agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Çelik Alarak Üretim (Çelik Köklendirme) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8452.htm)

steep 19-04-2007 14:39

ARmut Çelikleri çiçek açtı.

Babam inşaat sahasında olan bir armudun çaliklerini almış ağaç kesilince.Gelir gelmez bahçeye toprağa dikmiş çom çom.Yağmur yağadı güneş açtı biz suladık o suladı armutlar yaprka verdi çiçek aştı.Acaba bu armutlar tutmuşmudur.Suyun etkisiylemi böyle yaptılar.havalar ısınınca kururlarmı sizce kurtarmak için ne yapmalıyız.ufacık dalların çiçek açması çok ilgimi çekti acaba armutta yaparmı.:confused:

steep 19-04-2007 14:41

ARmut Çelikleri çiçek açtı.

Babam inşaat sahasında olan bir armudun çaliklerini almış ağaç kesilince.Gelir gelmez bahçeye toprağa dikmiş çom çom.Yağmur yağadı güneş açtı biz suladık o suladı armutlar yaprka verdi çiçek aştı.Acaba bu armutlar tutmuşmudur.Suyun etkisiylemi böyle yaptılar.havalar ısınınca kururlarmı sizce kurtarmak için ne yapmalıyız.ufacık dalların çiçek açması çok ilgimi çekti acaba armutta yaparmı.:confused:

ormanbotanigi 20-04-2007 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi steep (Mesaj 96716)

Her zaman olağan gelişen bir durumla karşı karşıyasınız. Armudun köklenme fizyolojisine baktığımız zaman köklenme oranın oldukça düşük olduğunu görürüz. Çiçek açıp armut vermesi kesinlikle beklenemez. Belli bir süre sonra çiçek ve yapraklar tamamen dökülüp bitki ölecek.

ortilim 23-04-2007 17:43

Bu köklenir mi?

1 Eklenti(ler)
ortilim~~~
Birgün yolda giderken bir ağaç parçası gördüm. Kıyamadım orada öylece durmasına aldım ve suyun içine koydum belki köklenir diye...:(
Ama bir ayı geçkin bir süredir suyun içinde duruyor ve köklenmedi. Resimdeki gibi az bir kısmı yeşillendi. Yanlışım yoksa bu armut ağacının bir parçası...
sizden istediğim yardım ise bunu köklendirebilecek bir yöntemi biliyormusunuz?

memet 23-04-2007 18:19

Taze sürgün verdiğine göre yaşamaya azimli. Mine hanımın oksijenli su ve aspirin tariflerine bir bakın, uygulamakta yarar olabilir.

ortilim 24-04-2007 18:57

ortilim~~~
Mehmet bey cevabınız için teşekkür ediyorum. O konuları inceledikten sonra aklıma bir fikir geldi. Onu denedim, umarım iyi bir sonuç alırım.

ormanbotanigi 27-04-2007 01:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gelibolu (Mesaj 94010)
Şimdi oldu çok çok teşekkür ederim. Yani anaç üretmek için çelikleme daha uygun duruyor. Anaç olacak ağaca uygun aşılama yapmak da gerekiyor bildiğim kadarıyla. Cevabınız için tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Elbette her ikisine de aşılama yapılabilir ama bir bitki türü çelikle üretiliyorsa vede o bitki istediğimiz özellikleri taşıyorsa aşılamanın mantığı yoktur. Aşılama tohum ve çelikle üretimin mümkün olmadığı durumlarda olasıdır. Örneğin napolyon kirazı yetiştireceksek, tohumla üretmemiz halinde yabani olacaktır (açılma), kirazı çelikle üretemeyeceğimiz için, tohumdan yetiştirdiğimiz fidanlara aşı yapmakla amacımıza ulaşırız.

French 24-05-2007 14:09

Mavi Ladin'den çelikle üretim ?

Yakınımızda bulunan bir mavi ladinde (sanırım mavi ladin), kozalak olmadığı için, bir çelik aldım ve denemek üzere diktim. Çelik dikerken olması gerekn tüm prosedürleri uyguladım. Çeliğim yaklaşık 1 aydır iyi durumda. Acaba bu şekilde de tutması mümkün mü ?

ormanbotanigi 28-05-2007 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi French (Mesaj 108479)
Yakınımızda bulunan bir mavi ladinde (sanırım mavi ladin), kozalak olmadığı için, bir çelik aldım ve denemek üzere diktim. Çelik dikerken olması gerekn tüm prosedürleri uyguladım. Çeliğim yaklaşık 1 aydır iyi durumda. Acaba bu şekilde de tutması mümkün mü ?

