilan ederiz. Siz de bana hatırlatırsınız.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar...

emrebadem 14-03-2014 19:40

cınaragacının celiklerı için köklendirmevhormonuna ihtiyacım var mı

emrebadem 16-03-2014 14:32

oya agacını nasıl kölendirebilirim hormonsuz olurmu

qqaazz 18-03-2014 18:45

Merak ettimde , akvaryum bitkileri çelik ile köklenebilir mi?
Deniz zemini bitkileri , karada yaşayabilir mi?

oyuncak 19-03-2014 09:59

vetman bey çok teşekkür ederim. biraz değil bayağı geç oldu cevabım kusurabakmayın. ya benim gül çekilklerim bayadır suda. 3 günden 3 güne suyunu değiştiriyorum. ve çok güçlü büyük sürgünler verdiler. dikenli mikenli böyle ama ne mühürlenme ne köklenme yok henüz. iyi gözüküyolar. arada bi çok az sıvı besin veriyorum. ben biraz daha suda bekletmeyi en azından kök oluşturana bakadar düşünüyorum. mesela siz ne tavsiye verirsiniz arkadaşlar ?

aycan0142 19-03-2014 12:30

merhabalar...Benim de sizlerden bir yardım istirhamımım olacaktı.evimde şuan bir salon çamı var.boyu tavana yaklaşmış durumda.yerini çok sevdi sanırım:)o kadar hızlı büyüyor ki..bir kaç ay sonra tayinimiz cıkacak ve onu bu kocaman ağaç haliyle nasıl götüreceğmiz telaşı sardı bizi.internette araştırırken çelikleme yöntemiyle çoğaltabileceğimizi öğrendim.Fakat neyi nasıl yapacağımız konusunda en ufak bilgimiz yok.bu aylarda çelikleme yapabilir miyiz?yaparsak nasıl yapacağız?yardımcı olursanız cok sevineceğim...şimdiden cok teşekkürler

qqaazz 19-03-2014 15:15

Karanfil kök çeliklerinden sürğün verebili mi?
Sitede arşivsel bilği olsun , gül kök çeliklerinin sürğünü ile filizlenebilmektedir,denemesini yaptım oluyor.

oyuncak 21-03-2014 09:45

adamım gül çeliklerini köklendirme konusunda yabancı sitelerden araştırma yaptım. suda köklendiren bir kaç arkadaş buldum. resimlemşlerde. kafama yattı. söylediklerine göre 1 ay sürüyomuş köklenme süreci. benim çeliklerimde şuan suda iyi görünüyolar. bide gül çeliklerinde ilk çıkan yapraklar varya hani bir kaç arkadaş o yaprakların kesilmesi gerektiğini yazmışlar. ben kendi çeliklerimdeki izlemlerimle söylüyorum sakın kesmeyin o yaprakları. o büyüdükçe uzadıkça sürgün veriyor o kesilmez arkadaşlar. ( ilk denemelerimde baştaki yazıları okuyarak kesmiştim bende ve şuanki deneyimlerim keşke olsaymış diyorum bi dünya çelik öldürdüm o şekilde -.- )

İsmail Kuzucu 21-03-2014 16:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qqaazz (Mesaj 1260676)
Merak ettimde , akvaryum bitkileri çelik ile köklenebilir mi?
Deniz zemini bitkileri , karada yaşayabilir mi?

Evet çelik ile köklenebiliyor. Aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. Hatta köklenme daha kolay oluyor.

https://www.youtube.com/watch?v=PwtKgWqL2z4

qqaazz 24-03-2014 15:14

Video yaralı oldu,teşekkürler...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025