Mavi ladinde çelikle üretim son derece zor. Çeliğin iyi durumda olması onun tuttuğu anlamanı gelmez. Genelde yaz boyu yaprak açarlar ve en sonunda köklenme gerçekleşmediği için bitki ölür. İnşallah bu süre zarfında köklenme gerçekleşir yeni bir mavi ladini fidanı elde etmiş olursunuz. Keşke köklendirme hormonuda kullanmış olsaydınız. Sonucu merakla bekliyorum.

trante 05-06-2007 15:34

Dal ekmek?

Öncelikle merhabalar,

Bir fidanı, fideyi köküyle alıp başka bir yere ektiğimiz zaman bitki büyüyor. Ancak yaprağı çiçeği olan bir dalını alıp ektiğimizde büyümüyor. Neden?

Köklerin su/mineral tutma kapasitesi mi sorun, yoksa başak bir şey mi?
Teşekkür ederim.

caploonba 05-06-2007 15:36

Konu başlığı yanlış olmuş sanki:D
Dal(çelik) dikmek olabilir.

trante 05-06-2007 17:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caploonba (Mesaj 113661)
Konu başlığı yanlış olmuş sanki:D
Dal(çelik) dikmek olabilir.

Cevap için teşekkür ederim. Dal'a çelik dendiğini bilmiyordum :)

oakland 26-06-2007 16:34

merhaba,ben parka erguvan fidanları dikmiştim 3 tane . bir tanesi bu bahar çiçek açtı ve haziran ayının ortasında birden bire kurumaya başladı, bekçi gelip kuruyor diye kesmiş fidanımı :mad:

3-4 santimlik bir sopa gibi kalakalmış..

çok kötü oldum.

bahçedeki bir erguvan vardı,ondan bir dal kırdım,suya koydum,

bu dalı köklendirmek istiyorum,ne yapmam gerekir?

umarım bu dal köklenirde,ölen fidanımın yerine dikerim onu...

zenfree 27-06-2007 00:43

Oakland size aşağıdaki başlıklara bakmanızı öneriyorum. Ayrıca başlıkları incelerseniz bu konuda bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...ghlight=hormon

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3605

aligursan 28-07-2007 21:38

herkeze iyi çalışmalar

öncelikle ben sitenızı araştırdım ama ağaçlar hakkında hiç birsey bilmediğim için pek bişey anlamadım çelik nedir bide resimli anlatım lazım

memet 28-07-2007 21:41

Forumu biraz daha incelerseniz sorularınıza cevap almak için nelere dikkat etmeniz gerekir başlığını bulacaksınız:
Bu türden sorulara cevap vermiyoruz.
Başlıklar altında cevabı bulamanız mümkün.

aligursan 28-07-2007 21:42

ya iyide hiç resim yok çelik hakkında

napcan 29-10-2007 00:42

IBA kullanımından bahsedilmiş fakat başlık çok genel bu madde tüm bitkilerde kullanılabiliyor mu? Örneğin, ladin, şimşir, gül ve kivi çeliklerinin hepsi için aynı yöntemi kullanabilir miyim?

titan06 31-10-2007 20:10

benim bi sorum olacaktı,çelik (bitki)köklendirmek için yabancı sitelerde şu mamül satılıyor ( Rhizopon pudrası ) beyaz bir toz, çeliği 1 gece sıvı güberli suda beklettikten sonra bu toz ile sapını toza batırıp sonra topra sokuyorlar, ve mucizevi bir şekilde acaip kök sarıyo. türkiyede'de satılıyormu bu tip tozdan bilen varmı ??

ekip2004 31-10-2007 22:00

Merhaba, Rhizopon pudrası adı altında satılan bu ürünler : İBA(1-indole butyric acid) ve NAA(1-Naphthyl acetic acid) , değişik formülasyonlarda köklendirmek için hazırlanmış ürünlerdir. Ülkemizde de mevcut. Elimde de var.

snowman77 28-01-2008 21:47

limon çeliği daldırma

Arkadaşlar limon ağacımdan çelik alıp kuma daldırdım.Donmayacak bir yerde muhafaza edip sık sık nemlendiriyorum.Acaba çeliklerim bu mevsimde kök yapar mı?Çeltikleri köklendirme tozuna batırdıktan sonra daldırdım.Yardımcı olursanız sevinirim.:D

lerdemir 30-01-2008 00:07

Suda Ful Çeliği Köklendirmesi

4 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Başarılı olabildiğim tek köklendirme ortamı olan suda jasminum sambac köklendirdim uzunca bir sürenin sonunda.

Görüntüleri ilgilerinize sunarım.

2 ayı aşkın süreyi aşkın bir süredir suda başarı ile muhafaza ettiğim ful çeliğim şişmiş ancak bir türlü kök vermemişti.

Sonunda kök verdiğinde sizlere göstemek için fotoğraflarken verdiği tek kökü de kırmıştım.

İşte o ilk hali burada...

Eklenti 29171

Sonrasında uzunca bir süre yeniden köklenme sağlayamamıştım. Ancak sıcaklık meselesi aklıma gelince gözümü kararttım ve kaloriferin üzerine aldım çeliğin içinde bulunduğu koyu yeşil renkli şişeyi...

Bir haftaya kalmadan köklenme başladı tekrar.

Aşağıda da iki haftalık sıcak ortam sonrasındaki vaziyet:

Eklenti 29172

Köklü çeliğimi saksı harcına almak üzere kullanacağım maun folyo kaplı teneke saksım:

Eklenti 29173

Saksısına aldıktan sonraki halini ise şurada görebilirsiniz.

Toprağa alındıktan sonraki ilk zamanlarını daha kolay geçirsin diye bir gündür tepesi bone ile kaplı olarak kalorifer üzerinde konuşlanmış hali:

Eklenti 29174

BenBen1967 30-01-2008 11:41

Yaprakları niye kestiniz ,köklendirme aşamasında şart mı?.Çelikte yaprak olmasa da olur mu?. Bendeki fulde hiç yaprak kalmamış kel aynak kuşları gibi bir hali var ,kesilmiş toprağa sokulmuş bir dalım var bende onu suya alayım mı?Toprağa direkt dikilmiş dal kök verebilir mi? Çok mu soru sordum ne?

lerdemir 30-01-2008 15:36

Sevgili BENBEN1967;

Yaprakları özellikle yarılarından kestim ki çeliğimin boyuna nazaran oldukça iri olan yapraklarını yaşatmak için harcayacağı gücü kök oluşumuna aktarabilsin; ayrıca rutubet kaybını da bu yöntemle azaltabilmiş olduk...

Yaprakların tamamını kopartmadım ki bitki fotosenteze devam edebilsin...

Sizdeki yapraksız çeliğin durumu için fotoğraflasanız uzman üyelerimiz daha net görüş verebilir sanırım. Zira toprakta köklendirme konusunda hiç başarılı olamadım ben :(

safiris 23-03-2008 23:54

Lerdemir senin yöntemini aynen bende uyguluyorum.

Hatta Bambu tohumlarimi bile topraga ektikten sonra naylon posetin icine koyup kalorifer üstünde cimlendirdim.

Tohum cimlendirmede de cok iyi sonuc veriyor.

Bu torba yöntemi cok iyi gercekten.

Özgür Ayata 02-04-2008 11:40

4 Eklenti(ler)
Herkese selamlar,
Ben evimin bahçesindeki zeytin ağaçlarından çelik almak istiyorum. Bazı ağaçların kökünden ve gövdesinden filizler çıkıyor.Resimde bazılarını sizinle paylaşıyorum ve çiçekçiden aldığım köklendirme tozunun resmini ve ekliyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar

bluecrop 03-04-2008 20:20

çelikleme denemesi

3 Eklenti(ler)
Avustralya kara dutuna ait 20 adet dal çeliği, 3 mart 2008 tarihinde 100 w akkor lamba altında, %0.8 lık ıba -naa karışımı köklendirici hormon uygulanarak, altan ısıtmalı(22-25c) , hortumla püskürterek sulama ile %50 baltık torfu ,%50 orta irilikte dere kumu köklendirme harcı kullanarak deneme seramda, köklenmeye alınmıştır.

Eklenti 33987

Eklenti 33989

Sonuç :25 martta , Avustralya karadutu na ayit 9 adet çelikte köklenme sağlandığı tespit edilmiştir .

Eklenti 34008

- Aynı ortama blueberry ; bluecrop ve brigitta çeşitleri 20 şer adet çeliklerden herhangi birinde köklenme sağlanmadığı ve toprak altı kısımlarının yandığı gözlemlenmiştir.
- Yine aynı zamanda ve aynı ortamda köklenmeye alınan kivi çeliklerinde köklenme henüz başladığı gözlemlenmiştir.
- Pepino çeliklerinde hormon uygulaması yapılmadan . 45 adet olarak 5 cm derinlikteki viyolde uygulama yapılmış 43 adetinde köklenme gözlemlenmiştir.

NOT:Pepino çelikleri hariç, denemelerde odunlaşmış 1 yıllık çelikler kullanılmıştır

zulkufhacettepe 02-05-2008 15:52

Köklendirici toz diye birşey var bunu bilen varmı.

Kopan dala çok az diş fırçasıyla sürüp çamurla **** yosunla kapatıyorsunuz 15 günde köklendiriyormuş. Bazı yerlerde resimlerini gördüm.

Bilen varsa nereden satın alabiliriz.

Wallnut 03-05-2008 22:02

Selamlar.
Her sene diktiğim gül çeliklerinden % 50 ye yakın randıman alırdım.Bu sene Ocak ayında ter türlü ilaçlaması ve bakımı yapılmış ortamda diktiğim bütün çelikler yapraklandı ve sonra hepsi kurudu bir tane bile tutan olmadı.Acaba nerede hata yaptım diye düşündüm ama bulamadım.Vardır bir hata acaba nedir.Celikler önce kahverengi oldu,sonrada hepsi kurudu.Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

HAKAN_O 03-05-2008 22:34

Ilaç kullanmadan fidan elde edebilirmisiniz.

Özhan 04-05-2008 23:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bluecrop (Mesaj 222212)
Avustralya kara dutuna ait 20 adet dal çeliği, 3 mart 2008 tarihinde 100 w akkor lamba altında, %0.8 lık ıba -naa karışımı köklendirici hormon uygulanarak, altan ısıtmalı(22-25c) , hortumla püskürterek sulama ile %50 baltık torfu ,%50 orta irilikte dere kumu köklendirme harcı kullanarak deneme seramda, köklenmeye alınmıştır.

Eklenti 33987

Eklenti 33989

Sonuç :25 martta , Avustralya karadutu na ayit 9 adet çelikte köklenme sağlandığı tespit edilmiştir .

Eklenti 34008

- Aynı ortama blueberry ; bluecrop ve brigitta çeşitleri 20 şer adet çeliklerden herhangi birinde köklenme sağlanmadığı ve toprak altı kısımlarının yandığı gözlemlenmiştir.
- Yine aynı zamanda ve aynı ortamda köklenmeye alınan kivi çeliklerinde köklenme henüz başladığı gözlemlenmiştir.
- Pepino çeliklerinde hormon uygulaması yapılmadan . 45 adet olarak 5 cm derinlikteki viyolde uygulama yapılmış 43 adetinde köklenme gözlemlenmiştir.

NOT:Pepino çelikleri hariç, denemelerde odunlaşmış 1 yıllık çelikler kullanılmıştır

Tebrik ederim sizi...Hiç güneş görmeyen yerdemi çimlendirdiniz. Sadece akkor lambanın ışığı ilemi yoksa?

fleabattery 23-05-2008 23:30

5 Eklenti(ler)
Bütün bu okuduklarım sonucunda - tecrübesiz biriyim çelikleme konusunda - kafam karışarak yaptığım çeliklemelerin fotoğraflarını yollamak istiyorum. Çeliklerin içeriği hanımeli, yasemin ve şu budanıp şekil şemal yapılan çalılardan. Umutlu olduğum 2 çeliğim var bu resimler arasında(biri yasemin diğeri de hanımeli), gerisi kesinlikle tutmayacak. Ama yine de deniyim dedim. Bunların bir kısmı kum torf perlit humus karışımı. Bir kısmı da sadece torf perlit humus karışımına ekilmiş. Bir bu kadar da(hanımeli ve yasemin için geçerli) bira şişesinde,suda duruyor.

Nolur güzel şeyler söyleyin:D

Tutmazlarsa çok moralim bozulacak....

ahmeter 25-05-2008 16:01

çelik

resimde görülen celik bana göre yanlış görülen celiğin üzerinde bulunan küçük dal celik olacak diktığiniz odunsu kısım cillenmez bütün bitkilerde bu şekilde hareket ediniz selamlar

ahmeter 25-05-2008 16:03

celik

Yazmayı unuttum yasemin resmindeki celikten bahsediyorum

fleabattery 25-05-2008 16:17

Teşekkürler ahmeter. Sizin dediğiniz şekilde de aldığım çelikler var. Bilmediğim için her şekilde kestim diktim. Ya tutarsa diye düşünerekten. Umarım diğer çeliklerim tutar. Sizin dediğiniz yasemin çeliğini direk olarak atıyorum o zaman :(

ahmeter 25-05-2008 16:18

çelik yapılacak toprak

Celik yapmak için muhtelif karışımlar uygulanıyor İzmirin torbalı ve söke yöresinde cok sayıda sera var hepsi üretim seraları celik yaptıkları toprak Menderes nehrinden getirilmiş un kadar ince bir kum daha doğrusu mil denilen bir toprak ben de aldım denedim çeliğin tutma şansı cok fazla ben begonvilde denedim memnunum her seranın önüne traktörler getirip döküyor seracı satıyor deneyebilirsiniz selamlar

fleabattery 25-05-2008 16:26

Ankara da kum bulmak zor olabiliyor. Ya da ben nerden temin edeceğimi bilemiyorum. Bonsailerde kedi kumu kullanan bir arkadaş varmış. Ben de bir kısmında en ince kedi kumlarından kullandım. Torf ve kedi kumu daha doğrusu. Denemekte fayda var diye düşündüm(ne de olsa kullandığım kedi kumunun esas maddesi kil). Bakalım ne olacak. Teşekkürler....

bluecrop 25-05-2008 21:03

çelikleme

selam
Çelik köklendirmekte kullanılan köklendirme ortamı malzemesi olarak sadece dere kumu kullanmak yetersiz sayılır. Bununla ilgili bir çok neden sayılabilir, bunlardan bazıları ; kum su tutma kabiliyeti çok düşük olan bir meteryaldir, sık sık sulama gerektirir .sık sık yapılan sulama bitki yapraklarında bulunan besin maddelerinin yıkanmasına neden olacağından dal çeliğindeki çürümeyi hızlandırır ve en önemlisi köklenen çelikleri çelikleme ortamından söküm yaparken kum kolay dağılmakta ve kökler açıkta kalmakta ; bu ise başarılı bir çelikleme için istenmeyen bir durumdur. En iyi köklendirme ortamı bitkinin isteğine göre değişmekle birlikte ,genelde %50 perlit ve %50 torf karışımı harç malzemesi kullanılır . %40 Dere kumu -%60 torf karışımıda başarılı sonuç verebilmektedir. torf ve dere kumu kullanılarak köklendirilen kara dut çelikleri
http://www.agaclar.net/forum/attachm...0&d=1211299810

bluecrop 25-05-2008 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Özhan (Mesaj 232404)
Tebrik ederim sizi...Hiç güneş görmeyen yerdemi çimlendirdiniz. Sadece akkor lambanın ışığı ilemi yoksa?

Atıl durumdaki bir oda içerisinde ve hiç güneş görmeyen bir ortam da; 100-150 watt lık bir ışık kaynağı, 22-27 c sıcaklık ve %90-95 nispi nem ,köklenmeyi teşvik edici hormon uygulaması çeliklerde kök oluşumu için çoğu durumda başarılı sonuç verir . Mantar ve sporlar için havalandırma ve periyodik olarak fungusit uygulamasıda önemlidir.

feslegen 27-05-2008 16:53

çelik alma

açelya; gardenya ve orman gülünü çelikle nasıl çoğaltabilirim.bunların çelik alma zamanları ne zamandır.hangi mevsimde yapılır.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025